Kapary v jedálničku – zdravotné benefity a tipy na chutné kombinácie

zdravotné benefity kapár

Kapary sú malé zelené puky kvetov, ktoré pochádzajú z kríka kapara tŕnistého (Capparis spinosa). Ich intenzívna chuť a jedinečné aróma ich robia obľúbenou súčasťou stredomorskej kuchyne, no mnohí si neuvedomujú, aké sú bohaté na živiny a aké zdravotné benefity prinášajú. 

Tieto drobné zelené guľôčky, ktoré sa spravidla nakladajú do soli alebo octového nálevu, dokážu jedlám dodať výnimočný charakter a zároveň poskytnúť telu množstvo prospešných látok. Pozrime sa bližšie na to, čo kapary ponúkajú a ako ich môžeme začleniť do nášho jedálnička.

Odkiaľ pochádzajú kapary?

Kapary pochádzajú z oblasti Stredomoria, kde sa prirodzene vyskytujú na skalnatých a suchých pôdach. Pochádzajú z rastliny kapara tŕnitá (Capparis spinosa), ktorá rastie najmä v Taliansku, Grécku, Španielsku, Francúzsku, ale aj v severnej Afrike a na Blízkom východe. 

Okrem Stredomoria sa kapary pestujú aj v niektorých oblastiach Ázie a Južnej Ameriky. Najčastejšie sa zbierajú nezrelé púčiky tejto rastliny, ktoré sa následne nakladajú do soli, octu alebo oleja, čím získavajú svoju charakteristickú chuť a arómu.

Kapary a výživné látky

Kapary sú síce malé, no obsahujú prekvapivo veľké množstvo prospešných živín. 

  • Sú skvelým zdrojom antioxidantov, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v tele a chránia bunky pred predčasným starnutím. 
  • Obsahujú aj flavonoidy, ako je kvercetín a rutín, ktoré majú protizápalové a antibakteriálne účinky. 
  • Okrem toho sú kapary bohaté na vitamín K, ktorý je nevyhnutný pre zdravie kostí a správne zrážanie krvi. 
  • Nachádza sa v nich aj menšie množstvo vitamínu A, vitamínu E, medi, železa a vápnika, čo z nich robí výborný doplnok pestrej stravy.

kapary v kuchyni
Depositphotos

Zdravotné účinky kapár

Vďaka svojmu výnimočnému zloženiu majú kapary množstvo pozitívnych účinkov na organizmus. 

  • Podporujú zdravie srdca tým, že pomáhajú znižovať hladinu „zlého“ LDL cholesterolu a zlepšujú krvný obeh. Ich vysoký obsah antioxidantov prispieva k ochrane ciev a srdcového svalu pred poškodením. 
  • Flavonoidy v kaparách majú protizápalové účinky, čo znamená, že môžu pomáhať pri ochoreniach spojených s chronickým zápalom, ako je artritída či rôzne autoimunitné ochorenia.
  • Kapary sa tiež považujú za prírodné diuretikum, čo znamená, že podporujú zdravé fungovanie obličiek a pomáhajú odstraňovať prebytočnú vodu z tela. To môže byť užitočné pri problémoch so zavodnením alebo vysokým krvným tlakom. 
  • Ich obsah vlákniny zároveň podporuje zdravé trávenie, stimuluje činnosť čriev a pomáha predchádzať zápche.

Ako používať kapary v kuchyni?

Pri používaní kapár v kuchyni je však dôležité myslieť na ich intenzívnu chuť. Keďže sú často nakladané v soli alebo octe, je dobré ich pred použitím opláchnuť pod tečúcou vodou, aby ste znížili ich slanosť. Ak si ich kupujete v sušenej podobe, môžete ich pred použitím krátko namočiť do vody, čím sa zvýrazní ich jemnejšia stránka.

Dochucovadlo jedál

Kapary sa najčastejšie používajú ako dochucovadlo v rôznych jedlách. Ich slaná a jemne kyslastá chuť dokáže jedlu dodať špecifickú hĺbku a sviežosť. Jedným z najtradičnejších spôsobov ich využitia je pridanie do talianskych jedál, ako sú cestoviny puttanesca alebo do stredomorských šalátov. Výborne sa kombinujú aj s rybami, najmä s lososom či treskou, kde podčiarknu ich jemnú chuť.

Omáčky a dresingy

Kapary môžu byť skvelým doplnkom do omáčok a dresingov. Stačí ich nasekať nadrobno a pridať do jogurtového dipu, majonézy alebo vinaigretového dresingu, čím jedlo obohatíte o nečakanú explóziu chutí. Ďalšou možnosťou je ich pridanie do mäsových jedál, kde môžu skvelo nahradiť soľ a zvýrazniť arómu pečených alebo dusených pokrmov.

Tipy na chutné kombinácie s kaparami

  • Kapary + pečené zemiaky – Jemne nasekané kapary zmiešané s olivovým olejom, cesnakom a citrónovou šťavou dodajú pečeným zemiakom extra chuť.
  • Kapary + tvaroh alebo cream cheese – Výborná nátierka na pečivo, keď sa kapary zmiešajú s jemným syrom, bylinkami a trochou citrónovej kôry.
  • Kapary + grilovaná zelenina – Skvelo dopĺňajú chuť baklažánu, cukety, papriky či špargle, najmä v kombinácii s olivovým olejom a balsamikom.
  • Kapary + vajcia – Pridajte ich do miešaných vajec, omelety alebo vaječného šalátu na dochutenie.
  • Kapary + pečené alebo grilované kuracie mäso – Drobne nasekané kapary s citrónovou šťavou a olivovým olejom dodajú mäsu sviežu chuť.
  • Kapary + pizza – Skvelo sa hodia na pizzu s ančovičkami, olivami a paradajkovým základom.
  • Kapary + hummus – Môžete ich pridať do klasického hummusu pre jemne pikantnú a slanú príchuť.
  • Kapary + studené cestovinové šaláty – Výborne ladia s tuniakom, kuracím mäsom alebo feta syrom.

Správne skladovanie a konzervácia kapár

Kapary sa najčastejšie predávajú nakladané v slanom náleve alebo octe, čo im pomáha zachovať si svoju chuť a trvanlivosť. Ak ich skladujete správne, môžu vydržať dlhé mesiace bez straty kvality. Po otvorení fľaše je dôležité ich uchovávať v chladničke a zabezpečiť, aby boli vždy ponorené v náleve, čím sa zabráni ich vysychaniu a strate arómy.

Ak máte sušené kapary, skladujte ich v dobre uzatvárateľnej nádobe na tmavom a suchom mieste, aby si zachovali svoju štruktúru a chuť. Ak chcete predĺžiť ich čerstvosť, môžete ich tiež znovu naložiť do olivového oleja, čo im dodá jemnejší a menej slaný charakter.

V prípade, že chcete kapary skladovať dlhodobo, môžete ich zmraziť. Hoci mrazenie mierne ovplyvní ich textúru, chuť zostane zachovaná a môžete ich používať priamo do jedál bez rozmrazovania.

Kapary ako súčasť zdravého životného štýlu

Kapary sú nielen chutné, ale aj mimoriadne prospešné pre zdravie. Ich zaradenie do jedálnička môže pomôcť zlepšiť trávenie, posilniť imunitu, chrániť srdce a podporiť celkovú vitalitu organizmu. Navyše sú nízkokalorické, takže sú vhodné aj pre tých, ktorí sa snažia udržať si zdravú hmotnosť alebo hľadajú spôsoby, ako si jedlo dochutiť bez pridania nadmerného množstva tuku či soli.

Ak ste doteraz kapary nevyužívali, možno je ten správny čas dať im šancu. Ich jedinečná chuť a zdravotné benefity ich robia skvelou voľbou pre každého, kto chce do svojho jedálnička zaradiť viac kvalitných a zdravých ingrediencií. Skúste ich pridať do svojich obľúbených jedál a objavte nový rozmer chutí, ktorý vám kapary môžu ponúknuť.

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE