Mohlo by sa zdať, že rozličné koláče či dezerty ani zďaleka nejdú ruka v ruke so zdravým stravovaním. Opak je však pravdou. I rozličné dobroty sa dajú pripraviť na zdravý spôsob. Pri pečení stačí vyžiť zdravé ingrediencie, napríklad zdravšie druhy múk či vhodné sladidlá.
Dobrým spôsobom, ako pripraviť zdravší múčnik, je nahradiť múku pomletými ovsenými vločkami. Ovsené vločky sú zdraviu prospešné a obsahujú mnoho živín, vitamínov aj minerálov. Sú plné vlákniny, vďaka čomu preventívne pôsobia proti zápche. Priaznivý vplyv majú aj na hladinu cholesterolu. Telu doplnia mangán, fosfor či horčík. Ovsené vločky sa môžu zdať na prvý pohľad nudné, no verte, že v kuchyni sa dá s nimi priam čarovať.
Nie sú vhodné iba na prípravu ovsenej kaše. Môžeme ich pomlieť a použiť v podstate rovnako ako múku. Je z nich možné pripraviť napríklad aj lievance, chutné muffiny, placky, dokonca aj cesto na pizzu. Pomleté ovsené vločky sú tiež vhodné na prípravu chutných zdravých múčnikov, napríklad i takej bábovky.
Ak sa chcete presvedčiť o tom, aká chutná môže byť ovsená bábovka, neváhajte vyskúšať nasledujúci recept. Do bábovky pritom môžete zvoliť prísady podľa svojej chuti, či už sušené, mrazené alebo čerstvé ovocie, kúsky čokolády aj orechy či kokos. Fantázii sa medze nekladú. Pustíte sa do prípravy bábovky z ovsených vločiek aj vy?
Recept na bábovku z ovsených vločiek
Recept na bábovku z ovsených vločiek je ideálny pre všetkých, ktorí chcú spojiť sladké potešenie s rozumnejším prístupom k jedlu. Vďaka pomletým ovseným vločkám, jogurtu a jablkovému pyré vzniká vláčna bábovka bez klasickej múky a rafinovaného cukru, ktorá je vhodná na raňajky, ku káve aj ako sladká desiata.
Jej veľkou výhodou je variabilita – základné cesto si môžete ľahko prispôsobiť podľa toho, čo máte doma a na čo máte chuť, bez obáv, že by výsledok stratil na chuti.
Suroviny na ovsenú bábovku s ovocím
- 3 šálky ovsených vločiek
- 3/4 šálky jablkového pyré
- 3 vajíčka
- 220 g kvalitného bieleho jogurtu
- 2 až 4 PL medu
- 2 PL olivového oleja
- 1 ČL škorice
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 2 až 3 hrste sušeného ovocia (hrozienka, brusnice)
- podľa chuti aj najemno nasekané oriešky či kúsky horkej čokolády
Postup prípravy ovsenej bábovky:
- Ako prvé si ovsené vločky dôkladne pomelieme tak, aby nadobudli konzistenciu múky.
- Potom k pomletým vločkám pridáme v miske všetky ostatné ingrediencie, čiže vajíčka, olej, jablkové pyré, med, mletú škoricu, prášok do pečiva aj jogurt.
- Dôkladne premiešame a vypracujeme cesto.
- Do cesta následne pridáme ingrediencie podľa vlastnej chuti. Môže ísť o rozličné druhy sušeného ovocia, pokojne aj pomleté oriešky, kúsky čokolády, vhodné je tiež mrazené ovocie, napríklad čučoriedky a iné bobule. Pridať môžete hocičo, čo vám chutí, alebo čo doma nájdete.
- Cesto ešte dôkladne premiešame a nalejme do formy na bábovku. Do silikónovej formy môžeme nalievať cesto priamo, kovové či iné formy najskôr trochu vymastíme maslom.
- Bábovku pečieme pri teplote 160 °C asi 50 až 60 minút.
- Po upečení necháme bábovku vychladnúť a môžeme podávať. Dobrú chuť!
Obmeny receptu podľa potreby
Recept na ovsenú bábovku sa dá ľahko prispôsobiť rôznym stravovacím preferenciám. Jogurt možno nahradiť rastlinnou alternatívou, napríklad sójovým alebo kokosovým jogurtom, a med vymeniť za javorový sirup či agávový sirup. Takáto úprava zachová sladkosť aj vláčnosť, no posunie recept smerom k rastlinnej strave.
Cesto sa dá obmeniť aj chuťovo. Pridaním kakaa vznikne čokoládová verzia, kokos dodá exotický nádych a čerstvé alebo mrazené ovocie zabezpečí šťavnatosť. Výborne fungujú aj orechy, semienka alebo kúsky horkej čokolády podľa chuti.
Tipy, aby bábovka nebola suchá
Základom vláčnej ovsenej bábovky je správny pomer tekutých a suchých surovín. Jablkové pyré, jogurt a olej by nemali byť v recepte výrazne obmedzované, pretože práve ony zabezpečujú, že cesto zostane mäkké aj po upečení.
Dôležité je tiež bábovku neprepiecť. Každá rúra pečie trochu inak, preto sa oplatí kontrolovať cesto špajľou a bábovku vybrať hneď, ako je upečená. Príliš dlhé pečenie je najčastejšou príčinou suchej štruktúry.
Ako bábovku skladovať a ako dlho vydrží
Ovsenú bábovku skladujte po vychladnutí v uzatvárateľnej nádobe alebo zabalenú v potravinovej fólii pri izbovej teplote. Takto si zachová vláčnosť približne dva až tri dni. Ak ju chcete uchovať dlhšie, môžete ju skladovať v chladničke, kde vydrží o niečo dlhšie, hoci mierne stuhne. Pred podávaním ju stačí nechať chvíľu pri izbovej teplote, aby zmäkla a opäť vynikla jej chuť.
Tipy na servírovanie
Ovsená bábovka chutí výborne samotná, no ešte lepšie vynikne s lyžicou bieleho jogurtu, tvarohu alebo rastlinnej alternatívy. Čerstvé ovocie alebo ovocné pyré jej dodá sviežosť a farebný kontrast.
Na slávnostnejší stôl môžete bábovku jemne posypať práškovým cukrom, kakaom alebo ozdobiť orieškami. Vďaka svojej ľahšej konzistencii sa hodí aj ako sladké raňajky či desiata ku káve alebo čaju.
0 komentárov