Pasta na psoriatickú pokožku: Vaša zbraň proti nepríjemným symptómom

Pasta na psoriatickú pokožku

Psoriáza je chronické kožné ochorenie, ktoré postihuje milióny ľudí po celom svete. Jej prejavy, ako sú červené, šupinaté škvrny na pokožke, môžu spôsobovať nielen fyzické ťažkosti, ale aj psychické nepohodlie. Pre pacientov trpiacich týmto stavom je dôležité nájsť účinné prostriedky na zmiernenie príznakov a zlepšenie kvality života. 

Jedným z takýchto prostriedkov je pasta na psoriatickú pokožku, ktorá ponúka cielene zamerané zloženie a účinky. V dnešnom článku sa pozrieme na to, aké zložky obsahuje, ako ju správne aplikovať a aké výhody môže priniesť vo vašej každodennej starostlivosti o pleť. Objavte s nami túto mocnú zbraň v boji proti nepríjemným symptómom psoriázy a poskytnite svojej pokožke potrebnú úľavu a výživu. 

Psoriáza – symptómy a liečba

Psoriáza je chronické autoimunitné ochorenie, ktoré postihuje kožu a môže mať rôzne formy. Je charakterizovaná tvorbou červených škvŕn, ktoré sú pokryté striebornými šupinami. Tieto lézie sa najčastejšie objavujú na lakťoch, kolenách a dolnej časti chrbta, ale môžu sa vyskytnúť aj na iných častiach tela.

Symptómy psoriázy

  • Kožné lézie: Hlavným symptómom sú červené, zapálené škvrny na pokožke pokryté striebornými alebo bielymi šupinami. Tieto lézie môžu svrbieť alebo byť bolestivé.
  • Svrbenie a pálenie: Mnohí pacienti pociťujú svrbenie, pálenie alebo nepohodlie v oblasti postihnutej psoriázou.
  • Zmeny nechtov: Psoriáza môže ovplyvniť aj nechty, pričom sa môžu objaviť zárezy, zmeny farby alebo dokonca odlupovanie nechtov.
  • Artritída: Niektorí pacienti trpia psoriatickou artritídou, čo je nastolenie zápalu kĺbov, ktoré môže viesť k bolesti a obmedzeniu pohybu.

Liečba psoriázy

Liečba psoriázy sa zvyčajne prispôsobuje závažnosti ochorenia a individuálnym potrebám pacienta. Môže zahŕňať:

  • Topické lieky: Krémy a masti, ktoré sa aplikujú priamo na postihnuté miesta. Patria sem kortikosteroidy, vitamín D a iné protizápalové lieky.
  • Fototerapia: Ošetrenie pokožky UVB svetlom alebo PUVA terapiou môže pomôcť zmierniť symptómy.
  • Systémové lieky: Pre ťažšie formy psoriázy môžu lekári predpisovať systémové lieky, ktoré ovplyvňujú celkové fungovanie imunitného systému. Tieto lieky môžu zahŕňať biologické liečivá a iné imunomodulačné látky.
  • Zdravý životný štýl: Prijatie zdravých návykov, ako je vyvážená strava, pravidelný pohyb a vyhýbanie sa stresu, môže prispieť k zlepšeniu stavu pleti.
  • Podpora a vzdelávanie: Je dôležité, aby sa pacienti informovali o svojom ochorení a hľadali podporu skupín, pretože psoriáza môže mať aj psychologické dôsledky.

Odporúčame: Tekvicová sezóna je v plnom prúde – skúste tieto fantastické tekvicové gnocchi

krém na psoriázu
Depositphotos

Psoriáza – prevencia a zlepšenie stavu

Hoci neexistuje definitívna liečba psoriázy, existujú rôzne metódy, ktoré môžu pomôcť pri prevencii a zlepšení stavu. Tu sú niektoré kľúčové aspekty, na ktoré sa môžete zamerať:

1. Zdravý životný štýl

Konzumácia potravín bohatých na omega-3 mastné kyseliny (napr. ryby, orechy), ovocie, zeleninu a celozrnné výrobky môže pomôcť zmierniť zápal v tele. Niektorí pacienti hlásia zlepšenie stavu po obmedzení konzumácie rafinovaných cukrov a spracovaných potravín. Pravidelné používanie hydratačných krémov a olejov môže pomôcť udržať pleť vláčnu a zmierniť svrbenie.

2. Správna starostlivosť o pleť

Používajte hypoalergénne a bez parfumov, aby ste predišli podráždeniu pokožky. Kúpele s ovsenými vločkami alebo morskou soľou môžu poskytnúť úľavu a pomôcť pri odstraňovaní šupín.

3. Fyzická aktivita

Pravidelný pohyb má mnoho priaznivých účinkov na zdravie, vrátane zníženia stresu a udržiavania zdravej hmotnosti. Prílišná hmotnosť by mohla zhoršiť stav psoriázy, takže je dôležité venovať sa fyzickej aktivite.

4. Psychická pohoda

Stres môže zhoršiť príznaky psoriázy, preto je dôležité naučiť sa techniky na jeho zvládanie, ako sú meditácia, joga alebo hlboké dýchanie.

5. Pravidelné kontroly u dermatológa

Dôležité je pravidelne navštevovať lekára, ktorý môže poskytnúť potrebné lieky a terapie ako topické kortikosteroidy, imunomodulátory alebo fototerapiu.

6. Vystavenie slnku

Pamätajte, že mierne vystavenie slnečnému žiareniu môže mať pozitívny účinok na psoriázu, avšak je potrebné dbať na ochranu pred spálením.

Vždy sa odporúča konzultovať svoj stav s lekárom ešte predtým, ako začnete akékoľvek nové liečebné metódy alebo terapie. Starostlivosť o psoriázu môže byť náročná, ale kombinácia týchto prístupov môže pomôcť zlepšiť kvalitu života pacientov s týmto ochorením.

DIY pasta na psoriatickú pokožku – ako použiť prírodné ingrediencie?

Psoriáza je chronické zápalové ochorenie kože, ktoré môže spôsobiť svrbenie, začervenanie a olupovanie kože. Na zmiernenie jej symptómov môžete vyskúšať aj doma vyrobené prírodné pasty. Tu je niekoľko tipov, ako si pripraviť DIY pastu na psoriatickú pokožku pomocou prírodných ingrediencií.

Ingrediencie

  • Aloe Vera - má protizápalové a upokojujúce vlastnosti, ktoré môžu pomôcť zmierniť podráždenie.
  • Kokosový olej - hydratuje pokožku a pomáha znižovať zápal.
  • Med - má antiseptické vlastnosti a pomáha pri hojení rán.
  • Olej z čajovníka - je známy svojimi antifungálnymi a antibakteriálnymi účinkami.
  • Oleje z levandule - pomáha upokojiť pokožku a zmierňuje svrbenie.
  • Ovsený prášok - zmierňuje svrbenie a pomáha pri zápaloch.

Postup prípravy

V miske zmiešajte 2 lyžice Aloe vera gélu, 1 lyžicu kokosového oleja a 1 lyžicu medu. Dobre premiešajte, aby ste vytvorili homogénnu pastu. Do základnej pasty pridajte 5 kvapiek oleja z čajovníka a 5 kvapiek levanduľového oleja. Týmto sa získa synergický efekt, ktorý napomáha znížiť zápal a svrbenie. Ak máte ovsené vločky, rozmixujte ich na jemný prášok. Pridajte 2 lyžice ovseného prášku do pasty a opäť dôkladne premiešajte.

Pred použitím si umyte postihnuté oblasti jemným mydlom a osušte ich. Naneste pripravenú pastu na postihnutú pokožku a jemne masírujte, aby sa dobre vstrebala. Nechajte pastu pôsobiť minimálne 20-30 minút a následne ju opláchnite teplou vodou. Odporúča sa aplikovať pastu 2-3 krát za týždeň alebo podľa potreby.

Dôležité upozornenia a tipy redakcie

  • Pred aplikáciou domácej pasty je dobré urobiť test na malej ploche pokožky, aby ste vylúčili alergickú reakciu.
  • Ak sa zhoršíte alebo sa objavia nežiaduce účinky, prestaňte pastu používať a poraďte sa s lekárom.
  • Nezabúdajte, že domáce prostriedky nemôžu nahradiť odbornú liečbu, a preto je potrebné konzultovať svoj stav so svojim lekárom.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE