Avokádo si i v našich končinách získava čoraz viac fanúšikov a stále viac jedincov ho zaraďuje do bežnej stravy. Asi najznámejším pokrmom z avokáda je takzvané guacamole. Ide o mexický dip či omáčku, do ktorej sa často namáčajú tortilla čipsy.
Okrem toho sa dá z avokáda poľahky pripraviť aj chutná a zdravá nátierka. Zrelé avokádo stačí roztlačiť, pridať nadrobno nakrájanú cibuľku a dochutiť soľou, korením a citrónovou šťavou. Táto nátierka dokonale vynikne napríklad na celozrnnej hrianke.
Z avokáda sa však dá toho pripraviť omnoho viac. Ak s obľubou skúšate nové chute, neváhajte si pripraviť i nasledujúce pochúťky. Vyskúšate avokádovú polievku či muffiny, alebo začne vaše ráno zapekaným avokádom s vajíčkom?
Prečo zaradiť do jedálnička avokádo?
Ak sa obávate vyskúšať nejaké pokrmy z avokáda, možno vás presvedčia jedinečné účinky tohto ovocia. Je mnoho dôvodov, prečo jesť avokádo a prečo ho pravidelne zaraďovať do jedálnička. V prvom rade môžeme spomenúť, že vo veľkom množstve obsahuje hlavne zdravé tuky, a to nenasýtené mastné kyseliny.
Je však bohaté aj na mnohé ďalšie živiny, vitamíny či minerály. V avokáde nájdeme draslík aj vitamíny K a E, luteín či betakarotén. Jeho konzumáciou môžeme podporiť dobrú hladinu krvného tlaku, zdravie srdcovo-cievneho systému aj pravidelné vyprázdňovanie. Avokádo dokonca radíme aj medzi antistresové potraviny. Tak, ktoré recepty s avokádom skúsite? Sú skvelé ako zdravý obed, večera, raňajky aj malý snack medzi hlavnými jedlami.
Odporúčame: Chcete maškrtiť zdravo? Vyskúšajte recept na zdravý čokoládový koláč!
TOP avokádové recepty:
Pečené avokádo s vajcom
- 1 zrelé avokádo
- 2 vajcia
- soľ a korenie
Postup: Avokádo rozrežeme na dve polovice a odstránime kôstku. Pomocou malej lyžičky dužinu avokáda trochu vydlabeme, respektíve zväčšíme jamku v mieste, kde bola kôstka. Do jamiek v oboch poličkách následne rozklepneme jedno vajce.
Osolíme a okoreníme, uložíme do zapekacej misky či na menší plech s papierom na pečenie a dáme do rúry na asi 10 až 15 minút. Pečieme pri teplote 200 °C. Zapečené avokádo môžeme nakoniec posypať syrom, nakrájanou pažítkou alebo jarnou cibuľkou. Môžeme podávať s celozrnnou hriankou i pečivom. Takto si môžete dopriať zdravú večeru alebo raňajky.
Odporúčame: 7 dôvodov, prečo jesť para orechy: Je úžasné, aká sila sa v nich skrýva!
Horúca avokádová polievka s cuketou
- 1 avokádo
- 1 cuketa
- 1/2 menšieho zeleru
- 1 šalotku
- 2 strúčiky cesnaku
- 500 ml zeleninového vývaru
- 100 ml smotany na šľahanie
- soľ a korenie
- olivový olej
Postup: Ako prvé si na rozpálenom oleji osmažíme nadrobno nakrájanú šalotku. Pridáme na menšie kúsky nakrájanú cuketu aj zeler a nadrobno nakrájané strúčiky cesnaku. Chvíľku opražíme a pridáme na kocky nakrájané avokádo.
Všetko následne zalejeme vývarom a necháme povariť do zmäknutia. Potom polievku rozmixujeme ponorným mixérom na hustejší krém. Dochutíme soľou a korením, pridáme smotanu, chvíľu povaríme a odstavíme z ohňa. Podľa chuti môžeme podávať napríklad s opečenými krutónmi. A rýchla večera je hotová.
Odporúčame: Tip na výživný obed: Čo tak skúsiť paradajky plnené mletým mäsom?
Avokádové muffiny s čučoriedkami
- 1 hrnček cícerovej múky
- 1 zrelé avokádo
- 2 vajcia
- 5 PL mlieka
- 5-6 PL medu (javorového sirupu)
- 1/2 hrnčeka jablkového pyré
- 2 PL kypriaceho prášku
- čučoriedky (mrazené, čerstvé)
Postup: V dostatočne veľkej miske si najskôr zmiešame suché suroviny, čiže múku a kypriaci prášok. V druhej miske roztlačíme zrelé avokádo, pridáme vajcia, mlieko, med a jablkové pyré. Sypkú aj mokrú zmes poriadne vymiešame na jednotné cesto a pridáme ľubovoľné množstvo čučoriedok.
Cestom naplníme silikónové formičky na muffiny či papierové košíčky (umiestnené v plechu na muffiny) a dáme piecť na približne 20 minút pri teplote 180 °C. Tieto muffiny rozhodne môžeme zaradiť medzi zdravé dezerty.
Odporúčame: 5-krát recept na raňajkovú kašu: Začnite deň chutne a zdravo!
Zdravá avokádová nátierka s lososom a kôprom
- 2 zrelé avokáda
- 100 g údeného lososa
- 1 lyžica čerstvého kôpru, nasekaného
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 2 lyžice gréckeho jogurtu
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- pečivo alebo krekry na podávanie
Postup: Avokáda prekrojíme na polovicu, odstránime kôstky a dužinu vydlabeme do misky. Vidličkou avokádo rozmačkáme do hladkej alebo mierne hrudkovitej konzistencie podľa preferencie. Údeného lososa nakrájame na malé kúsky a pridáme k avokádu.
Pridáme citrónovú šťavu, nasekaný kôpor a grécky jogurt, ak ho používame. Dochutíme soľou a čiernym korením. Všetko dôkladne premiešame, aby sa ingrediencie spojili. Nátierku podávame na čerstvom chlebe, krekroch alebo ako dip k zelenine. Táto chutná nátierka môže byť zdravý štart na ráno, no podávať ju pokojne môžete aj na večeru alebo olovrant.
Aktualizovaný článok: 28.06.2024