Je plytvanie jedlom problémom aj vašej domácnosti? Tu je 10 tipov, ako to napraviť!

Plytvanie jedlom predstavuje obrovský spoločenský aj ekologický problém. Nám sa môže zdať, že občasné odhodenie nedojedených zvyškov zo stola alebo nejakej potraviny po záruke nie je predsa nič závažné, no treba sa na to pozrieť zoširoka. Plytvanie potravinami v menšej či väčšej miere je prítomné prakticky v takmer každej domácnosti. Navyše k tomu nedochádza len v domácnostiach, ale aj obchodoch s potravinami či stravovacích zariadeniach. A to celkovo vytvára naozaj obrovský problém.

A prečo je plytvanie takým problémom? Keď mrháme jedlom, mrháme v prvom rade svojimi peniazmi, no rovnako cennými zdrojmi, ako je voda alebo krmivo pre zvieratá. Taktiež sa na premrhané potraviny môžeme pozerať cez zbytočnú dopravu a, samozrejme, aj skrz nadmernú tvorbu odpadu a negatívny vplyv na životné prostredie. Taktiež nemožno zabudnúť na to, že kým v niektorých kútoch sveta dochádza k plytvaniu jedlom, v iných je problémom nedostatok jedla a hlad.

Pravdepodobne už netreba viac dodávať k tomu, prečo je tak dôležité snažiť sa o čo najmenšie plytvanie našou obživou. Ako na to? Začať by sme mali, pochopiteľne, vo svojich domácnostiach. Máme pre vás 10 tipov, ako zbytočne neplytvať jedlom a potravinami. 

Nenakupujte s prázdnym žalúdkom

Veľmi jednoduchý tip a pritom tak efektívny. Aj vám sa zdá, že keď idete nakupovať o hlade, tak toho nakúpite omnoho viac a neraz aj to, čo by ste za normálnych okolností nekúpili? Rozhodne v tom nie ste sami. Nákup väčšieho množstva potravín sa následne spája s vyšším rizikom ich plytvania. Preto sa pred nákupom uistite, že vám aktuálne neškvŕka v žalúdku a od hladu nebudete hádzať do košíka potraviny rad radom. 

Odporúčame: Chybné triedenie odpadu – 10 bežných vecí, ktoré recyklujeme zle

nákup potravín

Zdroj: Shutterstock®

Nákup si naplánujte

Aby sme znížili mieru plytvania jedlom, tak by sme na nákup nemali chodiť len s naplneným žalúdkom, ale aj presným plánom. Nepremyslené nakupovanie totiž môže ľahko viesť k tomu, že človek kúpi viac ako potrebuje a niečo skončí v koši. Najlepšie je najskôr skontrolovať zásoby a určiť, čo je potrebné čo najskôr zužitkovať. Taktiež nie je na zahodenie skontrolovať akciový leták, zistiť, čo je v akcii a následne aj podľa toho sa rozhodnúť, čo sa bude nasledujúce dni variť. 

Podľa aktuálnych zásob, naplánovaného jedálnička a prípadných akcií v konkrétnom obchode si následne môžeme spísať zoznam potravín a vydať sa na nákup. Potom je najdôležitejšie už len držať sa v obchode nákupného zoznamu. 

Nenakupujte potraviny s krátkou trvanlivosťou do zásoby

Zásoby jedla sú potrebné v každej domácnosti, inak by sme každodenne mrhali časom na nákup potravín. Avšak platí, že väčšie zásoby robíme výhradne z potravín, ktoré majú minimálnu trvanlivosť. Ide často o mrazené, sušené, konzervované či iné trvanlivé potraviny, ktoré pri správnom skladovaní vydržia veľmi dlhý čas. Sú to napríklad konzervy strukovín či cestoviny, z ktorých bez problémov môžeme mať doma i väčšie zásoby.

Avšak potraviny s označením dátumu spotreby sú obvykle čerstvé potraviny, ktoré sa rýchlo kazia, ako napríklad mäsové či mliečne výrobky. Tieto potraviny by sme nikdy nemali kupovať do zásob vo väčšom množstve, pretože hrozí, že ich nestihneme spotrebovať. A potraviny s označením spotrebovať do 24 či 48 hodín by sme mali nakupovať len vtedy, keď vieme, že ich stihneme skonzumovať a v množstve, ktoré zvládneme zjesť. 

Majte v zásobách poriadok

Ak chceme znížiť vo svojej domácnosti mieru plytvania potravinami, je veľmi nápomocné, ak chladničku, mrazničku, špajzu a iné miesta, kde potraviny skladujeme, udržiavame usporiadané. Vďaka tomu budeme mať lepší prehľad o zásobách, čo následne vedie k ľahšiemu plánovaniu pravidelného nákupu. Ak budeme medzi potravinami udržiavať poriadok, taktiež je menšie riziko, že na nejakú potravinu zabudneme a prešvihneme dobu, kedy je vhodná na konzumáciu. 

Uskladňujte potraviny správne

Dôležitým krokom v rámci prevencie plytvania jedlom je správne skladovanie potravín. Ak skladujeme potraviny správne, znižujeme tým riziko, že sa rýchlejšie pokazia a skončia tak v koši. Je nevyhnutné dodržiavať to, či má byť potravina v chladničke, mrazničke či niekde v suchom prostredí. Otvorené trvanlivé potraviny (strukoviny, cestoviny, múka) sa odporúča presýpať do dobre uzatvárateľných nádob, aby ich nenapadli škodce. Pri potravinách, ktoré sa rýchlejšie kazia, sa riaďte pokynmi na uskladnenie z obalu produktov. Tu je zväčša uvedené, pri akej teplote potravinu skladovať a do koľko dní ju od otvorenia spotrebovať. 

Odporúčame: Alobal a jeho použitie – poznáte týchto 10 šikovných trikov?

ako neplytvať jedlom

Zdroj: Shutterstock®

Riaďte sa pravidlom – prvé dnu, prvé von

Ak na vás v chladničke smutne pozerá zvädnutý šalát, staršia smotana na varenie pred dátumom spotreby či dlhšie odbalený kus syra, nesiahajte pri varení po čerstvej mrkve či včera zakúpenom tvarohu. Vždy je najlepšie držať sa pravidla first in, first out – prvý dnu, prvý von. Staršie potraviny majú skrátka prednosť, inak hrozí, že nakoniec skončia v koši. Najlepšie je, ak nové potraviny po zakúpení ukladáme v chladničke dozadu a tie staršie nechávame vždy v popredí, aby sme ich mali na očiach a vedeli, že ich máme čo najskôr zužitkovať. 

Varte potrebné množstvo jedla a podávajte menšie porcie

Možno to bude chcieť čas, kým sa človek naučí odhadnúť, koľko jedla uvariť, no je to veľmi nápomocné. Ak sa naučíme rozpoznať, aké množstvo jedla predstavuje približne koľko porcií a na koľko dní tento počet porcií vystačí v domácnosti s určitým počtom ľudí, môžeme predísť plytvaniu nemalého množstva jedla. Nápomocné je nielen variť v primeranom množstve, ale aj naberať porcie v primeranom množstve. Je lepšie naložiť na tanier menšiu porciu a v prípade potreby doložiť, ako vyhodiť nedojedené zvyšky do koša. 

Snažte sa zužitkovať aj posledné zvyšky

Aj neustále vyhadzovanie drobných zvyškov potravy nakoniec vedie k veľkému plytvaniu jedlom. Preto by sme sa mali naučiť využiť všetky potraviny do posledného zvyšku. Staršie pečivo je skvelé na strúhanku alebo sa dá v rúre zapiecť so šunkou a syrom. Nešúpte zeleninu a ovocie, ak to nie je potrebné. Mrkva, cuketa, uhorky či jablká majú jedlé a veľmi zdravé šupky. Prezreté ovocie sa hodí do smoothie nápojov či múčnikov, zvädnutá zelenina zase do vývaru či zapekaných jedál.

Z mnohých zvyškov sa dajú ľahko pripraviť chutné nátierky. Nedojedené cestoviny je tiež možné zapiecť, nedojedenú ryžu možno osmažiť na panvičke s ďalšími surovinami. Vždy stačí len zapojiť trochu fantázie. A ak predsa len zostane nejaký kuchynský odpad, je najlepšie ho kompostovať. 

Konzervujte, sušte, zmrazujte

Je mnoho spôsobov, ako predĺžiť prirodzenú skladovateľnosť potravín a ochrániť ich pred pokazením. Spomenúť môžeme najmä konzervovanie, sušenie či mrazenie. Pri väčšej úrode zeleniny a ovocia v záhradke sa neváhajte pustiť do prípravy konzerv, ktoré môžete využívať ďalšie roky. Sušenie možno aplikovať pri bylinkách, hubách aj niektorých druhoch ovocia. Mrazením zase možno predĺžiť životnosť mäsa, masla, chleba, vňatí aj ovocia a zeleniny. Zmrazovať dokonca možno aj hotové jedlá, vrátane polievok, omáčok a múčnikov. 

Darujte prebytok potravín a jedla

Snáď najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť plytvaniu jedlom, je posunúť jeho prebytok ďalej, čím môžete niekomu zároveň vyčarovať krajší deň. Upiekli ste viac koláča? Prineste z neho kolegom do práce. Uvarili ste viac cestovín? Pozvite priateľov na večeru. Dopestovali ste viac cukiet, než zvládnete v tomto momente zužitkovať? Darujte časť susede. Nadbytok potravín a jedla tiež môžete včas posunúť známym či sociálne slabším osobám, ako aj rôznym organizáciám, ktoré napríklad varia pre bezdomovcov. 

Odporúčame: Domáce spotrebiče s najväčšou spotrebou energie – ktoré žerú najviac?

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE