Pre mnohých sú marhule jedným z najobľúbenejších ovocí. Niet sa však čomu čudovať. Sú nesmierne chutné a pripraviť sa z nich dá veľa dobrôt. Aké majú účinky?
Lahodné marhule a ich využitie v kuchyni
K letu neodmysliteľne patrí aj čerstvé ovocie. Ktoré zo sladučkých alebo sviežich ovocných plodov máte najradšej vy? K letu neodmysliteľne patria jahody, čučoriedky, maliny a mnohé ďalšie bobuľové plody. Mnohí sa zase najviac tešia, kým si budú môcť zahryznúť to úžasného vodného melóna. A ďalší sa nevedia dojesť čerešní a višní. No zabudnúť rozhodne nemôžeme ani na marhule.
Pestovanie marhúľ je stále obľúbené - ako pestovať marhule?
Marhule patria k tunajším ovocným plodom, mnohí z nás si ich dokonca pestujú v záhrade. Sú veľmi zdravé a chutné. Pozrite sa spolu s nami na najznámejšie odrody marhúľ, na to, čo obsahujú a aké majú účinky a taktiež na to, ako naložiť s bohatou úrodou týchto oranžových kôstkovíc.
Marhule a ich odrody
Marhuľa obyčajná, latinsky Prunus armeniaca alebo Armeniaca vulgaris, predstavuje teplomilný strom z čeľade ružovité. Jeho pôvod možno hľadať v Číne a Arménsku, odkiaľ sa marhule dostali cez Turecko, Blízky východ a Stredomorie až do Európy a neskôr aj Severnej Ameriky. Marhuľa obyčajná sa dožíva asi 15 až 20 rokov a dorastá do výšky 3 až 7 m.
Stromy sú charakteristické nepravidelnou oválnou korunou a bielymi alebo ružovkastými kvetmi, ktoré sa objavujú od skorej jari. Pestujú sa hlavne pre svoje plody, ktorými sú tmavožlté, oranžové až červenkasté kôstkovice so šťavnatou sladkou až kyslastou dužinou. Vzhľad marhúľ, ako aj ich konzistenciu a chuť ovplyvňuje konkrétna odroda.
Na Slovensku sa pestujú mnohé obľúbené odrody. Líšia sa nielen tým, kedy sa na nich objavujú plody a aké plody to sú, ale sčasti aj pestovateľskými podmienkami. Niektoré sú napríklad mrazuvzdorné, preto ich možno pestovať aj v severných častiach krajiny. Odrody sa môžu líšiť aj svojím vzrastom, do menších záhrad sa odporúčajú práve takéto nízkokmenné marhule.
Odrody marhúľ
Marhule nie sú zvlášť náročné na pestovanie, no vždy je vhodné si čo-to zistiť o konkrétnej pestovanej odrode. Vo všeobecnosti potrebujú hlavne svetlo, teplo, miesto bez prievanu a piesočnatú dobre priepustnú pôdu (skôr zásaditú). Tu sú najčastejšie pestované odrody v našich končinách:
- Pinkcot – stromy sú odolné voči neskorým jarným mrazom, majú sladké plody svetlooranžovej až červenkastej farby,
- Veharda – celkom odolná odroda voči mrazom aj škodcom, má silnú korunu a mierne kyslasté plody,
- Harcot – odroda typická svojimi veľkými tmavooranžovými plodmi s červeným líčkom, sú šťavnaté a vhodné na priamu konzumáciu,
- Aurora – má veľké oranžové plody, táto odroda je vhodná hlavne na juh krajiny,
- Bergeron – rovnako je vhodná na pestovanie v teplejších oblastiach, plody sú stredne veľké a sladkokyslé.
- Kioto – rodí veľké červené plody s pevnou dužinou, sú vhodné na ďalšie spracovanie.
Kedy sa zberajú marhule?
Marhule sú prevažne letným obdobím, niektoré však dozrievajú už koncom jari. Zber závisí od konkrétnej odrody. Bežne marhule dozrievajú v júli a začiatkom augusta (stredne skoré odrody). Veľmi skoré odrody môžu rodiť už koncom mája alebo v polovici júna, tie neskoré až koncom augusta (zberajú sa obvykle do polovice septembra).
- Medzi veľmi skoré odrody marhúľ patria: Aurora, Pinkcot, Barbora, Karola, Vesna, Sylvercot.
- Medzi stredne skoré odrody marhúľ patria: Veharda, Harcot, Kioto.
- Medzi neskoré odrody marhúľ patria: Bergeron, Harlayne, Harogem.
Odporúčame: Egreše - spoznajte najlepšie odrody, spôsob pestovania a použitie!
Choroby marhule
Viaceré odrody marhúľ sú veľmi odolné voči chorobám, no mnohé sú naopak pomerne náchylné, a to nielen k rôznym ochoreniam, ale aj výskytu škodcov. V prevencii pomáha hlavne poskytnutie správnej starostlivosti (vhodná pôda a podmienky na rast, dostatočná výživa), ktorá podporí dobrú obranyschopnosť stromu.
V boji proti škodcom a rôznych ochoreniam marhuľových stromov sa uplatňujú vhodné postreky (aj preventívne), tiež fungicídne prípravky (v prípade plesňovitých ochorení) a odstraňovanie napadnutých častí rastliny. Stretnúť sa možno s týmito najčastejšími problémami:
- vošky – napádajú najmä listy, z ktorých vyciciavajú šťavu, čo vedie k vysychaniu a deformácii listov, listy možno ošetriť mydlovým roztokom alebo chemickým postrekom,
- kučeravosť listov – choroba sa prejavuje skrúcaným a deformáciou listov, pomáhajú chemické postreky počas jari a jesene,
- šárka – vírusové ochorenie, ktoré spôsobuje mapovité útvary a žlté kruhy na listoch, znehodnocuje plody, v prevencii pomáhajú skoré jarné postreky, ochorenia napáda aj slivky či broskyne,
- moníliová hniloba – napáda všetky časti marhule, vrátane plodov, ktoré zostávajú malé a zaschnuté, ošetrenie zahŕňa odstránenie napadnutých častí a postrek na moniliózu,
- múčnatka – prejavuje sa tak, listy vyzerajú ako pomúčené, neskôr začnú schnúť a padať, pre ochranu stromu a úrody je rovnako potrebné odstrániť napadnuté časti a použiť vhodný postrek,
- obaľovače a psoty – tieto škodce môžu spôsobiť odumretie celých vetiev a veľkých častí stromu, potrebné je stromy ošetriť chemickým postrekom.
Čo obsahujú marhule?
Plody marhule obyčajnej sú veľmi výživné a plné telu prospešných látok. Z viac ako 80 % sú tvorené vodou a majú približne len 50 kcal na stogramovú porciu. Avšak, obsah vody, kalórií a živín sa môže mierne líšiť v závislosti od konkrétnej odrody. Vo všeobecnosti môžeme nájsť v marhuliach tieto cenné látky:
- menšie množstvo bielkovín,
- jednoduché cukry,
- zložené sacharidy, vrátane vlákniny,
- viaceré vitamíny skupiny B, vrátane niacínu, kysliny listovej a pantoténovej,
- vitamín C,
- vitamín K,
- draslík, horčík, železo, fosfor, selén a ďalšie minerály a stopové prvky,
- karotenoidy, vrátane betakaroténu, z ktorého sa v ľudkom tele tvorí vitamín A.
Účinky marhúľ
Pre svoje zloženie majú chutné marhule množstvo blahodarných účinkov na ľudské telo. V prvom rade sú rýchlym zdrojom energie, ktorý je vhodný prakticky pre každého – malé deti, tehotné aj dojčiace ženy, staršie osoby, osoby na diéte a dokonca v primeranom množstve aj pre cukrovkárov. Avšak, nikdy to s nimi nepreháňajte, u citlivejších osôb môže ich nadmerná konzumácia viesť napríklad k hnačke.
Na druhú stranu sú v primeranom množstve veľmi prospešné pre naše zdravie. Marhule sa do jedálnička oplatí zaradiť, pretože:
- obsiahnuté karotenoidy aj vitamín C majú antioxidačné účinky, čiže chránia telo pred oxidačným stresom a voľnými radikálmi,
- vďaka obsahu betakaroténu sa v tele tvorí vitamín A, ktorý je nevyhnutný v prevencii šeroslepoty,
- vďaka betakaroténu a ďalším vitamínom a minerálom majú priaznivý vplyv na pokožku tela,
- vláknina v nich obsiahnutá prispieva k pravidelnému a bezproblémovému vyprázdňovaniu,
- vďaka obsahu železa podporujú krvotvorbu,
- pre vysoký obsah viacerých živín podporujú dobrú kvalitu vlasov,
- majú vďaka obsahu draslíka priaznivý vplyv na hladinu krvného tlaku.
Odporúčame: Osožná burina hviezdica prostredná – prečo ju volajú kuračka a aké má účinky?
Tipy, ako využiť úrodu marhúľ:
- priama konzumácia – čo najviac marhúľ z úrody sa isto oplatí skonzumovať v čerstvej forme, takto sú marhule najzdravšie a dodajú nám najviac živín,
- zákusky, múčniky, kysnuté koláče – z menšieho množstva marhúľ neváhajte upiecť niečo chutné, receptov na marhuľové dobroty nájdete na internete neúrekom a isto nejaké kolujú i vo vašej rodine z generácie na generáciu,
- zaváranie / príprava kompótu – marhule sú skvelé na prípravu kompótov, na 1 kg marhúľ postačí cukrový roztok z 1 l vody a 600 g kryštálového cukru, čisté poháre naplníme odkôstkovanými marhuľami, zalejeme cukrovým nálevom, uzavrieme a sterilizujeme na plechu s vodou asi 20 minút pri teplote 85 °C, necháme vychladnúť v pootvorenej rúre a potom uskladníme,
- príprava džemu alebo lekváru – s marhúľ je skutočne vynikajúci domáci džem, ktorý sa hodí napríklad k palacinkám alebo do rôznych múčnikov, príprava nie je vôbec zložitá, očistené a nakrájané marhule stačí zasypať cukrov a nechať cez noc odležať, potom rozmixovať a v hrnci povariť, následne naložiť do pohárov a uzavrieť (recept nájdete nižšie),
- sušenie – rozkrojené a odkôstkované marhule môžete vysušiť v rúre alebo sušičke pri teplote 100 °C (asi 5 hodín) alebo na slnku (trvať do môže až 7 dní), usušené marhule uskladníme v dobre uzatvorenej nádobe v suchom prostredí,
- mrazenie – marhule sa pred mrazením odporúča najskôr blanšírovať – ponoriť na 30 sekúnd do horúcej vody a následne schladiť v ľadovej vode, potom marhule olúpeme, nakrájame na štvrte a obalíme v kryštálovom cukre, poukladáme ich na tácku a dáme zamraziť, po zmrazení ich môžeme uskladniť v mrazničke vo vhodnom vrecúšku alebo nádobke.
Tu nájdete mnoho skvelých receptov z chutných marhúľ:
Marhuľovo-višňový obrátený koláč
Zapekané bagetky s marhuľami a ďalšie marhuľové delikatesy
Aktualizované na 17.06.2024
Aktualizovaný článok: 17.06.2024