Dokonalý lososový tatarák – skvelý nielen na silvestrovskú hostinu!

Tatársky biftek predstavuje hotovú delikatesu, ktorú ľudia buď milujú, alebo naopak nenávidia. Niektorí na dobre pripravený a ochutený tatarák nedajú dopustiť, iní si vôbec nevedia predstaviť, že by dobrovoľne konzumovali pokrm zo surového mäsa. Tradičný tatársky biftek sa bežne pripravuje najmä z hovädziny, a to spravidla zo sviečkovice. Mäso sa pri príprave najemno naškrabe nožom, následne sa dochucuje cibuľkou, soľou, korením, horčicou a surovým žĺtkom. Tatarák je v podstate akási nátierka, ktorú možno podávať napríklad cesnakovými hriankami.

Ak obľubujete tatarák, ale v podstate aj keď nie ste jeho najväčším fanúšikom, musíte ho vyskúšať vo verzii s lososom. Losos je lahodná morská ryba, ktorú možno pripraviť na mnoho spôsobov. Telu navyše doplní dôležité omega mastné kyseliny, ako aj viaceré vitamíny a minerálne látky. Práve preto by nám v jedálničku nemal chýbať. Ako z neho pripraviť famózny tatársky biftek, ktorý skvelo zapadne aj medzi silvestrovským pohostením? Poďme na to!

Odporúčame: Ako si dopriať pizzu bez výčitiek? Skúste recept na karfiolovú pizzu!

tatarák z lososa

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 200 g filiet čerstvého chladeného lososa
  • 100 g údeného lososa
  • 100 g šalotky
  • 20 g dijonskej horčice
  • šťava z polovice limetky
  • 50 ml olivového oleja
  • soľ a mleté čierne korenie
  • podľa chuti 1 lyžica čerstvého nasekaného kôpru alebo nadrobno nasekaných kapár (voliteľné)

Postup prípravy:

  • Ako prvé si čerstvého lososa dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou a osušíme ho. Následne ho najemno naškriabeme nožom. Ak nechceme pripraviť tatarák úplne najemno, lososa len ostrým nožom nakrájame na čo najmenšie kúsky.
  • Podobne naškriabeme aj údeného lososa, šalotku očistíme a najemno nasekáme.
  • Do dostatočne veľkej misky premiestnime čerstvého aj údeného lososa i cibuľku. Premiešame a pridáme horčicu aj olivový olej.
  • Premiešame a podľa chuti pridáme soľ a korenie, taktiež limetkovú šťavu, prípadne aj nasekaný kôpor alebo kapary.
  • Tatarák dochucujeme len postupne, podľa chuti vždy jednotlivé ingrediencie pridávame v menšom alebo väčšom množstve.
  • Dôkladne vymiešaný lososový tatarák uložíme aspoň na hodinku do chladu a môžeme podávať, podľa chuti s krekrami, bagetkami, cesnakovými hriankami a podobne. Dobrú chuť!

​TIP: Chuť lososa, respektíve lososového tataráka sa skvelo hodí k avokádu. Avokádo môžete v malom množstve pridať nadrobno nakrájané priamo do tataráka. Druhou možnosťou je avokádo použiť ako základ pri servírovaní. Avokádo roztlačte vidličkou, ochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou a zmes navrstvite na tanier (pokojne však aj priamo na bagetky či iné pečivo) a až naň pridajte tatarák.

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE