Recept na tvarohové guľky – lahodné a len z 3 surovín!

Recept na tvarohové guľky

Patríte skôr k ľudom, ktorí si nevedia predstaviť na svojom tanieri sladké, či už na obed alebo na večeru, alebo skôr k tým, ktorí si bez problémov pochutnajú aj na sladkom? Ak patríte do druhej skupiny, dnes si prídete na svoje. A o to viac, ak obľubujete jednoduché a rýchle recepty, vďaka ktorým nemusíte v kuchyni tráviť dlhý čas. 

Dnes prinášame inšpiráciu na rýchle tvarohové guľky, na ktoré vám postačia len tri ingrediencie. Ich základ, samozrejme, tvorí tvaroh, ktorý je veľmi výživný a plný bielkovín. Čím si guľôčky dochutíte, je len a len na vás. Môže ísť o omáčku z ovocia, domáci lekvár, orechové maslo, roztopenú horkú čokoládu a ďalšie chutné prísady. 

Tieto guľky z tvarohu vás v kuchyni zdržia naozaj len chvíľku, pričom výsledok bude stáť za to. Ako ich pripraviť?

Tvaroh, krupica a vajcia!

Tvarohové guľky sú ideálnou voľbou, ak hľadáte sladké jedlo, ktoré zároveň nezaťaží trávenie. Tvaroh je bohatý na bielkoviny, vápnik a ďalšie dôležité živiny, ktoré zasýtia a podporia regeneráciu organizmu. V kombinácii s krupicou a vajíčkami vzniká výživné a zároveň ľahko stráviteľné jedlo.

Výhodou je, že recept neobsahuje pridaný cukor, takže si ho môžete prispôsobiť podľa chuti – či už ovocím, kakaom, škoricou alebo orieškami. Guľky tak poslúžia ako plnohodnotný obed, olovrant aj sladká večera, bez výčitiek.

Okrem toho ide o recept, ktorý zvládnete z bežných surovín a hotový je do pár minút. Vhodný je aj pre deti alebo športovcov, ktorí potrebujú doplniť energiu a bielkoviny. Skvelá kombinácia jednoduchosti a výživnosti.

ovocné guľky
Shutterstock®

Recept na tvarohové guľky z 3 surovín

Ak raz tieto guľky vyskúšate, zaručene si ich zaradíte medzi stálice. Nielenže sú rýchle, ale sa aj skvele kombinujú – pokojne ich naplňte kúskom ovocia, čokolády alebo orechu a posuňte ich chuť o úroveň vyššie. Či už ako dezert po obede, ľahká večera alebo sladká odmena počas dňa – tvarohové guľky nesklamú.

Ingrediencie na tvarohové guľky:

  • 500 g hrudkovitého nízkotučného tvarohu
  • 180 g krupice (pšeničná alebo špaldová)
  • 2 vajcia

Postup prípravy tvarohových guliek:

  1. V dostatočne veľkej miske si vymiešame všetky ingrediencie, čiže tvaroh s vajíčkami a krupicou. Rukou vymiesime jednotné cesto.
  2. Následne z cesta tvarujeme guľôčky (približne veľké ako golfové loptičky).
  3. Pripravené tvarohové guľky varíme vo vriacej vode (celkovo asi 10 až 12 minút).
  4. Keď guľôčky vyplávajú na povrch, necháme ich variť ešte asi 3 minúty a následne ich scedíme.
  5. Dochutíme podľa fantázie a preferencií a ihneď podávame. Dobrú chuť!

S čím podávať tvarohové guľky?

Tvarohové guľky môžete podávať na množstvo chutných spôsobov – klasicky s rozpusteným maslom a škoricovým cukrom, s ovocnou omáčkou z čerstvých alebo mrazených malín či jahôd, s lyžicou domáceho lekváru, s opraženou strúhankou na masle alebo s makom a medom. Výborne chutia aj s tvarohovým krémom, kyslou smotanou či roztopenou horkou čokoládou – fantázii sa medze nekladú. 

Tipy na ochutenie cesta

Aj keď sú tvarohové guľky výborné aj v základnej verzii, pokojne môžete do cesta pridať štipku vanilky, nastrúhanú citrónovú kôru alebo trochu škorice. Vďaka týmto prísadám bude cesto ešte voňavejšie a výsledná chuť bohatšia – bez potreby dodatočného sladenia.

Skladovanie a ohrev

Uvarené guľky vydržia v chladničke aj dva dni. Odporúčame ich skladovať v uzatvárateľnej nádobe, ideálne bez dochucovacích prísad. Prihriať ich môžete v pare, v mikrovlnke s trochou vody alebo krátkym ponorením do horúcej vody – zostanú mäkké a chutné.

Tvarohové guľky z troch surovín sú dôkazom, že sladké jedlá môžu byť jednoduché, výživné aj rýchlo hotové. Vďaka vysokému obsahu bielkovín zasýtia, no zároveň nezaťažia. Či už si ich pripravíte klasicky, s ovocím alebo plnkou podľa nálady, ich chuť si obľúbi celá rodina.

Aktualizovaný článok: 23.05.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE