K jeseni neodmysliteľne patrí veľké množstvo vecí, no rovnako tak aj šípky, ktorých zber sa práve pomaly rozbieha. Reč je o lesklých vajcovitých červených plodoch ruže šípovej, latinsky Rosa canina. Možno by ste ani nepovedali, aké najrozličnejšie recepty zo šípok sa na internete dajú nájsť, a to recepty, ktoré poznali ešte naše staré mamy.
Tieto jesenné plody je možné využiť na prípravu domácich džemov, likérov, kompótov či dokonca šípkového oleja alebo tinktúr. Tradične sa však zo šípok pripravuje aj čaj, ktorý je tým pravým nápojom do sychravého jesenného počasia, ale aj tuhej zimy.
Pýtate sa, prečo? Nuž, šípky sú okrem iného aj bohaté na vitamín C, ktorý je dôležitý pre správnu funkciu imunitného systému. A dobrá imunita je presne to, čo na jeseň a počas zimy rozhodne potrebujeme. Prírodný šípkový čaj však má množstvo ďalších účinkov. Poďme sa spolu pozrieť na to, ako posilní naše zdravie. Ako pripraviť šípkový čaj?
Ruža šípová a červené šípky
Ruža šípová predstavuje ker s previsnutými konármi, dorastajúci do výšky asi 3 metre. Konáre nesú nepárno perovito zložené listy s pílkovitým okrajom a tiež sú pokryté ostrými tŕňmi.
Kvety sú päťpočetné, majú zvyčajne ružovkastú farbu a objavujú sa v letných mesiacoch. Domovinou ruže šípovej je údajne Predná Ázia a blízke krajiny južnej Európy.
Plody týchto kríkov poznali a zbierali už starí Rimania, Gréci či Arabi, ktorí si cenili ich liečivé vlastnosti. A na ich účinky sa nezabudlo dodnes.
Šípky sú kráľovnami jesene aj jedným zo symbolov tohto ročného obdobia a rozhodne sa oplatí vybrať na zber šípok, z ktorých si môžete pripraviť lahodný čaj. Avšak, zber sa odporúča podniknúť až po mrazoch, vtedy majú šípky najvyšší podiel cenných látok.
Odporúčame: Trápi vás alergia na sóju? Neuveríte, kde všade sa nachádza!
Zber plodov šípky
Ak si chcete vychutnávať šípkový čaj bez námahy, pokojne si môžete zaliať aj ten kupovaný. V tomto prípade však voľte sypaný čaj, nie porciovaný. Kríky ruže šípovej sú však po celej Európe a i na našom území hojne rozšírené, preto by bola skutočne škoda nepripraviť si lahodný čaj z vlastnoručne nazbieraných šípok.
Kríky rastú i pozdĺž ciest, kde ich, samozrejme, z dôvodu znečistenia radšej nezbierame. Nájdeme ich však aj na okrajoch lesov, v okolí ľudských obydlí, a to od nížin až po podhorské oblasti. Zber prebieha spravidla od septembra do októbra až novembra, kedy nastáva dozrievanie šípok.
Plody šípkovej ruže zberáme zrelé, respektíve tesne pred dosiahnutím plnej zrelosti. Mali by byť svetločervené a primerane tvrdé. Pri zbere nezabúdame na ochranné rukavice kvôli ostrým tŕňom.
Sušenie šípok
Nazbierané šípky možno vysušiť a uskladniť do zásoby. Očistíme ich a odstránime stonky. Sušiť sa môžu v celosti, a to na vzduchu alebo v sušičke, prípadne v rúre. Pri sušení v umelých podmienkach je dôležité držať sa teploty maximálne okolo 60 °C.
Správne vysušené šípky by mali pristúpením praskať. Celé šípky je tiež možné pred sušením rozrezať na polovičky, no v tomto prípade je potrebné odstrániť chĺpky a zrnká.
Skladovanie šípok
Sušené šípky neskladujte veľmi dlhú dobu, inak postupne stratia účinné látky. Skladujte ich v suchu a chlade, napríklad vo vzduchotesnej nádobe alebo papierovom vrecku v špajze. Pred samotným použitím je možné šípky pomlieť, napríklad v mažiari.
Ako pripravovať šípkový čaj?
Na prípravu čaju postačí jedna či dve čajové lyžičky sušených plodov. Sušené šípky zalejeme vriacou vodou (asi 80 °C, nie vriacou). Lúhovanie šípok by malo trvať asi 15 minút. Ak chcete sladší čaj, môžeme ho dochutiť medom a okrem toho aj citrónom.
Pozri aj: Cyklovanie kalórií ako účinná diéta: Viete, o čo ide?
Aké má šípkový čaj zloženie?
Šípky obsahujú množstvo účinných látok, vďaka ktorým sú tak prospešné pre naše telo. Ako sme spomenuli už vyššie, radíme ich medzi najlepšie zdroje vitamínu C. Pohár chutného šípkového čaju tiež obsahuje:
- viaceré vitamíny skupiny B,
- fosfor,
- železo,
- draslík,
- mangán,
- organické kyseliny,
- vlákninu,
- flavonoidy,
- triesloviny,
- karotenoidy a mnohé ďalšie látky.
Aké má domáci šípkový čaj účinky?
Šípky majú vďaka svojim zložkách antioxidačné aj protizápalové účinky, zvyšujú odolnosť organizmu a podporujú správnu činnosť imunitného systému. Prispievajú k lepšej ochrane pred vírusovými a bakteriálnymi infekciami. Tento nápoj plný vitamínov tiež:
- pôsobí na telo detoxikačne a podporuje látkovú premenu,
- má močopudné účinky a predstavuje účinnú doplnkovú liečbu pri problémoch so zápalmi močových ciest a močového ústrojenstva,
- je vhodný pri chrípkových a horúčkových stavoch alebo prechladnutí,
- je ho vhodné popíjať aj pri vysokom cholesterole, má priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu,
- priaznivo vplýva na hladinu cukru v krvi, čo môže pomôcť ľuďom trpiacim cukrovkou,
- posilňuje cievne steny, pozitívne pôsobí pri kŕčových žilách či chudokrvnosti,
- má priaznivý vplyv aj na nervový systém človeka,
- podporuje schopnosť sústrediť sa a pomáha pri vyčerpaní a únave.
TIP: Pečený čaj z čerstvých šípok
Ingrediencie:
-
1 kg čerstvých šípok
- 1 kg čerstvých jabĺk
- 2 pomaranče
- 2 citróny
- 2 PL mletej škorice
- 1 PL celých klinčekov
- 1 PL badiánu
- 250 g trstinového cukru
- 2 PL medu
- 1 dl rumu
Postup: Jablká umyjeme a zbavíme jadierok. Nakrájame na kocky a dáme do pekáča. Pridáme umyté šípky, pomarančovú a citrónovú dužinu. Taktiež pridáme cukor, škoricu, badián, klinčeky a premiešame. V rúre pečieme 45 minút pri teplote 200 °C.
Počas pečenia zmes premiešame a v prípade potreby aj podlejeme malým množstvom vody. Desať minút pred dopečením pridáme med a rum. Zmes naplníme do pohárikov, uzavrieme a otočíme hore dnom. Necháme vychladnúť pod utierkou.
Príprava čaju: Pečený šípkový čaj pripravíme z 1 až 2 ČL zmesi a 3 dl vriacej vody.
Článok aktualizovaný 17.12.2023