Špargľa sa pomaly, ale isto začína objavovať na predajných pultoch v mnohých väčších aj menších obchodoch s potravinami. V nasledujúcich týždňoch sa jej sezóna rozbehne. Tá nebýva extra dlhá, preto to treba využiť a túto zeleninu si servírovať na tanier čo najčastejšie. Obľúbenosť špargle býva rôznorodá, niekto si ju rád opakovanie dopraje, iný ju mať na tanieri vôbec nemusí.
Avšak, hoci je špargľa a jej chuť skutočne unikátna, stačí dobrý recept a pochutí si na nej každý. Známe sú mnohé chuťovky zo špargle, napríklad zapekaná špargľa so slaninkou. Tomu naozaj nik neodolá. Táto zelenina je navyše veľmi zdravá a nášmu telu má čo ponúknuť. Obsahuje množstvo živín a priaznivo vplýva nielen na tráviaci, ale aj cievny systém. Vďaka svojmu zloženiu a účinkom znižuje riziko ochorení, a to napríklad kardiovaskulárnych.
V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, aké sú účinky špargle na zdravie. Tu je hneď niekoľko dobrých dôvodov, prečo sa do nej schuti zahryznúť.
Aké liečivé účinky má biela a zelená špargľa?
1. Obsahuje mnohé dôležité živiny
V prvom rade sa oplatí špargľu často konzumovať najmä kvôli tomu, že je dobrým zdrojom mnohých živín a telu prospešných látok. Obsahuje zložené sacharidy, taktiež je zdrojom bielkovín, hoci v menšej miere.
Tiež ukrýva dôležité vitamíny. Je bohatá takmer na všetky vitamíny skupiny B, telu doplní aj vitamíny C, E alebo K. A aké obsahuje špargľa minerály? Je zdrojom vápnika, zinku, horčíka a ďalších nenahraditeľných minerálov a stopových prvkov. Ukrýva sa v nej mnoho látok s antioxidačnými účinkami, ktoré napomáhajú bunky tela chrániť pred poškodením zo strany voľných radikálov.
Odporúčame: Recept: Kaša z domácej granoly - zdravé raňajky ideálne pre každého
2. Podporuje zdravie tráviaceho traktu
Špargľa je zdrojom vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre správnu funkciu čriev a zdravie tráviaceho traktu. Konzumáciou tejto zeleniny prispejete k lepšiemu zdraviu tráviaceho systému. Môže vám pomôcť zbaviť sa nafukovania či nepravidelného vyprázdňovania.
3. Pomôže pri chudnutí
Špargľa je skvelou súčasťou každého zdravého jedálnička, a to aj vtedy, keď sa snažíte zhodiť prebytočné kilogramy. Je ľahko stráviteľná, jej stogramová porcia obsahuje len niečo cez 20 kalórií a z veľkej časti ju tvorí len voda. Špargľa navyše podporuje aj odkyslenie organizmu detoxikuje organizmus.
4. Normalizuje krvný tlak
Táto zdravá zelenina má pozitívny vplyv nielen na tráviaci systém človeka, ale aj srdcovo-cievny. Je totiž vhodnou súčasťou stravy pri problémoch s vysokým krvným tlakom. I vďaka obsahu draslíka stabilizuje hladinu krvného tlaku v norme. Draslík v špargli bojuje proti nadbytok sodíka v tele, ktorý zvyšuje tlak.
Vysoký tlak je pritom rizikovým faktorom mnohých vážnych ochorení, preto ho neradno podceňovať. V rámci boja proti tomuto zdravotnému problému je vhodné do jedálnička zaradiť aj ovsené vločky, avokádo či špenát. Vhodné je sa naopak vyhýbať nadmernej konzumácii soli, kávy aj alkoholu.
Odporúčame: Ako sa prejavujú žalúdočné vredy? Neignorujte túto hrozbu pre zdravie!
5. Má pozitívne účinky na hladinu cholesterolu
Špargľu sa pravidelne oplatí konzumovať nielen pri vysokom krvnom tlaku, ale aj vysokej hladine škodlivého cholesterolu. Radíme ju totiž medzi dobré zdroje vlákniny. Potraviny bohaté na vlákninu nám okrem iného pomáhajú práve aj znižovať hladinu cholesterolu a zároveň udržiavať naše cievy zdravé.
Keďže špargľa napomáha znižovať cholesterol a upraviť krvný tlak, výborne prispieva k prevencii mnohých vážnych kardiovaskulárnych ochorení, ktoré sú v súčasnej dobe veľmi častou príčinou úmrtí.
6. Má blahodarné účinky na nervy
Špargľa je bohatá na vitamín B9, ktorý je známejší ako kyselina listová. Táto látka je pritom okrem iného nevyhnutná aj pre náš nervový systém, jeho funkcie a aktivitu. Kyselina listová napomáha pri tvorbe sérotonínu.
Ten pôsobí ako neurotransmiter, ktorý má význam pri prenose nervových signálov. Na dostatok tohto vitamínu B by si mali dávať pozor aj nastávajúce mamičky a hlavne i ženy, ktoré ešte len plánujú otehotnieť. Kyselina listová je totiž nevyhnutná pre správny vývoj plodu.
7. Má protirakovinové účinky
Špargľa obsahuje antioxidanty, ako je napríklad glutatión, ktorý pomáha chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi a môže tiež podporovať imunitný systém. Keďže má vysoký obsah rôznych látok s antioxidačným pôsobením, pripisované je jej aj protirakovinové pôsobenie.
Odporúčame: Aké sú účinky pečeného cesnaku? Toto urobí s vaším telom do 24 hodín!
8. Má protizápalové účinky
Špargľa má vďaka svojmu zloženiu i výrazné protizápalové účinky. Preto sa ju oplatí zaradiť do jedálnička pri zdravotných problémoch spôsobených artritídou a reumatických ťažkostiach. Zápalové ochorenia kĺbov neraz sprevádzajú bolesti kĺbov, opuchy a tiež môže byť obmedzený pohyb kĺbu.
Pri takýchto ochoreniach pritom môže správna strava priniesť úľavu a niekedy aj celkové zlepšenie zdravotného stavu. Do jedálnička je vhodné okrem špargle zaradiť aj tučné ryby, ľanové semienka, konopný olej či ďalšie druhy zeleniny, napríklad i zelenú listovú zeleninu.
9. Pôsobí ako prírodné diuretikum
Nakoniec vám o špargli ešte môžeme prezradiť, že pôsobí ako prírodné diuretikum, čiže má močopudné účinky a podporuje správne vylučovanie tekutín. Z tela napomáha odvádzať prebytočnú vodu, čím organizmus i prečisťuje. Zároveň tak má priaznivý vplyv na zdravie močových ciest.
Oplatí sa ju pravidelne konzumovať, ak vás trápia stále sa opakujúce infekcie močového ústrojenstva. Taktiež môže pomôcť pri nadmernom zadržiavaní vody v organizme. Špargľa navyše pôsobí nielen ako prírodné diuretikum, ale dokonca aj prírodné afrodiziakum.
Tipy na recepty zo špargle:
Článok aktualizovaný 6.5.2024
Aktualizovaný článok: 06.05.2024