Jeho sezóna je pomerne krátka, obvykle sa začína počas marca a končí sa v priebehu mája, keď začína kvitnúť. Reč je o veľmi zdravom medveďom cesnaku, ktorého zber prebieha práve teraz. Medvedí cesnak, podobne ako ten klasický, obsahuje takzvaný alicín, čo je silné prírodné antibiotikum.
Okrem toho v jeho zelených aromatických lístkoch nájdeme aj mnohé minerálne látky, viaceré vitamíny skupiny B či látky s antioxidačným účinkom. V rámci tradičnej medicíny sa táto bylina uplatňuje ako protiparazitický prostriedok, tiež ako prírodné liečivo na zápchu, plynatosť, slabú imunitu či zápaly dýchacích ciest.
Ako využiť medvedí cesnak v kuchyni?
Medvedí cesnak je však nielen zdravý, ale aj chutný. V kuchyni nájde široké uplatnenie. Skvelou pochúťkou je napríklad pesto z medvedieho cesnaku, túto bylinku však možno použiť na dochutenie prakticky akýchkoľvek slaných pokrmov, napríklad nátierok, šalátov, vajíčok, mäsa, polievok, slaných koláčov a podobne.
Nasekaný medvedí cesnak a kuracie rolky - dokonalá kombinácia!
My si dnes spolu pripravíme jednoduché kuracie rolky s medvedím cesnakom a jemnou mozzarellou. Hotové sú raz-dva, stačí k nim len pridať obľúbenú prílohu a výživný obed alebo večera je hotová. Ak sa pravidelne vyberáte na zber medvedieho cesnaku, určite ho vyskúšajte použiť aj pri príprave tejto pochúťky. Poďme na to!
Neprehliadnite: Sezóna obľúbenej byliny je tu! Aké sú účinky medvedieho cesnaku?
Kuracie rezne ako plátky kuracích pŕs s medvedím cesnakom - ingrediencie
- nakrájané kuracie prsia
- čerstvý medvedí cesnak
- mozzarella
- horčica (voliteľné)
- soľ a mleté čierne korenie
- olivový olej
Jednoduchý recept na kuracie prsia s medvedím cesnakom - postup prípravy:
- Kuracie prsia naporcujeme - narežeme si kuracie rezne na tenké plátky, ktoré podľa potreby zľahka vyklepeme (množstvo volíme podľa požadovaného počtu porcií).
- Plátky mäsa následne osolíme a okoreníme a potrieme trochou horčice (napríklad dijonskou horčicou).
- Potom na plátky poukladáme umytý čerstvý medvedí cesnak, prípadne pokrájaný medvedí cesnak.
- Nakoniec pridáme aj tenký plátok mozzarelly.
- Keď máme všetky plátky mäsa obložené, opatrne každý kus zvinieme do rolky a podľa potreby zaistíme špáradlami alebo grilovacími ihlami, aby sa nerozpadli.
- Rolky poukladáme do vymastenej zapekacej misky a trošku podlejeme vodou. Zvonka ich ešte pokvapkáme olejom, osolíme a okoreníme, prípadne pridáme koreniny a bylinky podľa chuti (napríklad chilli).
- Naplnené rolky prikryjeme alobalom a pečieme v rúre asi 15 až 20 minút pri teplote 190 °C. Následne zapekaciu misu odkryjeme a dopečieme ešte asi 10 minút.
- Po upečení z roliek vyberieme prípadné špáradlá či grilovacie ihly a podávame s prílohou podľa chuti, napríklad zeleninovým šalátom, zemiakmi, pyré, ryžou a podobne. Dobrú chuť!
Aktualizované na 05.03.2024