Kuracie prsia s medvedím cesnakom – zdravý obed zo sezónnej suroviny

Kuracie prsia s medvedím cesnakom

Jeho sezóna je pomerne krátka, obvykle sa začína počas marca a končí sa v priebehu mája, keď začína kvitnúť. Reč je o veľmi zdravom medveďom cesnaku, ktorého zber prebieha práve teraz. Medvedí cesnak, podobne ako ten klasický, obsahuje takzvaný alicín, čo je silné prírodné antibiotikum.

Okrem toho v jeho zelených aromatických lístkoch nájdeme aj mnohé minerálne látky, viaceré vitamíny skupiny B či látky s antioxidačným účinkom. V rámci tradičnej medicíny sa táto bylina uplatňuje ako protiparazitický prostriedok, tiež ako prírodné liečivo na zápchu, plynatosť, slabú imunitu či zápaly dýchacích ciest. 

Zdravotné účinky medvedieho cesnaku 

Medvedí cesnak je známy ako prírodné antibiotikum vďaka obsahu alicínu, ktorý má silné antibakteriálne a protizápalové účinky. Pomáha prečisťovať organizmus, podporuje činnosť pečene a trávenie, a zároveň posilňuje imunitný systém.

Okrem toho obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, železo, horčík a ďalšie minerálne látky. V ľudovom liečiteľstve sa využíva pri nachladnutí, nadúvaní, zápche, vysokom krvnom tlaku či na podporu črevnej mikroflóry. Je účinný, no zároveň šetrný k organizmu.

Ako využiť medvedí cesnak v kuchyni?

Medvedí cesnak je však nielen zdravý, ale aj chutný. V kuchyni nájde široké uplatnenie. Skvelou pochúťkou je napríklad pesto z medvedieho cesnaku, túto bylinku však možno použiť na dochutenie prakticky akýchkoľvek slaných pokrmov, napríklad nátierok, šalátov, vajíčok, mäsa, polievok, slaných koláčov a podobne. 

Nasekaný medvedí cesnak a kuracie rolky – dokonalá kombinácia!

My si dnes spolu pripravíme jednoduché kuracie rolky s medvedím cesnakom a jemnou mozzarellou. Hotové sú raz-dva, stačí k nim len pridať obľúbenú prílohu a výživný obed alebo večera je hotová. Ak sa pravidelne vyberáte na zber medvedieho cesnaku, určite ho vyskúšajte použiť aj pri príprave tejto pochúťky. Poďme na to!

plnené kuracie rolky
Shutterstock®

Kuracie rezne ako plátky kuracích pŕs s medvedím cesnakom – ingrediencie

  • nakrájané kuracie prsia
  • čerstvý medvedí cesnak
  • mozzarella
  • horčica (voliteľné)
  • soľ a mleté čierne korenie
  • olivový olej

Jednoduchý recept na kuracie prsia s medvedím cesnakom – postup prípravy:

  1. Kuracie prsia naporcujeme - narežeme si kuracie rezne na tenké plátky, ktoré podľa potreby zľahka vyklepeme (množstvo volíme podľa požadovaného počtu porcií).
  2. Plátky mäsa následne osolíme a okoreníme a potrieme trochou horčice (napríklad dijonskou horčicou).
  3. Potom na plátky poukladáme umytý čerstvý medvedí cesnak, prípadne pokrájaný medvedí cesnak.
  4. Nakoniec pridáme aj tenký plátok mozzarelly.
  5. Keď máme všetky plátky mäsa obložené, opatrne každý kus zvinieme do rolky a podľa potreby zaistíme špáradlami alebo grilovacími ihlami, aby sa nerozpadli. 
  6. Rolky poukladáme do vymastenej zapekacej misky a trošku podlejeme vodou. Zvonka ich ešte pokvapkáme olejom, osolíme a okoreníme, prípadne pridáme koreniny a bylinky podľa chuti (napríklad chilli).
  7. Naplnené rolky prikryjeme alobalom a pečieme v rúre asi 15 až 20 minút pri teplote 190 °C. Následne zapekaciu misu odkryjeme a dopečieme ešte asi 10 minút.
  8. Po upečení z roliek vyberieme prípadné špáradlá či grilovacie ihly a podávame s prílohou podľa chuti.

S čím podávať plnené kuracie prsia s medvedím cesnakom

Kuracie rolky s medvedím cesnakom a mozzarellou skvele vyniknú v kombinácii s jemnejšími prílohami, ktoré nechajú vyniknúť ich chuť. Výbornou voľbou je zemiakové pyré, dusená ryža, pečené baby zemiaky alebo krémové polentové pyré. Na ľahší variant stavte na dusenú zeleninu alebo grilovaný špargľový šalát.

Ak preferujete svieže kombinácie, siahnite po jarnom miešanom šaláte s reďkovkou, uhorkou, polníčkom alebo rukolou. Pokvapkajte ho citrónovou zálievkou alebo jogurtovým dresingom s bylinkami – príjemne doplní chuť medvedieho cesnaku a jedlu dodá ľahkosť.

Tipy na obmenu receptu

  • Namiesto mozzarelly použite syr feta, oštiepok alebo balkánsky syr.
  • Medvedí cesnak rozmixujte s trochou olivového oleja a natrite ako „bylinkové pesto“ priamo na mäso.
  • Do náplne pridajte nasekané sušené paradajky alebo olivy pre stredomorský nádych.
  • Namiesto horčice skúste jemný krémový syr s bylinkami alebo ricottu.
  • Rolky môžete pripraviť aj zo stehenného mäsa alebo morčacích pŕs – zostanú šťavnatejšie.
  • Medvedí cesnak môžete primiešať aj do prílohy – napríklad do zemiakovej kaše či ryže.

Medvedí cesnak je skutočný jarný poklad – nielen pre svoje účinky na zdravie, ale aj pre svoju výraznú, no jemnú chuť, ktorá dokáže pozdvihnúť aj jednoduché jedlá. Vyskúšajte ho počas jeho krátkej sezóny v týchto chutných kuracích rolkách a objavte nový spôsob, ako si túto bylinku vychutnať naplno – zdravšie, sviežejšie a s vôňou prírody na tanieri.

Aktualizovaný článok: 14.04.2025

1 komentár

autor komentu

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

29.04.2022 10:07

milujem takéto jedlá

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE