Overené recepty na palacinky: Hrnčekové, nadýchané i naslano

recepty na palacinky

Palacinky ako obľúbené jedlo mnohých z nás chutili už domorodým Američanom a pre starých Rimanov boli dokonca posvätné. Avšak, o ich najväčšiu slávu sa postarali Francúzi, pretože pôvodný recept na palacinky pochádza z kráľovského dvora Ľudovíta XIV. a volá sa crêpes. 

Podľa historických údajov sa práve tam pri jednej z návštev inšpiroval touto delikatesou aj dvorný kuchár Francisko Palaccini, ktorý slúžil pre maďarského šľachtica. Ten pôvodné crêpes pripravil o niečo hrubšie a nezložil ich do typického trojuholníka, ale naplnil lekvárom a zatočil. A tak sa palacinky udomácnili v Uhorsku.

Palacinky určite nemôžu chýbať na stole v žiadnej rodine, pretože patria medzi najobľúbenejšie recepty nielen u nás, ale aj na celom svete. Milujeme ich len tak samotné alebo plnené džemom, tvarohom, čokoládou či ovocím. Nebojíme sa však ani experimentovať netradičnými plnkami od výmyslu sveta. 

Dokonca sú obľúbené natoľko, že si ich čoraz častejšie pripravujeme aj vo verzii naslano. My sme si dnes pre vás pripravili nielen najlepšie recepty, ale aj rady a tipy na to, ako pri ich príprave nespraviť žiadnu chybu.

Tipy pre najlepšie palacinky

Ako sa hovorí – tajomstvo jedál sa ukrýva v ich príprave. A inak to nie je ani v prípade palaciniek! Vyvarujte sa základným chybám, aby ste dosiahli dokonalý výsledok ľahko a bez stresu. Dajte si pozor na nasledujúce kroky, keď budete dávať dokopy všetky suroviny a rovnako ešte predtým, ako palacinky začnete smažiť.

  • Vajcia a mlieko by mali mať izbovú teplotu, aby sa cesto lepšie spojilo. Vtedy sa vám nevytvoria ani hrudky a pri smažení nebudú mať palacinky pripálené okraje.
  • Ak si vo zvlášť miske zmiešate mlieko so sýtenou minerálnou vodou a potom ich pridáte k zvyšným surovinám, cesto bude nadýchanejšie.
  • Čím redšie cesto, tým tenšie palacinky.
  • Cesto na palacinky nechajte vždy postáť aspoň 15 minút.
  • Čím kvalitnejšiu panvicu na smaženie palaciniek použijete, tým menej oleja budete potrebovať na potretie.
  • Už usmažené palacinky na tanieri prikryte druhým tanierom. Pod vplyvom vlastného tepla krásne zmäknú a budú poddajné.

palacinky recept
Depositphotos

TOP recepty na palacinky:

1. Nadýchané palacinky

Nadýchané palacinky by mali byť tenučké a veľmi jemné. Ako dosiahnuť tento dokonalý výsledok? Vďaka bublinkovej vode! Ak do cesta pridáte sódu alebo minerálnu vodu, palacinky budú nadýchané. Do tohto cesta pridajte aj olej a panvicu potom už nemusíte ničím potierať. Palacinky sa ani nelepia, ani netrhajú a nie sú vôbec mastné.

Ingrediencie: 

  • 2 veľké vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • štipka soli
  • 1 lyžica trstinového cukru
  • 100 ml oleja
  • 300 ml plnotučného mlieka
  • 200 g hladkej múky
  • 100 ml sódy alebo minerálnej vody
  • minerálka sýtená

Postup na prípravu palaciniek: Všetky suroviny spolu poriadne premiešajte – ideálne metličkou a palacinky potom smažte na panvici z oboch strán.

2. Hrnčekové palacinky

Palacinky sú obľúbenou pochúťkou pravdepodobne každej rodiny. A ak sa neradi pri príprave jedál zdržiavate vážením surovín, v tom prípade vyskúšajte náš super recept na hrnčekové palacinky! Výborne budú chutiť napríklad s džemom, čokoládou a domácou šľahačkou.

Ingrediencie:

  • 2 vajíčka
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • štipka soli
  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 3 hrnčeky plnotučného mlieka
  • pol hrnčeka rozpusteného masla
  • v prípade potreby, ak sa vám cesto bude zdať príliš husté, pridajte ešte mlieko alebo sýtenú minerálnu vodu

Postup na prípravu palaciniek: Panvicu si potrite troškou oleja a palacinky pečte dozlatista z oboch strán.

3. Bezlepkové palacinky

Ak máte intoleranciu na lepok alebo jednoducho chcete vyskúšať zdravšiu alternatívu, bezlepkové palacinky sú skvelou voľbou. Na prípravu môžete použiť rôzne druhy bezlepkových múk, no najlepšie výsledky dosiahnete kombináciou ryžovej a kukuričnej múky. Palacinky budú ľahké, nadýchané a zároveň nebudú suché.

Ingrediencie:

  • 2 vajcia
  • 200 ml mlieka (môžete použiť aj rastlinné)
  • 100 g ryžovej múky
  • 50 g kukuričnej múky
  • 100 ml sódy alebo perlivej vody
  • 1 lyžica oleja
  • štipka soli

Postup: Všetky suroviny dôkladne premiešajte metličkou, aby ste dosiahli hladké cesto. Nechajte ho 10 minút odstáť, aby sa múka lepšie spojila s tekutinou. Potom pečte palacinky na nepriľnavej panvici dozlatista z oboch strán.

najlepšie palacinky
Depositphotos

4. Proteínové palacinky

Pre všetkých, ktorí dbajú na príjem bielkovín, sú proteínové palacinky ideálnym riešením. Skvele sa hodia ako výživné raňajky alebo zdravý snack po tréningu. Cesto môžete pripraviť aj bez múky, pričom ako základ použijete proteínový prášok a ovsené vločky.

Ingrediencie:

  • 1 banán
  • 2 vajcia
  • 1 odmerka proteínového prášku (vanilkový alebo čokoládový)
  • 50 g jemne pomletých ovsených vločiek
  • 100 ml mlieka alebo vody
  • ½ lyžičky prášku do pečiva

Postup: Banán roztlačte vidličkou a zmiešajte so zvyšnými surovinami, aby vzniklo hladké cesto. Ak je príliš husté, pridajte trochu mlieka. Pečte na panvici na miernom ohni, aby sa palacinky dobre prepiekli. Podávajte s ovocím, jogurtom alebo orieškovým maslom.

5. Palacinky na slano

V tomto prípade ide viac-menej o rovnaký druh cesta ako v prípade sladkej verzie palaciniek, avšak – zabudnite na cukor! Ten do cesta určite nedajte a pripravíte si tak chutné palacinky naslano, ktoré si môžete naplniť buď syrom, šunkou, rôznymi omáčkami alebo mäsom – vtedy odporúčame dať palacinky ešte zapiecť, aby bol výsledok čo najlepší.

Ingrediencie:

  • 2 veľké vajíčka
  • 1 čajová lyžička soli
  • 500 ml mlieka
  • 200 g hladkej múky
  • 50 ml oleja
  • čerstvé najemno nasekané bylinky

Postup na prípravu: Všetky suroviny zmiešajte a na záver do cesta pridajte aj nasekané čerstvé bylinky. Palacinky tak budú krásne prevoňané, čo vás inšpiruje k rôznym variáciám a možnostiam, ako a čím slané palacinky naplniť. Avšak, v tomto prípade budú výborne chutiť aj samotné.

Ako si najlepšie vychutnať palacinky?

Palacinky sú univerzálnym jedlom, ktoré si môžete pripraviť na množstvo spôsobov – sladké aj slané, jednoduché aj luxusné. Ak hľadáte inšpiráciu, tu sú najlepšie spôsoby, ako si ich vychutnať:

Sladké varianty palaciniek:

  • Klasika s džemom a šľahačkou – najjednoduchšia, no vždy chutná kombinácia. Skúste domáci džem a čerstvo vyšľahanú smotanu.
  • Čokoládová bomba – natrite palacinky Nutellou alebo rozpustenou horkou čokoládou a pridajte nakrájané banány či jahody.
  • Ovocná pochúťka – plnené tvarohom a čerstvým ovocím, pokvapkané medom alebo javorovým sirupom.
  • Karamelové pokušenie – palacinky poliate slaným karamelom a posypané orieškami.
  • Fit verzia – namiesto cukru použite kokosový cukor, do cesta pridajte proteínový prášok a podávajte s gréckym jogurtom a orieškovým maslom.

Slané varianty palaciniek:

  • So syrom a šunkou – jednoduchá, no vynikajúca kombinácia, ktorú môžete zapiecť, aby bol syr krásne roztopený.
  • Špenátová plnka – kombinácia smotanového syra, špenátu a cesnaku je ideálna pre milovníkov zdravších jedál.
  • Hubové palacinky – plnené restovanými hubami s cibuľkou a smotanou, ideálne na jesenné dni.
  • Plnené mletým mäsom – dochutené bylinkami a paradajkovou omáčkou, zapečené v rúre so syrom.
  • Lososová lahôdka – palacinky potreté smotanovým syrom, obložené plátkami údeného lososa a ozdobené kôprom.

Aktualizovaný článok: 01.03.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE