Rýchly recept na ratatouille: Tejto francúzskej pochúťke neodoláte!

Rýchly recept na ratatouille

Čo vám ako prvé príde na um, keď sa povie ratatouille? Možno si ako prvé spomeniete na veľmi pekný animovaný film, v ktorom sa potkan túžil stať kuchárom. Pojem ratatouille však v prvom rade označuje hlavne pokrm, ktorý sa práve objavil i v spomínanej rozprávke a podľa ktorého bola i nazvaná. Ratatouille predstavuje miešaný zeleninový pokrm, ktorého domovinou je Francúzsko. 

Na prípravu sa využívajú tradične hlavne paradajky, papriky, cukety a baklažány, v zozname ingrediencií tiež nájdeme cesnak aj cibuľu a nemôžu chýbať ani koreniny, napríklad tymian, ktorý nie je vo francúzskej kuchyni ničím výnimočným. 

Samozrejme, pri príprave je tiež možné použiť mnohé ďalšie druhy obľúbenej zeleniny. Existujú dokonca i rôzne metódy prípravy tohto zeleninového pokrmu. Podľa niektorých postupov sa všetky ingrediencie len zmiešajú a spolu upečú, podľa iných receptov sa zase zelenina postupne ukladá v zapekacej nádobe. 

V každom prípade je reč o veľmi chutnom a zdravom pokrme, ktorý je možné podávať samostatne či s pečivom ako hlavné jedlo, prípadne ako prílohu k mäsu či rybám. V prípade vegetariánskych pokrmov je možné tiež k ratatouille pridať napríklad kuskus, quinou, opečené zemiaky alebo aj strukovinové fašírky. Skrátka, každý si môže túto francúzsku špecialitu vychutnať podľa vlastných preferencií. Vyskúšate ratatouille?

Odporúčame: TOP zdravé recepty z avokáda: Skúsite polievku či chutné muffiny?

francúzska kuchyňa
Shutterstock®

Ingrediencie na zeleninové ratatouille:

  • 4 väčšie paradajky
  • 1 stredne veľkú cuketu zelenú
  • 1 stredne veľkú cuketu žltú
  • 1 menší baklažán
  • 2 papriky
  • 1 veľká cibuľa
  • 3 – 4 strúčiky cesnaku
  • 300 ml pasírovaných paradajok (lúpané paradajky / paradajková passata)
  • panenský olivový olej
  • soľ a mleté čierne korenie
  • bazalku, tymian (sušené alebo čerstvé)

Ako pripraviť francúzske ratatouille:

  • Ako prvé si nakrájame zeleninu, a to stredne veľké cukety, baklažán aj paradajky. Krájame na tenké a hlavne rovnako široké kolieska. Množstvá môžete brať orientačne, záleží od toho, do akej veľkej zapekacej nádoby chcete ratatouille pripraviť. Ak do väčšej formy, pokojne si nakrájajte zeleniny viac.
  • Plátky zeleniny následne zľahka posolíme a nakrájanú zeleninu odložíme nabok. Ak po čase baklažán alebo cukety pustia veľa vody, môžeme ich trochu osušiť. 
  • Medzitým si nadrobno nakrájame cibuľku i cesnak a osmažíme ich na troche olivového oleja. Následne pridáme na kocky pokrájanú papriku.
  • Po zmäknutí papriky pridáme aj passatu (pasírované paradajky). Omáčku trochu dochutíme soľou a korením, podľa chuti aj bazalkou a tymianom. 
  • Hotovú omáčku nalejeme na spodok vybranej zapekacej misky (sklenenej, keramickej) či menšieho pekáča a podobne. 
  • Na omáčku následne začneme postupne ukladať krúžky zeleniny. Cukety, paradajky aj baklažán vždy striedame. Zeleninu však ukladáme viac šikmo, takmer až zvisle. Ak máme okrúhlu zapekaciu misku, môžeme kolieska zeleniny ukladať pekne do kruhu. 
  • Naloženú zeleninu v zapekacej miske ešte zľahka pokvapkáme olivovým olejom, prípadne pridáme pár lístkov čerstvej bazalky či vetvičiek tymianu. 
  • Ratatouille prikryjeme papierom na pečieme, ktorý sme si vystrihli do tvaru zapekacej misky, prípadne nádobu zakryjeme alobalom. 
  • Pečieme pri teplote 190 °C asi 45 až 60 minút. Zelenina by mala byť zmäknutá, no stále by mala byť zachovaná jej štruktúra i pekná farba.
  • Po dopečení podávame toto francúzske jedlo samotné alebo ako prílohu. Dobrú chuť!

TIP: Podľa chuti je možné ešte krátko pred dopečením pridať na ratatoiulle trochu postrúhaného syra alebo masla a krátko dopiecť bez prikrytia. Zapekané ratatouille so syrom vás svojou chuťou dostane!

Odporúčame: Chcete maškrtiť zdravo? Vyskúšajte recept na zdravý čokoládový koláč!

zeleninové ratatouille
Shutterstock®

Inšpirácie na podávanie ratatouille:

  • S chlebom: Podávajte ratatouille s čerstvou bagetou alebo ciabattou. Chlieb môžete použiť na naberanie šťavy.
  • S ryžou alebo quinoou: Ratatouille sa skvele hodí k ryži alebo quinoi, ktoré nasiaknu všetky šťavy a príchute jedla.
  • S polentou: Krémová polenta je výborným základom pre ratatouille a dodá jedlu textúrny kontrast.
  • K mäsu: Ratatouille môže byť vynikajúcou prílohou k grilovanému alebo pečenému mäsu, ako je kuracie, bravčové, hovädzie alebo jahňacie.
  • K rybám: Podávajte ho s grilovanými alebo pečenými rybami, ako je losos, treska alebo pstruh, pre ľahký a zdravý obed či večeru.
  • K vajíčkam: Podávajte ratatouille s pošírovanými alebo praženými vajíčkami na vrchu pre zdravý brunch.
  • V cestovinách: Zamiešajte ratatouille do uvarených cestovín, pridajte trochu parmezánu alebo kozí syr a máte skvelé vegetariánske hlavné jedlo.
  • S kozím syrom a orechmi: Na vrch ratatouille pridajte kozí syr a posypte opekanými orechmi (napr. vlašské alebo píniové orechy) pre extra chuť a chrumkavosť.

Článok aktualizovaný 3.8.2024

Aktualizovaný článok: 05.08.2024

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE