Prevencia aterosklerózy: Týchto 10 vecí môžete pre svoje zdravie spraviť i vy!

prevencia aterosklerózy

Srdcovo-cievne ochorenia radíme v súčasnosti medzi najčastejšie príčiny úmrtí. Sú skutočne závažné a pre naše zdravie prakticky najnebezpečnejšie. Mnohé z nich sú civilizačnými ochoreniami, ktoré trápia obrovské percento populácie. Do tejto kategórie patrí aj takzvaná ateroskleróza. 

Ide o ochorenie postihujúce tepny človeka, a to tepny dolných končatín, mozgové cievy či dokonca aortu, čiže srdcovnicu – najväčšiu cievu ľudského tela. V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, k čomu pri ateroskleróze dochádza a ako sa dá tomuto procesu predísť. 

Čo je ateroskleróza? Aká je prevencia vzniku aterosklerózy? Ako sa dá zabrániť vzniku tohto vážneho ochorenia vďaka tomu, že urobíme zmeny životného štýlu? Ako posilniť steny ciev a zabrániť ich poškodzovaniu a zanášaniu tukovými látkami? Čítajte viac!

Príčiny vzniku a rizikové faktory aterosklerózy

Ateroskleróza je charakteristická postupným poškodzovaním vnútornej výstelky stien jednotlivých ciev, pričom v týchto miestach následne dochádza k ukladaniu tukových látok, napríklad cholesterolu. V dôsledku tohto procesu sa vnútorný priemer tepien neustále zužuje. 

To má následne negatívny vplyv na prietok krvi aj okysličovanie a zásobovanie buniek i tkanív krvou. Riziková je pritom pri ochorení i tvorba krvných zrazenín. Ateroskleróza sa zvykne vyvíjať veľmi dlhú dobu a môže súvisieť s rozvojom ďalších zdravotných komplikácií. 

Medzi rizikové faktory tohto ochorenia radíme vek či pohlavie, životný štýl jedinca, dedičnosť aj dlhodobý stres. Viac ohrození sú fajčiari, obézni jedinci či staršie osoby. Eliminovaním ovplyvniteľných rizikových faktorov ochorenia je možné výrazne znížiť riziko vzniku aterosklerózy.

Možné následky aterosklerózy

Ak neprebehne včas diagnostika aterosklerózy a následne nie je dostatočne dodržiavaná liečba aterosklerózy, hroziť môžu neskoršie zdravotné komplikácie, ktoré môžu byť veľmi závažné. Ateroskleróza je jav, ktorý významne negatívne ovplyvňuje krvné cievy a ich funkciu, keďže usadeniny v cievach spôsobujú znížený prietok krvi. 

Následkom môže byť ischemická choroba srdca a srdcový infarkt, čo sú dnes najčastejšie príčiny smrti starších ľudí. Taktiež hrozí cievna mozgová príhoda, resp. mŕtvica. Zvýšené je riziko ochorení, ako aneuryzma či chronická obštrukčná choroba pľúc. Pri postihnutí ciev vylučovacej sústavy hrozí zlyhanie obličiek

Odporúčame: Domáci bazalkový olej: Prečo si ho potrebuje doma urobiť úplne každý?

zdravé stavovanie Depositphotos

Prevencia vzniku aterosklerózy – 10 zmien do života:

Krok č. 1: Zdravé stravovanie s vyšším podielom zeleniny

V rámci prevencie aterosklerózy sú veľmi dôležité v prvom rade správne stravovacie návyky. Strava by mala byť pravidelná a pestrá, s dostatkom čerstvej zeleniny. Podmienkou zdravého tela je dostatočný príjem všetkých živín, minerálov či vitamínov. 

Krok č. 2: Zníženie príjmu škodlivých tukov

V strave je vhodné obmedziť trans-formy mastných kyselín a prijímať naopak polynenasýtené mastné kyseliny, najmä známe omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Ich skvelým zdrojom sú napríklad morské ryby. 

Vhodné je eliminovať mastné a vyprážané jedlá v jedálničku, sladkosti i nadmerné solenie. Úplne ideálny je stredomorský typ stravovania, pre ktorý sú charakteristické ryby, oriešky, bylinky a veľa zeleniny. Nakoniec nemôžeme zabudnúť ešte na vlákninu, ktorá je v tomto smere nemenej dôležitá.

Krok č. 3: Stráženie si optimálnej hmotnosti

Výrazným rizikovým faktorom spomínanej aterosklerózy je aj nadváha a obezita, ktoré sú spojené so zvýšenými hladinami lipidov v krvi. Veľmi nebezpečná je pritom i takzvaná brušná obezita. Zvýšené riziko rozvoja mnohých vážnych ochorení majú ženy s obvodom pásu väčším ako 80 až 88 centimetrov a muži s pásom väčším ako 94 až 102 centimetrov. 

Veľký obvod pásu predstavuje zvýšené riziko napríklad aj ischemickej choroby srdca, ktorá sa môže rozvinúť po tom, čo je v dôsledku aterosklerózy slabo prekrvovaný srdcový sval. 

Úprava váhy má pritom často vplyv aj na úpravu vysokej hladiny krvného tlaku, čo je opäť možnosť, ako prispieť k ochrane organizmu pred rozvojom spomínaného ochorenia.

Pozri aj: Prečo cvičiť jogu? Toto dokáže urobiť aj s vaším telom!

krvný tlak Depositphotos

Krok č. 4: Kontrola krvného tlaku

Ako sme spomínali už pri predchádzajúcom bode, vysoký krvný tlak je jedným z rizikových faktorov aterosklerózy. Hypertenzia má negatívny vplyv na stenu ciev a výrazne urýchľuje škodlivé procesy, ku ktorým pri ateroskleróze dochádza. 

Úroveň krvného tlaku je možné normalizovať stravou aj zhodením prebytočných kilogramov. Ak je to nutné, je dôležité dodržiavať i  liečbu vysokého krvného tlaku stanovenú lekárom. 

Krok č. 5: Udržiavanie hladiny lipidov v krvi v norme

Okrem toho priamo urýchľuje proces aterosklerózy aj vysoká hladina lipidov v krvi. Práve k odstráneniu tohto problému môže výrazne prispieť spomínaná zdravá strava a celkovo dobrá životospráva. Ak je vám diagnostikovaný vysoký cholesterol, je dôležité podniknúť správne kroky na normalizáciu. 

Krok č. 6: Pravidelná fyzická aktivita

Aby ste znížili riziko rozvoja ateroskletózy, je taktiež nevyhnutné udržiavať svoje telo v pohybe. V kombinácii so zdravou stravou totiž dostatočná fyzická aktivita prispieva k udržiavaniu si vhodnej a stabilnej váhy. Vhodné je dopriať telu aspoň pol hodiny rýchlej chôdze denne. 

Na dostatok pohybu by si mali dávať pozor najmä jedinci so sedavým zamestnaním. Nedostatok pohybu má totižto negatívny vplyv nielen na naše srdce a cievy, ale aj na svalstvo, kosti, proces trávenia či dokonca činnosť mozgu. 

Medzi každodenné pohybové aktivity môžete zaradiť i prechádzku so psom, chodenie po schodoch či prácu v záhradke.

Odporúčame: Ako sa v našom tele prejavuje nedostatok draslíka? Pozor na tieto príznaky!

fajčenie Depositphotos

Krok č. 7: Eliminácia fajčenia

Fajčenie má výrazne škodlivý vplyv na naše cievy a môže prispievať k ukladaniu tukov v cievnej stene. Čo z uvedeného vyplýva? Zanechaním fajčenia je možné účinne znížiť riziko spojené s rozvojom aterosklerózy, ako aj ďalších zákerných ochorení, napríklad onkologických. 

Krok č. 8: Obmedzenie konzumácie alkoholu

Negatívne pôsobenie má rovnako nadmerná konzumácia alkoholu. Pomôcť v prevencii srdcovo-cievnych ochorení teda môže i obmedzenie alkoholu a jeho konzumácia iba v rozumných množstvách. Ak pijete alkohol, robte tak s mierou (maximálne jeden drink denne pre ženy a dva drinky denne pre mužov).

Krok č. 9: Eliminácia stresu

Zabudnúť však nemôžeme ani na stres, ktorý môže súvisieť s postupným stúpaním krvného tlaku, čo je skutočne nežiaduce. Nášmu celkového zdraviu prospeje eliminovanie stresových situácií v živote a väčšia obrana voči stresu, ktorý môže mať výrazný vplyv na rozvoj mnohých zdravotných problémov. Naučte sa techniky zvládania stresu, ako sú meditácia, joga, alebo hlboké dýchanie.

Krok č. 10: Pravidelná lekárska prehliadka

Chodievajte na pravidelné prehliadky, aby ste monitorovali svoje kardiovaskulárne zdravie a dodržiavajte odporúčania lekára týkajúce sa užívania liekov a životného štýlu. Lekárska prehliadka priamo neznižuje riziko vzniku aterosklerózy, no môže podchytiť rozvíjajúci sa problém včas. Následnými opatreniami a dodržiavaním rád lekára je možné znížiť riziko vzniku komplikácií súvisiacich s aterosklerózou. 

Odporúčame: Prečo jesť konopné semená? Toto je 7 dôvodov, prečo im povedať áno!

Článok aktualizovaný 31.5.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE