Zmysel môžeme chápať ako jedinečnú schopnosť nášho mozgu prijímať informácie z vonkajšieho i vnútorného prostredia. Na zachytávanie akýchkoľvek podnetov nám pritom slúžia rôzne receptory, napríklad kožné, čuchové či chuťové. Vo všeobecnosti sa pritom hovorí o piatich základných zmysloch, a to chuti, čuchu, sluchu, hmate a zraku.
Pravdou však je, že v skutočnosti je zoznam našich zmyslov oveľa dlhší a dokonca otvorený. Nie je totiž presne určené, čo všetko do tejto kategórie spadá. Máme napríklad i rovnovážny zmysel, respektíve zmysel, vďaka ktorému vnímame rovnováhu. Taktiež máme zmysel pre vnímanie vzájomnej polohy častí nášho tela.
V dnešnom článku sa pozrieme na rozličné zaujímavosti o hlavných ľudských zmysloch. Čo by sme mali vedieť o zraku či hmate? Ako funguje chuť a vôňa či cítenie bolesti? Ktorý zmysel je považovaný za najdôležitejší? Aké sú naše zmyslové receptory? Ktorý máme zase v rámci živočíšnej ríše slabšie vyvinutý? A čo nám zmyslové orgány sprostredkovávajú?
Odporúčame: Účinná bylina na podporu trávenia a vylučovanie žlče: Ktorá to je?
Základné zmysly človeka:
1. Zrak a fakty o očiach
Nedávno sme vám priniesli rozličné zaujímavosti o očiach. Práve tie sú orgánom zraku.
- Tento zmysel pritom radíme medzi tie najdôležitejšie, ak nie je práve tým najdôležitejším. Zrakom totiž prijímame až približne 90 % všetkých informácií o okolitom svete.
- Zaujímavosťou je, že obrovskú časť našich spomienok tvorí práve to, čo sme niekedy videli.
- Vďaka zraku vidíme svetlo, farby či tvar aj veľkosť predmetov a podobne.
- Umožňuje nám vzdelávať sa, myšlienkovo sa rozvíjať a pozorovať okolitý svet.
- Podnetom pre zrakový receptor je v tomto prípade svetelné (elektromagnetické) vlnenie v rozsahu vlnových dĺžok 400 – 700 nm.
- Obraz, ktorý nakoniec vidíme, je spracovaný mozgom, pretože obraz, ktorý sleduje ľudské oko, je v skutočnosti obrátený hore nohami.
Pozri aj: Mužská neplodnosť: Aké sú jej najčastejšie príčiny?
2. Chuť
Aj o chuti už u nás padlo nejaké to slovo, pretože sme sa nedávno pozreli aj na rôzne zaujímavosti o ľudskom jazyku.
- V tomto prípade sú vlastným chuťovým receptorom chuťové poháriky, v ktorých sa ukrývajú chuťové bunky.
- Najviac pohárikov je sústredených priamo na sliznici jazyka.
- Nachádzajú sa však aj celkovo v ústnej dutine či hornej časti hltana.
- Človek ich má v priemere od 2000 do 8000. Vysoký počet chuťových pohárikov majú najmä degustátori, ktorý dokážu chuť cítiť skutočne intenzívne.
- Podnetom pre naše chuťové bunky sú rozličné chemické látky rozpustené vo vode aj slinách.
- Vnímame štyri základné chute, a to sladkú, slanú, kyslú a horkú. Už dlhšiu dobu sa k nim radí aj chuť umami, čo je chuť glutamanu.
- Zaujímavosťou je, že chuťové poháriky nie sú rozmiestnené na jazyku podľa určitých oblastí pre každú chuť, ako sa niekedy mylne predpokladá, ale sú rozptýlené po celom jazyku.
Odporúčame: Viete, čo nejesť na raňajky? Za tieto potraviny sa vám žalúdok nepoďakuje!
3. Čuch
S chuťou úzko spolupracuje aj čuch, pričom oba zmysly sú pre nás rovnako veľmi dôležité. Práve čuch nám často dopomáha k tomu, ako vnímame chuť jednotlivých pokrmov.
- Podnetom pre čuchové bunky, ktoré sú umiestnené v sliznici hornej časti nosovej dutiny, sú prchavé látky vzduchu.
- Čuch aj chuť vlastne reagujú na prítomnosť nejakých chemických látok v okolí.
- Čistý vzduch, ktorý je zložený predovšetkým z dusíka, kyslíka a malého množstva iných plynov, prakticky necítime.
- Ostatné látky však dokážeme naším čuchom zachytiť. Vnímame rôzne vône a pachy. Rozdeliť ich môžeme napríklad na koreninové, ovocné, kvetinové, hnilobné či spáleninové.
- Práve čuch nás môže informovať o čistote vzduchu či kvalite jedla a potravín.
- V rámci živočíšnej ríše však nie je čuch človeka až tak vyvinutý.
Odporúčame: 7 dôvodov, prečo jesť repu: Tieto účinky cvikly vás prekvapia!
4. Sluch
Obrovský význam pre človeka má ďalší zmysel, a to sluch, ktorý nám sprostredkováva ďalšie rôzne podnety z okolia.
- Orgánom sluchu je ucho, ktoré delíme na vonkajšie, stredné a vnútorné.
- Vnímať dokážeme tisíce rozličných zvukov, ktoré majú frekvenciu od 16 do 20 000 Hz. Podnetom pre sluch sú zvukové vlny, respektíve pozdĺžne kmitanie molekúl vzduchu.
- Vďaka sluchu nám je umožnené rozoznávať tóny a zvuky, ich výšku, zafarbenie a aj to, odkiaľ prichádzajú.
- Zmysel sluchu je dôležitý z hľadiska dorozumievania sa s ostatnými, aj pri vnímaní priestorovej orientácie.
- Napomáha nám rozvíjať myšlienkový život a sprostredkováva rozličné zážitky, a to napríklad pri počúvaní hudby.
- Zaujímavosťou je, že náš sluch dokáže zvuky vnímať aj počas spánku. Tí s veľmi tvrdým spánkov si ich však, našťastie, ráno jednoducho nepamätajú.
Bude vás zaujímať: Spoznajte najzdravšie antioxidanty: Kde a prečo vyhľadávať antokyány?
5. Hmat a kožné receptory
Nakoniec si môžeme niečo povedať aj o hmate, ktorý rovnako patrí medzi ľudské zmysly. Tento zmysel nám dokonale napomáha chápať a spoznávať okolitý svet.
- Zmyslovým orgánom je v tomto prípade koža. V nej je umiestnené obrovské množstvo receptorov, pomocou ktorých vnímame dotyk, teplo, chlad, tlak aj bolesť.
- Dotykovými a tlakovými receptormi sú takzvané Meissnerove telieska.
- Na vnímanie chladu nám slúžia Krausove telieska a na pociťovanie tepla zase Ruffiniho telieska.
- Receptormi bolesti sú voľné nervové zakončenia.
- Pôsobením na tieto receptory vznikajú rozličné pocity. Hmatom vnímame povrch predmetu, jeho hladkosť či naopak drsnosť, taktiež konzistenciu, pevnosť, vlhkosť či chvenie a podobne.
- Veľmi citlivá na dotyk je najmä špička jazyka a taktiež končeky, respektíve brušká prstov. Na teplo je najcitlivejšie naše čelo a na bolesť zase očná rohovka.
Článok aktualizovaný 13.2.2024