TOP zaujímavosti o ľudskom srdci: Akú službu pre nás robí?

ľudské srdce

O vlastnom ľudskej tele by sme mali vedieť toho čo najviac. Mali by sme mať vedomosť o tom, aké, aspoň základné, funkcie jednotlivé orgány v našom organizme napĺňajú či kde sa vlastne nachádzajú. Dnes si niečo bližšie povieme o jednom z najvýznamnejších životne dôležitých orgánov, a to o srdci, ktoré zabezpečuje pumpovanie krvi vďaka rytmickým vzťahov v celej obehovej sústave. 

Čo ďalšie by sme však mali o ňom ešte vedieť? V článku nájdete mnohé zaujímavosti o ľudskom srdci aj dôležité informácie, na ktoré by sme nemali zabúdať!

TOP fakty o ľudskom srdci:

1. Ľudské srdce je namáhané každý deň

U človeka, ako aj u iných cicavcov, je srdce, ktoré je veľké ako päsť dospelého jedinca, uložené v hrudníku medzi pľúcami, bránicou a hrudnou kosťou. Je situované medzi pravým a ľavým pľúcnym lalokom, a to len veľmi mierne doľava, takmer až v prostriedku. Tento dutý svalový orgán vykonáva najvyššiu fyzickú činnosť zo všetkých svalov v tele. 

Počas dňa udrie neuveriteľných 100 000-krát, pričom prvá bunka ľudského srdca začína biť už 4 týždne od oplodnenia. Ženské srdcia pritom bijú o čosi rýchlejšie ako mužské. Ľudské srdce počas života človeka vykoná priemerne 2,5 miliardy rytmických sťahov.

Odporúčame: Domáca liečivá nechtíková masť: Ako si ju pripraviť?

ľudská krv
Shutterstock®

2. Naše srdce sa skladá zo štyroch komôr

Asi nikoho neprekvapí informácia, že ľudské srdce, čo sa tvaru týka, toho nemá veľa spoločné so srdcom, ktoré kreslíme často ako symbol lásky. Stavba nášho srdca je oveľa zložitejšia. Zvonka je pokryté akýmsi väzivovým obalom, ktorému hovoríme osrdcovník, alebo aj perikard. 

Ľudské srdce má tvar kužeľa, pričom jeho hrot je orientovaný smerom dole a dopredu. Je štvorkomorové, čiže v jeho vnútri rozlišujeme 4 miestnosti, a to pravú a ľavú predsieň a pravú a ľavú komoru. Pravá a ľavá strana sú oddelené predsieňovými a komorovými priehradkami. 

3. Krv v ňom prúdi len jedným smerom

Nemôžeme zabudnúť spomenúť chlopne, vďaka ktorým môže krv prúdiť len jedným smerom, a to vždy z predsiene do komory. Jednosmerné prúdenie krvi v srdci je zabezpečené predovšetkým srdcovými chlopňami, ktoré fungujú ako jednosmerné ventily. Tieto chlopne sa otvárajú a zatvárajú v reakcii na zmeny tlaku v jednotlivých častiach srdca počas srdcového cyklu.

4. Ľudské srdce pumpuje obrovské množstvo krvi

Ako sme spomenuli už v úvode článku, hlavnou úlohou srdca je pumpovať krv cez obehový systém, čo zabezpečuje okysličovanie tela. Každý jeden deň naše srdce prečerpá pokojne cez 7000 či 7500 litrov krvi, pričom počas priemerného života ide o objem okolo 1,5 milióna barelov krvi. To môžeme prirovnať množstvu, ktoré naplní okolo 200 cisternových železničných vagónov. Ľudské srdce pritom dodáva krv až 75 biliónom bunkám nášho tela.

Pozri aj: Top liečivé rastliny pre domácu lekárničku. Týchto 11 nutne musíte mať!

anatómia srdca
Shutterstock®

5. Naše srdce robí dve veci naraz – malý krvný obeh a veľký krvný obeh

Áno, činnosťou srdca je v tele zabezpečovaný pohyb krvi, respektíve krvný obeh. Nie je to však také jednoduché. Vedeli ste o tom, že v našom tele prebiehajú súčasne dva obehy, a to malý krvný pľúcny obeh a veľký telový krvný obeh? Malý obeh sa začína v pravej komore srdca, kam priteká odkysličená krv z pravej predsiene. 

Z tejto komory je krv pľúcnicou odvedená do pľúc. Tam sa krv okysličí a vracia sa štyrmi pľúcnymi žilami do ľavej predsiene srdca. Okysličená krv prechádza do ľavej komory a tu sa začína veľký krvný obeh. 

Z tejto komory vedie srdcovnica, inak aj aorta, ktorá sa ďalej rozvetvuje. Pri veľkom krvnom obehu dochádza k odovzdávaniu kyslíka všetkým tkanivám. Odkysličená krv z celého tela sa následne vracia a hornou a dolnou dutou žilou sa dostane zase na začiatok, čiže do pravej predsiene, skadiaľ odteká do pravej komory.

6. Ochorenia srdca sú najnebezpečnejšie

V súčasnej dobe sú ochorenia srdca čoraz častejšie, pričom práve problémy so srdcom predstavujú pre naše zdravie najväčšie nebezpečenstvo a hrozbu. Choroby srdca predstavujú jednu z najčastejších príčin úmrtí. Napríklad až približne tretina infarktov končí smrťou alebo vážnym poškodením srdca. 

Na rozvoji chorôb srdca pritom vplýva množstvo rozličných faktorov, vrátane nášho životného štýlu. Riziko zvyšuje fajčenie či vysoký cholesterol a vysoký krvný tlak. Len pre zaujímavosť, najpravdepodobnejší čas infarktu je údajne pondelok ráno.

7. Je odolnejšie voči rakovine

Okrem srdcových a pľúcnych ochorení patria k častým príčinám smrti aj rôzne druhy rakoviny. Avšak, zaujímavosťou je, že srdce je voči rakovine, takpovediac, pomerne odolné. Zhubné nádory srdca, najmä tie, ktoré vznikajú priamo v srdci (teda nemetastázujú z iných častí tela) sú v praxi extrémne vzácne. Prečo? Dôvodov je mnoho. 

Predpokladá sa napríklad, že srdce svojej odolnosti voči nádorom vďačí tomu, z akých buniek pozostáva. Srdcové svalové bunky majú po dokončení raného vývoja veľmi obmedzenú schopnosť deliť sa. Rakovina sa vyvíja z bunkových mutácií, ktoré sa typicky hromadia počas mnohých cyklov delenia. Keďže srdcové bunky sa delia zriedka, je menšia pravdepodobnosť, že dôjde k akumulácii mutácií potrebných na rozvoj nádoru.

Tiež sa hovorí o tom, že srdcové bunky majú tendenciu vyť geneticky stabilnejšie, navyše, srdce je celkovo menej vystavené iniciátorom rakoviny, ako sú chemikálie alebo radiačné poškodenie, ktoré sú bežnejšie v iných častiach tela, ako sú pľúca alebo koža. To znižuje pravdepodobnosť vzniku nádorov v srdci.

Článok aktualizovaný 29.6.2024

Aktualizovaný článok: 29.06.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE