Poznáte bylinu prezývanú kozia noha? Jej účinky sa vám zapáčia!

kozia noha

Viete niečo o rastline, ktorá nesie ľudové pomenovanie kozia noha? Môžeme prezradiť, že ide o rastlinu, ktorá sa v našom okolí hojne vyskytuje. Neraz však rastie na miestach, kde nie je vítaná, napríklad v záhradách, a preto je považovaná aj za burinu, ktorej sa dá navyše len ťažko zbaviť. Kozia noha vás v každom prípade môže prekvapiť svojimi účinkami, ale aj tým, že nie je určená len na liečebné účely, ale dokonca je vhodná aj na konzumáciu. Zistite o kozej nohe viac v našom článku.

Poznáte koziu nohu?

Rastlina známa ako kozia noha nesie odborný názov kozonoha hostcová, latinsky Aegopodium podagraria, v susednom Česku tiež bršlice. Ide o trvácu rastlinu z čeľade mrkvovité, ktorá môže dorastať až do výšky okolo jedného metra a celkovo je charakteristická skôr mohutnejším vzrastom. Značne rozšírená je naprieč takmer celým európskym kontinentom s výnimkou najsevernejších krajín. Rastie v oblastiach od nížin až po horský stupeň. Tiež ju možno hľadať v Severnej Amerike. 

Kozonohu radíme medzi nitrofilné rastliny, čo znamená, že je náročná na vyšší obsah dusíka v pôde. Často sa objavuje hlavne v listnatých, zmiešaných či lužných lesoch, obľubuje tienistejšie stanovištia, nájsť je ju možné pod stromami či kríkmi, tiež popri cestách. V záhradách je skôr nevítanou burinou. Kozonoha je totižto pomerne invazívna a spravidla je typická hustým a hlbokým koreňovým systémom, kvôli čomu je problematické sa jej na neželaných miestach zbaviť. Rastlina v prvom roku vytvára koreň a prízemnú ružicu listov, hranaté stonky sa objavujú až v druhom roku, rovnako tak aj kvety. 

Listy svojím tvarom pripomínajú kozie kopýtka, na základe čoho bola rastlina i pomenovaná. Drobné a početné kvety bielej farby sú usporiadané v zloženom okolíku a vyskytujú sa spravidla v letných mesiacoch. Plodom sú nažky.

Odporúčame: Chystáte sa na zber brezových lístkov? Pozrite sa na ich účinky!

zber kozonohy
Shutterstock®

Zber a sušenie kozonohy

Z rastliny sú na rôzne účely využívané viaceré časti, hlavne listy a podzemok, a to na prípravu tinktúr, mastí, výluhov, ako aj na konzumáciu. Pri zbere kozonohy dávajte pozor na to, aby ste rastlinu dobre identifikovali. Kozej nohe je veľmi podobná napríklad aj krkoška chlpatá. Rozdielne sú však v tom, že krkoška má skutočne chlpaté časti, kozonoha je naopak hladká. 

Listy by sa mali zbierať za suchého počasia, najlepšie ráno po tom, čo sa roztopila rosa. Po zbere ich dôkladne umyte a nechajte vysušiť na tienistom a dobre vetranom mieste, aby ste predišli znehodnoteniu. Sušené listy skladujte v suchu a tme v uzavretých nádobách, aby si zachovali svoje liečivé vlastnosti.

Čo obsahuje kozia noha?

Kozonohe hostcovej tradičná ľudová medicíny pripisuje viacero účinkov na ľudský organizmus. V prvom rade môžeme spomenúť, že jej listy koznohy sú bohaté na dôležitý vitamín C, ktorý je nenahraditeľný pre dobrú imunitu. Obsahujú aj niektoré karotenoidy či viaceré minerálne látky, vrátane železa, či horčíka. 

Aké má kozonoha hostcová účinky?

Kozia noha má rôznorodé liečivé využitie. Kozonoha je využívaná na podporu metabolizmu ako aj odkyslenie tela. Taktiež má diuretické, čiže močopudné vlastnosti, vďaka čomu býva vítaným pomocníkom pri problémoch so zadržiavaním vody v organizme. Rovnako je z tohto dôvodu odporúčaná ako podporný prostriedok pri liečbe zápalov močových ciest, okrem toho osoží aj pri problémoch s močovými kameňmi. 

Ľudová medicíny však kozonohu radí predovšetkým k bylinám, ktoré sú vhodné na tlmenie ťažkostí spôsobených s reumatickými ochoreniami. Napomáha pri reumatických bolestiach, taktiež pri dne, keďže odstraňuje kyselinu močovú z organizmu. 

Pri dne totiž spravidla dochádza k ukladaniu kyseliny močovej v kĺboch a podkoží, čo podnecuje rozvoj viacerých ťažkostí. Celkovo však môže byť kozonoha nápomocná pri bolestiach dolných končatín. Má protizápalové účinky. 

Odporúčame: Účinky kapsičky pastierskej: Poznať by ich mali najmä ženy!

použitie kozonohy
Shutterstock®

Recepty z kozonohy:

1. Čaj z kozonohy a jeho skvelé liečivé účinky

Kozonoha hostcová má skutočne rôznorodé využitie. Nájsť ju môžeme v prírode, vo forme rôznych prípravkov, napríklad tinktúr, taktiež na internete, v lekárňach či špecializovaných obchodoch. Boľavým nohám môže napríklad pomôcť kúpeľ s odvarom z koreňa kozonohy. Približne 100 g koreňa povarte v 2 l vody asi 15 minút. Odvar zrieďte, aby bola teplota vody príjemná a nohám doprajte kúpeľ. 

Upokojujúci účinok pri bolestivých kĺboch, napríklad pri dne, môžu priniesť obklady z podrvených listov. Odvar tiež možno využiť na ošetrenie zapálených miest na pokožke. Pri reumatizme či močových kameňoch je tiež možné krátkodobo vnútorne užívať nálev zo sušeného koreňa kozonohy. 

2. Tinktúra z kozonohy

Tinktúra z kozonohy hostcovej je populárnym prostriedkom v tradičnej medicíne na liečbu rôznych zdravotných problémov. Na prípravu tinktúry z kozonohy hostcovej (Aegopodium podagraria) zbierajte čerstvé listy na jar alebo v lete, nakrájajte ich na menšie kúsky a naplňte sklenenú nádobu do polovice. 

Zalejte listy vysokokoncentrovaným alkoholom (napr. vodka) až kým nie sú úplne ponorené, uzavrite nádobu a pretrepte. Nechajte lúhovať na tmavom a chladnom mieste 4-6 týždňov, občas pretrepte. Po lúhovaní prefiltrovať cez jemné sito alebo gázu a tinktúru uskladniť v tmavej sklenenej fľaši na chladnom a suchom mieste. Užívajte 20-30 kvapiek rozriedených vo vode 2-3 krát denne, po konzultácii s lekárom.

3. Kozia noha v kuchyni

Mladé lístky koznohy sú vhodné aj na konzumáciu. Chuťou sú podobné zeleru či petržlenu. V kuchyni ich možno využiť v podstate ako rôzne druhy listovej zeleniny. Kozonoha ozvláštni čerstvý zeleninový šalát. Poslúžiť môže ako zaujímavé prírodné dochucovadlo. Skúste ju pridať do polievok, omelety, mletého mäsa, smoothie nápoja či rôznych zapekaných jedál. 

K listom pridajte orechy, olivový olej a soľ, pomixujte a pripravíte tak lahodné pesto. Keď má rastlina už väčšie listy, výborne sa dajú vyžiť aj jej chutné stonky, napríklad ako zelenina do polievky. 

Článok aktualizovaný 4.8.2024

Aktualizovaný článok: 05.08.2024

1 komentár

Jana Komadová

Jana Komadová

01.06.2021 07:41

Poznať ju poznám no nevedela som že má také účinky a dokonca je jedlá

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE