Bryndza, mäkký solený ovčí syr, je jednou z najcharakteristickejších čŕt našej krajiny. Hoci sa vyrába a konzumuje napríklad aj v Poľsku či Rumunsku, k Slovensku neoddeliteľne patrí. Slováci bryndzu pre jej špecifickú chuť buď milujú, alebo jej postupne prišli na chuť, prípadne jej na chuť skrátka nikdy neprídu. Do ktorej skupiny patríte vy? Ste milovníkom bryndze alebo sa od nej radšej držíte ďalšej?
Keď sa povie bryndza, každému ako prvé prídu na um pravdepodobne halušky. No i bryndzové pirohy či bryndzová polievka, známa ako demikát, patria medzi lahôdky. Kvalitná bryndza je navyše veľmi zdravá Obsahuje bielkoviny, probiotiká, vápnik a mnoho ďalších živín.
Ak sa vám nechce z nej pripravovať rôzne špeciality, minimálne to môžete skúsiť s nátierkou. Bryndzová nátierka je skvelou voľbou na raňajky, olovrant aj ľahšiu večeru a je hotová raz-dva. Máte chuť na bryndzové pomazánky? Skúste niektorú z nasledujúcich netradičných verzií. Obľúbite si bryndzovú nátierku s údeným syrom a pažítkou, vajíčkovo-bryndzovú nátierku alebo pikantnú bryndzovú nátierku? Ktorú verziu označíte za najlepšiu bryndzovú pomazánku?
Bryndza v jedálničku
Bryndza je tradičný slovenský výrobok bohatý na živiny, ktorý si našiel svoje miesto v zdravej výžive. Obsahuje vysoký podiel bielkovín, prospešných probiotík a vápnika, čo podporuje trávenie, imunitu a zdravie kostí. Vďaka nízkemu obsahu sacharidov je vhodná aj do nízkosacharidových diét, no pre vyšší obsah soli by ju mali konzumovať s mierou osoby s vysokým krvným tlakom.
Bryndza je skvelá nielen na prípravu nátierok, ale aj ako prísada do polievok, omáčok alebo tradičných jedál, čím obohatí jedálniček o unikátnu chuť a výživové benefity.
Rozmanité bryndzové nátierky:
1. Jemná bryndzová nátierka s pažítkou a údeným syrom
Ingrediencie:
- 250 g bryndze
- 100 g údeného syra
- 2 biele grécke jogurty (cca 300 g)
- 1 stredne veľká cibuľa
- menšia hrsť čerstvej pažítky
drvená rasca
Postup: Údený syr si najemno nastrúhame a pridáme k nemu bryndzu aj jogurty. Dôkladne vymiešame. Cibuľu nakrájame nadrobno, trochu posolíme a necháme chvíľku zmäknúť. Následne ju zamiešame do nátierky.
Taktiež nasekáme čerstvú pažítku a pridáme ju k nátierke. Vďaka údenému syru bude nátierka dosť slaná, takže soliť netreba, no podľa chuti môžete pridať trošku drvenej rasce. Nátierku podávame s čerstvým pečivom.
Odporúčame: TOP recepty z mletého mäsa – hovädzieho, kuracieho i vegánskeho
Depositphotos2. Pikantná bryndzová nátierka s ančovičkami
Ingrediencie:
- 250 g bryndze
- 100 g masla
- 10 ančovičiek (alebo 2 lyžičky sardelovej pasty)
- 2 lyžičky dijonskej horčice
- 1/2 lyžičky mletej červenej štipľavej papriky
Postup: Ako prvé si ančovičky nadrobno pokrájame a plochou noža ich roztrieme. Ak používame sardelovú pastu, tento krok vynecháme. V miske zmiešame bryndzu so zmäknutým maslom a pridáme ančovičky, respektíve sardelovú pastu.
Následne primiešame aj horčicu a štipľavú mletú papriku. Dobre vymiešame a môžeme podávať, napríklad na krajčekoch celozrnnej bagety. Ozdobiť môžeme kúskom nakrájanej červenej papriky.
3. Najlepšia bryndzová pomazánka s vajcom
Ingrediencie:
- 3 vajcia
- 125 g bryndze
- 200 g syru cottage
- 1 PL plnotučnej horčice
- 1 PL olivového oleja
- 2 hrste čerstvého špenátu
- 1 strúčik cesnaku
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Vajíčka uvaríme na tvrdo (vo vriacej vode asi 9 až 11 minút). Ochladíme ich a olúpeme. Do misky pridáme uvarené vajcia, bryndzu, cottage syr aj horčicu a všetko vidličkou dôkladne popučíme a vymiešame. Následne si na panvici zohrejeme olej, pridáme pretlačený strúčik cesnaku a špenátové listy.
Špenát miešame, kým sa nesparí a nestratí objem. Keď z listov vznikne menšia zelená hmota, vmiešame ju do nátierky. Podľa potreby môžeme nátierku osoliť a okoreniť. Vymiešanú nátierku môžeme podávať, napríklad na čerstvom chlebe alebo hriankach. Ozdobiť môžeme jarnou cibuľkou alebo cherry paradajkami.
4. Bryndzová nátierka so syrom niva a sušenými paradajkami
Ingrediencie:
- 125 g bryndze
- 100 g syru Niva
- 100 g masla (mäkkého)
- 5 ks sušených paradajok v oleji
- 1 strúčik cesnaku
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- čerstvé bylinky (napr. pažítka alebo petržlenová vňať)
Postup: Do misky pridáme bryndzu, nadrobenú Nivu a zmäknuté maslo. Pretlačíme cesnak a nasekáme sušené paradajky na drobné kúsky, ktoré pridáme k zmesi. Všetko dôkladne vymiešame, dochutíme sladkou paprikou a podľa chuti môžeme pridať bylinky. Hotovú nátierku podávame na pečive, hriankach alebo ako dip k zelenine. Na ozdobu môžeme použiť ďalšie kúsky sušených paradajok alebo pažítku.
5. Dokonalá bryndzová nátierka s údeným lososom
Ingrediencie:
- 150 g bryndze
- 100 g údeného lososa
- 100 g krémového syra (napr. mascarpone alebo lučina)
- 1 PL citrónovej šťavy
- menší zväzok čerstvého kôpru
- štipka mletého čierneho korenia
Postup: Bryndzu zmiešame s krémovým syrom a pridáme citrónovú šťavu. Údeného lososa nakrájame na malé kúsky a jemne vmiešame do nátierky. Nakoniec pridáme nasekaný čerstvý kôpor a štipku čierneho korenia. Nátierku môžeme podávať na čerstvom pečive, hriankach alebo ako dip k zelenine. Na ozdobu môžeme použiť tenký plátok lososa alebo vetvičku kôpru.
Ďalšie tipy na najlepšie recepty z bryndze, ktoré odporúčame vyskúšať:
- Chytila ťa chuť na slané? Priprav si bryndzové vrtuľky z lístkového cesta!
- Recept na tradičné bryndzové halušky
- Rýchle a chutné bryndzové koláčiky z lístkového cesta
- Nezameniteľná chuť bryndze – ochutnala si už poctivý demikát?
- Kto by ich nemal rád? Toto sú recepty na halušky 5x inak!
- Bryndzová nátierka s medvedím cesnakom
- Klasická bryndzová nátierka: Objav tento náš tradičný poklad
- Zdravé recepty: Vynikajúci špaldový bryndzovník
Aktualizovaný článok: 03.12.2024