Ako pestovať bylinky na balkóne? Spoznajte overené rady a tipy

Chcete si posypať zemiaky čerstvou petržlenovou vňaťou, uvariť bylinkový čaj z práve odtrhnutých lístkov mäty alebo miešaný letný drink osviežiť voňavou medovkou? Nemáte ale záhradku a rýchlené bylinky zo supermarketu nie sú pre vás to pravé orechové? 

Aj na balkóne si vypestujete vlastné bylinky. Ušetríte peniaze aj cestu do obchodu, bylinky budete mať čerstvé a balkón plný vône, ktorá môže odpudiť aj dotieravý hmyz. Navyše bylinky vyzerajú zaujímavo a dekoratívne. 

Aké druhy byliniek si možno vypestovať doma na balkóne? Ktoré bylinky naopak nie sú úplne vhodné na balkón? Ako sa o ne starať? A ako na uchovanie čerstvých byliniek po ich vypestovaní? Poradíme vám, ako na to!

Pestovanie byliniek – kde začať?

Najskôr budete potrebovať samotné bylinky. Možností je niekoľko. Zakúpiť sa dajú už vypestované rastlinky v obchodoch. No rovnako dostanete aj sadenice na trhoch, prípadne si môžete kúpiť semená a pestovať byliny od základu. Pre akú možnosť sa rozhodnúť?

Keďže bylinky donesené zo supermarketu vám po presadení rýchlo zvädnú a obvykle sú určené na priamu spotrebu, kúpte si radšej sadenice na farmárskych trhoch a v záhradníctvach alebo si ich vypestujte sami zo semienok. 

Pestovanie zo sadeničky je, samozrejme, jednoduchšie a rýchlejšie. Nepodceňte však výber priesad, mali by byť na pohľad zdravé a bez známok hnitia či napadnutia škodcami. Pestovanie zo semienka je zdĺhavejšie, ale môže vám to priniesť o to väčšie radosť a pocit zadosťučinenia. 

Alebo je ešte ďalšia možnosť. Ak vaši známi majú bylinky vo svojej záhrade, určite vám darujú časť aj s koreňom, lebo taká medovka, mäta alebo oregano sa správajú ako burina a treba ich „krotiť“. Rýchlo sa rozrastú aj na vašom balkóne v kvetináči. 

Pozri aj: Vyskúšajte zelené jarné recepty: Hlavné slovo má pažítka a špenát

Bylinky na balkóne - stenaShutterstock 

Začíname pestovať bylinky – ktoré druhy možno vypestovať na balkóne?

Na pestovanie v kvetináči na balkóne sú vhodné mnohé druhy bylín, ktoré sú kompaktné a vhodné do kontajnerov. 

  • Bazalka: Bazalka je aromatická bylina, ktorá sa dobre pestuje vo vnútorných aj vonkajších podmienkach. Má rýchly rast a vyžaduje dostatok slnečného svetla.

  • Mäta pieporná: Mäta je ďalšia aromatická bylina, ktorá sa dobre darí v kvetináčoch. Je odolná voči pestovateľským chybám a môže byť pestovaná aj vo vnútorných aj vonkajších prostrediach.

  • Pažítka: Pažítka je ľahko pestovateľná bylina, ktorá má jemnú cibuľovú chuť. Rastie dobre v kvetináčoch a vyžaduje dostatok slnečného svetla.

  • Petržlen: Je tradičná bylina, ktorá sa dá ľahko pestovať v kvetináčoch na balkóne. Môže byť pestovaná ako škorica alebo kade.

  • Oregano: Oregano je trváca bylina, ktorá má silnú arómu a chuť. Rastie dobre v kvetináčoch a vyžaduje slnečné prostredie.

Ďalšie vhodné bylinky: tymian, majorán, medovka, estragón, levanduľa, ligurček, saturejka, stévia.

Ktoré byliny nie sú úplne vhodné na balkón?

Vo všeobecnosti možno na balkón zasadiť prakticky akúkoľvek bylinku, no na druhú stranu je pravdou, že nie všetkým sa môže v obmedzenom priestore tak dobre dariť. Takouto bylinou je napríklad koriander. Koriander je bylina, ktorá má tendenciu rýchlo klíčiť a kvôli svojmu rozsiahlemu koreňovému systému môže byť vhodnejší na pestovanie priamo v zemi.

Ani rozmarínu sa nemusí na balkóne dlhodobo dariť a obvykle viac prosperuje v záhrade. Rozmarín je bylina, ktorá preferuje suchšie a slnečné prostredie. V kvetináčoch na balkóne môže mať problémy so zasychaním pôdy a ochoreniami.

Taktiež treba prehodnotiť pestovanie kôpru na balkóne. Kôpor je bylina, ktorá má rád dobre priepustnú pôdu a slnečné prostredie. Na balkóne môže mať problémy so suchom pôdou a prebytkom vlhkosti. 

Avšak, zakázané rozhodne nie sú žiadne bylinky a skúsiť to môžete s pestovaním akýchkoľvek bylín, ak im zabezpečíte potrebné podmienky.

 Odporúčame: TOP 9 dôvodov, prečo jesť špargľu: Toto ste o nej ani netušili!

Bylinky na balkóne - črepníkShutterstock 

Niekoľko pestovateľských rád, keď chcete pestovať bylinky v kvetináči

Vašim bylinkám sa bude dariť, keď dodržíte niekoľko dôležitých zásad. Ak ste sa rozhodli zasadiť vaše obľúbené bylinky do jednej nádoby, zvážte, aké majú požiadavky na svetlo, pôdu a zálievku. Suchšiu pôdu znesú šalvia, tymian a rozmarín, zatiaľ čo bazalka a petržlen potrebujú viac vlhkosti. Južný balkón svedčí aj ďalším bylinkám, ako sú levanduľa, estragon a majoránka. 

Zistite si aj výšku rastlín. Napríklad fenikel, ktorý je dosť vysoký, by nevyzeral dobre vedľa o dosť nižšej mäty. Zatiaľ čo v záhrade majú bylinky dosť miesta na rast, priestor v kvetináčoch je obmedzený. 

Na to musíte myslieť pri sadení byliniek, ktoré sú expanzívne, ako mäta alebo oregano a dopriať im dostatok miesta. Najvhodnejšie je, keď ich umiestnite samostatne do nádob. 

Keď si chcete vypestovať čerstvé bylinky, treba vhodné nádoby

Vo všeobecnosti možno povedať, čím väčšia, tým lepšia. Veľkosť kvetináčov a ich množstvo závisí od rozlohy balkóna alebo terasy. Môžete si vybrať z množstva materiálov. 

K štýlovým a atraktívnym patrí tradičná terakota, obľúbené sú odolné keramické kvetináče ponúkané vo veľkej farebnej škále, prírodne pôsobia drevené nádoby. Výhodou plastových je ľahkosť a cenová dostupnosť.

Balkónová záhradka potrebuje aj výživu

Aby z črepníkov mohla odtekať prebytočná voda, potrebujú drenážne otvory. Nasleduje drenážna vrstva, na ktorú možno použiť trochu štrku. Bylinkový kvalitný substrát je jemný a priepustný, z rašeliny, kokosového vlákna  a organického hnojiva. 

V záhradkárskych obchodoch si zadovážite už namiešanú zeminu na bylinky. Polievajte ich podľa druhu bylinky a veľkosti črepníka, raz za čas prihnojte organickým tekutým hnojivom. Pravidelne bylinky zbierajte, tým podporíte ich rast, hustotu a udržíte vhodný tvar.

Inšpiruj sa: Používať bujónové kocky alebo nie? Budete zarazení z toho, čo obsahujú!

Bylinky na balkóne - nádobyShutterstock 

Ako spracovať alebo uskladniť bylinky pestované na balkóne?

  1. Čerstvé použitie: Bylinky môžete použiť priamo po zbere na čerstvé ochutenie jedál. Stačí ich umyť a nasekať podľa potreby.

  2. Sušenie: Bylinky môžete sušiť na vzduchu alebo v sušičke bylín. Pre sušenie na vzduchu zviažte vetvičky spolu a poveste ich hlavou nadol na suchom, dobre vetranom mieste mimo priameho slnečného žiarenia. Ak máte sušičku bylín, postupujte podľa pokynov výrobcu.

  3. Mrazenie: Niektoré bylinky, ako napríklad petržlen, mäta alebo koriander, možno zmraziť na ľadových kockách alebo vo vzduchotesných vreckách. Tento spôsob zachováva čerstvosť a chuť bylín.

  4. Výroba olejov: Bylinky môžete tiež použiť na výrobu aromatických olejov. Naplňte pohár bylín do pohára s olejom (napríklad olivovým) a nechajte ho lúhovať niekoľko týždňov, aby sa olej infiltroval príchuťou a arómou bylín.

  5. Konzervovanie v octe: Konzervácia bylín v octe je ďalší spôsob, ako si udržať ich chuť a arómu. Vložte bylinky do pohára a zalejte ich octom. Po nejakom čase sa octom nasiaknu a dodajú jedlám výnimočnú chuť.

  6. Použitie na výrobu pesta: Bylinky, ako je bazalka alebo petržlen, môžete použiť na výrobu pesta. Jednoducho ich zmiešajte s orechmi, cesnakom, syrom a olejom a vytvorte lahodnú omáčku alebo náplasť.

Najväčšie chyby pri pestovaní byliniek na balkóne:

  • Nedostatok slnečného svetla: Bylinky väčšinou potrebujú dostatok slnečného svetla na zdravý rast. Ak je váš balkón umiestnený na mieste s nedostatkom slnečného žiarenia, môžu vaše bylinky trpieť a rásť pomaly alebo slabne. Preto umiestnenie byliniek nepodceňte. 

  • Nedostatok zavlažovania alebo prebytok vody: Slabé polievanie byliniek môže viesť k vyschnutiu bylín, zatiaľ čo nadmerné zavlažovanie môže spôsobiť hnilobu koreňov alebo iné problémy spojené s prebytkom vlhkosti.

  • Nesprávna veľkosť nádoby: Niektoré bylinky potrebujú viac priestoru na rast koreňov, ako iné. Nesprávna veľkosť nádoby môže obmedziť rast koreňov a viesť k zastaveniu rastu rastlín.

  • Zlý výber substrátu: Použitie nesprávnej pôdy môže mať vplyv na výživu a odvodnenie vašich bylín. Určité druhy bylín preferujú dobre odtokovú pôdu, zatiaľ čo iné potrebujú bohatšiu pôdu.

  • Nedostatočné hnojenie: Bylinky môžu vyžadovať pravidelné hnojenie na udržanie zdravého rastu a výživy. Nedostatok živín v pôde môže viesť k vyblednutiu farby lístia a oslabeniu rastlín.

Článok aktualizovaný 6.5.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE