Čerešňový koláč - s posýpkou alebo s tvarohom? Máme TOP tipy a recepty!

čerešňový koláč s posýpkou

Čerešňový koláč - s posýpkou alebo s tvarohom? Ktorému dáte prednosť? Vyskúšajte oba a uvidíte, že si ich zamilujete!

Aj keď čerešne pochádzajú z Prednej Ázie a juhovýchodnej Európy, dnes sú už rozšírené po celom svete. Rodia veľmi bohato a voľne rastúce stromy čerešní mávajú mohutnú korunu. Z pôvodných divo rastúcich však postupom času vznikli desiatky odrôd i okrasných čerešní.

Dužina čerešní je tvorená viac ako z 80 % z vody a ovocných cukrov. Tieto chutné a obľúbené plody sú významným zdrojom minerálov, ako napríklad horčík, železo, jód, fosfor, zinok, vápnik, draslík a kremík, ale aj vitamínov A, B, C a E.

Čerešne ale majú aj ďalšie blahodarné účinky pre náš organizmus – chránia väzivové tkanivo pred enzymatickým rozkladom, majú omladzujúce účinky, skrášľujú pleť, pôsobia protizápalovo, pomáhajú pri paradentóze, zmierňujú reumatické ochorenia kĺbov a dnu, pomáhajú pri redukcii hmotnosti a podobne.

Pozor na kombináciu čerešní a vody!

Pri kontakte čerešní s vodou dochádza k rýchlemu kvaseniu, a to môže spôsobiť veľmi nepríjemné zažívacie problémy. Preto sa odporúča, aby sa konzumácia čerešní nespájala s pitím vody či inej tekutiny. Radšej chvíľku počkajte a doprajte si pohár vody trošku neskôr.

Skvelé recepty s čerešňami sú obľúbené u mnohých z nás. Vyskúšať môžete napríklad kysnutý čerešňový koláč, svieži ovocný koláč s čerešňami, prevrátený čerešňovo-čokoládový koláč, makovo-čerešňový koláč, čerešňový koláč s tvarohom a posýpku navrch, čerešňová bublanina, rýchly čerešňový koláč a podobne. Čerešňová sezóna je v plnom prúde - vychutnajte si najlepšie ovocné koláče i letné koláče aj s našimi receptami!

Odporúčame: Mak siaty - aké sú jeho účinky a prečo je dobré si ho dopriať pravidelne?

Čerešňový koláč s posýpkou Depositphotos

Vynikajúci čerešňový koláč - ako na to?

Na prípravu tohto ľahkého a rýchleho čerešňového koláčika budete potrebovať:

Na cesto:

  • 1 vajíčko
  • 280 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 1 vanilkový cukor
  • 3 lyžice vody
  • štipku soli

Na plnku:

  • 500 g čerešní
  • 180 g kryštálového trstinového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 3 lyžice kukuričného škrobu

Postup na prípravu čerešňového koláčika:

V miske si spracujte múku, soľ a maslo na mrveničku, potom k zmesi pridajte vajce a vodu a spracujte na kompaktné cesto. Odložte do chladničky na približne 20 – 30 minút. V druhej miske si zmiešajte cukor, vanilkový cukor, kukuričný škrob a očistené a odkôstkované čerešne.

Z cesta si odoberte asi 2/3 a vyvaľkajte ho na rozmer okrúhlej formy. Cesto do nej vložte a dajte ho do chladničky. Zvyšok cesta vyvaľkajte a narežte na pásiky. Formu naplňte čerešňovou zmesou, navrch uložte pásiky cesta a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 °C. Pečte približne 45 minút a koláčik krájajte, až keď úplne vychladne.

Neprehliadnite: Ako vybrať kliešťa? TOTO je jediný a zaručený spôsob!

čerešne recept Depositphotos

Sezónny čerešňový koláč s posýpkou

Ingrediencie:

  • 400 g polohrubej múky
  • 30 g čerstvého droždia
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 240 ml mlieka
  • 1 veľké vajíčko
  • 80 ml rastlinného oleja
  • štipka soli
  • čerešne

Na posýpku:

  • 70 g masla
  • 70 g kryštálového cukru
  • 100 g hrubej múky

Postup prípravy: 

Z vlažného mlieka, trochu cukru a droždia si pripravte kvások. Do vykysnutého kvásku pridajte preosiatu múku, zvyšný cukor, vajce, olej a štipku soli a vypracujte cesto. Nechajte na teplom mieste ešte vykysnúť približne hodinku. Pripravené cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske a preložte ho na vymastený plech. Čerešne umyte, vykôstkujte a husto poukladajte na cesto.

Pripravte si posýpku – múku, cukor a maslo spolu rukou zmiešajte, aby ste dosiahli jemne sypkú zmes. Posypte ňou čerešne. Koláčik pečte približne 40 minút pri teplote 180 °C.

Odporúčame aj: Chutné a výživné hovädzie mäso – 5 dobrôt, ktoré z neho môžete pripraviť

Čerešňový koláč s tvarohom Depositphotos

Sypaný čerešňovo-tvarohový koláč

Ingrediencie na cesto:

  • 330 g hladkej múky
  • 70 g práškového cukru
  • 1 veľké vajíčko
  • 150 g zmäknutého masla
  • štipka soli
  • voda podľa potreby

Ingrediencie na plnku:

  • 300 g čerešní
  • 3 lyžice domáceho medu
  • 250 g jemného tvarohu
  • 100 g bieleho jogurtu
  • 50 g orieškov kešu alebo mandlí – podľa chuti

Postup prípravy:

Umyte si čerešne, odkôstkujte a vložte do hrnca spolu s 1 lyžicou medu. Varte ich na miernom ohni, kým sa neodparí šťava. A zatiaľ si pripravte cesto. Do misy dajte múku a cukor. Pridajte vajíčko, zmäknuté maslo a štipku soli. Všetko spolu zmiešajte a cesto nechajte postáť.

Tvaroh vymiešajte s jogurtom a 2 lyžicami medu. Keď sú čerešne uvarené, necháme ich medzitým vychladnúť. Vymastite si formu na pečenie a vysypte múkou.

Jednu tretinu cesta si odložte – ostatné cesto rozvaľkajte a vložte do formy na pečenie tak, aby bol kúsok cesta aj na bokoch. Keď je cesto vo forme, potrite ho rozmiešaným tvarohom a naň rovnomerne rozotrite čerešňovú zmes. Zvyšný kúsok cesta rozvaľkajte a položte na čerešne.

Nakoniec vrch posypte pomletými orieškami a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 °C na približne 45 minút.

Ďalšie skvelé čerešňové recepty od KAMzaKRASOU.sk!

Aktualizované na 05.06.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE