Vajíčkový šalát na 7 spôsobov – skúsite retro recept či modernú verziu s ananásom?

vajíčkový šalát

Vajíčka na tvrdo predstavujú skvelú potravinu, a to v prvom rade preto, lebo sú výživné a taktiež preto, lebo majú všestranné využitie. Varenie vajca na tvrdo predstavuje prakticky najzdravší spôsob prípravy vajec, pretože pri varení nie je potravina vystavená až takým vysokým teplotám. Navyše dochádza len k miernej oxidácii tukov, čo je veľmi žiaduce. 

Vajcia na tvrdo sú skvelým zdrojom bielkovín, dobre zasýtia a doplnia i viaceré minerály a ďalšie živiny. A ako si ich vychutnať? Samozrejme, zjesť ich ako olovrant či desiatu možno aj samostatne, no sú skvelé napríklad na obložené chlebíčky alebo prípravu nátierok. Rovnako sú výbornou prílohou k prívarkom, napríklad šošovicovému prívarku

A čo tak si z nich pripraviť vajíčkový šalát? Prinášame recept na klasický retro vajíčkový šalát podľa štátnej normy ČSN 50151, ale aj niekoľko receptov na moderné a netradičné verzie vajíčkového šalátu, trebárs so sušenými paradajkami alebo ananásom. Čo tak vyskúšať niečo netradičné?

1. Retro vajíčkový šalát – najlepší tradičný vajíčkový šalát

Ingrediencie: 

  • 9 vajec
  • 160 g majonézy (podľa tradičného receptu by mala byť doma vyrobená)
  • 175 g uvarených zemiakov
  • 162 g sterilizovaných uhoriek
  • 68 g cibule
  • 40 g horčice
  • 15 g octu
  • soľ

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke a očistíme. Vajíčka uvaríme natvrdo, necháme ochladnúť a nakrájame na väčšie kúsky. Uhorky nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu nakrájame nadrobno, následne ju dáme do sitka a prelejeme vriacou vodou (vďaka tomu nebude tak štipľavá). V miske si zmiešame vajíčka, uhorky a cibuľu a pridáme na malé kocky nakrájané zemiaky. Potom primiešame majonézu, horčicu a ocot. Premiešame a podľa chuti ešte osolíme. 

Ako pripraviť domácu majonézu?

Ingrediencie: 

  • 2 veľké alebo 3 malé žĺtky
  • 210 g klasického stolového oleja
  • soľ
  • cukor
  • ocot (alebo citrónovú šťavu)

Postup: Vajcia vyberieme z chladničky skôr a počkáme, kým budú mať izbovú teplotu. Oddelíme si žĺtky, ktoré začneme šľahať metličkou. Popritom pomaly prilievame olej. Keď zmes začne hustnúť, môžeme prilievať olej vo väčšej dávke. Keď je majonéza trochu zhustnutá, pridáme soľ, cukor a zopár kvapiek octu. Ešte trochu prešľaháme a máme hotovo.

Odporúčame: Ako pripraviť domáce žemle na hamburger? Z týchto receptov si isto vyberiete!

vajíčkový šalát z kyslej smotany
Depositphotos

2. Rýchly vajíčkový šalát z kyslej smotany s jarnou cibuľkou

Ingrediencie: 

  • 6 vajec
  • 2 jarné cibuľky
  • 2 PL horčice
  • 100 g kyslej smotany
  • soľ podľa chuti
  • čerstvá pažítka

Postup: Vajíčka si uvaríme natvrdo a necháme vychladnúť. Následne ich ošúpeme, prekrojíme a do misky vydlabeme uvarené žĺtky. Bielky si nakrájame na drobné kocky. Na malé kúsky nakrájame aj jarnú cibuľu, pažítku nasekáme. Žĺtky popučíme vidličkou, osolíme, pridáme horčicu a kyslú smotanu. Poriadne vymiešame. Žĺtkovú zmes pridáme k bielkom a jarnej cibuľke. Podľa potreby ešte osolíme a nakoniec primiešame aj pažítku. Pred podávaním necháme vychladnúť v chladničke. 

3. Karí vajíčkový šalát s hráškom

Ingrediencie: 

  • 4 vajcia
  • 3 PL nízkotučného gréckeho jogurtu (50 g)
  • 2 PL sterilizovaného zeleného hrášku
  • 1 veľká kyslá uhorka
  • 1 malá mrkva
  • 1 jarná cibuľka
  • 1 ČL karí korenia
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • soľ a čierne mleté korenie

Postup: Vajíčka si uvaríme natvrdo, ošúpeme a vychladnuté nakrájame na menšie kocky. Mrkvu nastrúhame a kyslú uhorku s jarnou cibuľkou nakrájame najemno. V miske si následne zmiešame uhorku, mrkvu, cibuľku, grécky jogurt, hrášok a dochutíme karí korením, citrónovou šťavou. Osolíme a okoreníme. K zmesi zľahka primiešame pokrájané vajíčka. Šalát možno podávať studený aj teplý. 

Odporúčame: TOP tipy na zdravé recepty s medvedím cesnakom: Ktorý vyskúšate?

vajíčkový šalát s ananásom
Depositphotos

4. Netradičný vajíčkový šalát s ananásom

Ingrediencie: 

  • 10 vajec
  • 250 g majonézy
  • 100 g tvrdého syra
  • 200 g kuracej šunky
  • menší zväzok jarnej cibuľky
  • plechovka kukurice
  • plechovka ananásu

Postup: Jarnú cibuľku si nasekáme najemno. Pridáme ananás nakrájaný na tenké prúžky a taktiež na pásiky nakrájanú šunku. Zamiešame s polkou majonézy. Vajíčka uvaríme natvrdo, olúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Pridáme k základu. Taktiež pridáme nastrúhaný syr, scedenú kukuricu a druhú polovicu majonézy. Zľahka, ale dôkladne premiešame. Necháme odležať v chladničke, ideálne cez noc. Podávame s čerstvou bagetkou. 

5. Mediteránsky vajíčkový šalát so sušenými paradajkami

Ingrediencie: 

  • 8 vajec
  • 1,5 šálky sušených paradajok bez oleja
  • 1,5 šálky nakrájanej červenej cibule
  • 1,5 nakrájanej šalátovej uhorky
  • štvrť šálky nakrájaných olív
  • 1,5 šálky gréckeho jogurtu
  • 1,5 ČL oregana
  • štvrť lyžičky mletej rasce
  • 1,5 ČL morskej soli
  • mleté čierne korenie
  • trochu citrónovej šťavy

Postup: Vajíčka uvaríme natvrdo, ošúpeme a po vychladnutí nakrájame na menšie kúsky. Pridáme nasekané sušené paradajky, červenú cibuľu, uhorku aj olivy. Následne primiešame grécky jogurt s citrónovou šťavou a koreninami (oregano, mletá rasca, soľ, čierne korenie). Vymiešame a necháme vychladnúť v chladničke. 

Odporúčame: Rinovírusy: Ako sa pred nimi počas chrípkovej sezóny ochrániť?!

6. Zdravý mrkvovo-vajíčkový šalát

  • 4 väčšie mrkvy
  • 4 vajcia
  • 2 lyžice gréckeho jogurtu (alebo bieleho jogurtu)
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • pažítka alebo petržlenová vňať na ozdobenie

Postup: Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemno, vajcia uvaríme natvrdo (asi 10 minút), následne ich ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. V miske zmiešame nastrúhanú mrkvu s vajíčkami, pridáme grécky jogurt a citrónovú šťavu, všetko dôkladne premiešame. Dochutíme soľou a čiernym korením podľa vlastnej chuti. Na záver šalát ozdobíme nasekanou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou a podávame buď ako ľahkú prílohu alebo zdravý snack.

7. Jednoduchý vajíčkový šalát s kyslou uhorkou a paprikou

  • 5 vajec
  • 2 kyslé uhorky
  • 1 červená paprika
  • 2 lyžice majonézy alebo gréckeho jogurtu
  • 1 lyžička horčice
  • 1/2 lyžičky chilli omáčky (alebo podľa chuti)
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

Postup: Vajcia uvaríme natvrdo, necháme ich vychladnúť, ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Kyslé uhorky a červenú papriku nakrájame na malé kocky a pridáme k vajíčkam. V samostatnej miske zmiešame majonézu (alebo grécky jogurt), horčicu a chilli omáčku, čím vytvoríme pikantný dresing. Dresing pridáme k vajíčkovej zmesi, osolíme a okoreníme podľa chuti. Všetko dôkladne premiešame, aby sa chute spojili. Šalát podávame vychladený, ozdobený čerstvou petržlenovou vňaťou, ako samostatné jedlo alebo prílohu k pečivu.

Aktualizovaný článok: 31.10.2024

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE