Skoro na jar sa v listnatých lesoch začínajú objavovať jeho zelené lístočky nabité energiou a voňajúce po cesnaku. V posledných rokoch je veľmi populárny, do jedálnych lístkov ho zaraďujú známe reštaurácie, šéfkuchári vymýšľajú nové recepty na jeho využitie.
V kuchyni môže nahradiť klasický cesnak, pažítku alebo špenát. V minulosti sa jeho šťava používala ako čistiaci prostriedok v domácnosti alebo ako celkom účinný repelent.
Zdravý medvedí cesnak - ako zbierať medvedí cesnak?
Listy po zbere rýchle strácajú vôňu. Uchovávajte ich v chladničke a spracujte do štyroch dní. Aby ste naplno využili jeho liečivé účinky, používajte ho čerstvý.
- Ak ste ho nazbierali veľa a rozmýšľate, čo s ním, určite ho nesušte.
- V tomto stave sa jeho aróma stráca.
- Môžete ho zamraziť zabalený v mikroténovom vrecku a použiť neskôr.
Aké sú liečivé účinky medvedieho cesnaku?
Čerstvý medvedí cesnak je rastlina s liečivými vlastnosťami, ktoré mu pomáhajú pri liečbe mnohých ochorení a stavov.
Niektoré z jeho liečivých účinkov zahŕňajú:
- protizápalové účinky - medvedí cesnak obsahuje zlúčeniny s protizápalovými účinkami, ktoré môžu pomôcť pri zmiernení zápalových stavov v tele.
- antimikrobiálne účinky - rastlina obsahuje látky s antimikrobiálnymi vlastnosťami, ktoré môžu pomôcť bojovať proti infekciám a zlepšiť imunitný systém.
- detoxikačné účinky - medvedí cesnak môže pomôcť pri očistení organizmu toxínov a podporiť správne fungovanie pečene.
- podpora kardiovaskulárneho zdravia - rastlina môže pomôcť znižovať hladinu cholesterolu a krvného tlaku, čo je dôležité pre zdravie srdca a ciev.
- antioxidačné účinky - medvedí cesnak obsahuje antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi a posilňujú imunitný systém.
Je však dôležité si uvedomiť, že medvedí cesnak nie je náhrada za lekársku starostlivosť a pred použitím by ste mali konzultovať s lekárom alebo odborníkom na výživu.
Medvedí cesnak v kuchyni - ako ho možno použiť čo najjednoduchšie?
Na jemno nakrájané čerstvé lístky medvedieho cesnaku na chlebíku s maslom alebo tvarohovou nátierkou pošteklia vaše chuťové bunky, ako korenina pridaná do polievok alebo mäsových jedál zvýrazní ich chuť.
Ponúkame vám tri recepty s medvedím cesnakom. Okrem toho, že je chutný, blahodarne pôsobí na náš organizmus.
Neprehliadnite: Sezóna obľúbenej byliny je tu! Aké sú účinky medvedieho cesnaku?
Pesto z medvedieho cesnaku
Pesto je výbornou možnosťou, ako uchovať cesnak niekoľko týždňov v chladničke. Dajte pozor na to, aby bol povrch pesta zakrytý olejom. Posekáme 100 g medvedieho cesnaku, rozmixujeme na kašu spolu so siedmimi lyžicami vlašských orechov, siedmimi lyžicami rastlinného oleja, jednou lyžicou balzamikového octu, soľou a čiernym korením. Pred podávaním môžeme pridať postrúhaný parmezán alebo pecorino. Pesto je vhodné k cestovinám.
Odporúčame aj: Sterilizovaný medvedí cesnak: Liek do zásoby, ktorý využiješ kedykoľvek
Bylinkové maslo s medvedím cesnakom
Najemno nasekáme hrsť lístkov medvedieho cesnaku, posypeme štipkou soli, roztlačíme vidličkou, ochutíme čiernym korením a primiešame 70 g masla. Necháme stuhnúť v chladničke. Použijeme na bagetu, ale aj k pečenému mäsu a zemiakom.V chladničke vydrží dva týždne. Ak ho chceme mať aj mimo sezóny medvedieho cesnaku, nakrájame na plátky a dáme do mrazničky.
Vybrali sme: Medvedí cesnak - ani vy sa ho už neviete dočkať? Takto ho použite!
Medvedia polievočka
Je jednoduchá a rýchla. Posekáme približne 40 mladých listov medvedieho cesnaku bez stopky. V hrnci si pripravíme zápražku z oleja a múky, zalejeme jedným litrom zeleninového vývaru, pridáme nasekaný medvedí cesnak a povaríme. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Odstavíme a rozmixujeme tyčovým mixérom, zjemníme tromi lyžicami sladkej smotany, opäť prevaríme a podávame s bagetou alebo s opečeným chlebíkom.
Aké sú ďalšie skvelé recepty z medvedieho cesnaku?
Čerstvá chuť medvedieho cesnaku je jednoducho dokonalá! Čo tak si pripraviť napríklad rizoto s medvedím cesnakom? Čerstvé listy medvedieho cesnaku možno jednoducho použiť - či už nasekaný medvedí cesnak alebo kúsky medvedieho cesnaku - do rôznych jedál, ako napríklad:
- Lístková roláda s medvedím cesnakom z Pečie celé Slovensko
- Kuracie prsia s medvedím cesnakom – zdravý obed zo sezónnej suroviny
- Nátierky z medvedieho cesnaku, ktoré si zamilujete
- Jarná polievka z medvedieho cesnaku na krémový spôsob
- Pochúťka na Zelený štvrtok: Vajíčkový šalát s medvedím cesnakom
- Rýchla nátierka s medvedím cesnakom
- Placky s medvedím cesnakom, ktoré nahradia aj chlieb
- Polievka z medvedieho cesnaku: Zdravá a lahodná!
- RECEPT: Pizza s medvedím cesnakom – len sa po nej zapráši!
- RECEPT: BIO domáci bujón s medvedím cesnakom – ideálny do polievok
- RECEPT: Maslo s medvedím cesnakom – také skvelé, že si urobíš zásoby!
- RECEPT: Bryndzová nátierka s medvedím cesnakom
- RECEPT: Špagety s pestom z medvedieho cesnaku a cuketou
Aktualizovaný článok. 10.03.2024