Ako sa zbaviť vínnych mušiek? Tipy a triky, ktoré musíte poznať

Najväčší problém s nimi býva práve počas teplejších dní, či už na jar, alebo v lete. Reč je o otravných vínnych muškách, ktorých výskyt v domácnosti nie je ničím ojedinelým. Tento hmyz je známy pod mnohými názvami. Vínnym muškám sa hovorí aj ovocné mušky či octomilky, odborne ide o drozofilu obyčajnú, latinsky Drosophila melanogaster. Vedeli ste o tom, že táto drobná nenápadná muška sa stala v roku 1947 prvým živočíchom vo vesmíre?

S ľuďmi zdieľa až 60 % DNA, je využívaná v genetických výskumoch a patrí ku kľúčovým modelovým organizmom vývojovej biológie. Za výskumy s týmto zástupcom hmyzej ríše bolo udelených už osem Nobelových cien. O drozofilách by sme mohli toho povedať mnoho zaujímavého, no pravdou je, že v našich domovoch rozhodne vítané nie sú. Ako sa ich zbaviť a predchádzať problému s ich výskytom? 

V akom prostredí sa darí vínnym muškám?

Drozofila obyčajná pochádza z Afriky, no v súčasnosti je rozšírená naprieč takmer celým svetom. Je typická žltohnedou farbou, červenými očami a bruškom s čiernymi priečnymi pruhmi. Vínnym muškám sa najlepšie darí pri teplote okolo 25 °C (spravidla do 30 °C), teda je pre ich rast a rozmnožovanie ideálne jarné a letné obdobie. Dospelé jedince prežívajú okolo 45 dní, maximálne tri mesiace.

Vínne mušky sa živia stravou zloženou z organických látok, ktoré sú v rozklade, hnijú alebo kvasia. Pokrm dospelým aj mladým jedincom poskytuje ovocie a zelenina, kvasené šťavy, víno, džúsy. Priživovať sa dokážu na odpadkoch v smetných košoch aj zvyškoch jedla na neumytých tanieroch. 

Do domácnosti sa ľahko dostanú cez okná a vetracie systémy, taktiež prostredníctvom nazbieranej úrody zo záhrady či potravín z obchodu. V interiéri si na rozmnožovanie ľahko nájdu živnú pôdu, postačí teplo, vlhko a organický materiál. Samice často kladú vajíčka na povrch alebo dovnútra prezretého a hnijúceho ovocia. Larvy, z ktorých prechodom niekoľkých štádií pomerne rýchlo vzniká dospelý jedinec, sa po vyliahnutí živia kvasnicami a baktériami. 

Odporúčame: Arnika horská je chránená, no môžeme si ju vypestovať. Ako ju využiť?

vínna muška

Zdroj: Shutterstock®

Myslite na prevenciu problémov s vínnymi muškami

Problémy s vínnymi muškami sú skutočne nepríjemné a otravné, preto je najlepšie myslieť v prvom rade na prevenciu. Výskyt vínnych mušiek v domácnosti nemusí hneď poukazovať na nečistotu v interiéri, no v rámci prevencie sa v prvom rade odporúča udržiavať v domácnosti čistotu. Odporúča sa pravidelné vysávanie, suché aj mokré čistenie podláh a čistenie kuchynských priestorov, a to najmä v miestach, kde sú skladované potraviny. 

Mušky do domácnosti ľahko naláka vôňa prezretého ovocia či inej spomínanej potravy, preto je potrebné takéto lákadlá v domácnosti čo najviac eliminovať. Počas teplých dní je vhodné ovocie a zeleninu podľa možností skladovať v chladničke. Ak plody skladujeme pri izbovej teplote, nevyhnutná je ich pravidelná kontrola. Dávajte pozor na to, aby ovocie príliš neprezrelo, pretože sa razom stáva živnou pôdou pre drozofily.

Prezreté či hnijúce plody je potrebné včas odstrániť, avšak, ich vyhodenie do koša ešte problém nerieši. Mušky si potravu ľahko nájdu aj v koši. Počas teplých dní je preto potravinový odpad vhodné vyhadzovať čo najčastejšie, dobrým pomocníkom sú uzatvárateľné odpadkové nádoby, ktoré riziko znižujú. 

Ďalšie tipy na prevenciu vínnych mušiek v domácnosti:

  • ovocie mimo chladničky skladujte pod ochrannými sieťkami,

  • šupky z ovocia a zeleniny aj zbytky potravín je najlepšie odhadzovať priamo do kompostu,
  • po vypití ihneď odhadzujte aj plechovky z piva či fľaše od vína, džúsov a podobne,
  • v kuchyni nikdy nenechávajte na tanieroch zvyšky jedla, riad ihneď umývajte a odkladajte na miesto (vínnej muške stačí na rozmnožovanie aj malý kúsok organického materiálu a vlhko),
  • na stole v kuchyni či iných miestnostiach nenechávajte nedopité poháre s rizikovými tekutinami (pivo, víno, džúsy),
  • udržujte drez v čistote, vrátane odtoku (aj ten dokáže poskytnúť vínnej muške miesto na ukladanie vajíčok),
  • pestujte v kuchyni aromatické bylinky, mnohé rôzne druhy hmyzu dobre odpudzujú (ide napríklad o levanduľu, bazalku či citrónovú trávu), 
  • pestujte okrasné mäsožravé rastliny (mucholapky), ktoré vám v boji so zatúlaným hmyzom v domácnosti pomôžu.

Odporúčame: Chybné triedenie odpadu – 10 bežných vecí, ktoré recyklujeme zle

pasca na vínne mušky

Zdroj: Shutterstock®

Účinný boj s vínnymi muškami

Ak preventívne opatrenia nepomôžu a v domácnosti dôjde k rozmnoženiu vínnych mušiek, je dôležité problém čo najskôr riešiť. Ideálne je nájsť miesto vzniku problému – odpadky, odtok či hnijúce ovocie a podobne. Všetko skontrolujte, vyčistite. Dôležité je, aby mušky nemali miesto na ďalšie množenie. V boji s dospelými jedincami pritom pomôžu aj rôzne pasce, do ktorých sa mušky chytia a zahynú. Máme pre vás niekoľko tipov na ich výrobu.

• Pasca na vínne mušky č. 1

Na jednoduchú pascu na vínne mušky budeme potrebovať jablčný ocot, saponát, nádobku (napr. zaváraninový pohár, odrezaný spodok z PET fľaše) a igelit. Do nádoby nalejeme jablčný ocot (pár lyžíc) a kvapneme aj trochu saponátu (zníži povrchové napätie vody – spôsobí, že sa v octe mušky rýchlejšie utopia).

Nádobu prikryjeme igelitom, ktorý prichytíme gumičkou alebo lepiacou páskou a spravíme doň pár malých dier, cez ktoré sa mušky do pasce ľahko dostanú. Igelit je možné nahradiť aj lievikom zostrojeným z obyčajného papiera. Mušky cez lievik vletia do pasce, no von sa už nedostanú. 

• Pasca na vínne mušky č. 2

Na druhú pascu, ktorá funguje podobne ako predchádzajúca, budeme potrebovať v prvom rade misku a nejaký kus ovocia, ideálne prezretý či pomaly hnijúci. Takéto ovocie bude veľkým lákadlom pre otravné mušky. Použiť možno napríklad kus banánu či jablka. Ovocie v miske prikryjeme igelitom a do igelitu následne urobíme malé otvory (napr. pomocou špajdle), cez ktoré sa budú vedieť mušky dostať dnu. Keď sa mušky dostanú k ovociu, budú v pasci a pomaly vykapú. 

• Pasca na vínne mušky č. 3

Vyskúšať môžete aj známu pascu zo sladkého mlieka s čiernym korením. Potrebovať budeme 120 ml mlieka, 120 g kryštálového cukru a 60 g čierneho korenia. Zmes povaríme 10 minút a rozdelíme ju do malých mištičiek. Tie umiestnime všade tam, kde vidíme zdržiavať sa vínne mušky. Drozofily k sladkej zmesi rýchlo priletia, sadnú na hladinu a utopia sa. Pascu možno rovnako vylepšiť kvapkou saponátu. 

Odporúčame: Je plytvanie jedlom problémom aj vašej domácnosti? Tu je 10 tipov, ako to napraviť!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE