KVÍZ: Recyklovanie odpadu – viete, ako správne triediť odpad?

Pod pojmom recyklácia rozumieme proces opätovného využívania použitých produktov či materiálov, teda v podstate odpadu. Reč môže byť napríklad o recyklácii papiera, plastov, kovov či skla. V súčasnej dobe je pritom nesmierne dôležité zaoberať sa otázkami recyklácie. Tento proces opätovného využívania niektorých materiálov bráni nadbytočnému plytvaniu prírodných zdrojov. Keď recyklujeme, taktiež šetríme energiu či životné prostredie a obmedzujeme množstvo uskladnených odpadov na skládkach. 

Vítanou správou je, že čoraz viac jedincov sa v súčasnej dobe snaží o to, aby tvorili čo najmenej odpadu a ak nejaký odpad vyprodukujú, snažia sa ho podľa možnosti recyklovať. V domácnostiach i na sídliskách pribúdajú nádoby na separovaný odpad, takže sú možnosti recyklovania prakticky pre každého stále dostupnejšie. 

Viete, ako správne triediť odpad?

Avšak, snaha o triedenie a recyklovanie odpadu spravidla nestačí. Triedenie odpadu totiž podlieha mnohým zásadám a pravidlám, ktoré by sme mali vždy dodržiavať. Zaujímavosťou pritom je, že tieto pravidlá nie sú všeobecné, ale v menšej či väčšej miere sa môžu meniť v závislosti od konkrétnej lokality, respektíve mesta a obce. Niekde sa napríklad môžu dva materiály zberať do jednej nádoby (napr. plasty a kov), v inom mieste sú dostupné samostatné nádoby pre oba materiály. 

Rôznych pravidiel je však mnoho. Ako dobre sa v otázkach triedenia a recyklovania odpadu vyznáte vy? Overte si svoje vedomosti v našom kvíze. 

Skúste ďalší kvíz: Alternatívna medicína – máte znalosti i v tejto oblasti?

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE