Silvester je večer, keď sa stretáva tradícia s chuťou vyskúšať niečo nové. Chceme pohostiť hostí, no zároveň netráviť celé hodiny v kuchyni a mať čas užiť si posledné chvíle roka. Práve preto sú malé, efektné a dobre kombinovateľné jedlá tou najlepšou voľbou.
Pripravili sme pre vás výber desiatich silvestrovských inšpirácií, ktoré spájajú klasické chute s moderným spracovaním. Nájdete medzi nimi slané jednohubky, sýtejšie kúsky aj jemné sladké bodky, ktoré krásne doplnia oslavy až do polnoci. Vyberte si tie, ktoré sa hodia k vášmu štýlu oslavy – a nechajte hostí, nech si pochutia.
10 inšpirácií na silvestrovské pohostenie:
1. Obložené chlebíčky s chrenovou penou a údeným lososom
Ingrediencie:
čerstvý chlieb alebo veka
údený losos
smotanový syr (cream cheese)
čerstvý chren alebo chren z pohára
smotana na šľahanie
citrónová šťava
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
kôpor alebo pažítka na ozdobu
maslo (voliteľné)
Postup: Smotanový syr vymiešajte s jemne nastrúhaným chrenom, trochou citrónovej šťavy, soľou a korením. Smotanu vyšľahajte do polotuha a opatrne ju vmiešajte do syrovej zmesi, aby vznikla nadýchaná chrenová pena. Chlieb nakrájajte na menšie kúsky a podľa chuti ho môžete jemne potrieť maslom. Na každý kúsok naneste chrenovú penu, navrch položte plátok údeného lososa a ozdobte kôprom alebo pažítkou. Pred podávaním nechajte chlebíčky krátko vychladiť, aby sa chute pekne prepojili.
2. Tatársky biftek na bagetkách
Ingrediencie:
kvalitné hovädzie mäso (sviečkovica alebo zadné)
žĺtok
dijonská alebo plnotučná horčica
kečup
jemne nasekaná cibuľa
sterilizované uhorky (jemne nasekané)
kapary (voliteľné)
worcestrová omáčka
mletá sladká paprika
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
bagetka
cesnak
olej alebo maslo
Postup: Hovädzie mäso najemno nasekajte ostrým nožom alebo ho jemne naškrabte, aby si zachovalo štruktúru. V miske ho spojte so žĺtkom, horčicou, kečupom, cibuľou, uhorkami a podľa chuti pridajte worcestrovú omáčku, papriku, soľ a korenie. Zmes dôkladne, ale jemne premiešajte, aby vznikol krémový, no stále šťavnatý tatarák.
Bagetku nakrájajte na tenké plátky a opečte ich nasucho alebo na troche oleja dozlatista. Horúce bagetky môžete jemne potrieť prekrojeným cesnakom alebo maslom. Na každý kúsok naneste primerané množstvo tatárskeho bifteku a ihneď podávajte, ideálne čerstvé a vychladené, aby vynikla chuť mäsa aj dochucovadiel.
Freepik3. Mini tortillové rolky s krémovým syrom, prosciuttom a sušenými paradajkami
Ingrediencie:
pšeničné tortilly
krémový syr (prírodný alebo jemne ochutený)
prosciutto (alebo kvalitná sušená šunka)
sušené paradajky v oleji
čerstvá rukola alebo baby špenát
čerstvo mleté čierne korenie
olivový olej (voliteľné)
Postup: Tortilly rozložte na pracovnú plochu a po celej ploche ich rovnomerne potrite krémovým syrom. Sušené paradajky nakrájajte na tenké pásiky alebo malé kúsky a rozložte ich na syr. Pridajte plátky prosciutta a niekoľko lístkov rukoly či špenátu, ktoré dodajú rolkám sviežosť.
Celú plochu jemne posypte čerstvo mletým čiernym korením a podľa chuti môžete pridať pár kvapiek olivového oleja. Tortillu pevne zrolujte do tvaru rolády a nechajte ju krátko odležať v chladničke, aby lepšie držala tvar. Následne ju ostrým nožom nakrájajte na menšie kúsky – mini rolky – a podávajte ako efektné, no jednoduché silvestrovské pohostenie.
4. Syrové guľky v rôznych obmenách
Ingrediencie:
jemný čerstvý syr (napr. krémový syr alebo tvarohový syr)
strúhaný tvrdý syr (eidam, gouda alebo čedar)
jemne nasekaná jarná cibuľka alebo pažítka
soľ podľa chuti
čerstvo mleté čierne korenie
mletá červená paprika, drvené orechy, sezam, bylinky alebo sušené paradajky na obalenie
Postup: Do misky dajte čerstvý syr a strúhaný tvrdý syr, pridajte nasekanú jarnú cibuľku alebo pažítku, osoľte a okoreňte. Všetko dôkladne premiešajte, aby vznikla kompaktná syrová hmota, ktorá sa bude dobre tvarovať. Ak je zmes príliš mäkká, môžete ju na pár minút odložiť do chladničky.
Zo syrovej hmoty vytvárajte malé guľky a následne ich obaľujte v rôznych obmenách – v mletej paprike, nasekaných orechoch, sezame, bylinkách alebo jemne posekaných sušených paradajkách. Guľky nechajte krátko vychladiť, aby spevneli a chute sa prepojili.
5. Pečené jednohubky s plesňovým syrom a hruškou
Ingrediencie:
bagetka alebo biela veka
plesňový syr (napr. niva, gorgonzola alebo rokfort)
zrelá, ale pevná hruška
tekutý med
vlašské orechy alebo lieskovce
maslo na potretie
čerstvo mleté čierne korenie
Postup: Bagetku alebo veku nakrájajte na tenké plátky a zľahka ich potrite maslom. Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Plesňový syr rozdrobnite alebo nakrájajte na menšie kúsky a rozložte ho na jednotlivé kúsky pečiva.
Hrušku umyte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na tenké plátky, ktoré položte na syr. Jednohubky jemne pokvapkajte medom, posypte nasekanými orechmi a zľahka okoreňte. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 8–10 minút, kým syr zmäkne a okraje pečiva nezačnú zlatnúť. Podávajte ešte teplé.
6. Syrové tyčinky so sezamom z lístkového cesta
Ingrediencie:
1 balenie chladeného lístkového cesta
100–150 g strúhaného tvrdého syra (eidam, gouda, cheddar alebo mix)
1 vajce
sezamové semienka
mletá paprika alebo čierne korenie (voliteľné)
hladká múka na podsypanie
Postup: Lístkové cesto rozviňte na jemne pomúčenej pracovnej doske. Povrch rovnomerne posypte strúhaným syrom a podľa chuti môžete pridať aj štipku mletej papriky alebo korenia. Cesto jemne pritlačte valčekom, aby sa syr lepšie spojil s cestom.
Cesto nakrájajte na približne 1,5–2 cm široké pásiky. Každý pásik uchopte na oboch koncoch a niekoľkokrát zatočte do tvaru vrtuľky. Takto pripravené tyčinky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie.
Vajíčko rozšľahajte a vrtuľky ním potrite. Posypte sezamovými semienkami a jemne ich pritlačte, aby počas pečenia neopadali. Pečte v rúre vyhriatej na 190 °C približne 12–15 minút, kým tyčinky nenarastú a nezískajú zlatistú farbu. Po vychladnutí sú krásne chrumkavé a ideálne ako slané silvestrovské pohostenie k vínu či sektu.
Freepik7. Nátierka z červenej repy s chrenom
Ingrediencie:
2 stredne veľké uvarené alebo pečené červené repy
100 g jemného tvarohu alebo krémového syra
1–2 lyžičky strúhaného chrenu (podľa chuti)
1 lyžica kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
1 lyžica citrónovej šťavy
soľ podľa chuti
čerstvo mleté čierne korenie
nasekaná pažítka alebo petržlenová vňať (voliteľné)
Postup: Červenú repu nastrúhajte najemno alebo rozmixujte v mixéri na jemnejšiu konzistenciu, podľa toho, či chcete rustikálnejšiu alebo hladkú nátierku. Pridajte tvaroh alebo krémový syr, kyslú smotanu a citrónovú šťavu, ktoré nátierku zjemnia a dodajú jej sviežosť.
Vmiešajte strúhaný chren, osoľte a dochuťte čiernym korením. Chren pridávajte postupne, aby nátierka nebola príliš ostrá. Nakoniec môžete primiešať aj nasekanú pažítku alebo petržlenovú vňať pre jemnú bylinkovú chuť. Nátierku nechajte aspoň 20–30 minút odležať v chladničke, aby sa chute prepojili. Podávajte na čerstvom chlebe, bagetkách alebo ako súčasť obložených jednohubiek.
8. Slané slaninové muffiny so syrom a kukuricou
Ingrediencie:
200 g hladkej múky
1 balenie kypriaceho prášku do pečiva
2 vajcia
150 ml mlieka
80 ml rastlinného oleja
120 g tvrdého syra (eidam, čedar alebo gouda), nastrúhaného
100 g slaniny, nakrájanej na malé kocky
1 malá konzerva kukurice (cca 150 g), scedená
soľ podľa chuti
čerstvo mleté čierne korenie
štipka mletej sladkej papriky alebo muškátového orieška (voliteľné)
Postup: Slaninu opečte na suchej panvici dozlatista a nechajte ju odkvapkať na papierovej utierke. V miske zmiešajte múku s kypriacim práškom, soľou a korením. V druhej miske vyšľahajte vajcia s mliekom a olejom.
Tekutú zmes postupne vmiešajte do suchej, len krátko premiešajte, aby cesto ostalo nadýchané. Pridajte nastrúhaný syr, opečenú slaninu a kukuricu a opatrne zapracujte do cesta. Hotové cesto rozdeľte do formy na muffiny vystlanej papierovými košíčkami alebo jemne vymastenej.
Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 20–25 minút, kým muffiny nezískajú zlatistú farbu a špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde suchá. Po upečení nechajte muffiny mierne vychladnúť a podávajte ešte teplé alebo úplne vychladnuté ako sýte slané pohostenie na silvestrovský stôl.
9. Mini panna cotta v pohárikoch
Ingrediencie:
400 ml smotany na šľahanie (min. 30 %)
100 ml plnotučného mlieka
60 g kryštálového cukru
1 vanilkový struk alebo 1 lyžička vanilkového extraktu
2 plátky želatíny (alebo cca 4 g práškovej želatíny)
ovocné pyré, čerstvé ovocie alebo ovocná omáčka na podávanie
Postup: Želatínu namočte do studenej vody a nechajte ju napučať podľa návodu. Smotanu, mlieko a cukor dajte do hrnca, pridajte vanilku a pomaly zohrievajte, kým sa cukor nerozpustí. Zmes by nemala vrieť, stačí ju zohriať tesne pod bod varu. Hrniec odstavte, pridajte vyžmýkanú želatínu a miešajte, kým sa úplne nerozpustí.
Hotovú zmes nalejte do malých pohárikov alebo dezertných misiek a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote. Následne ich uložte do chladničky aspoň na 3–4 hodiny, ideálne však cez noc, aby panna cotta krásne stuhla. Pred podávaním ozdobte ovocným pyré, čerstvým ovocím alebo tenkou vrstvou ovocnej omáčky.
Freepik10. Sladké kanapky so slaným karamelom
Ingrediencie:
1 balenie maslových sušienok alebo krehkých kanapkových piškót
200 ml smotany na šľahanie (min. 30 %)
1 balenie mascarpone (cca 250 g)
2–3 lyžice práškového cukru (podľa chuti)
1 lyžička vanilkového extraktu
slaný karamel (hotový alebo domáci)
hrubozrnná morská soľ
nasekané orechy alebo čokoládové hoblinky na dozdobenie (voliteľné)
Postup: Smotanu vyšľahajte dotuha a opatrne ju vmiešajte do mascarpone spolu s práškovým cukrom a vanilkou, aby vznikol jemný krém. Sušienky alebo kanapky rozložte na tácku a na každú naneste vrstvu krému, ideálne pomocou cukrárskeho vrecka.
Na krém pridajte lyžičku slaného karamelu a jemne ho rozotrite alebo nechajte prirodzene stekať po povrchu. Kanapky nakoniec posypte štipkou hrubozrnnej morskej soli a prípadne dozdobte orechmi či čokoládou. Pred podávaním ich nechajte krátko vychladiť.
Silvestrovský stôl plný chuti a radosti
Silvester je o stretnutiach, smiechu a drobných pochúťkach, ku ktorým sa hostia radi vracajú počas celého večera. Práve kombinácia tradičných chutí s modernými nápadmi robí pohostenie zaujímavým a živým. Nemusíte tráviť hodiny v kuchyni ani pripravovať zložité menu – stačí pár premyslených receptov, ktoré sa dobre kombinujú, krásne vyzerajú a chutia naprieč generáciami.
Keď sa na stole stretnú slané jednohubky, sýte nátierky aj jemné sladké dezerty, vznikne atmosféra, ktorá k silvestrovskému večeru jednoducho patrí. Doprajte si pohostenie, ktoré bude nielen chutné, ale aj uvoľnené a hravé, presne v duchu poslednej noci v roku. Nech je váš silvestrovský stôl pozvánkou na pohodu, dobrú náladu a radostný vstup do nového roka.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik
0 komentárov