Zo všetkých strán počúvame, aký veľký je význam raňajok a prečo by sme toto prvé jedlo dňa nikdy nemali vynechávať. Pravdou však je, že každé jedlo dňa má svoje opodstatnenie a žiadnu porciu by sme nemali odkladať.
Vďaka pravidelnej zdravej strave podporujeme správnu funkciu organizmu. Vynechávať by sme rozhodne nemali ani večere. I v neskorších hodinách je potrebné jesť, i keď tu je vhodné dodržiavať niekoľko zásad.
V prvom rade by malo platiť, že večera by mala byť ľahká, no zároveň výživná. Je vhodné dopriať si pokrm so zvýšeným podielom bielkovín a nižším obsahom sacharidov. Ideálna doba na posledné jedlo dňa je pritom 3 až 4 hodiny pred spánkom.
A čo si vlastne na večeru pripraviť? Nedávno sme vám prezradili, aké sú najvhodnejšie potraviny na raňajky a dnes sa pozrieme na to, aké sú najlepšie potraviny na večeru. Potraviny z nasledujúceho zoznamu si môžete dopriať bez obáv, a to aj vtedy, ak sa snažíte nejaký ten kilogram zhodiť.
Bude vás zaujímať: Prečo si doma pestovať pažítku? Zistite, ako na to a aké sú jej účinky!
Zelenina
Zelenina by mala tvoriť obrovskú časť našich jedálničkov. Môžeme ju jesť kedykoľvek, na raňajky, obedy, malé olovranty aj večere. Existuje obrovské množstvo rozličných druhov zeleniny, ktoré je možné pripraviť na mnoho spôsobov. V prvom rade je skvelou večerou chutný šalát z čerstvej zeleniny. Taktiež si ju môžete upiecť alebo pripraviť na pare. V neposlednom rade si z nej pripravíte i chutnú polievku, napríklad krémovú, ktorá vás dobre nasýti. Zelenina je nízkokalorická a plná vitamínov aj minerálov. Vyberte si mrkvu, listovú zeleninu, brokolicu, tekvicu, karfiol a podobne.
Neviete, aké šaláty si pripraviť na večeru? Čo zmiešať a na čom si pochutnať? Tak sa inšpirujte našimi receptami – Zdravá a výživná večera? Skús tieto recepty na šaláty so syrom!
Chudé mäso
Ako sme spomenuli vyššie, vhodné je, ak je večerné jedlo zložené hlavne z bielkovín. Dobrým zdrojom bielkovín sú rozličné druhy mäsa. Ak sa zdravo stravujete a snažíte sa udržiavať si stabilnú váhu, pripravte si na večeru kuracie či morčacie mäso. Samozrejme, nevysmážajte, ale grilujte alebo pečte. Ako prílohu si môžete dopriať šalát z čerstvej zeleniny, pečené bataty alebo tekvicu či brokolicu na pare.
Tip na skvelý recept – Morčacie prsia na bylinkovom masle s koreňovou zeleninou
Ryby
Okrem mäsa suchozemských zvierat si na večeru môžete dopriať aj ryby, ktoré sú nielen bohaté na bielkoviny, ale aj na dôležité omega mastné kyseliny. Ryby sú veľmi zdravé a čím častejšie sa budú na našom tanieri vyskytovať, tým lepšie. Pripravte si lososa na pare s obľúbenými bylinkami. Taktiež si môžete pochutnávať na makrelách či iných plodoch mora. Tuniakom vo vlastnej šťave môžete zvýšiť výživovú hodnotu akéhokoľvek zeleninového šalátu.
Pochutnajte si na nátierke – Lososová nátierka: Čistá chuť lososa v jednoduchej pomazánke
Vajcia
Vajíčka sú ideálnou potravinou nielen na raňajky, ale aj večeru. Opäť si ich môžete pripraviť na množstvo rozličných spôsobov. Na výber máte medzi omeletou, volským okom či vajíčkami varenými natvrdo. Vajcia sú zdrojom vitamínov skupiny B, luteínu, cholínu, fosforu, draslíka a, samozrejme, aj bielkovín. Nezabudnite k nim pridať i nejakú zeleninu. Skvelou voľbou je napríklad praženica so špenátom.
Skvelou voľbou je napríklad aj vajce na tvrdo - Vajce na tvrdo – ako ho správne pripraviť a ako si ho najlepšie vychutnať?
Huby
Rozličné druhy húb v pozitívnom smere ovplyvňujú naše zdravie. Sú plné živín, podporujú imunitný systém, majú nízky obsah kalórií, zasýtia a pre väčšinu ľudí sú ľahko stráviteľné. Sú ideálnou ingredienciou pri príprave večerného jedla. Skvelá je napríklad praženica so šampiňónmi či plnené zapekané šampiňóny. Grilované hríby si tiež môžete pridať k mäsu alebo grilovanej zelenine či šalátu.
Odporúčame vyskúšať tento jednoduchý recept: Zapekané plnené šampiňóny – chutná klasika, ktorá nikdy neomrzí
Tvaroh alebo syry
Medzi potraviny vhodné na večeru môžeme zaradiť aj rozličné mliečne výrobky. V tomto prípade však treba správne vyberať. Ak máte chuť na niečo sladké a zároveň ľahké, doprajte si kvalitný jogurt, napríklad gréckeho typu. Pridajte k nemu kúsok banánu, trochu medu a hrsť mandlí. Tieto suroviny prispievajú k lepšiemu spánku. Nasladko si môžete pripraviť aj tvaroh. Dobrou voľbou je cottage cheese alebo mozzarella, ku ktorej neodmysliteľne patria chutné paradajky, bazalka a olivový olej.
Čo by ste povedali na pizzu? Pochutnali by ste si na nej? Tak ju skúste pripraviť trochu netradične – Domáca tvarohová pizza, ktorú môžeš dochutiť podľa seba
Aktualizovaný článok: 7.2.2023