Cukety práve v prebiehajúcom období v hojnom množstve dorastajú v našich záhradách a dobre dostupné sú aj v obchodoch či na miestnych trhoch. Hovoríme tu o úžasne zdravej a chutnej zelenine, ktorá sa dá pripraviť na množstvo spôsobov. Vyberiete si cuketové placky či krémovú cuketovú polievku? Alebo máte v obľube iné zdravé recepty z cukety?
V každom prípade sa však rozhodne oplatí zaradiť spomínaný druh zeleniny aj do svojho jedálnička. Čo dokáže cuketa ponúknuť aj vášmu zdraviu sa dozviete v nasledujúcom článku. Akú sú najväčšie zdravotné benefity cukety? Prečo sa konzumácia cukety vyplatí? Čítajte viac!
Užitočné vlastnosti cukety:
1. Cuketa má nízku energetickú hodnotu a pomáha pri chudnutí
Cuketa je z viac ako 90 percent tvorená len vodou, teda má veľmi vysoký obsah vody. Čo to znamená? No v prvom rade to, že má nízky obsah kalórií. Stogramová porcia tejto chutnej zeleniny predstavuje zvyčajne menej ako 20 kalórií, samozrejme, záleží na následnom spracovaní. Cuketa je vhodná pre všetkých, no v jedálničku by rozhodne nemala chýbať tým z vás, ktorí sa snažíte nejaké to prebytočné kilo zhodiť alebo si len dávate pozor na svoju líniu. Na vašom tanieri sa počas sezóny môže objaviť hoci aj každý deň. Cuketa navyše neobsahuje cholesterol a v malom množstve vám doplní aj dôležité bielkoviny.
Odporúčame: Zistite, prečo jesť amarant pravidelne! Máte ho na tanieri aj vy?
2. Cuketa plná vitamínov a minerálov
Tento kultivar tekvice je skvelým zdrojom mnohých cenných látok. Z vitamínov sa v ňom ukrývajú vitamíny C aj K a rovnako mnohé z vitamínov skupiny B, a to najmä kyselina pantotenová, niacín, riboflavín aj vitamín B6. Vitamíny skupiny B sú rozpustné vo vode a vo všeobecnosti vplývajú napríklad na metabolizmus, funkciu nervového systému aj psychické zdravie jedinca. Okrem toho je tekvica bohatá na draslík, no telu doplní aj fosfor, horčík či mangán. Taktiež môžeme spomenúť, že tekvica má pozitívny vplyv na našu obranyschopnosť.
3. Cuketa zlepšuje trávenie
Cuketa pomáha aj tráviacemu traktu. Obsahuje slušný podiel vlákniny, ktorá má blahodarný vplyv na činnosť čriev. Cuketa by vo vašom jedálničku nemala chýbať v prípade, že vás pravidelne trápi zápcha. Napomáha prečistiť črevá, zlepšuje ich peristaltiku a podporuje metabolizmus. Preventívne pôsobí proti rôznym ochoreniam tráviacej sústavy, ako sú napríklad žalúdočné vredy či rakovina hrubého čreva. Táto letná zelenina navyše odkysľuje a odvodňuje celý organizmus.
Pozri aj: Toto sú najlepšie zdroje betakaroténu: Sú počas leta aj vo vašom jedálničku?
4. Cuketa obsahuje zdraviu prospešné látky pre zrak
Vedeli ste o tom, že cuketa je skvelá pre zdravé oči? Cuketa má pozitívny vplyv aj na naše oči a zrak, a to vďaka obsahu mnohých účinných látok. Skrývajú sa v nej napríklad luteín a zeaxantín, ktoré radíme medzi karotenoidy. Tieto prírodné farbivá sa nachádzajú aj v našich očiach a pozitívne vplývajú na funkciu zraku.
Pôsobia antioxidačne a chránia oči pred oxidačným poškodením. Dostatok týchto látok v tele tiež preventívne pôsobí proti rozvoju degeneratívnych zmien na sietnici oka. Cuketa však môže vašim očiam pomôcť aj zvonka. Ak sú opuchnuté a vyzerajú unavene, prikryte ich plátkami čerstvej cukety a takto relaxujte aspoň pol hodinky.
5. Cuketa je prospešná pre kardiovaskulárny systém
Aké sú ďalšie prospešné účinky cukety? Cuketa môže nakoniec pomôcť udržiavať i zdravie a dobrý stav kardiovaskulárneho systému a prispieť tak v konečnom dôsledku aj k zníženiu rizika rozvoju srdcovo-cievnych ochorení.
Aj vďaka obsahu vlákniny napomáha udržiavať dobrú hladinu cholesterolu v krvi a okrem toho má blahodarný vplyv aj na úroveň krvného tlaku. Za problémom s vysokým krvným tlakom často stojí nedostatok draslíka v kombinácii s nadmerným prísunom sodíka. Práve cuketa je však dobrým zdrojom draslíka a obsahuje len malé množstvo sodíka. Ak mávate problémy s vysokým krvným tlakom, určite ju zaraďte do svojho jedálnička.
Tipy na skvelé recepty z cukety
Cuketa je mimoriadne všestrannou zeleninou, ktorá ponúka nekonečné možnosti v kuchyni. Môže sa používať v rôznych jedlách od predjedál, cez hlavné chody až po dezerty. Jej jemná chuť a mäkká textúra ju robia ideálnou prísadou do mnohých receptov. Cuketu môžete krájať na plátky a grilovať, restovať s cesnakom a bylinkami, alebo pridávať do polievok a omáčok pre zvýšenie objemu a výživy.
Je tiež skvelým základom pre prípravu zeleninových placiek, kde sa môže kombinovať s múkou, vajíčkami a koreninami na vytvorenie chutného a zdravého pokrmu. Okrem tradičných príprav je cuketa výborná aj na pečenie. Môže sa strúhať a pridávať do cesta na muffiny, koláče alebo chlieb, čím sa zabezpečí vláčnosť a jemnosť dezertu.
Cuketový chlieb alebo muffiny sú obľúbené pre svoju ľahkosť a príjemnú chuť, ktorá sa skvele dopĺňa s orechmi, čokoládou alebo sušeným ovocím. Cuketa sa tiež môže nakladať, čo je výborný spôsob, ako ju uchovať na dlhšie obdobie a zároveň získať chutnú a zdravú prílohu k rôznym jedlám.
- Výborná cuketová haruľa na plechu
- Cuketový chlieb
- Fit slaný cuketový koláč
- Tatarák z cukety
- Cuketový prívarok
- Cuketovo-uhorkový šalát
- Cuketový perník
- Cuketový šalát so šošovicou
- Zdravé cuketové placky
- Čokoládové muffiny z cukety
- Domáce chipsy z cukety
Článok aktualizovaný 12.7.2024
Aktualizovaný článok: 12.07.2024