V dnešnej dobe, keď sa čoraz viac ľudí snaží viesť zdravší životný štýl, sa otázka „ako si dopriať sladké a zároveň zostať zdravý?“ stáva veľmi aktuálnou. Sladkosti bývajú často vnímané ako zakázané potešenie plné pridaného cukru a prázdnych kalórií.
Pravdou však je, že sladké si môžete vychutnať aj inak – bez výčitiek, bez pridaného cukru a s benefitmi pre vaše telo. Ako na to? Poďme si predstaviť svet zdravých dezertov, ktoré sú nielen chutné, ale aj výživné.
Banánový chlieb
Tento banánový chlebík je jemne sladký vďaka banánom a medu. Ak ho chcete ešte zdravší, môžete namiesto múky použiť jemne pomleté ovsené vločky.
Ingrediencie:
- 3 zrelé banány
- 2 vajcia
- 50 g medu alebo javorového sirupu
- 60 ml kokosového oleja (alebo olivového oleja)
- 200 g celozrnnej špaldovej múky
- 1 ČL jedlej sódy
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL škorice
- štipka soli
- 50 g nasekaných orechov alebo horkej čokolády s vysokým obsahom kakaa (voliteľné)
Postup prípravy: Predhrejte rúru na 180 °C a formu na chlebík vymastite kokosovým olejom alebo vyložte papierom na pečenie. Banány rozpučte vidličkou na kašu. Pridajte vajcia, med a rozpustený kokosový olej. Dobre premiešajte. V inej miske zmiešajte celozrnnú múku, jedlú sódu, prášok do pečiva, škoricu a soľ.
Postupne pridávajte suché ingrediencie do banánovej zmesi a jemne premiešajte. Ak chcete, pridajte orechy alebo horkú čokoládu. Cesto nalejte do formy a pečte 45–55 minút, kým nebude povrch zlatistý a špajľa zapichnutá do stredu vyjde suchá. Nechajte chlebík vychladnúť a potom si ho vychutnajte!
DepositphotosZdravý mrkvový koláč
Ingrediencie:
- 3 väčšie mrkvy (cca 250 g), nastrúhané najemno
- 2 vajcia
- 100 ml kokosového oleja (alebo olivového oleja)
- 80 g medu alebo javorového sirupu
- 200 g celozrnnej špaldovej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1/2 ČL jedlej sódy
- 1 ČL škorice
- štipka soli
- 50 g mletých orechov (vlašské, mandle...)
- 50 ml nesladeného rastlinného alebo kravského mlieka (ak je cesto príliš husté)
- 1 ČL vanilkového extraktu (voliteľné)
Postup prípravy: Rúru predhrejte na 180 °C a pripravte si okrúhlu tortovú formu (20 cm) – vyložte ju papierom na pečenie alebo vymastite kokosovým olejom. V miske vyšľahajte vajcia s medom a kokosovým olejom. Pridajte vanilkový extrakt, ak ho používate. Do zmesi pridajte nastrúhanú mrkvu a premiešajte. V druhej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu, soľ a mleté orechy.
Suché ingrediencie postupne prisypte k mokrým a jemne premiešajte. Ak je cesto príliš husté, pridajte trochu mlieka.
Nalejte cesto do formy a pečte približne 35–40 minút, kým nebude koláč na povrchu zlatistý a špajľa zapichnutá do stredu vyjde suchá. Nechajte úplne vychladnúť pred krájaním.
Krém (voliteľný, ale odporúčaný!): Ak chcete zdravší krém, môžete použiť: 200 g gréckeho jogurtu alebo tvarohu, 1 PL medu, 1 ČL vanilkového extraktu. Všetko zmiešajte a natrite na vychladnutý koláč.
Koláč môžete ozdobiť nasekanými orechmi alebo kokosovými hoblinami. Ak chcete extra vláčny koláč, nechajte ho odležať pár hodín v chladničke. Namiesto múky môžete použiť jemne pomleté ovsené vločky.
Kokosové guľôčky s datľami
Ingrediencie:
- 200 g sušených datlí (namočených na 10 minút v horúcej vode)
- 100 g strúhaného kokosu
- 50 g mletých orechov (mandle, vlašské orechy...)
- 1 PL kakaa (voliteľné)
- 1 ČL vanilkového extraktu
Postup prípravy: Ďatle sceďte a rozmixujte na pastu. Pridajte kokos, orechy, kakao a vanilkový extrakt. Premiešajte. Zo zmesi vytvarujte malé guľôčky a obaľte ich v strúhanom kokose. Dajte do chladničky aspoň na 30 minút, aby stuhli.
Čokoládové avokádové brownies bez cukru a múky
Tieto avokádové brownies sú nielen výživné, ale aj bohaté na zdravé tuky, vlákninu a antioxidanty. Perfektné pre každého, kto si chce dopriať niečo sladké bez výčitiek!
Suroviny:
- 2 zrelé avokáda
- 2 vajcia
- 100 g nesladeného kakaového prášku
- 50 g ovsených vločiek (pomletých na múku)
- 5–6 sušených datlí (namočených v horúcej vode na 10 minút)
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 3 polievkové lyžice medu alebo sirupu z agáve (voliteľné)
- 50 g nasekanej horkej čokolády (min. 70 % kakaa)
Postup prípravy: Zrelé avokáda rozkrojte, odstráňte kôstku a dužinu vydlabte lyžicou. Vložte ju do mixéra. Sušené datle sceďte (ak ste ich namáčali) a pridajte ich k avokádu. Mixujte do hladkej pasty. Do avokádovej zmesi pridajte vajcia, vanilkový extrakt, med (alebo sirup) a kakaový prášok.
Mixujte, až kým sa všetko dôkladne spojí. Potom pridajte pomleté ovsené vločky a prášok do pečiva. Všetko dobre premiešajte. Ak je cesto príliš husté, môžete pridať 1–2 polievkové lyžice rastlinného mlieka (napr. mandľového alebo ovseného), aby malo správnu konzistenciu. Nakoniec do cesta jemne zamiešajte nasekanú horkú čokoládu.
Predhrejte rúru na 180 °C. Menší plech (cca 20x20 cm) vyložte papierom na pečenie alebo jemne vymažte kokosovým olejom. Cesto rovnomerne rozotrite do plechu a povrch uhlaďte lyžicou. Pečte v predhriatej rúre približne 20–25 minút, kým nie sú brownies na povrchu pevné, ale vo vnútri mierne mäkké. Vyhnite sa prepečeniu, aby ostali šťavnaté. Po upečení nechajte brownies vychladnúť, aby sa lepšie krájali. Podávajte samotné alebo s lyžicou gréckeho jogurtu a čerstvým ovocím.
Ak chcete brownies ešte zdravšie, môžete horkú čokoládu nahradiť nasekanými orechmi. Na dosladenie môžete použiť aj javorový sirup alebo kokosový cukor, ak preferujete prírodné sladidlá.
Sladké potešenie, ktoré podporuje zdravie
Zdravé dezerty bez pridaného cukru sú dôkazom toho, že sladké nemusí byť synonymom nezdravého. Využitím prírodných sladidiel, ako je ovocie, datle, orechy či med, môžete vytvoriť lahodné dobroty, ktoré nezaťažia telo. Navyše, tieto alternatívy sú plné vitamínov, minerálov a antioxidantov, čo znamená, že váš dezert bude nielen chutný, ale aj prospešný pre vaše zdravie.
Pri príprave zdravých sladkostí sa nebojte experimentovať. Kombinácia ovocia, orechov, zdravých tukov a alternatívnych múk otvára nespočetné možností, ako si dopriať dezerty, ktoré nebudú len o sladkosti, ale aj o výžive. Dôležité je nájsť rovnováhu a počúvať svoje telo – ono vám presne napovie, čo mu robí dobre.
Pamätajte, že zdravý životný štýl nie je o odopieraní si, ale o vedomých rozhodnutiach, ktoré podporujú vaše fyzické aj duševné zdravie. Zdravé dezerty sú toho krásnym príkladom – umožnia vám vychutnať si sladké chvíle bez výčitiek a s pocitom, že robíte niečo dobré pre seba. Tak prečo nezačať hneď dnes? Pustite sa do prípravy a objavte svet zdravých dezertov, ktoré potešia vaše chuťové poháriky aj telo.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik.com