Nebezpečné kalorické bomby na večeru: POZOR na tieto 2 potraviny!

Na večeru je dôležité vyberať potraviny, ktoré sú ľahko stráviteľné a nevytvoria veľký zásobník tuku v tele. 

Niektoré potraviny, ktoré môžu zapríčiňovať priberanie tuku, keď ich konzumujeme na večeru, sú napríklad ťažké mastné jedlá - ako napríklad rôzne druhy mäsa (napríklad bravčové alebo hovädzie), vyprážané jedlá a jedlá s vysokým obsahom tuku, sladké a nezdravé dezerty - ak si doprajete sladký dezert na večeru, môžete ľahko prispieť k nárastu telesného tuku. 

Ide napríklad o čokoládové koláče, zákusky, zmrzlinu a iné sladkosti, či škrobové potraviny - ako napríklad zemiaky alebo cestovinové jedlá, pečivo alebo ryža, ktoré môžu mať zvýšený obsah sacharidov a kalórií, čo by mohlo viesť k priberaniu na váhe.

Namiesto týchto potravín je lepšie zvoliť ľahké a vyvážené jedlá na večeru, ako sú zeleninové šaláty, dusená zelenina, ryby alebo kuracie mäso či mliečne výrobky s nízkym obsahom tuku. Dôležité je tiež dbať na množstvo jedla a sledovať svoj celkový príjem kalórií počas celého dňa.

Dajte si pozor, čo zjete na večeru - prečo je to dôležité?

Je dôležité dbať na to, čo jeme na večeru, pretože to ovplyvňuje naše zdravie a celkovú pohodu. Pozornosť na jedlo, ktoré konzumujeme v neskorých hodinách, môže mať vplyv na kvalitu spánku, trávenie a náš celkový stav.

Konzumácia ťažkých, mastných alebo ťažko stráviteľných jedál večer môže spôsobiť nepokoje v tráviacom trakte a viesť k nepokojnému spánku. Preto je dôležité voliť ľahké a ľahko stráviteľné jedlá, ako sú zeleninové šaláty, dusená zelenina alebo ľahké polievky.

  • Okrem toho je dôležité myslieť aj na správne porcie a vyhnúť sa prejedaniu. 

  • Konzumácia príliš veľkého množstva jedla večer môže spôsobiť nepríjemné pocity ťažkosti a nafukovania.

Preto si treba dávať pozor na to, čo jeme na večeru a snažiť sa zvoliť vyvážené jedlá, ktoré nám poskytnú dostatok živín na regeneráciu počas noci, ale nezaťažia naše tráviace orgány. Tým sa zabezpečí lepší spánok, trávenie a celková pohoda.

Odporúčame: Domáca bazová limonáda, víno, likér či med – recepty z bazy, ktoré musíte poznať

nezdravé jedlo na večeru Depositphotos

Ktoré potraviny urýchľujú priberanie?

Niektoré potraviny majú vysoký obsah kalórií a tukov, čo môže viesť k priberaniu.

  • Medzi tieto potraviny patria napríklad mastné mäso, sladkosti, fast foody, rafinované cukry a alkohol. 

  • Je dôležité si však uvedomiť, že priberanie váhy by malo byť postavené na zdravých a vyvážených stravovacích návykoch, nie len na konzumácii nezdravých potravín.

Urýchľovanie priberania môže byť ovplyvnené rôznymi faktormi, vrátane genetiky, metabolizmu a životného štýlu.

Kalorická bomba na večeru? POZOR na príjem tuku na večeru!

Kalorická bomba na večeru môže mať negatívny vplyv na našu váhu a zdravie. Je dôležité dbať na príjem tuku na večeru a vyhnúť sa nadmerne mastným jedlám, ktoré môžu spomaliť trávenie a spôsobiť pocit ťažkosti.

Namiesto kalorickej bomby na večeru je lepšie vsadiť na ľahké, zdravé a vyvážené jedlá. Môžete si pripraviť šalát plný zeleniny, ryžu s vločkami a zelenými fazuľami alebo pečené kurča s restovanou zeleninou.

Ak máte radi sladké, môžete si dopriať tvaroh, proteínový puding, ovsené vločky s medom, ovocie alebo jogurt s ovocím. Je dôležité dodržiavať primeranú večeru a nejesť veľké porcie ani veľmi neskoro večer.

Príjem tuku na večeru môže mať negatívny vplyv na váš spánok a celkovú pohodu, preto je dôležité dbať na vyváženú stravu počas celého dňa. Buďte preto zodpovední voči svojmu zdraviu a vyhnite sa kalorickým bombám na večeru.

Neprehliadnite: Ako sa prestať prejedať pri práci z domu?

nezdravé jedlo Depositphotos

Vysokokalorické jedlá s vysokým obsahom tuku

Vysokokalorické jedlá s vysokým obsahom tuku sú často považované za nezdravé a nepriaznivo ovplyvňujúce naše zdravie. Avšak niektoré z týchto jedál môžu byť skvelým zdrojom energie a nutričných látok, ak sú konzumované v rámci zdravého a vyváženého stravovania.

Jedným z príkladov takéhoto jedla je orechová šunka s plátkom syra a avokádom. Toto jedlo je vysokokalorické vďaka obsahu tuku v avokáde a orechoch, ale zároveň je bohaté na zdravé tuky, bielkoviny a vlákninu. Tieto zložky pomáhajú udržiavať pocit sýtosti a podporovať správnu funkciu metabolizmu.

Ďalším príkladom môže byť grécka šalát s olivovým olejom a fetou. Tento jednoduchý pokrm je bohatý na zdravé tuky z olivového oleja a obsahuje tiež bielkoviny z fety a ďalších prísad. Grécky šalát je tiež bohatý na antioxidanty a vitamíny, čo pomáha posilniť imunitný systém a chrániť náš organizmus pred ochoreniami.

Je dôležité si uvedomiť, že aj keď niektoré vysokokalorické jedlá s vysokým obsahom tuku môžu byť zdravé a prospešné pre náš organizmus, je dôležité dodržiavať mieru a konzumovať ich v rámci vyváženej stravy. Vždy je dôležité sledovať svoj príjem kalórií a dbať na pestrosť a vyváženosť jedálnička.

Prečo si treba dávať pozor na vysoký obsah kalórií a nadbytočné kalórie?

Je dôležité dávať pozor na vysoký obsah kalórií a nadbytočné kalórie z niekoľkých dôvodov.

  • Prvým dôvodom je, že nadmerný príjem kalórií môže viesť k nadváhe a obezite, čo zvyšuje riziko vzniku rôznych zdravotných komplikácií, ako sú srdcové choroby, cukrovka a vysoký krvný tlak.

  • Okrem toho, nadbytočné kalórie, ktoré nie sú využité ako energiu, sa ukladajú ako tuk v tele, čo má negatívny vplyv na vašu postavu a sebavedomie.

  • Je preto dôležité sledovať svoj príjem kalórií a zabezpečiť, aby bol vo vyváženom pomere s vašimi energetickými potrebami. 

Môžete to dosiahnuť tým, že sa budete stravovať zdravo a vyvážene a že budete často cvičiť a udržiavať si aktívny životný štýl.

Odporúčame aj: Ako naštartovať trávenie? Skús tieto 3 zázračné nápoje! 

cestoviny Depositphotos

Pozor na TOTO večerné jedlo a množstvo kalórií!

Večerné jedlo by malo byť ľahké a nenáročné, aby sme pred spaním nezaťažovali svoj žalúdok príliš veľkým množstvom jedla. 

Je tiež dôležité dbať na to, aby sme nezjedli príliš veľa kalórií v jednom jedle, pretože to môže negatívne ovplyvniť našu váhu a celkové zdravie.

  • Niektoré potraviny, ktoré by sme mali obzvlášť obmedziť večer, sú mastné a ťažké jedlá, sladké občerstvenie a alkohol. 

  • Tieto potraviny môžu spomaliť trávenie, spôsobiť nám ťažkosti so spať a prispieť k priberaniu na váhe.

Namiesto toho by sme mali zvoliť ľahké a zdravé stravovanie - ako sú zeleninové šaláty, kura, králičie mäso, grilované mäso, tuniak, ryby, varené vajcia, tekvicová polievka alebo ovocie. Dôležité je tiež nejesť príliš veľké porcie a pomaly žuť potravu, aby sme si vychutnali jedlo a dali nášmu telu dostatok času na spracovanie.

Ak chceme mať zdravý a vyvážený jedálniček, je dôležité myslieť aj na večerné jedlo a dbať na to, čo jeme a koľko kalórií denne prijmeme.

Tip pre vás: Ako pestovať bylinky na balkóne? Spoznajte overené rady a tipy

mrazená pizza Depositphotos

1. Mrazená pizza

Existuje niekoľko dôvodov, prečo by sme mali obmedziť konzumáciu mrazenej pizze na večeru:

  1. Vysoký obsah soli a tuku: Mrazené pizze často obsahujú vysoký podiel soli a tuku, čo môže negatívne ovplyvniť naše zdravie, najmä ak ich konzumujeme pravidelne.

  2. Nedostatok živín: Mrazené pizze môžu obsahovať len málo základných živín, ako sú vitamíny, minerály a vláknina, čo znamená, že nám môžu chýbať dôležité živiny.

  3. Obsah škodlivých prísad: Mrazené pizze môžu obsahovať rôzne prísady ako konzervanty, farbivá a umelé látky, ktoré môžu byť škodlivé pre naše zdravie v dlhodobom horizonte.

Miesto mrazenej pizze je lepšie pripraviť si čerstvé a zdravé jedlo, ktoré bude obsahovať viac živín a bude prospešné pre náš organizmus.

2. Cestoviny

Existuje niekoľko dôvodov, prečo by sme nemali na večeru konzumovať cestoviny:

  1. Vysoký obsah sacharidov: Cestoviny sú bohaté na sacharidy, ktoré môžu spôsobiť rýchle zvýšenie hladiny cukru v krvi a následné poklesy hladiny energie.

  2. Ťažko stráviteľné: Cestoviny obsahujú škrob, ktorý je ťažko stráviteľný, čo môže spôsobiť nepríjemné tráviace problémy, ako napríklad nadúvanie a plynatosť.

  3. Nízka výživová hodnota: Cestoviny majú nízky obsah vlákniny a bielkovín, čo znamená, že neponúkajú veľa živín a môžu spôsobiť hladinu cukru v krvi.

Preto je lepšie sa vyhnúť konzumácii cestovín na večeru a radšej sa rozhodnúť pre ľahšie a ľahko stráviteľné jedlá, ako sú zelenina, mäso, ryby alebo vajcia.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE