Kel v hlavnej role – TOP recepty, ktoré zmenia váš názor na neobľúbenú zeleninu

Asi každý z nás má minimálne jeden druh zeleniny, ktorý skrátka neobľubuje. Ktorý je ten váš? Niektorí neprišli a ani nikdy neprídu na chuť cvikle, ďalší sa nekamarátia so špargľou a iní zase nevedia pochopiť, ako si niekto môže pochutnávať na brokolici alebo karfiole. Rebríčku najviac nenávidených druhov zeleniny však kraľuje kel, a to hlavne ružičkový kel, čo sa už mnohokrát potvrdilo v rôznych anketách a prieskumoch. 

Je to však veľká škoda, pretože kel, či už ten kučeravý alebo ružičkový, je nielen veľmi zdravý, ale pripraviť sa z neho dá množstvo fantastických dobrôt. Ak ste skúšali napríklad kelovú polievku alebo kelový prívarok a neboli vám po chuti, možno treba skúsiť trebárs kelové fašírky alebo zapečený kel. Dnes vám prinášame niekoľko zaujímavých a nenáročných receptov na chutné pokrmy z kučeravého aj ružičkového kelu. Verte, oplatí sa im dať šancu!

Kelový prívarok

Ingrediencie:

  • 800 g hlávka kelu

  • 80 g cibule
  • 300 g zemiakov
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 250 ml smotany na varenie
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 PL hladkej múky
  • soľ
  • mletá rasca

Postup: Cibuľu očistíme a nadrobno nakrájame. Následne si očistíme kel, ktorý zbavíme vrchných listov a pokrájame ho na rezance. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na stredne veľké kocky. V hrnci si rozohrejeme malé množstvo oleja a opražíme na ňom cibuľu. Následne pridáme aj pokrájaný kel so zemiakmi. Osolíme, pridáme rascu a trochu podlejeme vodou. Potom pod pokrievkou necháme dusiť asi 30 minút.

Kel občas premiešame a pred zahusťovaním doň pridáme ešte pretlačené strúčiky cesnaku. Múku rozmiešame v smotane a pridáme do prívarku. Necháme chvíľku prevrieť a odstavíme. Podávame napríklad s celozrnným pečivom, opečeným údeným mäsom alebo opečeným tofu.

Odporúčame: ​Rýchly recept na ratatouille: Tejto francúzskej pochúťke neodoláte!

Kelové fašírky

Ingrediencie:

  • 1 menší kel
  • 1 cibuľa
  • 100 g tvrdého syra
  • 2 vajcia
  • 1 hrnček ovsených vločiek
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL soli
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 ČL mletej červenej papriky
  • 1 ČL majoránu
  • strúhanka

Postup: Kel si uvaríme v osolenej vode. Cibuľu nakrájame nadrobno, syr na malé kocky. Uvarený kel najemno nasekáme alebo pomixujeme. Pridáme cibuľu, syr, pretlačené strúčiky cesnaku a vajíčka a dôkladne premiešame. Prisypeme aj ovsené vločky, soľ a koreniny a vymiešame jednotnú zmes. Následne si zo zmesi po kúskoch odoberáme a tvarujeme fašírky, ktoré obalíme v strúhanke.

Fašírky poukladáme na vymastený plech a z každej stany pečieme na 180 °C asi 10 minút. Podávame napríklad so zemiakovou kašou alebo pečenými zemiakmi. 

Mäsové závitky v kelových listoch

Ingrediencie:

  • 10 kelových listov

  • 350 g mletého hovädzieho alebo morčacieho mäsa
  • 0,5 hrnčeka ryže
  • 1 vajce
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 6 PL lúpaných krájaných paradajok
  • 2 PL olivového oleja
  • 300 ml vývaru
  • soľ a mleté čierne korenie
  • majorán

Postup: Ryžu si uvaríme vo vode do polomäkka. Kelové listy umyjeme a uvaríme ich v osolenej vode (stačí 2 minúty po zovretí). V miske si zmiešame mleté mäso s vajcom, pridáme aj jednu najemno nastrúhanú cibuľu, prelisovaný cesnak a uvarenú ryžu. Dobre premiešame a dochutíme soľou, korením a majoránom. Následne plníme kelové listy. Do každého listu dáme dve až tri lyžice mäsovej zmesi, okraje preložíme a listy zavinieme. 

Nadrobno si nakrájame druhú cibuľu a opražíme ju na panvici s olejom. Pridáme lúpané paradajky, vývar a premiešame. Podľa potreby trošku osladíme alebo okoreníme a chvíľu povaríme. Naplnené kelové listy poukladáme do zapekacej misky tesne vedľa seba a zalejeme ich pripravenou omáčkou. Prikryjeme a dusíme v rúre 45 minút pri teplote 200 °C. Následne odokryjeme, závitky pootáčame a necháme odokryté dopiecť asi 15 minút. Podávame napríklad s varenými zemiakmi alebo pyré. 

Kelové rizoto

Ingrediencie:

  • 400 g listov kelu

  • 2 šalotky
  • 250 g ryže arborio
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 ČL sušeného tymianu
  • 4 PL nastrúhaného parmezánu
  • 4 PL hobliniek parmezánu
  • 1 ČL soli
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • vetvičky čerstvého tymianu

Postup: Šalotku si najemno nakrájame a dozlatista ju orestujeme na rozpálenom oleji. Prisypeme ryžu a chvíľu pražíme. Následne prilejeme asi štvrtinu horúceho vývaru. Na malom ohni necháme pomaly variť. Postupne prilievame aj zvyšok vývaru. Po 10 minútach pridáme nakrájaný kel, sušený tymian, soľ a korenie. Keď kel a ryža zmäknú, pridáme nastrúhaný parmezán. Hotové rizoto ozdobíme parmezánovými hoblinkami, čerstvým tymianom a podávame. 

Polievka z ružičkového kelu

Ingrediencie:

  • 600 g ružičkového kelu

  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 l vývaru zeleninového
  • 100 ml smotany na varenie
  • 1/2 ČL kari korenia
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 2 PL oleja

Postup: Zemiaky, cesnak, cibuľu a kel očistíme. Cibuľu najemno nasekáme a v hrnci ju opražíme na troche oleja. Časť kelu chvíľu povaríme v osolenej vode a zvyšný kel pokrájame na malé kúsky. Zemiaky pokrájame na malé kocky a pridáme spolu s cesnakom k cibuli. Pridáme aj kari korenie a chvíľu pražíme. Následne pridáme tiež pokrájaný kel a zalejeme horúcim vývarom (alebo vodou) a smotanou na varenie.

Povaríme do zmäknutia. Rozmixujeme ponorným mixérom a ochutíme soľou a korením. Pridáme pár hlavičiek uvareného kelu, ktoré sme si odložili a odstavíme. Podávame s pečivom či opečenými krutónmi. 

Zapekaný ružičkový kel

Ingrediencie:

  • 500 g ružičkového kelu

  • 3 PL masla
  • 1 šalotka
  • 100 g schwarzwaldskej šunky
  • 1/2 ČL kajenskej papriky alebo mletého chilli
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 1/2 hrnčeka strúhaného čedaru
  • 1/2 hrnčeka strúhaného ementálu
  • soľ

Postup: Na panvici si do chrumkava opečieme šunku a odložíme nabok. Následne na panvici na strednom plameni rozohrejeme maslo. Pridáme najemno nasekanú šalotku a prepolené hlavičky ružičkového kelu. Osolíme a pridáme kajenskú papriku. Miešame a opekáme asi 15 minút. Opečený kel premiestnime do zapekacej misky a zalejeme smotanou na šľahanie. Zasypeme nastrúhaným čedarom a ementálom a nakoniec posypeme aj šunkou. Pečieme v rúre do zlatista asi 15 minút pri teplote 190 °C. Podávame s varenými zemiakmi, kašou alebo opečenými zemiakmi. 

Odporúčame: ​Špenátové cestoviny – takto pripravené si ich zamiluje každý

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE