Lahodná mrkvová polievka so zázvorom a kurkumou – rýchla a zdravá

Koreňová zelenina typická pre našu oblasť, ktorá nesmie chýbať v žiadnej kuchyni a dozaista ani v záhradke žiadneho poriadneho záhradkára. Áno, reč je o mrkve. Je plná cenných živín, vrátane vlákniny, vitamínov, minerálov aj karotenoidov. Známa je najmä obsahom betakaroténu, z ktorého sa v našom tele tvorí dôležitý vitamín A. Ten je nevyhnutný pre správnu funkciu zraku. Práve preto často počúvame, že pre zdravé oči by sme mali jesť veľa mrkvy.

Nuž, mrkva nie sú okuliare a zrak nám rozhodne zázrakom nezlepší, no ochráni nás pred nedostatkom vitamínu A, ktorý vedie k šeroslepote, čo je zhoršené videnie za tmy a pri zlých svetelných podmienkach. Avšak mrkvu rozhodne nemusíme chrúmať surovú, aby sme z nej dostali cenné karotenoidy. Vedeli ste, že tieto látky sú pre naše telo oveľa dostupnejšie a ľahšie vstrebateľné z tepelne upravených potravín? Tak hor sa do varenia z mrkvy!

Táto koreňová zelenina nepatrí len do nedeľného vývaru. Z mrkvy možno pripraviť hranolky, placky, nátierky, dokonca je vhodná aj do múčnikov. Ak chcete skúsiť niečo ľahké, rýchle, no zdravé a chutné, dobrou voľbou bude krémová mrkvová polievka. Avšak nie hocijaká. Pridaním zázvoru, kurkumy a kokosového mlieka ju totiž posuniete na úplne iný level!

Skúste aj: Hummus z tekvice hokkaido: Výživná jesenná pochúťka na zahnanie hladu

mrkvovo-zázvorová polievka

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 6 ks mrkvy (cca 500 až 600 g)
  • 20 g čerstvého zázvoru
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 180 ml kokosového mlieka
  • cca 1 l zeleninového vývaru (alebo vody)
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 ČL mletej kurkumy
  • soľ a mleté čierne korenie
  • podľa chuti chilli

Postup prípravy:

  • Ako prvé si zázvor, cibuľu a cesnak očistíme a nadrobno nakrájame. Mrkvu podľa potreby ošúpeme a nakrájame na kolieska.
  • V dostatočne veľkom hrnci si na oleji osmažíme najskôr cibuľu so zázvorom, následne po chvíli pridáme aj cesnak, podľa chuti i mleté chilli. 
  • Keď začne všetko rozvoniavať, pridáme aj mrkvu. Chvíľu opekáme a všetko zalejeme vývarom. Pod pokrievkou povaríme asi 20 minút, respektíve do zmäknutia mrkvy. 
  • Keď mrkva zmäkne, polievku dohladka rozmixujeme tyčovým mixérom.
  • Pridáme soľ, korenie, kurkumu, kokosové mlieko a chvíľočku prevaríme. Následne môžeme odstaviť z ohňa a podávať. Dobrú chuť!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE