Vegetariánske maki sushi – ako na ázijskú pochúťku v pohodlí domova?

Vegetariánske maki sushi

Sushi je pre mnohých synonymom lahôdky, ktorú si doprajú len v reštaurácii. No vedeli ste, že si ho zvládnete pripraviť aj doma – a to dokonca vo vegetariánskej verzii? Tento recept vám ukáže, ako si vyrobiť chutné maki sushi bez rýb, len so zeleninou, ktoré poteší nielen vaše chuťové poháriky, ale aj oči.

Domáca verzia sushi je nielen lacnejšia, ale aj zdravšia a prispôsobiteľná presne podľa vašich chutí. Navyše ide o skvelú aktivitu aj pre rodiny či páry – veď kto by si nechcel vyskúšať pripraviť vlastné rolky, ako z japonského bistra?

Čo je maki sushi?

Sushi predstavuje tradičné japonské jedlo, ktorého základ tvorí ryža ochutená octovou zálievkou. Okrem toho pri príprave tejto ikonickej pochúťky nesmú spravidla chýbať plátky morských rias nori, no závisí od druhu sushi. Do tretice tvoria základnú časť sushi rôznorodé surové, prípadne aj tepelne upravené suroviny, ktoré mu dodávajú špecifickú chuť.

Ide obvykle o ryby a plody mora, taktiež rôzne druhy zeleniny, prípadne huby, tofu alebo vajíčka. Konkrétne zloženie, ako vlastne i tvar a vzhľad sushi, závisia od konkrétneho druhu. 

Maki sushi patrí medzi najznámejšie druhy sushi. Má typický okrúhly tvar, je obalené v nori (morskej riase) a v jeho vnútri nájdeme rôzne ingrediencie – zvyčajne ryby, zeleninu či tofu. V tejto verzii sa zameriame na čisto vegetariánske suroviny, ktoré sú ľahké, zdravé a veľmi chutné.

vegetariánske sushi
Shutterstock®

Recept na vegetariánske maki sushi

Sushi je pôvodne jednoduché jedlo roľníkov, ktoré vzniklo ako spôsob uchovávania rýb v kyslej ryži. Dnes je to celosvetovo uznávaná delikatesa. Vegetariánske verzie sú populárne v mnohých západných krajinách, kde si ľudia sushi prispôsobujú podľa svojich chutí a preferencií.

Vegetariánske maki sushi si pripravíte jednoducho doma z ryže na sushi, nori rias, zeleniny (mrkva, avokádo, uhorka, brokolica) a ryžového octu. Rolky naplníte, zrolujete a podávate s wasabi, sójovou omáčkou či zázvorom.

Ingrediencie:

  • 250 g ryže na sushi
  • 5 plátkov morských rias nori
  • 330 ml vody
  • 2 PL ryžového octu
  • 1 PL trstinového cukru
  • 3/4 ČL soli
  • 1 veľká mrkva
  • 1 avokádo
  • 1/2 šalátovej uhorky
  • 100 g brokolice
  • podľa chuti na servírovanie wasabi, sójová omáčka, marinovaný zázvor a pod.

Postup prípravy maki sushi bez mäsa

  1. Ako prvé si pripravíme zeleninu. Mrkvu očistíme a nakrájame na tenké plátky, brokolicu umyjeme a nadrobno nasekáme, uhorku podobne len umyjeme a nakrájame na tenké plátky a dužinu z avokáda buď rovnako nakrájame na plátky, alebo ho roztlačíme na kašu. 
  2. Následne si pripravíme ryžu. Aby sme ju zbavili nadbytočného škrobu, pod tečúcou vodou ju v miske premývame dovtedy, kým z nej nebude stekať len čistá voda.
  3. Scedenú premytú ryži v hrnci zalejeme 330 ml studenej vody, privedieme k varu a na miernom plameni varíme asi 10 minút. Následne ju odstavíme a pod pokrievkou ešte necháme postáť ďalších 10 minút. 
  4. Medzitým si v menšej miske zmiešame ocot so soľou a cukrom. Pripravenú zálievku primiešame k ryži a necháme chvíľu ochladnúť.
  5. Následne môžeme začať pripravovať samotné sushi. Plátok riasy položíme lesklou stranou nadol na rolovaciu podložku a navrstvíme na ňu vychladnutú ryžu, ktorú rukou uhladíme. Ryžu však neroztierame až k hornému okraju, tam necháme vždy trochu miesta.
  6. Do stredu umiestníme pripravené plátky a kúsky zeleniny. Následne vlhkými rukami rolku prehneme od seba až do polovice plátku riasy tak, aby sme prekryli náplň. Jemne zatlačíme a nakoniec celú rolku zrolujeme až do konca.
  7. Sushi rukami opäť ešte pritlačíme a nakrájame nožom. Mal by byť ostrý a navlhčený (ideálne pred každým rezom). Uvedeným postupom pripravíme sushi aj zo zvyšných nori plátkov. 

S čím podávať vegetariánske maki sushi?

1. Sója, wasabi a nakladaný zázvor – klasická trojica

Bez týchto troch základných ingrediencií by sushi nebolo kompletné.

  • Sójová omáčka dodá slanosť a umami chuť, ktorá vyzdvihne jemnosť zeleninovej náplne.

  • Wasabi prinesie štipľavý kontrast a oživí každé sústo.

  • Nakladaný zázvor sa podáva medzi kúskami ako „chuťový neutralizátor“, ktorý osvieži podnebie a pripraví vás na ďalšiu rolku.

2. Miso polievka

Tradičná japonská miso polievka s tofu, wakame riasou a jarnou cibuľkou je ideálnym predkrmom, ktorý nielen zahreje, ale aj pripraví trávenie. Vďaka obsahu probiotík z fermentovanej pasty miso má aj pozitívny vplyv na črevá.

3. Edamame – zelené sójové bôby

Jednoducho osolené, uvarené a jemne ochutené edamame sú populárnym predkrmom k sushi. Sú bohaté na bielkoviny a ich chrumkavosť vytvára príjemný kontrast k mäkkej ryži.

4. Chrumkavý ázijský šalát

Ľahký šalát z čínskej kapusty, mrkvy, sezamových semienok a zálievky z ryžového octu a sezamového oleja dodá jedlu sviežosť. Môžete pridať aj mango alebo koriander pre exotickejší nádych.

5. Sezamový dip alebo arašidová omáčka

Ak chcete netradičný twist, môžete vegetariánske sushi podávať s jemným sezamovým alebo arašidovým dipom, ktoré sa hodia najmä k avokádu, tofu alebo uhorke.

6. Zelený čaj (matcha, sencha)

Na zapitie siahnite po horúcom zelenom čaji, ktorý podporuje trávenie a pomáha neutralizovať olejnatejšie jedlá. Matcha je ideálna pre svoj intenzívny charakter, sencha zas pre jemnejšiu chuť.

Skúsite to tiež?

Vegetariánske maki sushi je nielen vizuálne lákavé, ale aj výnimočne všestranné jedlo, ktoré si môžete vychutnať doma s minimom surovín a maximom chutí. Či už ho podávate s tradičnými japonskými doplnkami ako miso polievka, wasabi a zázvor, alebo sa rozhodnete pre kreatívnejší prístup s ázijským šalátom či zeleným čajom, výsledkom bude vždy harmonický zážitok, ktorý poteší telo aj dušu.

Sushi je o rovnováhe, o pozornosti k detailu a o radosti z tvorby – a presne to vám domáca príprava vegetariánskych roliek môže priniesť. Nech sa do nich pustíte sami, s partnerom alebo s deťmi, ide o jedlo, ktoré spája. Dobrú chuť a nebojte sa experimentovať!

Aktualizovaný článok: 14.05.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Pre zapojenie do súťaže je potrebné vyplniť tieto údaje:

Email:

Telefón:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE