Lahodná mrkvová polievka so zázvorom a kurkumou – rýchla a zdravá

mrkvová polievka so zázvorom a kurkumou

Koreňová zelenina typická pre našu oblasť, ktorá nesmie chýbať v žiadnej kuchyni a dozaista ani v záhradke žiadneho poriadneho záhradkára. Áno, reč je o mrkve. Je plná cenných živín, vrátane vlákniny, vitamínov, minerálov aj karotenoidov. Známa je najmä obsahom betakaroténu, z ktorého sa v našom tele tvorí dôležitý vitamín A. Ten je nevyhnutný pre správnu funkciu zraku. Práve preto často počúvame, že pre zdravé oči by sme mali jesť veľa mrkvy.

Nuž, mrkva nie sú okuliare a zrak nám rozhodne zázrakom nezlepší, no ochráni nás pred nedostatkom vitamínu A, ktorý vedie k šeroslepote, čo je zhoršené videnie za tmy a pri zlých svetelných podmienkach. Avšak mrkvu rozhodne nemusíme chrúmať surovú, aby sme z nej dostali cenné karotenoidy. Vedeli ste, že tieto látky sú pre naše telo oveľa dostupnejšie a ľahšie vstrebateľné z tepelne upravených potravín? Tak hor sa do varenia z mrkvy!

Odporúčame: Tekvicové smoothies 7-krát inak: Tieto chutné jesenné nápoje si zamilujete!

Mrkva ako hlavná hviezda polievok

Táto koreňová zelenina nepatrí len do nedeľného vývaru. Z mrkvy možno pripraviť hranolky, placky, nátierky, dokonca je vhodná aj do múčnikov. Ak chcete skúsiť niečo ľahké, rýchle, no zdravé a chutné, dobrou voľbou bude krémová mrkvová polievka. Avšak nie hocijaká. Pridaním zázvoru, kurkumy a kokosového mlieka ju totiž posuniete na úplne iný level! A čo tak trochu čili pre pikantnú chuť? Rozhodne! Zachutí táto fantastická mrkvová polievka so zázvorom a kurkumou aj vám?

Skúste aj: Hummus z tekvice hokkaido: Výživná jesenná pochúťka na zahnanie hladu

mrkvovo-zázvorová polievka
Shutterstock®

Krémová mrkvová polievka – suroviny:

  • 6 ks mrkvy (cca 500 až 600 g)
  • 20 g čerstvý zázvor
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 180 ml kokosového mlieka
  • cca 1 l zeleninového vývaru (alebo vody)
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 ČL mletej kurkumy
  • soľ a mleté čierne korenie
  • podľa chuti chilli

Zázvorovo-kurkumová mrkvová polievka – postup prípravy:

Ako prvé si zázvor, cibuľu a cesnak očistíme a nadrobno nakrájame. Mrkvu podľa potreby ošúpeme a nakrájame na kolieska. V dostatočne veľkom hrnci si na oleji osmažíme najskôr cibuľu so zázvorom, následne po chvíli pridáme aj cesnak, podľa chuti i mleté chilli. 

Keď začne všetko rozvoniavať, pridáme aj mrkvu. Chvíľu opekáme a všetko zalejeme vývarom. Pod pokrievkou povaríme asi 20 minút, respektíve do zmäknutia mrkvy. Keď mrkva zmäkne, polievku dohladka rozmixujeme tyčovým mixérom. Pridáme soľ, korenie, kurkumu, kokosové mlieko z plechovky a chvíľočku prevaríme. Následne môžeme odstaviť z ohňa a podávať. Dobrú chuť!

Odporúčame: Bryndzová pomazánka – 5 netradičných, no fantastických verzií, ktorým neodoláte

Tipy pre viac chuti a textúry či bohatšiu konzistenciu mrkvovej polievky:

  • Pred varením opečte mrkvu, cibuľu a cesnak v rúre, čím získate hlbšiu a sladkastú chuť.
  • Po rozmixovaní pridajte šťavu z limetky alebo citróna na vyváženie sladkosti mrkvy.
  • Skúste pridať štipku škorice, muškátového orieška alebo rímskeho kmínu na nový chuťový profil.
  • Namiesto kokosového mlieka použite smotanu na varenie alebo grécky jogurt pre krémovú konzistenciu.
  • Pre trošku textúry ponechajte niekoľko kúskov mrkvy vcelku.
  • Do polievky vmiešajte cícer alebo červenú šošovicu pre výživnejší pokrm.

Tipy na ozdobu a servírovanie mrkvovej polievky:

Ozdobte polievku opečenými semienkami (tekvicové, slnečnicové), krutónmi, alebo lístkami čerstvého koriandra či petržlenu. Nakvapkajte na povrch polievky chilli olej alebo posypte sušenými chilli vločkami. Posypte polievku nasekanými orieškami (napr. kešu alebo pistáciami) pre chrumkavý efekt. Nakreslite na povrch polievky krémové vzory pomocou lyžičky smotany.

Tipy na obmenu surovín do mrkvovej polievky:

  • Batáty pridajú sladšiu chuť a krémovejšiu konzistenciu.
  • Tekvica Hokkaido polievke dodá plnšiu chuť a sýtejšiu farbu.
  • Cícer alebo červená šošovica zvýši obsah bielkovín a zasýti.
  • Petržlen alebo paštrnák obohatia polievku o jemnú korenistú chuť.
  • Červená paprika dodá jemný sladkastý a dymový nádych.
  • Zemiak zahustí polievku a zjemní jej textúru.
  • Mandle alebo kešu oriešky po rozmixovaní pridajú jemnú krémovú konzistenciu.

Aktualizovaný článok: 04.12.2024

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE