Čerešňový koláč – s posýpkou alebo s tvarohom? Ktorému dáte prednosť? Vyskúšajte oba a uvidíte, že si ich zamilujete!
Aj keď čerešne pochádzajú z Prednej Ázie a juhovýchodnej Európy, dnes sú už rozšírené po celom svete. Rodia veľmi bohato a voľne rastúce stromy čerešní mávajú mohutnú korunu. Z pôvodných divo rastúcich však postupom času vznikli desiatky odrôd i okrasných čerešní.
Dužina čerešní je tvorená viac ako z 80 % z vody a ovocných cukrov. Tieto chutné a obľúbené plody sú významným zdrojom minerálov, ako napríklad horčík, železo, jód, fosfor, zinok, vápnik, draslík a kremík, ale aj vitamínov A, B, C a E.
Čerešne ale majú aj ďalšie blahodarné účinky pre náš organizmus – chránia väzivové tkanivo pred enzymatickým rozkladom, majú omladzujúce účinky, skrášľujú pleť, pôsobia protizápalovo, pomáhajú pri paradentóze, zmierňujú reumatické ochorenia kĺbov a dnu, pomáhajú pri redukcii hmotnosti a podobne.
Pozor na kombináciu čerešní a vody!
Pri kontakte čerešní s vodou dochádza k rýchlemu kvaseniu, a to môže spôsobiť veľmi nepríjemné zažívacie problémy. Preto sa odporúča, aby sa konzumácia čerešní nespájala s pitím vody či inej tekutiny. Radšej chvíľku počkajte a doprajte si pohár vody trošku neskôr.
Skvelé recepty s čerešňami sú obľúbené u mnohých z nás. Vyskúšať môžete napríklad kysnutý čerešňový koláč, svieži ovocný koláč s čerešňami, prevrátený čerešňovo-čokoládový koláč, makovo-čerešňový koláč, čerešňový koláč s tvarohom a posýpku navrch, čerešňová bublanina, rýchly čerešňový koláč a podobne.
Čerešňová sezóna je v plnom prúde - vychutnajte si najlepšie ovocné koláče i letné koláče aj s našimi receptami!
DepositphotosVynikajúci čerešňový koláč - ako na to?
Na prípravu tohto ľahkého a rýchleho čerešňového koláčika budete potrebovať:
Na cesto:
- 1 vajíčko
- 280 g hladkej múky
- 250 g masla
- 1 vanilkový cukor
- 3 lyžice vody
- štipku soli
Na plnku:
- 500 g čerešní
- 180 g kryštálového trstinového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 3 lyžice kukuričného škrobu
Postup na prípravu čerešňového koláčika:
V miske si spracujte múku, soľ a maslo na mrveničku, potom k zmesi pridajte vajce a vodu a spracujte na kompaktné cesto. Odložte do chladničky na približne 20 – 30 minút. V druhej miske si zmiešajte cukor, vanilkový cukor, kukuričný škrob a očistené a odkôstkované čerešne.
Z cesta si odoberte asi 2/3 a vyvaľkajte ho na rozmer okrúhlej formy. Cesto do nej vložte a dajte ho do chladničky. Zvyšok cesta vyvaľkajte a narežte na pásiky. Formu naplňte čerešňovou zmesou, navrch uložte pásiky cesta a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 °C. Pečte približne 45 minút a koláčik krájajte, až keď úplne vychladne.
DepositphotosSezónny čerešňový koláč s posýpkou
Ingrediencie:
- 400 g polohrubej múky
- 30 g čerstvého droždia
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 240 ml mlieka
- 1 veľké vajíčko
- 80 ml rastlinného oleja
- štipka soli
- čerešne
Na posýpku:
- 70 g masla
- 70 g kryštálového cukru
- 100 g hrubej múky
Postup prípravy: Z vlažného mlieka, trochu cukru a droždia si pripravte kvások. Do vykysnutého kvásku pridajte preosiatu múku, zvyšný cukor, vajce, olej a štipku soli a vypracujte cesto. Nechajte na teplom mieste ešte vykysnúť približne hodinku. Pripravené cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske a preložte ho na vymastený plech. Čerešne umyte, vykôstkujte a husto poukladajte na cesto.
Pripravte si posýpku – múku, cukor a maslo spolu rukou zmiešajte, aby ste dosiahli jemne sypkú zmes. Posypte ňou čerešne. Koláčik pečte približne 40 minút pri teplote 180 °C.
Čokoládovo-čerešňový brownie koláč
Ingrediencie:
200 g horkej čokolády
150 g masla
100 g trstinového cukru
3 vajcia
100 g hladkej múky
2 lyžice kakaa
1/2 ČL prášku do pečiva
250 g čerstvých alebo mrazených čerešní
štipka soli
Postup: Roztopte čokoládu s maslom vo vodnom kúpeli. Mierne vychladnutú zmes premiešajte s cukrom a postupne zašľahajte vajcia. V druhej miske zmiešajte múku, kakao, prášok do pečiva a soľ. Spojte suché a mokré ingrediencie, vznikne hustejšie cesto. Na záver zľahka vmiešajte čerešne.
Cesto nalejte do vymastenej formy (napr. 20×20 cm) a pečte pri 170 °C približne 30 – 35 minút. Vnútri by mal koláč zostať mierne vláčny. Po vychladnutí môžete posypať práškovým cukrom alebo poliať čokoládovou polevou.
DepositphotosSypaný čerešňovo-tvarohový koláč
Ingrediencie na cesto:
- 330 g hladkej múky
- 70 g práškového cukru
- 1 veľké vajíčko
- 150 g zmäknutého masla
- štipka soli
- voda podľa potreby
Ingrediencie na plnku:
- 300 g čerešní
- 3 lyžice domáceho medu
- 250 g jemného tvarohu
- 100 g bieleho jogurtu
- 50 g orieškov kešu alebo mandlí – podľa chuti
Postup prípravy: Umyte si čerešne, odkôstkujte a vložte do hrnca spolu s 1 lyžicou medu. Varte ich na miernom ohni, kým sa neodparí šťava. A zatiaľ si pripravte cesto. Do misy dajte múku a cukor. Pridajte vajíčko, zmäknuté maslo a štipku soli. Všetko spolu zmiešajte a cesto nechajte postáť.
Tvaroh vymiešajte s jogurtom a 2 lyžicami medu. Keď sú čerešne uvarené, necháme ich medzitým vychladnúť. Vymastite si formu na pečenie a vysypte múkou.
Jednu tretinu cesta si odložte – ostatné cesto rozvaľkajte a vložte do formy na pečenie tak, aby bol kúsok cesta aj na bokoch. Keď je cesto vo forme, potrite ho rozmiešaným tvarohom a naň rovnomerne rozotrite čerešňovú zmes. Zvyšný kúsok cesta rozvaľkajte a položte na čerešne.
Nakoniec vrch posypte pomletými orieškami a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 °C na približne 45 minút.
Francúzsky čerešňový koláč Clafoutis
Ingrediencie:
500 g čerstvých čerešní (môžu byť aj s kôstkami)
3 vajíčka
100 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
100 g hladkej múky
250 ml plnotučného mlieka
štipka soli
maslo a cukor na vymastenie a vysypanie formy
práškový cukor na posypanie
Postup: Vajcia vyšľahajte s cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Pridajte múku a štipku soli, premiešajte a postupne prilievajte mlieko. Vznikne redšie palacinkové cesto. Formu na pečenie vymastite maslom a vysypte cukrom.
Vložte do nej umyté čerešne (ak chcete autentickú verziu, nechajte ich aj s kôstkami) a zalejte cestom. Pečte pri 180 °C približne 35 – 40 minút, kým povrch nezíska zlatistý nádych. Posypte práškovým cukrom a podávajte vlažné alebo studené.
Ďalšie skvelé čerešňové recepty od KAMzaKRASOU.sk!
Najlepšie recepty z čerešní
Recept na čerešňový džem
Recept: Čerešňové crumble
Čerešne a višne v hlavnej úlohe
Čerešňový sirup
Aktualizovaný článok: 02.06.2025