Čerešňový koláč - s posýpkou alebo s tvarohom? Ktorému dáte prednosť? Vyskúšajte oba a uvidíte, že si ich zamilujete!
Aj keď čerešne pochádzajú z Prednej Ázie a juhovýchodnej Európy, dnes sú už rozšírené po celom svete. Rodia veľmi bohato a voľne rastúce stromy čerešní mávajú mohutnú korunu. Z pôvodných divo rastúcich však postupom času vznikli desiatky odrôd i okrasných čerešní.
Dužina čerešní je tvorená viac ako z 80 % z vody a ovocných cukrov. Tieto chutné a obľúbené plody sú významným zdrojom minerálov, ako napríklad horčík, železo, jód, fosfor, zinok, vápnik, draslík a kremík, ale aj vitamínov A, B, C a E.
Čerešne ale majú aj ďalšie blahodarné účinky pre náš organizmus – chránia väzivové tkanivo pred enzymatickým rozkladom, majú omladzujúce účinky, skrášľujú pleť, pôsobia protizápalovo, pomáhajú pri paradentóze, zmierňujú reumatické ochorenia kĺbov a dnu, pomáhajú pri redukcii hmotnosti a podobne.
Pozor na kombináciu čerešní a vody!
Pri kontakte čerešní s vodou dochádza k rýchlemu kvaseniu, a to môže spôsobiť veľmi nepríjemné zažívacie problémy. Preto sa odporúča, aby sa konzumácia čerešní nespájala s pitím vody či inej tekutiny. Radšej chvíľku počkajte a doprajte si pohár vody trošku neskôr.
Skvelé recepty s čerešňami sú obľúbené u mnohých z nás. Vyskúšať môžete napríklad kysnutý čerešňový koláč, svieži ovocný koláč s čerešňami, prevrátený čerešňovo-čokoládový koláč, makovo-čerešňový koláč, čerešňový koláč s tvarohom a posýpku navrch, čerešňová bublanina, rýchly čerešňový koláč a podobne. Čerešňová sezóna je v plnom prúde - vychutnajte si najlepšie ovocné koláče i letné koláče aj s našimi receptami!
Odporúčame: Mak siaty - aké sú jeho účinky a prečo je dobré si ho dopriať pravidelne?
Vynikajúci čerešňový koláč - ako na to?
Na prípravu tohto ľahkého a rýchleho čerešňového koláčika budete potrebovať:
Na cesto:
- 1 vajíčko
- 280 g hladkej múky
- 250 g masla
- 1 vanilkový cukor
- 3 lyžice vody
- štipku soli
Na plnku:
- 500 g čerešní
- 180 g kryštálového trstinového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 3 lyžice kukuričného škrobu
Postup na prípravu čerešňového koláčika:
V miske si spracujte múku, soľ a maslo na mrveničku, potom k zmesi pridajte vajce a vodu a spracujte na kompaktné cesto. Odložte do chladničky na približne 20 – 30 minút. V druhej miske si zmiešajte cukor, vanilkový cukor, kukuričný škrob a očistené a odkôstkované čerešne.
Z cesta si odoberte asi 2/3 a vyvaľkajte ho na rozmer okrúhlej formy. Cesto do nej vložte a dajte ho do chladničky. Zvyšok cesta vyvaľkajte a narežte na pásiky. Formu naplňte čerešňovou zmesou, navrch uložte pásiky cesta a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 °C. Pečte približne 45 minút a koláčik krájajte, až keď úplne vychladne.
Neprehliadnite: Ako vybrať kliešťa? TOTO je jediný a zaručený spôsob!
Sezónny čerešňový koláč s posýpkou
Ingrediencie:
- 400 g polohrubej múky
- 30 g čerstvého droždia
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 240 ml mlieka
- 1 veľké vajíčko
- 80 ml rastlinného oleja
- štipka soli
- čerešne
Na posýpku:
- 70 g masla
- 70 g kryštálového cukru
- 100 g hrubej múky
Postup prípravy:
Z vlažného mlieka, trochu cukru a droždia si pripravte kvások. Do vykysnutého kvásku pridajte preosiatu múku, zvyšný cukor, vajce, olej a štipku soli a vypracujte cesto. Nechajte na teplom mieste ešte vykysnúť približne hodinku. Pripravené cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske a preložte ho na vymastený plech. Čerešne umyte, vykôstkujte a husto poukladajte na cesto.
Pripravte si posýpku – múku, cukor a maslo spolu rukou zmiešajte, aby ste dosiahli jemne sypkú zmes. Posypte ňou čerešne. Koláčik pečte približne 40 minút pri teplote 180 °C.
Odporúčame aj: Chutné a výživné hovädzie mäso – 5 dobrôt, ktoré z neho môžete pripraviť
Sypaný čerešňovo-tvarohový koláč
Ingrediencie na cesto:
- 330 g hladkej múky
- 70 g práškového cukru
- 1 veľké vajíčko
- 150 g zmäknutého masla
- štipka soli
- voda podľa potreby
Ingrediencie na plnku:
- 300 g čerešní
- 3 lyžice domáceho medu
- 250 g jemného tvarohu
- 100 g bieleho jogurtu
- 50 g orieškov kešu alebo mandlí – podľa chuti
Postup prípravy:
Umyte si čerešne, odkôstkujte a vložte do hrnca spolu s 1 lyžicou medu. Varte ich na miernom ohni, kým sa neodparí šťava. A zatiaľ si pripravte cesto. Do misy dajte múku a cukor. Pridajte vajíčko, zmäknuté maslo a štipku soli. Všetko spolu zmiešajte a cesto nechajte postáť.
Tvaroh vymiešajte s jogurtom a 2 lyžicami medu. Keď sú čerešne uvarené, necháme ich medzitým vychladnúť. Vymastite si formu na pečenie a vysypte múkou.
Jednu tretinu cesta si odložte – ostatné cesto rozvaľkajte a vložte do formy na pečenie tak, aby bol kúsok cesta aj na bokoch. Keď je cesto vo forme, potrite ho rozmiešaným tvarohom a naň rovnomerne rozotrite čerešňovú zmes. Zvyšný kúsok cesta rozvaľkajte a položte na čerešne.
Nakoniec vrch posypte pomletými orieškami a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 °C na približne 45 minút.
Ďalšie skvelé čerešňové recepty od KAMzaKRASOU.sk!
Najlepšie recepty z čerešní: Žiadnemu z nich neodoláš, tak využi ich sezónu naplno
Recept na čerešňový džem: Lepší nikde nenájdeš!
Recept: Čerešňové crumble
Čerešne a višne v hlavnej úlohe: Aké dobroty z nich pripraviť?
Ako využiť posledné čerešne? Priprav z nich skvelý čerešňový sirup!
Aktualizované na 05.06.2024
Aktualizovaný článok: 05.06.2024