Poznáte spánkový denník? Založte si ho a pozorujte zmeny k lepšiemu

spánkový denník

A už zasa zívate! Napriek tomu, že viete, ako veľmi spánok ovplyvňuje našu náladu, energiu, produktivitu a celkové fyzické a duševné zdravie. Ak vás trápi nespavosť, nekvalitný spánok alebo neustále prebúdzanie sa počas noci, jedným z nástrojov, ktorý vám môže pomôcť lepšie porozumieť svojmu spánkovému režimu a zlepšiť jeho kvalitu, je spánkový denník. Napnúť viečka na čítanie!

Čo je to spánkový denník?

Spánkový denník je jednoduchý, ale efektívny nástroj, ktorý slúži na zaznamenávanie a sledovanie vašich spánkových návykov. V podstate ide o denník, do ktorého si pravidelne zapisujete informácie o svojom spánku – kedy idete spať, kedy sa prebúdzate, ako dlho spíte a aké pocity alebo problémy so spánkom zažívate. Tieto záznamy vám pomôžu odhaliť vzorce a možné príčiny spánkových ťažkostí, ktoré by ste si inak nemuseli všimnúť.

Ako vám spánkový denník môže pomôcť?

Založenie spánkového denníka môže viesť k významným zlepšeniam vo vašom spánkovom režime a celkovom zdraví. Medzi hlavné výhody jeho poctivého vedenia patrí:

1. Sledovanie spánkových vzorcov

Pravidelným zapisovaním si informácií o svojom spánku môžete získať lepší prehľad o tom, ako pravidelne (alebo nepravidelne, však) spíte. Možno zistíte, že existujú konkrétne dni alebo udalosti (spln mesiaca), ktoré ovplyvňujú vašu schopnosť zaspať alebo sa zobudiť odpočinutý.

Odporúčame: Poznáte účinky karfiolu? Tu je 8 dôvodov, prečo si ho pripraviť na rôzne spôsoby

poruchy spánku
Depositphotos

2. Odhalenie príčin spánkových problémov

Spánkový denník vám môže pomôcť identifikovať faktory, ktoré negatívne ovplyvňujú váš spánok. Nájdeme medzi nimi stres, nadmerné používanie elektroniky pred spaním, konzumáciu kofeínu alebo nepravidelné denné aktivity. Keď spoznáte príčiny, môžete začať pracovať na ich odstránení.

3. Zlepšenie spánkovej hygieny

Zaznamenávaním svojho spánku si postupne všimnete, ktoré zmeny vo vašich zvykoch vedú k lepšiemu spánku. Môžete napríklad zistiť, že pravidelné cvičenie alebo meditácia pred spaním vám pomáhajú zaspať rýchlejšie a spať hlbšie.

4. Zlepšenie psychického zdravia

Kvalitný spánok má zásadný vplyv na psychické zdravie. Spánkový denník vám pomôže pochopiť, ako váš spánok súvisí s vašou náladou, úzkosťou alebo stresom. Spozorujete, že lepší spánok priamo ovplyvňuje vaše emocionálne prežívanie a schopnosť zvládať stresové situácie.

5. Pomoc pri liečbe nespavosti

Ak máte dlhodobé problémy so spánkom a uvažujete o návšteve odborníka, spánkovým denníkom ho určite potešíte a milo prekvapíte. Bude preňho cenným zdrojom informácií. Poskytne mu jasnejší obraz o vašich spánkových návykoch a problémoch, a tak bude vedieť urýchliť diagnostiku a navrhnúť účinnú liečbu.

Odporúčame: Podviazanie vaječníkov – ako prebieha, aké sú riziká a je to možné zvrátiť?

kvalitný spánok
Depositphotos

Ako si viesť spánkový denník?

Vedenie spánkového denníka je jednoduché a nevyžaduje si to veľa času. Môžete si ho viesť buď klasicky na papieri, alebo využívať niektoré z dostupných aplikácií na smartfóne. Tu je niekoľko základných údajov, ktoré by ste si mali pravidelne zaznamenávať:

  • Zaznamenajte si, kedy ste sa dostali do postele a kedy ste sa skutočne pokúsili zaspať.
  • Zapíšte si presný čas, kedy ste sa prebudili a vstali z postele.
  • Odhadnite, koľko hodín spánku máte reálne za sebou (nezapočítavajte čas, ktorý ste strávili počítaním ovečiek či plánovaním nasledujúceho dňa).
  • Môžete hodnotiť, ako dobre ste spali na stupnici od 1 do 10. Zaznamenajte si, či ste sa cítili sviežo, alebo naopak unavene.
  • Ak sa počas noci často prebúdzate, zaznamenajte si, koľkokrát to približne bolo a ako dlho to trvalo.
  • Zapíšte si všetko, čo mohlo ovplyvniť váš spánok – napríklad konzumácia alkoholu, kávy, stresujúce udalosti alebo fyzická aktivita pred spaním.

Vyspite sa doružova

Spánkový denník je jednoduchý a účinný spôsob, ako získať lepší prehľad o svojich spánkových zvykoch a identifikovať faktory, ktoré negatívne ovplyvňujú váš spánok. Mnoho ľudí, ktorí si vedú spánkový denník, zaznamenáva výrazné zlepšenie kvality spánku už po niekoľkých týždňoch.

Ak máte problémy so spánkom, vedenie spánkového denníka vám môže pomôcť dosiahnuť dlhodobo kvalitnejší a pokojnejší spánok. Idete do toho?

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE