Sú plné dôležitých látok, napríklad karotenoidov i železa. Ako vplývajú na naše zdravie? Aké sú dôvody na to, prečo jesť marhule počas ich sezóny pravidelne?
Za domovinu sladkých marhúľ sú považované severné oblasti Číny. Práve stadiaľ sa rôznymi cestičkami dostali aj do mnohých zákutí Európy, či už na juh alebo aj k nám.
Z čerstvých šťavnatých marhúľ sa spravidla môžeme tešiť od mája takmer až do konca leta. Je pritom mnoho dôvodov, prečo si ich práve počas sezóny dopriať čo najčastejšie.
Marhule sú, samozrejme, plné rozličných vitamínov, minerálov a stopových prvkov, no rovnako majú omladzujúce účinky a dokonca pomáhajú udržiavať dobrý stav zraku. Zistite, akým spôsobom vplývajú na naše zdravie!
1. Marhule a zdravie - sú zdrojom mnohých dôležitých látok
Čo všetko sa ukrýva v lahodných marhuliach, ktoré bezpochyby patria k najobľúbenejším ovocným druhom mnohých z nás? Z veľkej časti sú tvorené vodou, a to asi z 80 %. Obsahujú približne 50 kalórií na stogramovú porciu. Marhule doplnia človeku menšie množstvo bielkovín a potom sacharidy a vlákninu. Toto ovocie patrí medzi bohaté zdroje vitamínu A, taktiež ukrýva viaceré vitamíny skupiny B, vitamín C aj K. Z minerálov doplnia marhule telu hlavne draslík, fosfor, železo či zinok.
Odporúčame: Aké sú časté prejavy hypertyreózy? Pri týchto signáloch spozornite!
2. Výživové látky v marhuliach - sú plné karotenoidov
Marhule rovnako radíme medzi bohaté zdroje karotenoidov. Karotenoidy sú prírodné farbivá, ktoré sú známe hlavne svojimi silnými antioxidačnými vlastnosťami. V marhuliach nájdeme predovšetkým veľké množstvo pre človeka významného betakaroténu. Táto látka napomáha chrániť bunky pred škodlivými účinkami voľných radikálov a rovnako prispieva k dobrému stavu pokožky. Taktiež nemôžeme zabudnúť na to, že z betakaroténu si dokáže naše telo vytvárať dôležitý vitamín A.
3. Vitamíny v marhuliach prospievajú očiam
Marhule vďaka svojmu zloženiu predstavujú i skvelú podporu zdravia očí a zraku. Ako sme už spomenuli vyššie, toto ovocie je veľmi dobrým zdrojom vitamínu A. Tento vitamín sa v potravinách nachádza vo forme retinolu, alebo si ho naše telo vytvára z taktiež spomínaného betakaroténu. Vitamín A má vplyv na správne fungovanie mäkkých tkanív, je nenahraditeľnou látkou nielen pre naše oči, ale napríklad i pokožku. Jeho nedostatok spôsobuje šeroslepotu a môže zvýšiť riziko rozvoja nielen ďalších problémov s očami, ale aj kožou, imunitou či produkciou pohlavných hormónov.
Neprehliadnite: TOP 7 dôvodov, prečo jesť špenát: Nie je len zdrojom železa!
4. Minerály v marhuliach prispievajú k dobrému tráveniu
Marhule do nášho tela dopravia i značné množstvo vlákniny. Vo vode rozpustná aj nerozpustná vláknina je okrem iného veľmi dôležitá hlavne pre správnu činnosť čriev a trávenie. Podporuje rast a aktivitu črevnej mikroflóry, zlepšuje peristaltiku čriev a zabezpečuje pravidelné vyprázdňovanie. Potraviny bohaté na túto zložku stravy nás navyše dobre zasýtia. Nedostatok vlákniny sa môže rýchlo prejaviť zhoršeným trávením, zápchou i ďalšími ťažkosťami. Pri zápche môžu byť dobrým pomocníkom i sušené marhule.
5. Podporujú krvotvorbu - aj to sú zdravotné prínosy marhúľ
Konzumáciou marhúľ zlepšíme i krvotvorbu, respektíve podporíme tvorbu červených krviniek. Toto sladké ovocie totiž dokáže telu doplniť aj nejaké to železo. Práve železo je kľúčovou zložkou hemoglobínu, čiže červeného krvného farbiva. Nedostatok železa je pritom jednou z najčastejších príčin anémie, čiže chudokrvnosti. Jeho deficit rovnako môže viesť k vypadávaniu vlasov, zlej kvalite nechtov či tráviacim ťažkostiam. I preto sa oplatí z času na čas si pochutnať na marhuliach a doplniť telu o niečo viac tejto dôležitej látky.
Tip pre vás: Čerešňový koláč - s posýpkou alebo s tvarohom? Máme TOP tipy a recepty!
6. Poskytujú výživu pokožke i vlasom
Sladučké čerstvé marhule rovnako poskytnú výživu pokožke. Pre pokožku sú dôležité napríklad vitamíny A aj C, ktoré v marhuliach nájdeme. Obsiahnuté antioxidanty chránia okrem iného i bunky kože a bránia predčasnému starnutiu. Marhule sú známe svojimi omladzujúcimi účinkami a pri pravidelnej konzumácii napomáhajú udržiavať mladistvý vzhľad. Vďaka svojmu zloženiu pozitívne vplývajú aj na kvalitu vlasov a nechtov. Zvonka je zase možné krásu podporiť marhuľovým olejom.
7. Marhule a prevencia chorôb - prispievajú k prevencii kardiovaskulárnych chorôb
Na záver môžeme spomenúť ešte pozitívny vplyv marhúľ na srdcovo-cievny systém. Obsahujú pre srdce a cievy dôležitý draslík, ktorý napomáha regulovať krvný tlak. Určite je ich vhodné zaradiť do jedálnička aj pre podporu správnej hladiny cholesterolu. Vďaka svojmu pôsobeniu prispievajú k prevencii vážnych kardiovaskulárnych chorôb. Marhule však majú okrem toho priaznivý vplyv aj na hladinu cukru v krvi.
Odporúčame: Preháňadlo ako tajomstvo štíhlosti? Na čaj Senna si dajte pozor!
Aktualizované na 09.06.2024
Aktualizovaný článok: 09.06.2024