Rastú na lúkach a lesných čistinkách či v borovicových lesoch, preferujú však suchšie stanovištia. Vatovce majú dobrú nutričnú hodnotu, sú zdrojom bielkovín i ďalších živín. Pred konzumáciou je ich potrebné tepelne upraviť, napríklad variť alebo pražiť. Často sa pripravujú napríklad ako rezne. Máme pre vás hneď niekoľko tipov na skvelé recepty z vatovca.
Poznáte vatovec?
Ak patríte k milovníkom húb, určite poznáte aj vatovec obrovský. Latinsky túto jedlú hubu z čeľade prášnicovité nazývame Langermannia gigantea, neraz sa však používa aj český názov pýchavka obrovská. Vedeli ste o tom, že vatovec je považovaný za najplodnejší živý organizmus na naše planéte? Plodnice vatovca obsahujú okolo 1,5 bilióna výtrusov.
Môžu pritom dosahovať rozmery až okolo 50 až 90 cm a hmotnosť okolo 4 kg (no aj podstatne viac). Vatovce sú charakteristické okrúhlym tvarom a absenciou hlúbika. Ich povrch je obvykle hladký, farba je prevažne biela, no pri starších plodniciach tmavne (sú šedé až hnedé).
Zberajú sa hlavne mladé plodnice, ktoré sú najchutnejšie. Na zber vatovcov sa možno vybrať aj v našich končinách, rastú obvykle od júna do septembra.
Vyprážaný vatovec
Ingrediencie:
vatovec obrovský
- hladká múka
- vajcia
- strúhanka
- soľ
- olej
Postup: Množstvo ingrediencií volíme podľa veľkosti vatovca a počtu porcií. Mladý biely vatovec ošúpeme a nakrájame na plátky s hrúbkou asi 1,5 cm. Nasolíme a následne obalíme v trojobale. Plátok vatovca najskôr dáme do múky, potom namočíme do rozšľahaných vajíčok a nakoniec obalíme v strúhanke.
Obalené vatovce klasicky smažíme v rozpálenom oleji ako rezne, z oboch strán do zlatista. Vysmažené vatovce môžeme odložiť na papierovú utierku, ktorá odsaje prebytočný olej. Pre zdravšiu verziu možno takýto hubový rezeň pripraviť aj v teplovzdušnej fritéze s malým množstvom oleja. Ako prílohu odporúčame napríklad varené zemiaky a dresing alebo zeleninový šalát.
instagram.com/fit.mama.ondo_Plnený vatovec
Ingrediencie:
vatovec
vajcia
- hladká múka
- strúhanka
- syr (môže byť údený)
- šunka
- soľ
- olej
Postup: Z vatovca stiahneme vrchnú šupku a nakrájame ho na tenšie plátky s hrúbkou okolo 7 mm. Trochu ich nasolíme. Následne si zoberieme plátok vatovca, naň uložíme plátok syra a plátok šunky a prikryjeme druhým plátkom vatovca. Naplnené vatovce pomúčime, potom namočíme do rozšľahaných vajec a nakoniec obalíme v strúhanke.
Môžeme obaliť dvakrát, syr tak nevytečie. Plnené vatovce v trojobale osmažíme v oleji z oboch strán do zlatista. Podávame s ľubovoľnou prílohou, napríklad varenými alebo pečenými zemiakmi, tiež zemiakovou kašou. Pridať môžete dresing alebo zeleninový šalát.
Vatovec v pivnom cestíčku
Ingrediencie:
vatovec
hladká múka
- vajce
- mlieko
- soľ a mleté čierne korenie
- olej
- 3 dl piva
- 2 PL solamylu (zemiakový škrob)
Postup: Vatovec ošúpeme a nakrájame na plátky s hrúbkou asi 1,5 až 2 cm. Osolíme ich a okoreníme. Následne zľahka poprášime hladkou múkou. Potom si pripravíme cestíčko, a to zmiešaním múky, piva, vajíčka a solamylu. Malo by byť skôr hustejšie, ak by bolo príliš riedke, z vatovca by stekalo.
Hubové plátky nakoniec namáčame do pivného cestíčka a ihneď smažíme v rozpálenom oleji dozlatista z oboch strán. Vysmažený vatovec dáme stiecť na papierovú vreckovku a podávame s ľubovoľnou prílohou.
Vatovec pečený s bylinkami
Ingrediencie:
plátky mladého vatovca
olivový olej
soľ, mleté čierne korenie
čerstvý tymian a rozmarín
strúčik cesnaku (na jemno nasekaný)
Postup: Plátky vatovca uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme ich z oboch strán olivovým olejom, posypeme soľou, korením, nasekaným cesnakom a čerstvými bylinkami. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 15 minút, potom ich otočíme a pečieme ešte 10 minút. Podávame ako ľahkú prílohu k mäsu, alebo so zeleninovým šalátom.
DepositphotosGuláš s vatovcom
Ingrediencie:
250 g zemiakov
- 250 g klobásy
- kus vatovca
- 2 veľké cibule
- 2 PL oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- mletá sladká paprika
- soľ a mleté čierne korenie
- 3 PL hladké múky
- mleté rasca, majoránka
Postup: Vo väčšom hrnci si rozpálime olej a osmažíme na ňom na stredne veľké kocky nakrájanú cibuľu. Potom pridáme nasekaný cesnak, soľ, korenie a nakrájanú klobásu na kolieska. Opekáme a po chvíľke tiež pridáme vatovec nakrájaný na kocky. Ďalej opekáme a potom pridáme ošúpané a na kocky nakrájané zemiaky.
Zasypeme paprikou, mletou rascou a majoránkou, taktiež múkou. Premiešame a zalejeme vodou. Privedieme k varu a na miernom ohni varíme do zmäknutia zemiakov. Občas premiešame. Podľa chuti ešte osolíme alebo okoreníme a môžeme odstaviť. Podávame s čerstvým pečivom.
Vatovec obrovský s paprikami
Ingrediencie:
4 hrnčeky vatovca (olúpaného a na kúsky nakrájaného)
2 zelené papriky
- 4 PL oleja
- 1 cibuľa
- 1 ČL mletej červenej papriky
- vývar
- 1 téglik kyslej smotany
- 2 PL hladkej múky
- soľ
Postup: V hrnci si rozpálime olej a osmažíme na ňom nadrobno nasekanú cibuľu. Potom pridáme mletú papriku aj vatovec a dusíme asi 15 minút. Počas dusenia postupne podlievame vývarom. Následne pridáme na rezance nakrájané papriky a osolíme. Dusíme do zmäknutia paprík a potom zalejeme smotanou, v ktorej sme si rozšľahali múku. Chvíľu povaríme a odstavíme. Môžeme podávať napríklad s haluškami.
Vatovec na smotane
Ingrediencie:
500 g mladého vatovca
1 cibuľa
3 PL masla
200 ml smotany na varenie
soľ, biele korenie
nasekaná petržlenová vňať
Postup: Vatovec očistíme, nakrájame na kocky a na masle s nadrobno nasekanou cibuľou krátko opečieme. Osolíme, okoreníme a podlejeme trochou vody. Dusíme asi 10 minút, potom prilejeme smotanu a povaríme ešte 5 minút. Posypeme petržlenovou vňaťou a podávame s knedľou alebo čerstvým pečivom.
Vatovec – dar z prírody na tanieri
Vatovec obrovský nie je len kulinárska rarita, ale aj skvelý spôsob, ako si spestriť jedálniček a využiť dary prírody naplno. Vďaka jemnej chuti a univerzálnemu využitiu sa hodí na vyprážanie, pečenie, dusenie aj grilovanie. Ak ho nájdete na prechádzke v prírode, nezabudnite ho zbierať mladý a čerstvý, aby ste si vychutnali jeho najlepšiu chuť. S našimi receptami máte hneď niekoľko možností, ako z neho vykúzliť výnimočné jedlo, ktoré poteší celú rodinu.
Aktualizovaný článok: 15.08.2025