Hľadáte prírodný liek na ženské problémy? Skúste čaj z tejto buriny!

ďatelina lúčna

Nedávno sme sa zaoberali bylinkami, ktoré pomáhajú liečiť napríklad nechutenstvo či nepríjemné nadúvanie. Témou dnešného článku je opäť jedna z liečivých bylín, ktorá je tentoraz veľmi nápomocná pri rozličných ženských problémoch súvisiacich s menštruačným cyklom aj nástupom menopauzy. Táto rastlinka je v našich končinách pomerne známa, no mnohí ju označujú za burinu. Reč je o ďateline lúčnej, latinsky Trifolium pratense, ktorú radíme do čeľade bôbovité. 

V nasledujúcom článku vám prezradíme, ako si rýchlo a jednoducho pripraviť ďatelinový čaj v pohodlí domova a aké sú jeho účinky. Akú liečivú moc má trojlístok ďateliny lúčnej? Ktoré účinky ďatelina lúčna ponúka? Čítajte a dozviete sa všetko dôležité!

Čarovná ďatelina lúčna (Trifolium pratense)

Ide o trvácu bylinu s 15 až 40 centimetrov vysokou článkovanou stonkou a trojpočetnými listami s celistvým okrajom, ktoré sú sýtozelené a spravidla je na nich viditeľná akási svetlozelená oblúková kresba. Ružovofialové až purpurovočervené, niekedy biele, kvety ďateliny sú drobné, päťpočetné a usporiadané v guľatých hlávkach. Objavujú sa zvyčajne od mája až do septembra či októbra. 

Ďatelina je vskutku pekný kvietok, no rozhodne nie je burinou. Ukrýva sa v nej totiž množstvo účinných látok a dokáže podporiť zdravie organizmu vo viacerých smeroch. 

Bude vás zaujímať: Ako používať droždie? Tieto triky pre zdravie aj krásu si zamilujete!

ďatelina lúčna
Shutterstock®

Liečivý čaj z ďateliny lúčnej

Na liečebné účely sa z ďateliny lúčnej zberajú práve jej pekné kvety, a to počas celej sezóny jej kvitnutia. Ako spracovať ďatelinu? Najčastejšie sa pripravuje čaj, resp. zápar. Na prípravu liečivého záparu na vnútorné aj vonkajšie použitie je možné využiť čerstvé aj sušené kvety. Sušenú drogu pritom zoženiete aj v lekárni, na internete či v obchodoch so zdravými potravinami, no bola by škoda si nenazbierať počas sezóny i vlastnú ďatelinu. 

Tá sa na Slovensku vyskytuje prakticky vo všetkých nadmorských výškach a narazíte na ňu na mnohých miestach. Rastie na lúkach i poliach, okrajoch lesov aj mierne vlhkých trávnatých priestranstvách či záhradách. 

Po zbere je možné kvety ďateliny vysušiť voľne v tenkých vrstvách či pri teplote do 35 °C. Rýchlo podliehajú skaze, takže ich skladujte v dobre uzatvárateľnej nádobe na suchom a tmavom mieste. Na prípravu ďatelinového čaju budete potrebovať dve lyžičky sušenej drogy a 2,5 dcl vriacej vody. Zápar nechajte lúhovať 10 až 15 minút a následne ho sceďte. Počas akútnych ťažkostí sa odporúča piť dve šálky ďatelinového čaju denne.

Osvedčený liek na všetky ženské problémy – čo ďatelina obsahuje?

Ďatelina lúčna ukrýva vo svojich kvetoch mnoho významných látok. Ide najmä o triesloviny, niektoré glykozidy či organické kyseliny. Okrem toho sú charakteristické aj obsahom estrogénnych látok, a to najmä izoflavónov, respektíve takzvaných fytoestrogénov. Práve preto je ďatelina skvelou bylinkou pre ženy. Fytoestrogény sú prírodné rastlinné zlúčeniny, ktoré napodobňujú účinky estrogénu v tele. Sú prospešné pre ženy, pretože môžu pomôcť zmierniť príznaky menopauzy, podporiť zdravie kostí a znížiť riziko srdcových chorôb. 

Ďatelina pri menopauze

Ľudová medicína odporúča jej použitie pri nepríjemných prejavoch menopauzy. Menopauza sa spája s mnohými nepríjemnými zdravotnými ťažkosťami. V období menopauzy napomáha Ďatelina ľahšie zvládať pocity nepokoja či návaly tepla, nespavosť aj nadmerné potenie a podporuje tak celkové zdravie ženy. Ďatelina obsahuje fytoestrogény, ktoré pomáhajú vyrovnať hladiny hormónov v tele, čo môže prispieť k zmierneniu týchto symptómov. Okrem toho môže podporiť zdravie srdca a kostí, čím poskytuje ženám počas menopauzy celkovú pohodu a zdravie.

Ďatelina na hormonálne problémy 

Rovnako môže pomôcť tlmiť príznaky predmenštruačného syndrómu, akými sú kŕče aj bolesť prsníkov. Jej použitie sa odporúča aj pri problémoch s nepravidelnou menštruáciou. Ďatelina obsahuje fytoestrogény, ktoré môžu pomôcť vyrovnať hormonálnu nerovnováhu, čo prispieva k regulácii menštruačného cyklu a zmierneniu súvisiacich ťažkostí. Nápomocná môže byť ďatelina pri bolestivej menštruácii. Týmto spôsobom, keď je podporená hormonálna rovnováha, môže podporovať celkové hormonálne zdravie a zlepšovať kvalitu života žien. 

Odporúčame: Trápia vás afty či bolesť uší? Tento liek si pripravíte v pohodlí domova!

účinky ďateliny
Shutterstock®

Ďalšie pozitívne účinky ďateliny

Aké ďalšie liečivé účinky pripisuje ľudová medicína ďateline? Ďatelinový čaj okrem toho pôsobí upokojujúco na nervový systém, antisepticky aj močopudne, vďaka čomu zbavuje telo nadbytočnej vody. Ďatelina prečisťuje. Tento nápoj má ďalej priaznivý vplyv na proces trávenia a pravidelné vyprázdňovanie (tlmí tráviace problémy), cirkuláciu krvi, hladinu cholesterolu aj vykašliavanie hlienov. 

Zdravotné benefity ďateliny pri vonkajšom použití

Zápar z kvetov ďateliny je možné využiť aj zvonka. Nápomocný môže byť pri rozličných kožných problémoch. Vhodné je s ním premývať popáleniny i zle sa hojace alebo hnisajúce rany. Taktiež zlepšuje stav pokožky pri kožných ochoreniach, akými sú napríklad ekzém či psoriáza.

Má ďatelina lúčna nežiaduce účinky?

Ďatelina lúčna, hoci je vo všeobecnosti považovaná za bezpečnú pri krátkodobom užívaní, môže mať aj niektoré negatívne účinky. U niektorých ľudí môže spôsobiť alergické reakcie, ako je vyrážka, svrbenie alebo dýchacie ťažkosti. Kvôli obsahu fytoestrogénov by mali byť opatrné ženy s hormonálne citlivými stavmi, ako je rakovina prsníka alebo vaječníkov, a tiež ženy, ktoré užívajú hormonálnu terapiu. 

Ďatelina lúčna môže tiež znižovať zrážanlivosť krvi, takže osoby s poruchami krvácania alebo tie, ktoré užívajú antikoagulanciá, by ju mali používať opatrne. Vždy je dôležité konzultovať jej užívanie  a dávkovanie ďateliny lúčnej s lekárom, najmä pri dlhodobom užívaní alebo pri existujúcich zdravotných problémoch.

Článok aktualizovaný 29.7.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE