Ibiš a jeho vplyv na zdravie: Pomôže nielen v boji s dráždivým kašľom

Poznáte ibiš lekársky? Ide o liečivú bylinku, ktorej účinky boli známe už v minulosti. Z ibiša zberáme počas rôznych ročných období viaceré časti, ktoré je možné využívať inými spôsobmi. Prezradiť môžeme, že táto bylinka je nápomocná najmä pri zápaloch horných dýchacích ciest, ale aj pri nepríjemnom dráždivom kašli. Ako ibiš vyzerá, aké sú jeho účinky, ako ho používať či dokonca pestovať?

Ako vyzerá ibiš?

Ibiš lekársky, latinsky Althaea officinalis, predstavuje trvácu bylinu z čeľade slezovité. Ľudovo sa mu tiež hovorí lajbiš či ibišek. Ibiš je rozšírený naprieč Európou, hojne hlavne v okolí Stredomoria, ale vyskytuje sa aj v Ázii či na severe Afriky. Na Slovensku ho nachádzame hlavne na juhu a celkovo v teplejších oblastiach na vlhkých a slaných pôdach. Ibiš dorastá do výšky okolo 1 až 1,5 m. Celá rastlina je pokrytá jemným zamatovým ochlpením. Prvý rok sa spravidla objavuje len prízemná ružica listov, pričom stonka vyrastá až v druhom roku. Nesie vajcovité päťdielne listy v dolnej časti a zúbkaté trojdielne listy v hornej časti. Kvety sú väčšie, biele alebo slabo ružovkasté a vyrastajú z pazúch listov. Objavujú sa zvyčajne od júla do septembra, niekedy o niečo skôr. 

Odporúčame: Poznáte bylinu prezývanú kozia noha? Jej účinky sa vám zapáčia!

účinky ibiša

Zdroj: Shutterstock®

Aké účinky má ibiš lekársky?

Droga z ibiša lekárskeho je charakteristická vysokým obsahom slizovitých látok (až okolo 35 %), taktiež obsahuje minerálne látky, triesloviny, silicu, organické kyseliny, flavonoidy a ďalšie látky. Táto stará liečivá rastlina je známa hlavne svojimi odhlieňovacími vlastnosťami. Obsiahnuté slizovité látky napomáhajú chrániť sliznice pred škodlivými vplyvmi, zmierňujú ich podráždenie, pôsobia zmäkčujúco, ale aj protizápalovo a hojivo. Bylina je teda nápomocná najmä pri ochoreniach slizníc, či už v dýchacom alebo aj tráviacom trakte. 

Ľudová medicína odporúča použitie ibiša pri nasledujúcich zdravotných ťažkostiach:

  • zápaly dýchacích ciest, angína, čierny kašeľ, katary priedušiek,
  • bolesť hrdla, dráždivý kašeľ, hlieny,
  • zápaly močového mechúra,
  • zápaly v tráviacom trakte (napr. pri ulceróznej kolitíde),
  • detské hnačky a koliky,
  • žalúdočné vredy, 
  • zápaly v ústnej dutine (vo forme kloktadla),
  • kožné ochorenia a zle sa hojace rany (pri použití zvonka).

Odporúčame: Ktoré bylinky pestovať v kuchyni? Nezmeškajte ideálny čas na sadenie!

koreň ibiša

Zdroj: Shutterstock®

Zber ibiša nie je tak jednoduchý

Z ibiša lekárskeho zbierame viaceré časti, a to listy, kvety aj korene. Koreň sa spravidla zberá z dvojročných alebo trojročných rastlín, a to buď počas jesene, alebo na jar. Listy možno zberať ešte pred kvitnutím, alebo potom zberáme celú kvitnúcu vňať v čase kvitnutia, teda v letných mesiacoch. Nadzemné časti rastliny je vhodné získavať postupne, avšak nie počas roka, v ktorom máme v pláne vykopávať koreň.

So zberom ibiša vo voľnej prírode však veľmi nerátajte, najmä vykopávanie podzemných častí divoko rastúcich rastlín je zakázané. Sú teda dve možnosti, ako sa k liečivej bylinke dostať. V prvom rade je možné zberať korene a vňať pestovaných rastlín, teda rastliniek, ktoré sme si sami dopestovali, napríklad na záhrade. Druhú možnosť predstavujú sušené drogy z koreňa aj vňate ibiša lekárskeho, ktoré sú dostupné aj v lekárni, na internete či v predajniach so zdravými potravinami. 

pestovanie ibiša

Zdroj: Shutterstock®

Čo tak skúsiť ibiš pestovať?

Ako sme naznačili vyššie, s pestovaním ibiša, a teda s pestovaním vlastnej liečivej bylinky, to môžete vysúšať aj doma na záhrade. Ibiš pestujeme zo semien, ktoré možno nájsť v záhradkárstve aj na internete. Tie je ideálne vysievať počas jari, a to vo vzdialenosti aspoň 30 cm od seba. Ibišu vyberáme hlavne slnečné a teplé stanovište s priepustnou a dobre humóznou pôdou. Počas leta vyžaduje pravidelnú zálievku a vlhkú pôdu, v zime postačí len mierna zálievka. Ak ho chceme pestovať nielen na okrasu, ale aj na zber koreňov, vysádzame ho do hlboko spracovanej pôdy.

Ibiš je mrazuvzdorný, dokonca mu vyhovuje klíčenie v chlade. Klíčenie však môže byť nepravidelné, a tak sa môže stať, že vám prvý rok ani nevyklíči. Semienok sa však hneď nezbavujte, je dosť pravdepodobné, že ďalší rok vyklíčia. Z dopestovaných rastlín si podľa potreby môžete zberať všetky časti v čase na to určenom. Pri jesennom zbere koreňov si však z niektorých z nich môžete poodrezávať koreňové hlavice s pukmi. Nechajte ich prezimovať v tmavej miestnosti a následne ich na jar môžete opäť zasadiť priamo do pôdy. 

Odporúčame: TOP bylinky na zvýšenie tvorby mlieka: Ktoré by mali dojčiace matky užívať?

ibišový čaj

Zdroj: Shutterstock®

Tipy na použitie ibiša:

  • čaj z koreňa – ibišový čaj pripravujeme trochu inak ako väčšinu bylinných čajov. Droga sa totiž nezalieva horúcou vodou, tá by totiž časť slizovitých látok znehodnotila. Z koreňa pripravujeme macerát, teda výluh v studenej alebo len mierne vlažnej vode. Dve čajové lyžičky sušeného koreňa zalejeme 500 ml vody a necháme macerovať pár hodín, pokojne počas noci. Pri vyššie spomínaných ťažkostiach je vhodné piť jednu až dve šálky denne. 
  • čaj z listov – z vňate ibiša taktiež pripravujeme iba výluh v studenej vode. Jednu až dve čajové lyžičky sušenej vňate zalejeme šálkou studenej alebo len mierne vlažnej vody. Necháme macerovať aspoň 4 hodiny. Pri ťažkostiach popíjame 2 alebo 3 razy denne. 
  • výluh na vonkajšie použitie – pripravíme z 3 PL sušeného koreňa a 400 ml studenej vody. Necháme macerovať 24 hodín. Následne používame po forme obkladov, napríklad na rany, opuchy, modriny a podobne. Pri zápaloch v ústnej dutine použijeme na výplachy. 
  • ibišový sirup – pripravíme z 2 PL sušeného koreňa, 500 ml vody, 5 PL medu a 3 mandarínok (alebo dvoch menších pomarančov). Koreň zalejme v hrnci vodou, privedieme do varu a varíme asi 10 minút. Sliz z ibiša by mal zmes trochu zahustiť. Potom odvar scedíme a po miernom ochladnutí do neho pridáme med a šťavu z citrusov. Sirup sa užíva po malých lyžičkách 3x denne pri kašli či angíne. 
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE