Prečo je vaňa taká blahodarná? Pretože regenerácia začína uvoľnením

Relax a regeneracia vo vani

Pre niekoho je luxusom, pre iného nevyhnutnosťou. Vaňa. Efektívny prostriedok očisty, ale aj miesto, kde môžeme relaxovať, regenerovať a hlavne sa naozaj zastaviť. Ako vaňu vybrať a čo môžeme urobiť pre to, aby poskytla kúru ako z kúpeľov?

Pozri si aj: TIETO 3 znamenia zverokruhu majú tú najkrajšiu dušu! Ste medzi nimi aj vy?

Typ práve pre vás

Klasikou väčšiny domácností je vaňa obdĺžniková, ktorá sa obmuruje, alebo sa využije čelný panel. Pri výbere vane vždy zohľadnite, kto sa v nej naozaj bude kúpať a ako často. Vyššie osoby by mali voliť takú vaňu, kam sa pohodlne zmestia, aj keď napríklad s ohnutými kolenami. Paradoxne môžu mať problém aj osoby nižšieho vzrastu – pokiaľ je vaňa totiž príliš dlhá, nemôžu sa zaprieť nohami a nepríjemne skĺzavajú pod vodu. Nebojte sa teda hľadať kompromis a navštívte vzorkové predajne, kde často máte možnosť do vane vliezť“. Na vaňu nemusíte rezignovať ani v prípade obmedzeného priestoru kúpeľne. Existujú atypické tvary vaní (skosené, tvar slzy, rohové…), ktoré poskytnú dostatok starostlivosti a nezaberú toľko miesta.

Odporúčame: Toto sa stane s vaším telom, ak zjete škrupinu z vajíčka!

výber vane rh2010 / stock.adobe.com 

Lahodná vzhľadom

Je dôležité si uvedomiť, že vaňa býva dominantou kúpeľne, preto by ste jej mali venovať pozornosť. Design je vždy otázkou osobných preferencií, napriek tomu sa odporúča udržiavať jednotnú líniu vzhľadu. Oblé tvary navodzujú dojem jemnosti a starostlivosti, hranaté potom zdôrazňujú efektivitu a sebavedomie. Dôležité je vedieť, že vaňa do kúpeľne nemusí byť „len“ biela, rovnako ako vaňové batérie nemusia byť „len“ chrómové. Doprajte si netradičné farebné kombinácie a vytvorte unikátny priestor, ktorý bude lahodiť nielen fyzicky, ale aj vizuálne. Pokiaľ plánujete vaňu používať aj ako sprchu, nezabudnite na nejakú formu zásteny. Môže byť inštalovaná buď napevno alebo môže byť sklopná.

Pohodlie až na prvom mieste

Okrem vane je potrebné porozmýšľať aj nad ďalším vybavením. Jedným z nich je aj vaňový výpust. Okrem klasického „štupľa“ máte možnosť zátky, ktorú uzatvárate stlačením. Existujú aj varianty, kedy zátku ovládate vzdialene a nemusíte teda do vody siahať. Neoddeliteľnou súčasťou vane je aj vaňová batéria. Variantov je veľa, záleží na vás, či zvolíte klasickú pákovú, kohútikovú či termostatickú. Zvážte podomietkovú inštaláciu (ušetríte miesto a odľahčíte priestor). 

Ak máte pohybové ťažkosti, vybavte vaňu aj držadlom, ktoré m umožní ľahší vstup aj výstup. Vhodná je aj protišmyková podložka. Premyslite aj to, kam budete odkladať umývacie prostriedky. Mali by byť na dosah, ale rozhodne by vám nemali padať na hlavu ani pri minimálnom pohybe. Vhodná je aj polička na vaňu (napríklad na odloženie knihy).

Neprehliadni: Bolí vás chrbát a bedrá? Vyskúšajte barefoot obuv

Pohodlie až na prvom mieste Depositphotos

Prečo je vaňa návyková

Kúpeľ vo vani je možné bez preháňania prirovnať k domácim kúpeľom. Pokiaľ dodržíte teplotu vody medzi 38–40 °C a napríklad pridáte aj bylinkovú kúpeľovú soľ alebo pár kvapiek esenciálneho oleja, bude mať aj množstvo príjemných zdravotných benefitov. 

Z tých najzásadnejších spomeňme: celkové prehriatie organizmu, rozšírením ciev zrýchľuje detoxikáciu, teda činnosť lymfy (tá je zodpovedná za odvod toxínov z tela do orgánov ako pečeň či obličky), hlboko uvoľňuje svaly a väzy (a tým nepriamo uľavuje kĺbom), spomaľuje nás a  tým nás (a najmä našu myseľ) pripravuje na kvalitný spánok, ktorý umožní aj regeneráciu. 

Nepriamo ovplyvňuje aj činnosť pľúc – pri dýchaní musíme zdolávať určitý tlak proti vode, čím posilňujeme aj medzirebrové svaly. Vhodnými olejmi potom môžete vyčistiť aj dutiny a samotné dýchacie cesty. A v neposlednom rade teplý kúpeľ zvyšuje hladinu sérotonínu, hormónu, ktorý je nositeľom šťastia.

Aj dobrá vec má tienisté stránky

Rovnako ako všetko v živote, aj vaňa so svojimi nespornými pozitívami má niekoľko úskalí, ktoré nie je dobré podceňovať. Prvým z nich je samozrejme bezpečnostná stránka. O kúpeli by sme nemali uvažovať, pokiaľ máme otvorené rany na tele, akútny ekzém, horúčku alebo zablokovaný chrbát. Horúci kúpeľ nie je vhodný ani pre osoby s diagnostikovaným kardiovaskulárnym ochorením (od arytmií, po vysoký krvný tlak) alebo chronickým žilovým ochorením (metličky, kŕčové žily, hemoroidy). Pobyt vo vani je tabu, ak ste veľmi unavení alebo pod vplyvom alkoholu. Vo vani nikdy nenechávajte hrať deti bez dozoru dospelého.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE