Recepty na silvestrovské pohostenie – tipy na originálne pochúťky pre vás i hostí

silvestrovské pohostenie recepty

Silvester je večer, keď sa stretáva tradícia s chuťou vyskúšať niečo nové. Chceme pohostiť hostí, no zároveň netráviť celé hodiny v kuchyni a mať čas užiť si posledné chvíle roka. Práve preto sú malé, efektné a dobre kombinovateľné jedlá tou najlepšou voľbou.

Pripravili sme pre vás výber desiatich silvestrovských inšpirácií, ktoré spájajú klasické chute s moderným spracovaním. Nájdete medzi nimi slané jednohubky, sýtejšie kúsky aj jemné sladké bodky, ktoré krásne doplnia oslavy až do polnoci. Vyberte si tie, ktoré sa hodia k vášmu štýlu oslavy – a nechajte hostí, nech si pochutia.

Reklama

10 inšpirácií na silvestrovské pohostenie:

1. Obložené chlebíčky s chrenovou penou a údeným lososom

Ingrediencie:

  • čerstvý chlieb alebo veka

  • údený losos

  • smotanový syr (cream cheese)

  • čerstvý chren alebo chren z pohára

  • smotana na šľahanie

  • citrónová šťava

  • soľ

  • čerstvo mleté čierne korenie

  • kôpor alebo pažítka na ozdobu

  • maslo (voliteľné)

Postup: Smotanový syr vymiešajte s jemne nastrúhaným chrenom, trochou citrónovej šťavy, soľou a korením. Smotanu vyšľahajte do polotuha a opatrne ju vmiešajte do syrovej zmesi, aby vznikla nadýchaná chrenová pena. Chlieb nakrájajte na menšie kúsky a podľa chuti ho môžete jemne potrieť maslom. Na každý kúsok naneste chrenovú penu, navrch položte plátok údeného lososa a ozdobte kôprom alebo pažítkou. Pred podávaním nechajte chlebíčky krátko vychladiť, aby sa chute pekne prepojili.

2. Tatársky biftek na bagetkách

Ingrediencie:

  • kvalitné hovädzie mäso (sviečkovica alebo zadné)

  • žĺtok

  • dijonská alebo plnotučná horčica

  • kečup

  • jemne nasekaná cibuľa

  • sterilizované uhorky (jemne nasekané)

  • kapary (voliteľné)

  • worcestrová omáčka

  • mletá sladká paprika

  • soľ

  • čerstvo mleté čierne korenie

  • bagetka

  • cesnak

  • olej alebo maslo

Postup: Hovädzie mäso najemno nasekajte ostrým nožom alebo ho jemne naškrabte, aby si zachovalo štruktúru. V miske ho spojte so žĺtkom, horčicou, kečupom, cibuľou, uhorkami a podľa chuti pridajte worcestrovú omáčku, papriku, soľ a korenie. Zmes dôkladne, ale jemne premiešajte, aby vznikol krémový, no stále šťavnatý tatarák.

Bagetku nakrájajte na tenké plátky a opečte ich nasucho alebo na troche oleja dozlatista. Horúce bagetky môžete jemne potrieť prekrojeným cesnakom alebo maslom. Na každý kúsok naneste primerané množstvo tatárskeho bifteku a ihneď podávajte, ideálne čerstvé a vychladené, aby vynikla chuť mäsa aj dochucovadiel.

Tatársky biftek na bagetkách
Freepik

3. Mini tortillové rolky s krémovým syrom, prosciuttom a sušenými paradajkami

Ingrediencie:

  • pšeničné tortilly

  • krémový syr (prírodný alebo jemne ochutený)

  • prosciutto (alebo kvalitná sušená šunka)

  • sušené paradajky v oleji

  • čerstvá rukola alebo baby špenát

  • čerstvo mleté čierne korenie

  • olivový olej (voliteľné)

Postup: Tortilly rozložte na pracovnú plochu a po celej ploche ich rovnomerne potrite krémovým syrom. Sušené paradajky nakrájajte na tenké pásiky alebo malé kúsky a rozložte ich na syr. Pridajte plátky prosciutta a niekoľko lístkov rukoly či špenátu, ktoré dodajú rolkám sviežosť.

Celú plochu jemne posypte čerstvo mletým čiernym korením a podľa chuti môžete pridať pár kvapiek olivového oleja. Tortillu pevne zrolujte do tvaru rolády a nechajte ju krátko odležať v chladničke, aby lepšie držala tvar. Následne ju ostrým nožom nakrájajte na menšie kúsky – mini rolky – a podávajte ako efektné, no jednoduché silvestrovské pohostenie.

Reklama

4. Syrové guľky v rôznych obmenách

Ingrediencie:

  • jemný čerstvý syr (napr. krémový syr alebo tvarohový syr)

  • strúhaný tvrdý syr (eidam, gouda alebo čedar)

  • jemne nasekaná jarná cibuľka alebo pažítka

  • soľ podľa chuti

  • čerstvo mleté čierne korenie

  • mletá červená paprika, drvené orechy, sezam, bylinky alebo sušené paradajky na obalenie

Postup: Do misky dajte čerstvý syr a strúhaný tvrdý syr, pridajte nasekanú jarnú cibuľku alebo pažítku, osoľte a okoreňte. Všetko dôkladne premiešajte, aby vznikla kompaktná syrová hmota, ktorá sa bude dobre tvarovať. Ak je zmes príliš mäkká, môžete ju na pár minút odložiť do chladničky.

Zo syrovej hmoty vytvárajte malé guľky a následne ich obaľujte v rôznych obmenách – v mletej paprike, nasekaných orechoch, sezame, bylinkách alebo jemne posekaných sušených paradajkách. Guľky nechajte krátko vychladiť, aby spevneli a chute sa prepojili. 

5. Pečené jednohubky s plesňovým syrom a hruškou

Ingrediencie:

  • bagetka alebo biela veka

  • plesňový syr (napr. niva, gorgonzola alebo rokfort)

  • zrelá, ale pevná hruška

  • tekutý med

  • vlašské orechy alebo lieskovce

  • maslo na potretie

  • čerstvo mleté čierne korenie

Postup: Bagetku alebo veku nakrájajte na tenké plátky a zľahka ich potrite maslom. Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Plesňový syr rozdrobnite alebo nakrájajte na menšie kúsky a rozložte ho na jednotlivé kúsky pečiva.

Hrušku umyte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na tenké plátky, ktoré položte na syr. Jednohubky jemne pokvapkajte medom, posypte nasekanými orechmi a zľahka okoreňte. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 8–10 minút, kým syr zmäkne a okraje pečiva nezačnú zlatnúť. Podávajte ešte teplé.

6. Syrové tyčinky so sezamom z lístkového cesta

Ingrediencie:

  • 1 balenie chladeného lístkového cesta

  • 100–150 g strúhaného tvrdého syra (eidam, gouda, cheddar alebo mix)

  • 1 vajce

  • sezamové semienka

  • mletá paprika alebo čierne korenie (voliteľné)

  • hladká múka na podsypanie

Postup: Lístkové cesto rozviňte na jemne pomúčenej pracovnej doske. Povrch rovnomerne posypte strúhaným syrom a podľa chuti môžete pridať aj štipku mletej papriky alebo korenia. Cesto jemne pritlačte valčekom, aby sa syr lepšie spojil s cestom.

Cesto nakrájajte na približne 1,5–2 cm široké pásiky. Každý pásik uchopte na oboch koncoch a niekoľkokrát zatočte do tvaru vrtuľky. Takto pripravené tyčinky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie.

Vajíčko rozšľahajte a vrtuľky ním potrite. Posypte sezamovými semienkami a jemne ich pritlačte, aby počas pečenia neopadali. Pečte v rúre vyhriatej na 190 °C približne 12–15 minút, kým tyčinky nenarastú a nezískajú zlatistú farbu. Po vychladnutí sú krásne chrumkavé a ideálne ako slané silvestrovské pohostenie k vínu či sektu.

Syrové tyčinky so sezamom z lístkového cesta
Freepik

7. Nátierka z červenej repy s chrenom

Ingrediencie:

  • 2 stredne veľké uvarené alebo pečené červené repy

  • 100 g jemného tvarohu alebo krémového syra

  • 1–2 lyžičky strúhaného chrenu (podľa chuti)

  • 1 lyžica kyslej smotany alebo bieleho jogurtu

  • 1 lyžica citrónovej šťavy

  • soľ podľa chuti

  • čerstvo mleté čierne korenie

  • nasekaná pažítka alebo petržlenová vňať (voliteľné)

Postup: Červenú repu nastrúhajte najemno alebo rozmixujte v mixéri na jemnejšiu konzistenciu, podľa toho, či chcete rustikálnejšiu alebo hladkú nátierku. Pridajte tvaroh alebo krémový syr, kyslú smotanu a citrónovú šťavu, ktoré nátierku zjemnia a dodajú jej sviežosť.

Vmiešajte strúhaný chren, osoľte a dochuťte čiernym korením. Chren pridávajte postupne, aby nátierka nebola príliš ostrá. Nakoniec môžete primiešať aj nasekanú pažítku alebo petržlenovú vňať pre jemnú bylinkovú chuť. Nátierku nechajte aspoň 20–30 minút odležať v chladničke, aby sa chute prepojili. Podávajte na čerstvom chlebe, bagetkách alebo ako súčasť obložených jednohubiek.

8. Slané slaninové muffiny so syrom a kukuricou

Ingrediencie:

  • 200 g hladkej múky

  • 1 balenie kypriaceho prášku do pečiva

  • 2 vajcia

  • 150 ml mlieka

  • 80 ml rastlinného oleja

  • 120 g tvrdého syra (eidam, čedar alebo gouda), nastrúhaného

  • 100 g slaniny, nakrájanej na malé kocky

  • 1 malá konzerva kukurice (cca 150 g), scedená

  • soľ podľa chuti

  • čerstvo mleté čierne korenie

  • štipka mletej sladkej papriky alebo muškátového orieška (voliteľné)

Postup: Slaninu opečte na suchej panvici dozlatista a nechajte ju odkvapkať na papierovej utierke. V miske zmiešajte múku s kypriacim práškom, soľou a korením. V druhej miske vyšľahajte vajcia s mliekom a olejom.

Tekutú zmes postupne vmiešajte do suchej, len krátko premiešajte, aby cesto ostalo nadýchané. Pridajte nastrúhaný syr, opečenú slaninu a kukuricu a opatrne zapracujte do cesta. Hotové cesto rozdeľte do formy na muffiny vystlanej papierovými košíčkami alebo jemne vymastenej.

Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 20–25 minút, kým muffiny nezískajú zlatistú farbu a špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde suchá. Po upečení nechajte muffiny mierne vychladnúť a podávajte ešte teplé alebo úplne vychladnuté ako sýte slané pohostenie na silvestrovský stôl.

9. Mini panna cotta v pohárikoch

Ingrediencie:

  • 400 ml smotany na šľahanie (min. 30 %)

  • 100 ml plnotučného mlieka

  • 60 g kryštálového cukru

  • 1 vanilkový struk alebo 1 lyžička vanilkového extraktu

  • 2 plátky želatíny (alebo cca 4 g práškovej želatíny)

  • ovocné pyré, čerstvé ovocie alebo ovocná omáčka na podávanie

Postup: Želatínu namočte do studenej vody a nechajte ju napučať podľa návodu. Smotanu, mlieko a cukor dajte do hrnca, pridajte vanilku a pomaly zohrievajte, kým sa cukor nerozpustí. Zmes by nemala vrieť, stačí ju zohriať tesne pod bod varu. Hrniec odstavte, pridajte vyžmýkanú želatínu a miešajte, kým sa úplne nerozpustí.

Hotovú zmes nalejte do malých pohárikov alebo dezertných misiek a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote. Následne ich uložte do chladničky aspoň na 3–4 hodiny, ideálne však cez noc, aby panna cotta krásne stuhla. Pred podávaním ozdobte ovocným pyré, čerstvým ovocím alebo tenkou vrstvou ovocnej omáčky. 

Mini panna cotta v pohárikoch
Freepik

10. Sladké kanapky so slaným karamelom 

Ingrediencie:

  • 1 balenie maslových sušienok alebo krehkých kanapkových piškót

  • 200 ml smotany na šľahanie (min. 30 %)

  • 1 balenie mascarpone (cca 250 g)

  • 2–3 lyžice práškového cukru (podľa chuti)

  • 1 lyžička vanilkového extraktu

  • slaný karamel (hotový alebo domáci)

  • hrubozrnná morská soľ

  • nasekané orechy alebo čokoládové hoblinky na dozdobenie (voliteľné)

Postup: Smotanu vyšľahajte dotuha a opatrne ju vmiešajte do mascarpone spolu s práškovým cukrom a vanilkou, aby vznikol jemný krém. Sušienky alebo kanapky rozložte na tácku a na každú naneste vrstvu krému, ideálne pomocou cukrárskeho vrecka. 

Na krém pridajte lyžičku slaného karamelu a jemne ho rozotrite alebo nechajte prirodzene stekať po povrchu. Kanapky nakoniec posypte štipkou hrubozrnnej morskej soli a prípadne dozdobte orechmi či čokoládou. Pred podávaním ich nechajte krátko vychladiť.

Reklama

Silvestrovský stôl plný chuti a radosti

Silvester je o stretnutiach, smiechu a drobných pochúťkach, ku ktorým sa hostia radi vracajú počas celého večera. Práve kombinácia tradičných chutí s modernými nápadmi robí pohostenie zaujímavým a živým. Nemusíte tráviť hodiny v kuchyni ani pripravovať zložité menu – stačí pár premyslených receptov, ktoré sa dobre kombinujú, krásne vyzerajú a chutia naprieč generáciami.

Keď sa na stole stretnú slané jednohubky, sýte nátierky aj jemné sladké dezerty, vznikne atmosféra, ktorá k silvestrovskému večeru jednoducho patrí. Doprajte si pohostenie, ktoré bude nielen chutné, ale aj uvoľnené a hravé, presne v duchu poslednej noci v roku. Nech je váš silvestrovský stôl pozvánkou na pohodu, dobrú náladu a radostný vstup do nového roka.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

0/5 - 0 hlasov
Prihláste sa pod svojím účtom, aby ste mohli jednoducho komentovať články, zapájať sa do súťaží a hlasovať.
Ak ešte nemáte vytvorený účet, neváhajte a zaregistrujte sa – získate tak plný prístup k interaktívnym funkciám webu.

0 komentárov

Vaše meno:

Pre zapojenie do súťaže je potrebné vyplniť tieto údaje:

Email:

Telefón:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE