Patríte skôr k ľudom, ktorí si nevedia predstaviť na svojom tanieri sladké, či už na obed alebo na večeru, alebo skôr k tým, ktorí si bez problémov pochutnajú aj na sladkom? Ak patríte do druhej skupiny, dnes si prídete na svoje. A o to viac, ak obľubujete jednoduché a rýchle recepty, vďaka ktorým nemusíte v kuchyni tráviť dlhý čas.
Dnes prinášame inšpiráciu na rýchle tvarohové guľky, na ktoré vám postačia len tri ingrediencie. Ich základ, samozrejme, tvorí tvaroh, ktorý je veľmi výživný a plný bielkovín. Čím si guľôčky dochutíte, je len a len na vás. Môže ísť o omáčku z ovocia, domáci lekvár, orechové maslo, roztopenú horkú čokoládu a ďalšie chutné prísady.
Tieto guľky z tvarohu vás v kuchyni zdržia naozaj len chvíľku, pričom výsledok bude stáť za to. Ako ich pripraviť?
Tvaroh, krupica a vajcia!
Tvarohové guľky sú ideálnou voľbou, ak hľadáte sladké jedlo, ktoré zároveň nezaťaží trávenie. Tvaroh je bohatý na bielkoviny, vápnik a ďalšie dôležité živiny, ktoré zasýtia a podporia regeneráciu organizmu. V kombinácii s krupicou a vajíčkami vzniká výživné a zároveň ľahko stráviteľné jedlo.
Výhodou je, že recept neobsahuje pridaný cukor, takže si ho môžete prispôsobiť podľa chuti – či už ovocím, kakaom, škoricou alebo orieškami. Guľky tak poslúžia ako plnohodnotný obed, olovrant aj sladká večera, bez výčitiek.
Okrem toho ide o recept, ktorý zvládnete z bežných surovín a hotový je do pár minút. Vhodný je aj pre deti alebo športovcov, ktorí potrebujú doplniť energiu a bielkoviny. Skvelá kombinácia jednoduchosti a výživnosti.
Shutterstock®Recept na tvarohové guľky z 3 surovín
Ak raz tieto guľky vyskúšate, zaručene si ich zaradíte medzi stálice. Nielenže sú rýchle, ale sa aj skvele kombinujú – pokojne ich naplňte kúskom ovocia, čokolády alebo orechu a posuňte ich chuť o úroveň vyššie. Či už ako dezert po obede, ľahká večera alebo sladká odmena počas dňa – tvarohové guľky nesklamú.
Ingrediencie na tvarohové guľky:
- 500 g hrudkovitého nízkotučného tvarohu
- 180 g krupice (pšeničná alebo špaldová)
- 2 vajcia
Postup prípravy tvarohových guliek:
- V dostatočne veľkej miske si vymiešame všetky ingrediencie, čiže tvaroh s vajíčkami a krupicou. Rukou vymiesime jednotné cesto.
- Následne z cesta tvarujeme guľôčky (približne veľké ako golfové loptičky).
- Pripravené tvarohové guľky varíme vo vriacej vode (celkovo asi 10 až 12 minút).
- Keď guľôčky vyplávajú na povrch, necháme ich variť ešte asi 3 minúty a následne ich scedíme.
- Dochutíme podľa fantázie a preferencií a ihneď podávame. Dobrú chuť!
S čím podávať tvarohové guľky?
Tvarohové guľky môžete podávať na množstvo chutných spôsobov – klasicky s rozpusteným maslom a škoricovým cukrom, s ovocnou omáčkou z čerstvých alebo mrazených malín či jahôd, s lyžicou domáceho lekváru, s opraženou strúhankou na masle alebo s makom a medom. Výborne chutia aj s tvarohovým krémom, kyslou smotanou či roztopenou horkou čokoládou – fantázii sa medze nekladú.
Tipy na ochutenie cesta
Aj keď sú tvarohové guľky výborné aj v základnej verzii, pokojne môžete do cesta pridať štipku vanilky, nastrúhanú citrónovú kôru alebo trochu škorice. Vďaka týmto prísadám bude cesto ešte voňavejšie a výsledná chuť bohatšia – bez potreby dodatočného sladenia.
Skladovanie a ohrev
Uvarené guľky vydržia v chladničke aj dva dni. Odporúčame ich skladovať v uzatvárateľnej nádobe, ideálne bez dochucovacích prísad. Prihriať ich môžete v pare, v mikrovlnke s trochou vody alebo krátkym ponorením do horúcej vody – zostanú mäkké a chutné.
Tvarohové guľky z troch surovín sú dôkazom, že sladké jedlá môžu byť jednoduché, výživné aj rýchlo hotové. Vďaka vysokému obsahu bielkovín zasýtia, no zároveň nezaťažia. Či už si ich pripravíte klasicky, s ovocím alebo plnkou podľa nálady, ich chuť si obľúbi celá rodina.
Aktualizovaný článok: 23.05.2025