Riasy nori – vitamínová bomba! Takto ich použite v kuchyni!

riasy nori

I keď v mnohých krajinách ide o bežnú potravinu, u nás nie sú morské riasy až tak tradičnou súčasťou našich jedálničkov. A pritom je to veľká škoda. Ryby a rozličné morské živočíchy totiž nie sú jediným pokladom, ktorý nám na pohľad nikde nekončiaci oceán ponúka. Práve tieto vodné rastlinky totiž predstavujú veľmi zdravú potravinu, ktorá má čo ponúknuť. 

Sú bohaté na mnohé telu prospešné látky, v pozitívnom smere vplývajú na zdravie a môžu byť nápomocné pri rozličných zdravotných problémoch. Riasy Nori patria medzi ne. Prečo do jedálnička zaradiť tieto morské riasy? Aké látky cenné pre telo sa v nich ukrývajú? Pri ktorých zdravotných problémoch môžu byť prospešné? Zistite viac!

Poznáte morské riasy nori?

Pojmom nori označujeme morské riasy z rodu Porphyra, napríklad Porphyra yezoensis, prípadne sa takto pomenúvajú i mnohé pokrmy, ktoré sú z nich pripravené. Nori sa pestujú v sieťach natiahnutých pri pobrežiach, pričom rastliny sú pri príleve ponorené vo vode a počas odlivu sa zase nachádzajú nad hladinou, aby mali dostatok slnečného svetla. 

V morských zálivoch sú dobre chránené pred poškodením. Po niekoľkých týždňoch až pár mesiacoch sa zrelé riasy ručne zberajú. Následne ich je potrebné umyť, narezať a nechať vysušiť, a to prirodzene na slnku, prípadne v peciach. Výsledným produktom sú väčšie tenučké sušené plátky rias, ktoré sú krehké, hladké a lesklé. 

Ich farba by mala byť tmavozelená. Na prvý pohľad sa môže zdať, že sú čierne, no oproti svetlu presvitajú a sú viditeľne zelené. Hnedastá či svetlozelená farba poukazuje na nižšiu kvalitu. 

Morské riasy na tanieri

Riasy nori sú tradičnou súčasťou mnohých ázijských kuchýň, kde sa využívajú ako zelenina. Morské riasy sa však postupne dostávajú do kuchýň po celom svete a ich popularita značne rastie. Mnohé riasy, vrátane nori, sú dnes priamo pestované na potravinárske účely, a to najmä v ázijských krajinách. Medzi najväčších producentov môžeme zaradiť Čínu, Kóreu a najmä Japonsko. 

Bude vás zaujímať: Záhadné choroby ľudstva: Pravdepodobne ste o nich ešte nepočuli!

účinky nori
Shutterstock®

Čo obsahuje nori morská riasa?

Prečo sa nori ako netradičnú zeleninu oplatí zaradiť do jedálnička? Ako prvé môžeme spomenúť, že je priam nabitá mnohými dôležitými látkami. Je skvelým zdrojom rastlinných bielkovín, pričom nemalú časť jej hmotnosti tvoria práve proteíny. 

Druhou dôležitou látkou v zložení je vláknina, ktorá je nenahraditeľná pre činnosť čriev. Nori riasy ukrývajú vitamíny A, B aj C a množstvo minerálnych látok, akými sú napríklad železo, zinok či vápnik. Podobne ako ďalšie riasy, tak aj nori patria medzi výborné zdroje jódu, vďaka čomu priaznivo vplývajú na funkciu štítnej žľazy a zároveň predstavujú prevenciu pred zdravotnými problémami, ktoré môžu vzniknúť kvôli nedostatku spomínaného minerálu.

Účinky rias nori

Zelená riasa nori má vďaka svojmu zloženiu pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém. Do jedálnička sa tieto riasy oplatí zaradiť v prípade, že vás trápi vysoký cholesterol či krvný tlak. Riasy nori sú ľahko stráviteľné, pomáhajú detoxikovať organizmus, pôsobia antioxidačne a posilňujú imunitný systém človeka. 

Sú vítanou súčasťou stravy pri chudnutí. Prispievajú totiž k pocitu sýtosti po jedle a sú nápomocné pri odbúravaní nadbytočného tuku. Morské riasy sú známe aj ako prevencia mnohých zdravotných problémov, akými sú napríklad zápalové ochorenia kostí, rednutie kostí či metabolický syndróm.

Kde zohnať nori?

Nori riasy dnes bez problémov zoženiete aj u nás. Ponúkajú ich aj väčšie supermarkety a taktiež predajne so zdravou výživou či priamo ázijskými potravinami. Vždy je ich možné objednať aj z internetu. V obchodoch ich môžete nájsť vo viacerých formách. Dostupné sú napríklad aj vo forme vločiek a taktiež menších pražených plátkov, rôzne ochutených, ktoré je možné využiť ako zdravý olovrant. Bežne ich však zoženiete najmä v podobe spomínaných tenkých plátov, ktoré sú väčšieho rozmeru. 

Odporúčame: Všetko o vitamíne D: Stačí sa naozaj len opaľovať!?

použitie nori
Shutterstock®

Morské riasy nori na sushi aj do iných jedál

Plátky morských rias nori slúžia v prvom rade ako obal pre japonské sushi. Ak však nie ste milovníkom sushi, môžete vyskúšať iné spôsoby, ako zaradiť nori do jedálnička. Nahradiť nimi môžete klasické tortilly. Do plátkov si zabaľte kúsky grilovaného kuracieho mäsa či tofu aj s obľúbenou zeleninou. Pripravíte si tak chutný a zdravý wrap. Uvarené a nakrájané riasy môžete použiť ako oblohu či dekoráciu na zemiaky, cestoviny aj ryžu. 

Pridať ich môžete aj do polievok a omáčok. Samozrejme, uplatnenie nájdu pri príprave rôznych japonských jedál. Táto riasa je napríklad i súčasťou pokrmu zvaného onigiri, čo je akási ryžová guľôčka, zabalená v nori a plnená lososom, slivkami či inými slanými aj kyslými ingredienciami.

Ako pripraviť sushi z nori rias

Chcete si vyskúšať výrobu sushi? Nie je to najrýchlejší a najjednoduchší recept, no isto to stojí za to. Čo budeme potrebovať a ako postupovať? 

Na sushi ryžu:

  • 2 šálky sushi ryže
  • 2 1/2 šálky vody
  • 1/2 šálky ryžového octu
  • 2 lyžice cukru
  • 1 lyžička soli

Na rolky:

  • 4 listy nori (sušené riasy)
  • 1 avokádo, nakrájané na tenké plátky
  • 1 uhorka, nakrájaná na tenké plátky
  • 1/2 mrkvy, nakrájanej na tenké plátky
  • 200 g čerstvého lososa alebo tuniaka, nakrájaného na tenké prúžky (voliteľné)
  • sójová omáčka, nakladaný zázvor a wasabi na podávanie

Príprava sushi ryže: Sushi ryžu dôkladne opláchnite pod studenou vodou, kým voda nebude číra. Preložte ryžu do hrnca a pridajte 2 1/2 šálky vody. Priveďte do varu, potom znížte teplotu na minimum, prikryte pokrievkou a varte 18-20 minút, kým nie je ryža mäkká a všetka voda sa nevyparí. Zatiaľ čo sa ryža varí, zmiešajte ryžový ocot, cukor a soľ, kým sa cukor a soľ nerozpustia. Keď je ryža hotová, preložte ju do veľkej misy a jemne premiešajte s octovou zmesou. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.

Príprava sushi roliek: Pripravte si bambusovú podložku na sushi a obaľte ju potravinovou fóliou. Položte list nori na bambusovú podložku lesklou stranou dole. Navlhčite si ruky vodou, aby sa ryža nelepila, a rovnomerne rozprestrite tenkú vrstvu sushi ryže po celej ploche nori, pričom nechajte asi 1 cm voľný na hornom okraji. Na spodnú tretinu ryže položte plátky avokáda, uhorky, mrkvy a ryby (ak používate). 

Pomocou bambusovej podložky začnite rolovať nori odspodu nahor, pričom si pomáhajte podložkou na utláčanie, aby rolka bola pevná. Keď dosiahnete voľný okraj nori, navlhčite ho vodou a dokončite rolovanie, aby sa rolka uzavrela. Pomocou ostrého noža nakrájajte rolku na 6-8 kusov. Nôž môžete navlhčiť vodou, aby sa nelepila na ryžu. Podávajte sushi rolky so sójovou omáčkou, nakladaným zázvorom a wasabi.

Článok aktualizovaný 13.7.2024

Aktualizovaný článok: 14.07.2024

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE