Zdravé maškrtenie: Skúste recept na bábovku z ovsených vločiek!

Mohlo by sa zdať, že rozličné koláče či dezerty ani zďaleka nejdú ruka v ruke so zdravým stravovaním. Opak je však pravdou. I rozličné dobroty sa dajú pripraviť na zdravý spôsob. Pri pečení stačí vyžiť zdravé ingrediencie, napríklad zdravšie druhy múk či vhodné sladidlá. Dobrým spôsobom, ako pripraviť zdravší múčnik, je nahradiť múku pomletými ovsenými vločkami. Ovsené vločky sú zdraviu prospešné a obsahujú mnoho živín, vitamínov aj minerálov. Sú plné vlákniny, vďaka čomu preventívne pôsobia proti zápche. Priaznivý vplyv majú aj na hladinu cholesterolu. Telu doplnia mangán, fosfor či horčík. Ovsené vločky sa môžu zdať na prvý pohľad nudné, no verte, že v kuchyni sa dá s nimi priam čarovať.

Nie sú vhodné iba na prípravu ovsenej kaše. Môžeme ich pomlieť a použiť v podstate rovnako ako múku. Je z nich možné pripraviť napríklad aj lievance, chutné muffiny, placky, dokonca aj cesto na pizzu. Pomleté ovsené vločky sú tiež vhodné na prípravu chutných zdravých múčnikov, napríklad i takej bábovky. Ak sa chcete presvedčiť o tom, aká chutná môže byť ovsená bábovka, neváhajte vyskúšať nasledujúci recept. Do bábovky pritom môžete zvoliť prísady podľa svojej chuti, či už sušené, mrazené alebo čerstvé ovocie, kúsky čokolády aj orechy či kokos. Fantázii sa medze nekladú. Pustíte sa do prípravy bábovky z ovsených vločiek aj vy? 

Odporúčame: TOP zdravé recepty z avokáda: Skúsite polievku či chutné muffiny?

ovsené vločky

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 3 šálky ovsených vločiek
  • 3/4 šálky jablkového pyré
  • 3 vajíčka
  • 220 g kvalitného bieleho jogurtu
  • 2 až 4 PL medu
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 ČL škorice
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 2 až 3 hrste sušeného ovocia (hrozienka, brusnice)
  • podľa chuti aj najemno nasekané oriešky či kúsky horkej čokolády
ovsená bábovka

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

  • Ako prvé si ovsené vločky dôkladne pomelieme tak, aby nadobudli konzistenciu múky.
  • Potom k pomletým vločkám pridáme v miske všetky ostatné ingrediencie, čiže vajíčka, olej, jablkové pyré, med, mletú škoricu, prášok do pečiva aj jogurt.
  • Dôkladne premiešame a vypracujeme cesto.
  • Do cesta následne pridáme ingrediencie podľa vlastnej chuti. Môže ísť o rozličné druhy sušeného ovocia, pokojne aj pomleté oriešky, kúsky čokolády, vhodné je tiež mrazené ovocie, napríklad čučoriedky a iné bobule. Pridať môžete hocičo, čo vám chutí, alebo čo doma nájdete.
  • Cesto ešte dôkladne premiešame a nalejme do formy na bábovku. Do silikónovej formy môžeme nalievať cesto priamo, kovové či iné formy najskôr trochu vymastíme maslom.
  • Bábovku pečieme pri teplote 160 °C asi 50 až 60 minút.
  • Po upečení necháme bábovku vychladnúť a môžeme podávať. Dobrú chuť!

Odporúčame: 3-krát recept na krémovú polievku: Zahrejte sa počas sychravých dní!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE