Kuracie prsia s medvedím cesnakom – zdravý obed zo sezónnej suroviny

Jeho sezóna je pomerne krátka, obvykle sa začína počas marca a končí sa v priebehu mája, keď začína kvitnúť. Reč je o veľmi zdravom medveďom cesnaku, ktorého zber prebieha práve teraz. Medvedí cesnak, podobne ako ten klasický, obsahuje takzvaný alicín, čo je silné prírodné antibiotikum.

Okrem toho v jeho zelených aromatických lístkoch nájdeme aj mnohé minerálne látky, viaceré vitamíny skupiny B či látky s antioxidačným účinkom. V rámci tradičnej medicíny sa táto bylina uplatňuje ako protiparazitický prostriedok, tiež ako prírodné liečivo na zápchu, plynatosť, slabú imunitu či zápaly dýchacích ciest. 

Ako využiť medvedí cesnak v kuchyni?

Medvedí cesnak je však nielen zdravý, ale aj chutný. V kuchyni nájde široké uplatnenie. Skvelou pochúťkou je napríklad pesto z medvedieho cesnaku, túto bylinku však možno použiť na dochutenie prakticky akýchkoľvek slaných pokrmov, napríklad nátierok, šalátov, vajíčok, mäsa, polievok, slaných koláčov a podobne. 

Nasekaný medvedí cesnak a kuracie rolky - dokonalá kombinácia!

My si dnes spolu pripravíme jednoduché kuracie rolky s medvedím cesnakom a jemnou mozzarellou. Hotové sú raz-dva, stačí k nim len pridať obľúbenú prílohu a výživný obed alebo večera je hotová. Ak sa pravidelne vyberáte na zber medvedieho cesnaku, určite ho vyskúšajte použiť aj pri príprave tejto pochúťky. Poďme na to!

Neprehliadnite: Sezóna obľúbenej byliny je tu! Aké sú účinky medvedieho cesnaku?

plnené kuracie rolky

Zdroj: Shutterstock®

Kuracie rezne ako plátky kuracích pŕs s medvedím cesnakom - ingrediencie

  • nakrájané kuracie prsia
  • čerstvý medvedí cesnak
  • mozzarella
  • horčica (voliteľné)
  • soľ a mleté čierne korenie
  • olivový olej

Jednoduchý recept na kuracie prsia s medvedím cesnakom - postup prípravy:

  • Kuracie prsia naporcujeme - narežeme si kuracie rezne na tenké plátky, ktoré podľa potreby zľahka vyklepeme (množstvo volíme podľa požadovaného počtu porcií).
  • Plátky mäsa následne osolíme a okoreníme a potrieme trochou horčice (napríklad dijonskou horčicou).
  • Potom na plátky poukladáme umytý čerstvý medvedí cesnak, prípadne pokrájaný medvedí cesnak.
  • Nakoniec pridáme aj tenký plátok mozzarelly.
  • Keď máme všetky plátky mäsa obložené, opatrne každý kus zvinieme do rolky a podľa potreby zaistíme špáradlami alebo grilovacími ihlami, aby sa nerozpadli. 
  • Rolky poukladáme do vymastenej zapekacej misky a trošku podlejeme vodou. Zvonka ich ešte pokvapkáme olejom, osolíme a okoreníme, prípadne pridáme koreniny a bylinky podľa chuti (napríklad chilli).
  • Naplnené rolky prikryjeme alobalom a pečieme v rúre asi 15 až 20 minút pri teplote 190 °C. Následne zapekaciu misu odkryjeme a dopečieme ešte asi 10 minút.
  • Po upečení z roliek vyberieme prípadné špáradlá či grilovacie ihly a podávame s prílohou podľa chuti, napríklad zeleninovým šalátom, zemiakmi, pyré, ryžou a podobne. Dobrú chuť!

Aktualizované na 05.03.2024

1 komentár

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

29.04.2022 10:07

milujem takéto jedlá

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE