Tekvicový džem – jesenná dobrota plná vitamínov. Ako ho pripraviť a podávať?

tekvicový džem

Tekvica patrí k jeseni rovnako ako jablká či orechy. Tento nenápadný plod ukrýva množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny, ktoré prospievajú imunite, tráveniu aj kráse pokožky. Väčšina z nás si ju spája s polievkami, pyré či pečenými kúskami v rúre, no tekvica má aj sladkú stránku. 

Už ste ochutnali tekvicový džem? Táto jesenná pochúťka je nielen chutná, ale aj prekvapivo zdravá. Vďaka škorici, klinčekom či citrusom získa jemne korenistú arómu a premení sa na voňavý poklad, ktorý si môžete dopriať počas celej zimy. 

Reklama

Tekvica – jesenný plod plný zdravia

Tekvica je typickým symbolom jesene, no zároveň aj výnimočne zdravou potravinou. Obsahuje množstvo vitamínov – najmä vitamín A, ktorý prospieva očiam, pokožke aj imunite. Nájdeme v nej tiež vitamíny C a E, ktoré podporujú obranyschopnosť organizmu, a veľa vlákniny, vďaka ktorej zasýti a prospieva tráveniu.

Okrem toho je tekvica nízkokalorická, a pritom bohatá na minerály ako draslík, horčík či železo. Vďaka nim pomáha regulovať krvný tlak, podporuje činnosť srdca a prospieva celkovej vitalite. Niet divu, že si ju mnohí počas jesene doprajú v polievkach, pečených jedlách či sladkých dezertoch – a výborne chutí aj v podobe sladkého džemu.

Poznáte tekvicový džem?

Tekvicový džem je originálny spôsob, ako využiť tento jesenný plod naplno. Má jemne sladkastú chuť, ktorú možno ľahko kombinovať s citrusmi, vanilkou alebo škoricou, a tak vznikne nielen chutná, ale aj aromatická nátierka.

Okrem toho, že poteší chuťové poháriky, je tekvicový džem aj zdravý. Zachováva si množstvo vitamínov a minerálov a predstavuje skvelú alternatívu k bežným džemom z ovocia. Navyše je to spôsob, ako si kúsok jesene uchovať v pohári aj na chladné zimné dni.

TOP 3 recepty na tekvicový džem

1. Tekvicový džem s pomarančom a škoricou 

Sladká tekvica a svieži pomaranč vytvoria dokonalú harmóniu chutí. Trocha škorice navyše dodá džemu jemný nádych Vianoc.

Ingrediencie:

  • 1 kg očistenej tekvice (napr. hokkaido alebo maslovej)

  • 3 pomaranče

  • 500 g kryštálového cukru

  • 1 balíček želírovacieho cukru 2:1

  • 1 ČL mletej škorice

Postup: Tekvicu nakrájajte na kocky a spolu s pomarančovou šťavou a nastrúhanou kôrou varte približne 20 minút, kým nezmäkne. Potom rozmixujte na hladké pyré, pridajte cukor, želírovací cukor a škoricu. Varíte ešte 5–10 minút, kým zmes nezačne hustnúť. Horúci džem nalejte do pohárov, uzavrite a nechajte obrátene vychladnúť.

Reklama

2. Tekvicový džem s jablkami a vanilkou 

Pre milovníkov sladkých, jemných chutí je kombinácia jabĺk a tekvice priam stvorená. Vanilka dodá džemu elegantnú vôňu.

Ingrediencie:

  • 800 g očistenej tekvice

  • 400 g sladkých jabĺk

  • 500 g trstinového cukru

  • 1 balíček želírovacieho cukru 3:1

  • 1 vanilkový struk alebo 1 ČL vanilkovej pasty

Postup: Tekvicu a jablká nakrájajte na malé kúsky a vložte do hrnca s trochou vody. Varíme asi 15 minút, kým nezmäknú, následne rozmixujte ponorným mixérom. Pridajte cukor a vyškrabané semienka z vanilkového struku. Prisypte želírovací cukor a povarte ešte 5 minút. Džem rozlejte do sterilizovaných pohárov a dobre uzavrite.

recepty na tekvicový džem
Depositphotos

3. Tekvicový džem s citrónom a zázvorom 

Osviežujúci a mierne pikantný variant, ktorý nielen chutí, ale aj posilní imunitu počas chladnej jesene.

Ingrediencie:

  • 1 kg očistenej tekvice

  • šťava a kôra z 2 citrónov

  • 3–4 cm čerstvého zázvoru

  • 600 g kryštálového cukru

  • 1 balíček želírovacieho cukru 2:1

Postup: Tekvicu nakrájajte a varte vo vode, kým nezmäkne. Potom ju rozmixujte na pyré, pridajte nastrúhaný zázvor, citrónovú šťavu a kôru. Prisypte cukor a želírovací cukor a varte ešte asi 10 minút. Horúcu zmes nalejte do čistých pohárov, dobre zatvorte a otočte hore dnom, aby sa viečka zatiahli.

Ďalšie variácie tekvicového džemu

Tekvicový džem je skvelý v tom, že sa dá pripraviť na desiatky spôsobov. Okrem klasických receptov s jablkami či citrusmi sa často kombinuje aj s hruškami, marhuľami alebo dokonca banánom. Ovocie džemu dodá prirodzenú sladkosť a zároveň zaujímavý chuťový profil, vďaka čomu si ho obľúbia aj deti.

Obľúbené sú aj odvážnejšie kombinácie, ktoré spájajú sladkosť tekvice s exotickým korením. Skúsiť môžete pridať klinčeky, muškátový oriešok, kardamóm alebo kvapku rumu pre výraznejšiu arómu. Vďaka tomu sa z tekvicového džemu stáva nielen jesenný, ale aj sviatočný špeciál, ktorý nesklame ani počas Vianoc.

Tipy, ako tekvicový džem konzumovať

  • Na raňajkové pečivo či chlieb – namiesto klasického jahodového alebo marhuľového džemu si ho natrite na čerstvý rožok, maslový croissant alebo celozrnný chlieb a vychutnajte si jemne korenistú jesennú chuť.

  • Ako plnku do palaciniek, waflí a lievancov – tekvicový džem sa výborne kombinuje s jemným cestom a dodá sladkým pochúťkam špeciálnu, trochu netradičnú príchuť.

  • S jogurtom alebo tvarohom – zmiešajte lyžičku džemu s bielym jogurtom či krémovým tvarohom a získate rýchly a výživný dezert vhodný aj pre deti.

  • Na dochutenie teplých kaší – pridajte pár lyžičiek do ovsenej, ryžovej alebo pohánkovej kaše, čím ju nielen osladíte, ale aj obohatíte o vlákninu a minerály.

  • Ako súčasť koláčov a zákuskov – tekvicový džem môžete použiť ako náplň do lineckého pečiva, kysnutých buchiet či dokonca cheesecaku, kde vynikne jeho jemná sladkosť.

  • K syrom alebo mäsu – v slanej kuchyni sa hodí k tvrdým syrom (napríklad eidamu či čedaru), ale aj k pečenému mäsu ako netradičný dip alebo glazúra.

Skladovanie a trvanlivosť tekvicového džemu

Aby si tekvicový džem zachoval svoju chuť a kvalitu čo najdlhšie, je potrebné ho správne skladovať. Zavárané poháre uložte na tmavé a chladné miesto, ideálne do špajze alebo pivnice, kde sa teplota drží stabilná. Takto pripravený džem vydrží aj niekoľko mesiacov bez toho, aby stratil svoje vlastnosti.

Po otvorení je dôležité skladovať džem v chladničke a spotrebovať ho v priebehu jedného až dvoch týždňov. Vždy používajte čistú lyžičku, aby ste zabránili vzniku plesní a predĺžili jeho čerstvosť.

Reklama

Tekvicový džem ako zdravý jesenný rituál

Príprava domáceho tekvicového džemu je skvelý spôsob, ako si uchovať farby a chute jesene na dlhé zimné mesiace. Nielenže poteší vaše chuťové poháriky, ale zároveň posilní imunitu, dodá telu dôležité vitamíny a stane sa originálnym doplnkom do raňajok aj dezertov

Tekvicový džem je dôkazom, že aj z obyčajnej zeleniny sa dá vykúzliť lahodná sladkosť plná zdravia. A možno sa práve on stane vaším novým jesenným rituálom, ku ktorému sa budete radi vracať každý rok.

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE