Maškrtníci pozor! Prinášame vám najlepšie recepty na zdravé čipsy

Poznáme to všetci, hodiny ukazujú pol desiatej a vy aj napriek tomu, že ste sa poriadne navečerali, stále máte chuť na nejakú dobrotu. Premýšľate, či sa pustíte do horkej čokolády, partnerovho nedojedeného krémeša alebo si odkrojíte zopár koliesok klobásy. Samozrejme, kvalitný horor alebo sladkú romantiku treba zajesť chutnými zemiakovými lupienkami. To jednoducho bez toho nejde. No po takých piatich filmových večeroch zistíte, že nemôžete zapnúť vaše obľúbené rifle. A začnete nariekať, nadávať, hromžiť a hnevať sa sami na seba. Dáte si sľub, že už prestanete vyjedať. Ale tento sľub sa rozplynie po tom, čo sa ocitnete v obchode v uličke so sladkosťami a slanými pochutinami, a poviete si: „Dnes večer poslednýkrát. Ale naozaj."

Milí maškrtníci, hriešnici, večerní vyjedači, nezúfajte. Máme pre vás zopár skvelých receptov na zdravú verziu čipsov. A verte nám, tie presolené, mastné a plné kadečoho vám vôbec nebudú chýbať!

Pozri aj: Recept na fašírky z červenej šošovice: Sú chutné a plné bielkovín!

Čipsy

Zdroj: pinterest.com

Neodoláte im!

Zeleninové čipsy sú nielen zdravé, ale i chutné. Môžete ich jesť bez výčitiek a dochutiť si ich podľa seba. Medzi tie najobľúbenejšie patria octovo-cukinové, uhorkové, mrkvové, dyňové s cesnakom a parmezánom. My vám prinášame recept na neodolateľný mix z koreňovej zeleniny.

Potrebujete:

  • 1 stredný zemiak
  • 1 stredný sladký zemiak
  • 1 strednú repu
  • 1 ČL morskej soli
  • 1 ČL čierneho korenia
  • ½ lyžičky čili prášku
  • 2 lyžice avokádového alebo olivového oleja

Rúru si predhrejeme na 175 °C. Všetku zeleninu umyjeme, očistíme a nakrájame na tenké plátky. Vložíme do veľkej misy so soľou, korením, čili práškom a olejom. Dôkladne premiešame. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, tak aby sa neprekrývali. Vložíme do rúry a pečieme z každej strany asi dve minúty. Musíme ich sledovať, aby nám nezhoreli. Čipsy necháme vychladnúť a môžeme podávať.

ovocné

Zdroj: pinterest.com

Ide to aj na sladko

Čipsy nemusia byť len slané. Tí, ktorí preferujú sladké maškrty si určite pochutia na sladkých čipsoch z ovocia. Tu je zopár jednoduchých a lahodných receptov. 

 

Jablkovo-škoricové čipsy

  • jablká
  • šťava z jedného citróna
  • 2 šálky studenej vody
  • škorica, mletý zázvor na posypanie

Predhrejeme si rúru na 100 stupňov. Vodu a citrónovú šťavu nalejeme do misky. Jablká očistíme a nakrájame na tenké plátky. Potom ich dáme do misky s vodou, aby nezhnedli. Nakoniec ich poukladáme v jednej vrstve na plech vystlaný papierom na pečenie a posypeme škoricou. Z každej strany pečieme hodinu. Ak plátky nie sú dostatočne suché, môžeme ich piecť ďalších 10 až 15 minút. Jablká necháme vychladnúť a uskladníme ich vo vzduchotesnej nádobe.

Banánové čipsy

Zdroj: Shutterstock®

Banánové čipsy

  • 2 banány
  • citrónová šťava
  • voda
  • soľ

Rúru si predhrejeme na 120 stupňov. Banány ošúpeme, nakrájame na tenké plátky, potrieme zmesou vody a citrónovej šťavy, trochu posolíme a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme asi hodinu až dve, pokiaľ nie sú chrumkavé. V polovici pečenia ich treba prevrátiť. Vyberieme ich z rúry a necháme vychladnúť (čím dlhšie chladnú, tým sú chrumkavejšie).

Takto si môžete pripraviť čipsy i z hrušiek, kiwi, jahôd či ananásu a pochutnať si na sušenom a zdravom ovocí. 

Neprehliadni: Ako si doplniť pyridoxín? Získajte vitamín vďaka správnym potravinám!

 

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE