Recepty z rebarbory: Rýchle, jednoduché a hlavne osviežujúce

Recepty z rebarbory

Sezóna rebarbory sa začína v apríli a končí v júni. Táto obrovská trvalka nie je v našich záhradách až taká častá. Pochádza z východnej Ázie a do Európy sa dostala až v 18. storočí. Dužinaté stonky môžu mať zelenú alebo červenkastú farbu. Sú vhodné na prípravu sviežich letných koláčov, lahodného kompótu, ale aj marmelády. 

Rebarbora je vlastne zelenina, ale pripravuje sa ako ovocie. Príjemnú kyslastú chuť rebarbory spôsobuje kyselina jablčná a citrónová. Vysoký obsah vlákniny napomáha tráveniu. Je bohatá na vitamíny, draslík a horčík.

Čo ste o rebarbore možno nevedeli?

Hoci dnes ju vnímame skôr ako kuchynskú surovinu, v minulosti sa rebarbora používala najmä v tradičnej čínskej medicíne. Koreň rebarbory sa využíval ako prírodné preháňadlo a na podporu trávenia. Jej liečivé vlastnosti boli známe dávno predtým, než si získala miesto v európskych dezertoch. Aj dnes sa extrakty z koreňa rebarbory používajú v niektorých prírodných doplnkoch výživy.

Zaujímavosťou je, že rebarbora patrí medzi rastliny s najvyšším obsahom kyseliny šťaveľovej spomedzi bežných potravín. Práve táto látka je zodpovedná za jej ostrú kyslastú chuť, ale aj za riziká pri nadmernej konzumácii. 

Kyselina šťaveľová sa viaže na vápnik v tele a pri častom príjme môže prispievať k vzniku obličkových kameňov, preto je vhodné kombinovať rebarboru s potravinami bohatými na vápnik, ako je napríklad mlieko alebo jogurt.

V niektorých krajinách, ako je napríklad Anglicko, sa pestuje špeciálny typ rebarbory nazývaný "forced rhubarb", ktorá sa zberá v tme, čo spôsobuje jemnejšiu chuť a jasnejšiu ružovú farbu stoniek. Tento spôsob pestovania je súčasťou britskej záhradkárskej tradície a rebarbora vypestovaná týmto spôsobom patrí medzi vyhľadávané kulinárske delikatesy.

rebarbora
Shutterstock®

Tipy na pestovanie a prípravu rebarbory

Rebarbora vôbec nie je náročná na pestovanie, znáša slnečné aj tienisté miesta a darí sa jej i v chladnejších polohách. Ak chcete mať úrodu skôr, prikryte ju vo februári väčším črepníkom. Pri zbere stonky nerežte nožom, ale vylamujte ich. 

Od konca júna skončite zber a nechajte na rastline aspoň štyri listy, aby si vytvorila zásobné látky aj na ďalší rok. Stonky pred prípravou ošúpte a nakrájajte na trojcentimetrové kúsky. Nadbytočné množstvo si môžete do zásoby zamraziť, a to surové alebo tepelne upravené.

Rýchle rebarborové pochúťky

Najznámejšie sú recepty na osviežujúce rebarborové koláče. My sme si však pre vás pripravili recepty, ktoré sú jednoduché a rýchle. Môžete si v nich vychutnať sladkú kyslosť rebarbory, aj keď nemáte práve čas na vypekanie zložitých múčnikov.

rebarborový kompót
Shutterstock®

1. Rebarborový kompót

Pretože rebarbora má výraznú kyslú chuť, k 500 g rebarbory pridajte 250 g kryštálového cukru, vanilkový cukor, trochu podlejte vodou a varte pri nižšej teplote asi 20 minút, kým sa cukor neroztopí a rebarbora nerozvarí. Pripravený kompót nechajte vychladnúť. 

Využiť ho môžete nasledovným spôsobom:

  • polejte ním jogurt;
  • pridajte k raňajkovým musli;
  • naplňte ním palacinky;
  • ozdobte ním sladký francúzsky toast alebo vafle;
  • použite ako polevu na vanilkovú zmrzlinu.

2. Pečená rebarbora so šľahačkou

Vyskúšajte jednoduchú gurmánsku lahôdku. Očistenú rebarboru pokrájajte na približne šesťcentimetrové kúsky, poukladajte do nižšej nádoby na pečenie. Pridajte cukor podľa chuti a polejte šťavou z pomaranča. 

V predhriatej rúre pečte pri 200 stupňoch približne 20 až 25 minút, kým rebarbora nebude mäkká a cukor sa neroztopí. Dezert podávajte teplý alebo studený poliaty sirupom z pekáčika spolu s cream fresh, šľahačkou, mascarpone alebo vanilkovou zmrzlinou.

pečená rebarbora so šľahačkou
Shutterstock®

3. Rebarborové smoothie

Na osviežujúci nápoj plný chuti zmixujte vychladený rebarborový kompót (alebo dusenú rebarboru) s banánom, bielym jogurtom a lyžicou medu. Ak chcete nápoj redší, pridajte trochu vody alebo rastlinného mlieka. Smoothie je ideálne na raňajky alebo ako zdravý dezert počas horúcich dní.

4. Rebarborový čaj s medom a zázvorom

Na lahodný čaj nakrájajte asi 200 g rebarbory na menšie kúsky, zalejte pol litrom vody, pridajte kúsky čerstvého zázvoru a povarte 10 minút. Preceďte, dochuťte medom a podávajte teplé alebo chladené. Tento čaj nielen osvieži, ale aj povzbudí trávenie.

5. Rebarborový crumble

Nakrájanú rebarboru (cca 400 g) dajte do zapekacej misy, posypte lyžicou cukru a trochou škorice. Navrch rozdrobte zmes z 100 g masla, 100 g hladkej múky a 80 g trstinového cukru. Pečte pri 180 °C asi 30 minút, kým vrch nebude zlatistý. Podávajte ešte teplé, ideálne s kopčekom vanilkovej zmrzliny.

6. Rebarborový džem s jahodami

Tento džem je ideálny na hrianky, koláče alebo ako darček v poháriku.

Ingrediencie:

  • 500 g rebarbory (nakrájanej na malé kúsky)

  • 300 g jahôd

  • 500 g želírovacieho cukru (2:1)

  • šťava z 1 citróna

  • 1 balíček vanilkového cukru

Postup: Rebarboru a jahody vložte do väčšieho hrnca, pridajte citrónovú šťavu a vanilkový cukor. Prisypte želírovací cukor, premiešajte a nechajte 30 minút odstáť, kým sa nevytvorí šťava. Potom zmes priveďte do varu a varte 5–10 minút, kým nezhustne. Horúci džem nalejte do sterilizovaných pohárov, uzavrite a otočte hore dnom na 5 minút.

7. Rebarborový koláč na plech

Jednoduchý a rýchly koláč s osviežujúcou kyselkavou chuťou.

Ingrediencie:

  • 500 g rebarbory

  • 4 vajcia

  • 200 g práškového cukru

  • 1 balíček vanilkového cukru

  • 250 g polohrubej múky

  • 1 balíček prášku do pečiva

  • 100 ml oleja

  • 100 ml mlieka

Postup: Vajcia vyšľahajte s cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Pridajte olej a mlieko, následne vmiešajte múku s práškom do pečiva. Cesto nalejte na vymastený a múkou vysypaný plech. Rebarboru ošúpte, nakrájajte na malé kúsky a rozložte po ceste. Pečte pri 180 °C približne 35 minút. Po vychladnutí môžete posypať práškovým cukrom.

Na rebarboru si treba dávať aj pozor

Veľké krásne listy rebarbory sú jedovaté. Rebarboru nikdy nejedzte surovú, pretože obsahuje veľa kyseliny šťaveľovej a z tohto dôvodu ju nekonzumujte častejšie ako dvakrát do týždňa. Pokiaľ vás trápia žlčníkové alebo močové kamene, radšej sa jej vzdajte.

Aktualizovaný článok: 04.05.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Pre zapojenie do súťaže je potrebné vyplniť tieto údaje:

Email:

Telefón:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE