Syrová roláda patrí medzi pochúťky, ktoré chutia fantasticky kedykoľvek a kdekoľvek. Je iba na vás, či uprednostníte čistú chuť syra – plátkového eidamu, zmäknutého eidamu, bryndze či vaľkaného syra – alebo chuť syrovej rolády doplníte aj o ďalšie ingrediencie. Ako napríklad šunku, salámu, kápiu a ďalšie.
Dnes vám prinášame naše TOP recepty na syrovú roládu, ktoré lahodia nielen oku, ale aj chuťovým pohárikom.
V tradičných prípravách originálnych receptov sa syr na syrovú roládu vaľká, avšak to dnes už nie je žiadnou nevyhnutnou podmienkou. Ak na to nemáte chuť, jednoducho použite syr nakrájaný na plátky.
DepositphotosSyrová roláda s bryndzou
Syrová roláda s bryndzou je fantastická kombinácia chutí, ktorú môžete doplniť napríklad aj šunkou alebo rôznymi druhmi vašej obľúbenej zeleniny. Jej príprava je skutočne jednoduchá a určite ju hravo zvládnete!
Ingrediencie:
- plátky syra eidam
- roztierateľný syr v črievku
- 1 balenie bryndze
- 200 g šunky
- listy špenátu
- kápia
- olivový olej
- citrónová šťava
- soľ a korenie na dochutenie
Postup prípravy syrovej rolády s bryndzou:
Plátky syra poukladajte na potravinovú fóliu. Na syr poukladajte vašu obľúbenú šunku. Z roztierateľného syra a bryndze vymiešajte lahodnú zmes, do ktorej nadrobno pokrájajte napríklad kápiu.
Túto zmes rozotrite na šunku, poukladajte plátky baby špenátu a pekne zrolujte. Nechajte schladiť a podávajte s nakrájanou zeleninou podľa chuti, ktorú pre zvýraznenie chuti pokvapkajte olivovým olejom a citrónom. Nezabudnite dochutiť ani soľou a korením.
DepositphotosSyrová roláda z plátkového syra
Ak práve nemáte chuť a čas na vaľkanie syra, nezúfajte! Fantastickú syrovú roládu si viete jednoducho pripraviť aj z plátkového syra, pričom najlepšie sa pracuje práve s eidamom.
Ingrediencie:
- 200 g plátkového syra eidam
- 200 g šunky
- 1 nátierkové maslo
- 1 tavený syr
- 1 jarná cibuľku
- 1 vajíčko
- 1 lyžička plnotučnej horčice
- soľ a korenie
Postup na prípravu syrovej rolády z plátkového syra:
Na papier na pečenie poukladajte plátky syra cez seba, aby sa pri konečnom rolovaní pekne spojili. Na chvíľočku dajte syr do rúry, ale pozor! Nesmie sa roztiecť. Syr potom nechajte vychladnúť.
Medzitým si pripravte plnku – zmiešajte nátierkové maslo, tavený syr, najemno nakrájanú jarnú cibuľku, vajíčko, soľ a korenie. Takto pripravenú zmes potom rozotrite po celej dĺžke plátkového syra, avšak na jednej strane ju nedávajte úplne ku kraju.
Na roládu teraz poukladajte šunku, roládu stočte, dajte ju do alobalu a vložte do chladničky. Takto pripravenú syrovú roládu môžete po 2 hodinách podávať, ale najlepšie bude, keď ju necháte odležať v chladničke až do druhého dňa.
DepositphotosSyrová roláda so šunkou
Príprava syrovej rolády so šunkou je oveľa jednoduchšia, ako by sa vám mohlo zdať. V našom recepte sa táto syrová roláda pripravuje varením syra vo vodnom kúpeli, avšak syrový základ sa dá pripraviť napríklad aj krátkym zapečením syrových plátkov v rúre. POZOR, pri tomto postupe však dajte pozor na to, aby sa vám syr neroztiekol.
Ingrediencie:
- 250 g plátkov syra eidam
- 300 g šunky
- 3 vajíčka
- 4 kusy taveného roztierateľného syra
- čerstvé bylinky
Postup na prípravu syrovej rolády so šunkou:
Ak použijete tehličku syra, tak ju vložte do väčšieho mikroténového vrecka a takto ponorte do vriacej vody. Syr varte, kým nezmäkne. Jednoduchšie a hlavne rýchlejšie je ale použiť plátkový eidam.
Medzitým si pripravte plnku do syrovej rolády – na tvrdo uvarené vajíčka popučte vidličkou, pridajte tavený syr, na kocky nakrájanú šunku a čerstvé bylinky. Všetko spolu dobre premiešajte.
Zmäknutý syr vyberte z vrecka a rozvaľkajte ho na navlhčenej doske s navlhčeným valčekom na tenký plát cca 30x40 cm. V prípade použitia plátkov rozložte syr tak, aby sa jednotlivé plátky prekrývali. Na syr rozložte plátky šunky a všetku plnku. Roládu stočte, zabaľte do alobalu a vložte do chladničky na celú noc.
Tipy na obmenu receptov na syrovú roládu
Syrové rolády sú skutočne variabilné – okrem šunky môžete do ich vnútra pridať aj:
- nakrájanú údenú krkovičku alebo slaninku pre intenzívnejšiu chuť,
- čerstvú zeleninu ako sú pásiky papriky, uhorky, kukuricu, rukolu či cherry paradajky,
- vajíčka na tvrdo alebo domáce vajíčkové nátierky,
- syr feta, niva alebo údený syr, ktorý pridá roláde výraznejšiu chuť,
- pikantné verzie s čili papričkami alebo ostrou horčicou.
Ako servírovať syrovú roládu netradične?
Namiesto klasického nakrájania na plátky môžete syrovú roládu:
- nakrájať na menšie kúsky a napichnúť na špajdle spolu s olivami, cherry paradajkami či hroznom – ideálne na pohostenie pre hostí,
- zabaliť do tortilly a vytvoriť z nej rýchly syrový wrap,
- nakrájať na tenké plátky a podávať na chrumkavých hriankach alebo toastoch ako netradičné jednohubky,
- nakrájať na menšie časti a zapečiť so syrom v rúre – získate chrumkavý syrový snack,
- servírovať ako súčasť obloženej misy spolu so zeleninou, pečivom a ďalšími pochutinami.
Syrová roláda – klasika, ktorá nikdy nesklame
Syrová roláda je výbornou voľbou na každú oslavu, rodinné stretnutie či len tak ako pochúťka na večeru. Vďaka svojej jednoduchosti, variabilite a skvelej chuti si ju môžete pripraviť na desiatky spôsobov – stačí obmeniť plnku, použiť iný typ syra či zvoliť netradičné servírovanie.
Skvelo chutí studená, pripravená deň vopred, ale aj čerstvo vychladená. Nebojte sa experimentovať a vytvorte si vlastnú verziu syrovej rolády, ktorá bude chutiť celej rodine.
Aktualizovaný článok: 20.04.2025