Šípky – 12 geniálnych receptov, ktoré musíte túto jeseň vyskúšať!

K najtradičnejším plodom tunajšej jesennej prírody patria jablká či hrušky, taktiež gaštany. Jeseň je i sezónou húb, no zabudnúť nemôžeme ani na šípky. Reč je o plodoch ruže šípovej, ktorá je rozšírená naprieč prakticky celou Európou. 

Tento pomerne veľký ker možno nájsť na okrajoch lesov, v priekopách, na slnečných stráňach aj v okolí ľudských obydlí, a to od nížin po horské oblasti do výšky 1200 m nad morom. 

Aké majú šípky liečivé účinky? Plody ruže šípovej sú charakteristické vysokým obsahom vitamínu C, vďaka čomu majú priaznivý vplyv na imunitu. Šípky zbierame dostatočne zrelé. Zber šípok možno podniknúť už začiatkom jesene, bylinkári však odporúčajú počkať na prvé mrazy, pretože vtedy sú šípky ešte zdravšie. 

Nazbieranú úrodu je pritom vhodné rýchlo vysušiť. Šípky sušíme napríklad v umelých podmienkach pri teplote do 60 °C. Šípky však nemusíme len sušiť, využiť sa dajú na mnoho rôznorodých spôsobov, či už čerstvé, alebo sušené.  

Prinášame hneď 12 inšpirácií na úžasné recepty zo šípok, ktoré počas tejto jesene musíte vyskúšať! Šípky sa dajú využiť v kuchyni, ale aj pre zdravie či krásu. Ktorý recept si zamilujete najviac?

Domáci šípkový čaj

Ingrediencie:

  • 1 – 2 ČL sušených šípok

  • 250 ml horúcej vody (80 °C)
  • podľa chuti citrónová šťava a med

Postup: Šípky zalejeme horúcou vodou a necháme lúhovať asi 15 minút. Scedíme, podľa chuti pridáme med a citrónovú šťavu a pri ťažkostiach podávame 2 až 4 šálky denne. Šípkový čaj podporuje obranyschopnosť a imunitný systém, odstraňuje únavu a povzbudzuje činnosť pečene aj žlčníka. Je dobrým podporným prostriedkom pri nachladnutí a infekciách dýchacích ciest. 

Odporúčame: ​Tymianový sirup – TOP pomocník proti kašľu. Ako ho pripraviť?

šípkový lekvár

Zdroj: Depositphotos

Šípkový lekvár

Ingrediencie:

  • 1 kg šípok

  • 800 g kryštálového cukru
  • šťava z 2 až 3 citrónov
  • škorica, vanilka
  • voda

Postup: Šípky prepláchneme, očistíme a domäkka povaríme v troche vody (tak aby boli úplne ponorené). Šípky rozmixujeme a prepasírujeme, aby sme odstránili jadierka a chĺpky. K prepasírovanej zmesi pridáme cukor, citrónovú šťavu aj vanilku so škoricou.

Varíme do zhustnutia, podľa potreby prilievame trochu vody. Keď lekvár zhustne, odstavíme z ohňa, necháme chladnúť asi 15 minút a rozlejeme ho do čistých pohárov na zaváranie. Zatvoríme ich a otočíme hore dnom. 

Šípková marmeláda s klinčekmi

Ingrediencie:

  • 2 kg šípok

  • 700 g trstinového cukru
  • 200 ml jablčného koncentrátu
  • 20 g citrusového pektínu
  • 2 citróny
  • 1/4 ČL mletých klinčekov
  • 1/4 ČL mletej škorice

Postup: Šípky umyjeme a dáme do veľkého hrnca. Zalejeme ich vodou a povaríme na miernom ohni asi 30 až 60 minút. Zmes následne rozmixujeme a prepasírujeme. K zmesi pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, šťavu z citrónov, citrusový pektín rozmiešaný s 2 PL cukru. Premiešame a pridáme jablčný koncentrát a korenie.

Zmes privedieme k varu a povaríme asi 1 minútu. Potom prisypeme zbytok cukru a varíme ďalších 5 minút. Ešte teplú marmeládu naplníme do čistých pohárov, zatvoríme a otočíme hore dnom. Ponecháme tak do vychladnutia.

Šípkový džem s jablkami

Ingrediencie:

  • 700 g šípok

  • 700 g jabĺk
  • 500 ml vody
  • 1 citrón
  • 1 želírovací cukor 2:1

Postup: Šípky zbavíme stopiek a okvetia, umyjeme, rozpolíme, odstránime chĺpky aj kôstky a dobre premyjeme. Dáme do misy, zalejeme vodou a necháme cez nos máčať. Ďalší deň zmes privedieme k varu a povaríme na miernom ohni asi 20 minút, resp. do zmäknutia šípok.

Rozvar rozmixujeme. Ošúpané jablká nakrájame na malé kúsky a pridáme k šípkovej hmote. Pridáme aj citrónovú šťavu. Celú zmes odvážime a podľa váhy pridáme želírovací cukor. Premiešame, privedieme k varu a povaríme asi 4 minúty. Ak je džem dostatočne hustý, naplníme ho do pohárom, uzavrieme a otočíme hore dnom do ochladnutia. 

Odporúčame: ​Lahodná nátierka z údenej makrely na 5 spôsobov – perfektná na raňajky, olovrant aj ľahkú večeru

šípkový sirup

Zdroj: Depositphotos

Jesenný šípkový sirup

Ingrediencie:

  • 500 g čerstvých šípok

  • 1 l vody
  • 750 g trstinového cukru
  • šťava z 1 citróna

Postup: Šípky umyjeme, očistíme, rozdrvíme a zalejme vodou. Takto necháme odpočívať do druhého dňa. Následne zmes v hrnci zahrejeme, no nevaríme ju. Výluh scedíme a pridáme doň cukor a citrónovú šťavu. Mierne ešte zahrejeme na slabom ohni, kým sa cukor rozpustí. Následne prelejeme do čistých fliaš a po ochladnutí uskladníme tento šípkový liečivý sirup v chladničke.  

Teplá šípková omáčka k mäsu

Ingrediencie:

  • 0,5 l vody

  • hrsť sušených vylúpaných šípok
  • tyčinka škorice
  • 2 klinčeky
  • 3 ks nového korenia
  • kúsok citrónovej kôry
  • 0,5 l zeleninového vývaru

Postup: Vo vode rozvaríme šípky so škoricou, klinčekmi, novým korením a citrónovou kôrou. Rozvarené šípky pridáme do maslovej bledej zápražky, ktorú sme si medzitým pripravili v menšom hrnci. Následne pridáme vývar a všetko spolu za stáleho miešania povaríme. Odstavíme a podávame ako omáčku k mäsku. 

Šípkový dip

Ingrediencie:

  • 200 g čerstvých šípok

  • limetková šťava
  • biele korenie
  • soľ
  • 4 PL medu
  • 1 dcl cherry koňaku

Postup: Šípky očistíme, pokrájame a zbavíme chĺpkov. V hrnci či na panvičke ich mierne podlejeme vodou a udusíme domäkka. Následne ich prelisujeme a hotový pretlak dochutíme trochou limetkovej šťavy, bielym korením a soľou.

Dobre premiešame a ešte do teplého dipu primiešame med. Necháme vychladnúť. Pred podávaním pridáme aj koňak, dôkladne premiešame a zachladíme v chladničke. Podávame k pikantným syrom či grilovanému mäsku. 

Šípkový likér

Ingrediencie:

  • 200 g čerstvých šípok

  • 100 g trstinového cukru
  • 0,5 l vodky (alebo slivovice)
  • 0,4 l prevarenej vody

Postup: Šípky očistíme, rozdrvíme a rozmixujeme, pridáme k nim cukor. Zmes zalejme alkoholom. Šípky necháme pri izbovej teplote lúhovať počas jedného mesiaca. Zopárkrát môžeme počas lúhovania zmes premiešať.

Následne zmes scedíme a k výluhu pridáme prevarenú vodu. Hotový likér uskladníme v dobre uzatvárateľnej fľaške a odložíme do chladničky. Maličký štamperlík likéru možno denne užívať ako prevenciu a na podporu zdravia v zimnom období. Pomáha pri bolestiach v hrdle či prechladnutí. 

Odporúčame: ​Prietržník holý – prírodný pomocník pre močové cesty. Ako ho použiť?

šípkové víno

Zdroj: Depositphotos

Šípkové víno

Ingrediencie:

  • 400 g sušených šípok

  • 1,7 kg kryštálového cukru
  • 4 l vody
  • 1 balíček živnej soli
  • 1 balíček kvasiniek

Postup: Z usušených šípok odstránime stopky a kalíšky. Zasypeme 200 g cukru a sparíme 3 l vriacej vody. Pridáme živnú soľ. Následne si pripravíme roztok z 1,5 kg cukru a 1 l vody. Keď vychladne, všetko zlejeme do kvasnej nádoby a pridáme zákvas. Keď sa kvasný proces skončí, víno stočíme aspoň dvakrát. Necháme ustáť a následne naplníme do fliaš. Pred pitím sa odporúča nechať šípkové víno pár týždňov odležať. 

Šípková masť

Ingrediencie:

  • 4 ČL nasekaných šípok

  • 150 g kokosového oleja
  • 1 ČL vodky

Postup: Šípky opláchneme vodou. Kokosový olej zahrejeme v hrnci či na panvičke a pridáme k nemu šípky. Povaríme asi 3 minúty. Následne odstavíme z ohňa a necháme 7 hodín odstáť, pokojne aj počas noci. Potom zmes opäť zahrejeme, prešľaháme a scedíme. Následne pridáme vodku, premiešame a hotovú masť uskladníme v dobre uzatvárateľnej nádobe v chladničke (maximálne 2 mesiace). Masťou sa odporúča ošetrovať hlavne jazvy.

Odporúčame: ​Hurmikaki v kuchyni – TOP recepty z hurmikaki, ktoré sa oplatí vyskúšať

šípkový olej

Zdroj: Depositphotos

Šípkový olej

Ingrediencie:

  • 1 diel šípok

  • 1 diel kvalitného rastlinného oleja za studena lisovaného (olivový, mandľový, jojobový)

Postup: Očistené šípky nasypeme do nádobky s uzáverom a v pomere 1:1 ich zalejeme olejom. Následne necháme lúhovať asi 4 až 6 týždňov. Nádobku pravidelne pretrepávame. Potom olej scedíme a uskladníme v tmavej sklenej fľaštičke.

Hotový olej možno používať na starostlivosť o pokožku tela, suchú a zrelú pleť, prvé vrásky, strie aj nechty. Dobre podporuje hojenie jaziev a priaznivý účinok má pri akné. Pridávať ho môžete aj do obľúbeného pleťového krému či inej kozmetiky.  

Šípková pleťová maska

Ingrediencie:

  • 1 polievková lyžica čerstvých šípok

  • 1 ČL tvarohu

Postup: Šípky umyjeme, rozrežeme a vyberieme z nich jadierka i chĺpky. Následne ich spolu s tvarohom dohladka rozmixujeme. Nanesieme na tvár a necháme pôsobiť 15 až 25 minút. Potom opláchneme vlažnou vodou a pleť osušíme čistým uterákom. Šípková maska je skvelá pri problémoch s akné. Ak vás trápi akné na dekolte či chrbte, použite masku aj v týchto partiách. 

Článok aktualizovaný 31.10.2023

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE