Sladký, zdravý, prehliadaný: Spoznajte benefity plodov muchovníka!

benefity muchovníka

Možno ste o ňom už počuli ako o „indiánskej čučoriedke“, možno ste ho našli v záhradnom centre pod menom Amelanchier. Alebo ste si len všimli, že v záhrade suseda rastie čosi, čo vyzerá ako čučoriedka, chutí ako sladký kompromis medzi černicou a čučoriedkou, a ešte aj krásne kvitne. 

Nuž, dovoľte, aby sme vám predstavili muchovník – rastlinu, ktorá si zaslúži oveľa viac pozornosti, než sa jej zatiaľ dostáva.

Muchovník nemá nič s muchami

Muchovník (Amelanchier), ľudovo nazývaný aj indiánska čučoriedka, je ker alebo strom, ktorý pochádza zo Severnej Ameriky. Domorodé kmene ho poznali už stáročia predtým, než sme vôbec vedeli, čo je to smoothie. Zbierali plody, sušili ich, mleli na múku alebo ich miešali s mäsom do výživného pokrmu „pemmican“. Bol to ich spôsob, ako si zabezpečiť jedlo plné živín počas tuhých zím.

Dnes muchovník nájdeme aj v Európe, a dokonca sa už usídlil v mnohých záhradách. Rastie v podobe kríka či menšieho stromčeka, v lete rodí bobule tmavej farby a na jeseň sa pýši ohnivými listami. Pestovateľsky nenáročný, krásny a navyše chutný – čo viac si priať?

Zloženie muchovníka nadchne aj výživového poradcu

Muchovník je výživový poklad. Obsahuje:

  • veľké množstvo antioxidantov (najmä antokyány, ktoré mu dávajú tmavú farbu),
  • vitamín C – posilňuje imunitu a pôsobí protizápalovo,
  • vitamín A, ktorý je dôležitý pre zrak a pokožku,
  • vlákninu, ktorá podporuje trávenie a pomáha udržať stabilnú hladinu cukru v krvi,
  • draslík, horčík a železo, nevyhnutné minerály pre srdce, nervy a krvotvorbu.

Zaujímavosť? Plody muchovníka obsahujú viac bielkovín než väčšina ovocia – čo z nich robí výnimočný snack pre aktívnych ľudí.

plody muchovníka
Depositphotos

Zdravotné benefity muchovníka:

1. Podpora imunity a obranyschopnosti

Vďaka vysokému obsahu vitamínu C a antioxidantov pomáha muchovník telu bojovať proti vírusom, voľným radikálom aj zápalom. Môžete ho zaradiť do smoothie, ovsených kaší alebo len tak, ako zdravú desiatu počas náročných dní. 

2. Prevencia srdcovo-cievnych ochorení

Antokyány priaznivo ovplyvňujú cievy, znižujú krvný tlak a chránia srdce. Pomáhajú tiež znižovať „zlý“ cholesterol. Pravidelná konzumácia môže byť nenápadným, ale účinným krokom k dlhodobej prevencii civilizačných chorôb. 

3. Zdravé oči a pokožka

Vitamín A spolu s antioxidantmi bojuje proti starnutiu buniek, chráni zrak a zlepšuje kvalitu pokožky. Jeho účinky ocenia aj tí, ktorí trávia veľa času pri obrazovkách alebo na slnku. 

4. Pomoc pri trávení

Vysoký obsah vlákniny podporuje črevnú mikroflóru a pomáha pri zápche. Vláknina spomaľuje vstrebávanie cukru – takže sa po ňom necítite ako po cukríkoch. Skvelo sa hodí aj po ťažšom jedle ako prirodzená podpora tráviaceho systému. 

5. Železo a krvotvorba

Ak trpíte anémiou alebo únavou, plody muchovníka môžu byť prírodnou pomocou – železo v nich je dobre vstrebateľné najmä v kombinácii s vitamínom C, ktorý muchovník takisto obsahuje. Stačí hrsť denne a telo získa prirodzený zdroj energie aj lepšiu vitalitu. 

Muchovník v záhrade: Pastva pre oči a spokojné bruško

Chcete mať muchovník priamo doma? Výborná voľba! Táto sympatická rastlina si vás získa nielen svojimi plodmi, ale aj nenáročnou povahou. Nevyžaduje špeciálnu pôdu, dobre znáša mrazy aj suchšie obdobia a navyše je krásna počas všetkých ročných období – zaujmú vás jemné jarné kvietky aj jesenné listy hrajúce pestrými farbami. Kvety muchovníka priťahujú včely a motýle, čo poteší každého milovníka prírodnej rovnováhy.

Už 2-3 roky po vysadení sa môžete tešiť na prvú úrodu, a ak stromčeku doprajete základnú starostlivosť, bude vám robiť radosť celé desaťročia. Na výber je viacero odrôd, ako napríklad ‘Smoky’, ‘Thiessen’ či ‘Martin’, ktoré sa líšia najmä veľkosťou a sladkosťou bobúľ – takže si môžete vybrať podľa svojich chuťových preferencií.

Ako muchovník využiť naplno?

Muchovník je všestranný – či ho máte v čerstvej podobe, sušený, alebo zaváraný, vždy si nájde cestu do vašej kuchyne.

  • Čerstvý: ideálny do raňajkovej kaše, jogurtu, smoothie alebo len tak do misky ako zdravý snack.
  • Mrazený: nestráca živiny a hodí sa do koláčov, kompótov alebo domácich zmrzlín.
  • Sušený: ako zdravá alternatíva k hrozienkam – sladký, výživný a praktický aj na cesty.
  • Zaváraný alebo v džemoch: výborný do koláčov, palaciniek či ako darček od srdca.
  • Šťavy a sirupy: pre tých, čo radi popíjajú niečo zdravé a chutné a nechcú siahať po umelých nápojoch.

Recept na džem z muchovníka

Ingrediencie:

  • 1 kg muchovníkových plodov
  • 500 g cukru (alebo podľa chuti)
  • šťava z 1 citróna
  • 1 balíček želírovacieho prípravku (napr. Gelfix)

Postup: Plody umyjeme a mierne rozpučíme. Ak majú tvrdšie šupky, môžeme ich krátko povariť v troške vody, kým zmäknú. Pridáme citrónovú šťavu a želírovací prípravok podľa návodu.

Prisypeme cukor, premiešame a varíme 5-10 minút. Zmes by mala mierne hustnúť. Horúci džem plníme do čistých pohárov, uzavrieme a otočíme hore dnom na 5 minút.

Tip: Skúste pridať pár kvapiek vanilkového extraktu alebo štipku škorice – džem získa ešte krajšiu vôňu.

Domáce víno z muchovníka

Ingrediencie:

  • 2 kg zrelých plodov muchovníka
  • 1,5 kg cukru
  • 4 l vody
  • 1 balíček vínnych kvasiniek (z drogérie alebo vinárskeho obchodu)
  • šťava z 1 citróna

Postup: Plody rozpučíme, zalejeme vodou a pridáme cukor a citrónovú šťavu. Privedieme do varu, potom necháme vychladnúť na telesnú teplotu (cca 37 °C). Pridáme vínne kvasinky a necháme kvasiť 7 – 10 dní na teplom mieste, ideálne v demižóne s kvasnou zátkou. Po vykvasení víno zlejeme cez gázu do čistej nádoby a necháme dozrieť 2 – 3 mesiace.

Tip: Výsledkom je jemné, tmavé víno s ovocnou chuťou a vyšším obsahom antioxidantov – ideálne ako doplnok k večeri alebo len tak ku knihe.

Sirup z muchovníka – zdravý aj osviežujúci

Ingrediencie:

  • 1 kg muchovníka
  • 600-800 g cukru
  • 0,5 l vody
  • šťava z 1 citróna

Postup: Plody povaríme vo vode asi 10-15 minút, potom ich pretlačíme cez sitko alebo rozmixujeme a precedíme. Do šťavy pridáme cukor a citrón, necháme prejsť varom a varíme ešte asi 5 minút. Horúci sirup nalejeme do sterilizovaných fliaš, dobre uzavrieme a otočíme hore dnom.

Tip: Sirup je výborný do limonád, do čaju alebo aj ako topping na palacinky či zmrzlinu.

Muchovník si zaslúži miesto vo vašej záhrade a jedálničku

Nielenže je chutný a zdravý, ale aj krásny. Na jar kvitne bielymi kvetmi, v lete prináša sladké plody a na jeseň hrá listami vo farbách. Pestuje sa ľahko, nevyžaduje špeciálnu pôdu ani starostlivosť, a navyše priťahuje včely. Ak ste ho ešte neochutnali, určite dajte muchovníku šancu. Možno sa vám nenápadne zakorení nielen v záhrade, ale aj v srdci.

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE