Aby vaša strava bola aj vaším liekom, musí byť plná živín. Tieto vlastnosti má červený poklad v kuchyni – cvikla. Jej konzumácia pomôže tým, ktorí majú problémy s imunitou, anémiou, vysokým krvným tlakom. Šťava z čerstvej cvikly sa odporúča ako prevencia proti rakovine.
Cvikla je bohatá na živiny a má vysoký obsah vitamínu C, draslíka, vlákniny a antioxidantov. Má tiež nízky obsah kalórií a je vhodnou potravinou pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť alebo udržiavať si zdravú váhu.
Výhody červenej repy
Aj vy sa cítite v zimnom období unavenejšie? Zaraďte do svojho jedálnička cviklu. Má totiž výborné detoxikačné účinky, zbavuje telo odpadových látok, prečisťuje žlčník, obličky a lymfatický systém. Dokonca vám pomôže zlepšiť trávenie a predísť zápche.
- Táto zelenina má blahodarný vplyv aj na kvalitu pleti, vlasov a nechtov.
- Vďaka vysokému obsahu kyseliny listovej bojuje s vráskami a kožnými problémami.
- Cvikla sa najčastejšie konzumuje varená, pečená alebo surová.
- Môže sa pridať do šalátov, polievok, príloh alebo zmiešať s inými zeleninami do šťavy.
- Sušená červená cvikla sa používa aj ako farbivo do potravín, ako napríklad do cukroviniek alebo cestovín.
Mimo svojho nutričného prínosu má cvikla aj rôzne zdravotné výhody. Je známa svojimi protizápalovými vlastnosťami a pomáha posilňovať imunitný systém. Tiež môže mať pozitívny vplyv na srdce a znižovať krvný tlak.
V tradičnej medicíne sa cvikla používa na podporu pečene, zlepšenie trávenia, očistu krvi a detoxikáciu organizmu. Nezabudnuteľná je aj jej úloha pri príprave tradičných jedál ako je napríklad klasický cviklový šalát.
Zdravé recepty z cvikly
Väčšina cviklu najčastejšie používa v podobe sterilizovaného šalátu alebo ako súčasť zdravého smoothie.
Ponúkame vám niekoľko chutných receptov, ktoré oživia váš jedálniček.
- Ak je potrebné cviklu tepelne upraviť, varí sa.
- Vyskúšajte menej častý spôsob a upečte ju zabalenú v alobale.
- Dosiahnete tým zaujímavú sladšiu chuť a zachováte čo najviac minerálov a vitamínov.
Neprehliadnite: Aké sú účinky pečeného cesnaku? Toto urobí s vaším telom do 24 hodín!
Cviklový šalát s vlašskými orechmi
- dve stredne veľké cvikly
- hrsť vlašských orechov
- dve polievkové lyžice pochúťkovej smotany
- citrónová šťava
- soľ
- mleté čierne korenie
Uvarenú alebo upečenú cviklu ošúpte a na strúhadle postrúhajte na hrubšie. Pridajte nahrubo pokrájané vlašské orechy, pochúťkovú smotanu (prípadne ľahšiu verziu – biely jogurt), citrónovú šťavu, soľ, čierne korenie. Premiešajte, nechajte v chladničke trochu odležať. Môžete podávať ako prílohu k mäsu, prípadne k pečeným zemiakom alebo samostatne ako ľahkú večeru.
Zaujme ťa: Prášok z plodov baobabu: Skutočný poklad z africkej savany?
Osviežujúci cviklovo-mrkvový šalát
Je to jednoduchý šalátik, ktorý dodá vášmu jedlu šmrnc. Ako na to?
- Najemno postrúhajte surovú cviklu a mrkvu v pomere 1:1.
- Pridajte zálievku z citrónovej šťavy a cukru.
- Množstvo cukru závisí od toho, aké sladké sú suroviny.
Tip pre vás: Poradíme, aké čaje piť podľa znamenia. Nielen na vaše zdravie!
Pečené cviklové hranolčeky
- cvikla
- tymián
- soľ
- olej
Cviklu ošúpte a pokrájajte na hranolčeky, poukladajte na plech, pridajte trochu oleja a tymián. Dajte do rozohriatej rúry piecť pri teplote 200 °C približne na 40 minút. Dĺžka pečenia závisí od veľkosti hranolčekov a vašej rúry.
Počas pečenia ich obráťte na druhú stranu. Zaujímavou alternatívou je kombinácia chuti cvikly a mrkvy. Toto jedlo je ľahkou a zdravou prílohou, ktorou ušetríte kalórie. Pečené cviklové hranolčeky chutia fantasticky s cesnakovo-kôprovým dipom z pochúťkovej smotany.
Neváhajte, vyskúšajte recepty s cviklou a možno sa vám podarí presvedčiť aj „mäsožravejších“ členov rodiny.
Inšpirácie na ďalšie skvelé cviklové jedlá!
Aktualizované na 29.01.2024