Ružičkový kel je pomerne nenápadná zelenina, ktorú neraz úplne prehliadame. V našich jedálničkoch sa objavuje skôr sporadicky, u mnohých len náhodou raz za čas. To je však veľká škoda. Pri tej správnej príprave je totižto možné z ružičkového kelu vykúzliť hotovú pochúťku.
Hodí sa napríklad do rôznych polievok. Taktiež je ho možné upiecť či udusiť a použiť ako prílohu k mäsu, alebo zapiecť so syrom a zemiakmi či cestovinami. Vhodný je aj ako prísada do placiek či zeleninových fašírok.
Možností je skutočne mnoho, stačí len trochu fantázie. A prečo sa vlastne oplatí, aby sa táto zelenina objavovala na našich tanieroch pravidelne? Prečo konzumovať kel, napríklad varený kel alebo pečený, pravidelne? To vám prezradíme v nasledujúcom článku!
Aké liečivé účinky na zdravie má ružičkový kel?
1. Vysoký obsah vitamínu C a podpora imunity
Prečo zaradiť ružičkový kel do stravy? Ružičkový kel je tou správnou potravinou v jedálničku, na ktorú by ste počas jesene a zimy nemali zabúdať. Pozitívne v prvom rade vplýva práve na imunitný systém človeka. Zlepšuje imunitu vďaka céčku. Vedeli ste o tom, že stogramová porcia tejto zeleniny obsahuje vitamín C vo väčšom množstve ako za deň človek potrebuje? Tento vitamín je pre dobrú obranyschopnosť organizmu skutočne nevyhnutný.
2. Skvelé nutričné hodnoty
Okrem vitamínu C ružičkový kel doplní telu množstvo ďalších cenných látok. Ukrývajú sa v ňom viaceré vitamíny skupiny B, vitamín A, železo, draslík, horčík aj luteín a cholín. Jeho výhodou je, že obsahuje len minimum kalórií a takmer žiadny tuk.
Odporúčame: Výhody varenia na pare: Ako tepelne spracovávať potraviny šetrným spôsobom?
3. Vysoký obsah vlákniny a zdravé trávenie
Okrem spomínaných vitamínov, minerálov a ostatných živín sa ukrýva v ružičkovom keli aj značné množstvo cennej vlákniny. Tá je nevyhnutná pre správnu činnosť čriev. Ak vás často trápi zlé trávenie či zápcha, je vhodné zradiť do jedálnička rozličné zdroje vlákniny. A práve ružičkový kel je jedným z nich.
Vďaka jeho pravidelnej konzumácii je možné upraviť stolicu a rovnako prečistiť črevá. Navyše, potraviny bohaté na vlákninu dokážu človeka zasýtiť na dlhšiu dobu a ochrániť ho pred návalmi vlčieho hladu. V stogramovej porcii ružičkového kelu sa ukrýva cez 3,5 g vlákniny, pričom odporúčaná denná dávka je približne od 25 do 40 gramov.
4. Detoxikuje a odvodňuje
Prečo sa vyplatí konzumácia ružičkového kelu? Ružičkový kel pôsobí detoxikačne a napomáha telu zbavovať sa rozličných škodlivín a odpadových látok. Podporuje tiež vylučovanie nadbytočnej vody z tela. Do jedálnička sa ho oplatí zaradiť v prípade, že vás trápi nadmerné zadržiavanie vody v organizme.
V rámci toho napomáha prečistiť i obličky a močové cesty. Okrem toho má ružičkový kel pozitívny vplyv aj na krvotvorbu a nervový systém človeka. Posilňuje nervy a potláča stres. Vďaka vysokému obsahu mnohých vitamínov skupiny B (ako je aj kyselina listová) eliminuje chronickú únavu, zlepšuje náladu a podporuje koncentráciu.
Bude vás zaujímať: Ešte stále ho kupuješ? Zisti, ako pripraviť domáce arašidové maslo!
5. Pozitívne ovplyvňuje krvný tak a znižuje hladinu cholesterolu
Ružičkový kel by mal mať svoje pevné miesto i v jedálničku osôb, ktoré trápi vysoký krvný tlak. Táto zelenina pozitívne vplýva na stav ciev a funkciu kardiovaskulárneho systému. Okrem toho môže byť nápomocná pri udržiavaní správnej hladiny cholesterolu. Vďaka tomu ružičkový kel prispieva k prevencii vážnych srdcovo-cievnych ochorení.
6. Stabilná hladina cukru v krvi
Aké sú ďalšie liečivé účinky kelu? Dokonca pozitívne ovplyvňuje aj hladinu cukru v krvi a napomáha ju udržiavať stabilnú. obsiahnutá vláknina spomaľuje vstrebávanie cukrov v tráviacom trakte, čo vedie k postupnému zvyšovaniu hladiny glukózy v krvi a zabraňuje prudkým výkyvom hladiny cukru. Tým môže pomôcť udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi.
Ružičkový kel patrí medzi potraviny s nízkym GI (glykemickým indexom), čo je výhodné pre ľudí s cukrovkou alebo pre tých, ktorí sa snažia kontrolovať hladinu cukru v krvi. Ak vás trápia obdobné problémy, pravidelne si doprajte zapečený ružičkový kel či dusený ružičkový kel.
7. Znižuje zápal v tele
Chutné zelené hlávky ružičkového kelu majú nakoniec i protizápalové účinky, podobne ako ďalší zástupcovia kapustovitej zeleniny. Vďaka svojmu zloženiu napomáhajú potláčať chronické zápalové procesy v tele, ktoré sú neraz príčinou rozvoja rôznych vážnych ochorení, vrátane chorôb srdca či rakoviny.
Pravidelná konzumácia tejto zeleniny môže napríklad pomôcť zlepšiť zdravotný stav pacientov so zápalovými ochoreniami čriev či dvanástnika. Vysoký obsah antioxidantov v ružičkovom keli napomáha bojovať proti škodlivým účinkom voľných radikálov.
Článok aktualizovaný 1.6.2024
Aktualizovaný článok: 02.06.2024