Maškrtníci pozor! Prinášame vám najlepšie recepty na zdravé čipsy

recepty na zdravé čipsy

Poznáme to všetci, hodiny ukazujú pol desiatej a vy aj napriek tomu, že ste sa poriadne navečerali, stále máte chuť na nejakú dobrotu. Premýšľate, či sa pustíte do horkej čokolády, partnerovho nedojedeného krémeša alebo si odkrojíte zopár koliesok klobásy. Samozrejme, kvalitný horor alebo sladkú romantiku treba zajesť chutnými zemiakovými lupienkami. 

To jednoducho bez toho nejde. No po takých piatich filmových večeroch zistíte, že nemôžete zapnúť vaše obľúbené rifle. A začnete nariekať, nadávať, hromžiť a hnevať sa sami na seba. Dáte si sľub, že už prestanete vyjedať. Ale tento sľub sa rozplynie po tom, čo sa ocitnete v obchode v uličke so sladkosťami a slanými pochutinami, a poviete si: „Dnes večer poslednýkrát. Ale naozaj."

Milí maškrtníci, hriešnici, večerní vyjedači, nezúfajte. Máme pre vás zopár skvelých receptov na zdravú verziu čipsov. A verte nám, tie presolené, mastné a plné kadečoho vám vôbec nebudú chýbať!

Prečo nie sú klasické chipsy najlepšou voľbou?

Klasické chipsy, hoci sú chutné a obľúbené ako rýchle občerstvenie, nie sú najlepšou voľbou z hľadiska zdravia. Obsahujú vysoké množstvo nezdravých tukov, soli a kalórií, ktoré môžu prispieť k priberaniu a zvýšenému riziku zdravotných problémov, ako sú vysoký krvný tlak, srdcovo-cievne ochorenia alebo cukrovka 2. typu. 

Navyše, pri smažení chipsov sa môžu tvoriť škodlivé látky, ako akrylamid, ktorý má potenciálne karcinogénne účinky. Ďalším problémom je ich nízka nutričná hodnota. Chipsy väčšinou neobsahujú významné množstvo vitamínov, minerálov ani vlákniny, ktoré by prispeli k zdravej strave. 

Častá konzumácia chipsov môže navyše viesť k vytvoreniu návyku na slané a mastné jedlá, čo môže časom ovplyvniť vaše stravovacie návyky a zdravie. Ak máte chuť na niečo chrumkavé, zdravšie alternatívy, ako sú pečené zeleninové lupienky alebo nesolené orechy, môžu byť oveľa lepšou voľbou.

Čipsy
pinterest.com

Ako pripraviť zeleninové chipsy

Zeleninové čipsy sú nielen zdravé, ale i chutné. Môžete ich jesť bez výčitiek a dochutiť si ich podľa seba. Medzi tie najobľúbenejšie patria octovo-cukinové, uhorkové, mrkvové, dyňové s cesnakom a parmezánom. My vám prinášame recept na neodolateľný mix z koreňovej zeleniny.

Potrebujete:

  • 1 stredný zemiak
  • 1 stredný sladký zemiak
  • 1 strednú repu
  • 1 ČL morskej soli
  • 1 ČL čierneho korenia
  • ½ lyžičky čili prášku
  • 2 lyžice avokádového alebo olivového oleja

Postup: Rúru si predhrejeme na 175 °C. Všetku zeleninu umyjeme, očistíme a nakrájame na tenké plátky. Vložíme do veľkej misy so soľou, korením, čili práškom a olejom. Dôkladne premiešame. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, tak aby sa neprekrývali. Vložíme do rúry a pečieme z každej strany asi dve minúty. Musíme ich sledovať, aby nám nezhoreli. Čipsy necháme vychladnúť a môžeme podávať.

ovocné
pinterest.com

Ako pripraviť ovocné chipsy

Čipsy nemusia byť len slané. Tí, ktorí preferujú sladké maškrty si určite pochutia na sladkých čipsoch z ovocia. Tu je zopár jednoduchých a lahodných receptov. 

Jablkovo-škoricové čipsy

  • 4 jablká
  • šťava z jedného citróna
  • 2 šálky studenej vody
  • škorica, mletý zázvor na posypanie

Postup: Predhrejeme si rúru na 100 stupňov. Vodu a citrónovú šťavu nalejeme do misky. Jablká očistíme a nakrájame na tenké plátky. Potom ich dáme do misky s vodou, aby nezhnedli. Nakoniec ich poukladáme v jednej vrstve na plech vystlaný papierom na pečenie a posypeme škoricou. Z každej strany pečieme hodinu. Ak plátky nie sú dostatočne suché, môžeme ich piecť ďalších 10 až 15 minút. Jablká necháme vychladnúť a uskladníme ich vo vzduchotesnej nádobe.

Banánové čipsy
Shutterstock®

2. Banánové čipsy

  • 2 banány
  • citrónová šťava
  • voda
  • soľ

Postup: Rúru si predhrejeme na 120 stupňov. Banány ošúpeme, nakrájame na tenké plátky, potrieme zmesou vody a citrónovej šťavy, trochu posolíme a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme asi hodinu až dve, pokiaľ nie sú chrumkavé. V polovici pečenia ich treba prevrátiť. Vyberieme ich z rúry a necháme vychladnúť (čím dlhšie chladnú, tým sú chrumkavejšie).

3. Mango čipsy

  • 2 zrelé mangá
  • šťava z jedného citróna
  • 1 šálka studenej vody

Postup: Rúru si predhrejeme na 100 stupňov. Mangá ošúpeme a nakrájame na veľmi tenké plátky. Do misky si pripravíme zmes vody a citrónovej šťavy, do ktorej na pár sekúnd ponoríme plátky manga, aby si zachovali svoju farbu a neboli príliš lepivé. Plátky manga poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby sa neprekrývali. Pečieme približne 2 až 3 hodiny, pričom plátky po polovici času otočíme.

Po upečení necháme mango čipsy vychladnúť, čím získajú svoju chrumkavosť. Skladujeme ich vo vzduchotesnej nádobe, aby si uchovali svoju textúru a chuť. Mango čipsy sú ideálnym zdravým snackom plným prírodnej sladkosti!

Takto si môžete pripraviť čipsy i z hrušiek, kiwi, jahôd či ananásu a pochutnať si na sušenom a zdravom ovocí.  

Aktualizovaný článok: 09.01.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE