Prečo jesť cirok? Stačí lyžica a schudnete, omladnete a budete zdraví!

Poznáte cirok? Túto obilninu je možné do jedálnička zaradiť rozličnými spôsobmi. Na internete aj v obchodoch so zdravými potravinami je dostupná ciroková múka alebo otruby. Zakúpiť je však možné aj cirokové zrná.

Tie môžete po uvarení využiť ako chutnú a zdravú prílohu k jedlu. Zo spomínanej múky sa zase dá upiecť chlieb i pečivo. Čo viac však môže nášmu zdraviu ponúknuť? V článku vám prinášame hneď 8 dobrých dôvodov na zaradenie ciroku do jedálnička. Prečo cirok konzumovať pravidelne? Spoznajte zloženie ciroku a účinky ciroku!

Poznáte cirok?

Cirok je rastlina, ktorá patrí do čeľade lipnicovitých, patrí teda medzi obilniny. Táto rastlina sa pestuje hlavne pre svoje semená, ktoré sú bohaté na škrob a využívajú sa ako potravina pre ľudí a zvieratá. Cirok je významnou plodinou v niektorých častiach sveta, najmä v subsaharskej Afrike, v Indii a v niektorých oblastiach Spojených štátov. 

Semená ciroku možno použiť na výrobu múky, ktorá sa často používa na prípravu rôznych jedál, vrátane chleba, kaší a nátierok. Cirok má tiež vysokú toleranciu voči suchu, čo ho robí vhodnou plodinou pre oblasti s obmedzenými zásobami vody.

Cirok je variabilný druh s rôznymi odrodami a môže byť využívaný nielen ako potravina, ale aj ako krmivo pre zvieratá a surovina pre výrobu biopalív. Je to dôležitá plodina pre mnoho ľudí na celom svete a má rôzne využitie v rôznych kultúrach a hospodárskych odvetviach.

Najväčšie zdravotné výhody konzumácie ciroku:

1. Je zdrojom antioxidantov – má vysokú antioxidačnú aktivitu

Cirok je v prvom rade známy svojou vysokou antioxidačnou aktivitou. Typický je preňho vysoký obsah antioxidantov. Potraviny bohaté na antioxidanty dokážu znižovať oxidačný stres a napomáhajú telo chrániť pred škodlivými účinkami voľných radikálov. Cirok rovnako pôsobí protizápalovo a prispieva k redukcii rôznych zápalov v tele.

Odporúčame: Recept na levanduľovo-mätovú liečivú soľ do kúpeľa

cirok

Zdroj: Shutterstock®

2. Cirok je zásobárňou vitamínov aj minerálov

Cirok v rozličných formách predstavuje pre telo dobrý zdroj mnohých vitamínov aj minerálnych látok. V prvom rade ukrýva viaceré vitamíny skupiny B, a to napríklad niacín aj riboflavín.

Z minerálnych látok a stopových prvkov je táto obilnina bohatá na železo, horčík, fosfor či selén a mangán. Taktiež cirok obsahuje draslík. Všetky spomínané látky sú pre naše telo dôležité a ich nedostatok sa môže prejaviť rôznymi zdravotnými ťažkosťami. 

3. Má výbornú nutričnú hodnotu – dobrý zdroj bielkovín

Okrem vitamínov a minerálov sú zrná ciroku bohaté aj na bielkoviny. Tie tvoria okolo 10 % hmotnosti obilniny. Cirok tak predstavuje skvelý rastlinný zdroj proteínov aj pre vegetariánov a vegánov. Rovnako je vítanou súčasťou jedálnička športovcov a pohybovo aktívnych jedincov.

Bielkoviny sú pre nás jednou zo základných živín a v našej strave ich musí byť dostatok. Okrem iného sa napríklad podieľajú na stavbe svalovej hmoty aj tkanív či enzýmov a taktiež vplývajú na imunitu.

4. Neobsahuje lepok – je vhodný i pre celiatikov

Cirok je vynikajúcou voľbou pre ľudí, u ktorých je bezlepková diéta súčasťou života. Semená ciroku neobsahujú lepok, čo je bielkovina, ktorá môže byť problematická pre ľudí s celiakiou alebo citlivosťou na lepok (intolerancia lepku). To robí cirok ideálnym zdrojom sacharidov a škrobu pre tých, ktorí musia vylúčiť pšenicu, jačmeň a žito.

Odporúčame: Karfiolová ryža ako zdravá a diétna príloha?! Ako ju pripraviť?

zdravé trávenie

Zdroj: Shutterstock®

5. Cirok má vysoký obsah vlákniny a podporuje trávenie

Zaradením ciroku do jedálnička v rozličných formách podporíte i svoje trávenie. Táto obilnina totiž ukrýva veľké množstvo vlákniny. Vláknina je okrem iného nevyhnutná i pre správnu činnosť čriev, pretože priaznivo podporuje funkciu probiotických baktérií, ktoré v nich sídlia.

Cirok detoxikuje tráviaci trakt, zabezpečuje pravidelné vyprázdňovanie a nezaťažuje orgány tráviacej sústavy. Navyše je ľahko stráviteľný a pozitívne vplýva na metabolizmus. Vďaka vysokému podielu vlákniny človeka dokonca veľmi dobre zasýti.

6. Pomáha pri vysokej hladine cholesterolu

Zdravé zrnká ciroku sa oplatí zaradiť do jedálnička i v prípade, že vás trápi vysoká hladina cholesterolu. Prispieva tak aj k udržiavaniu dobrého stavu kardiovaskulárneho systému. Vysoký cholesterol je totiž škodlivý pre naše srdce i cievy a je najzávažnejším faktorom pre rozvoj srdcovo-cievnych ochorení. Cirok má dokonca má priaznivý vplyv aj na hladinu cukru v krvi. 

Bude vás zaujímať: Recepty na domáci chlieb alebo pečivo: Tipy ako na domáce pečenie

zdravé vlasy

Zdroj: Shutterstock®

7. Cirok môže pomôcť nechtom, vlasom či kostiam

Vďaka tomu, že je cirok nabitý mnohými vitamínmi a minerálnymi látkami, zúčastňuje sa na podpore zdravia celého organizmu. Napríklad mnohé vitamíny skupiny B sú nevyhnutné pre dobrý stav pokožky aj nervového systému. Cirok však vyživí i nechty a vlasy. Taktiež podporí dobrý stav kostí a svalov. Celkovo tiež podporuje funkciu imunitného systému človeka.

8. Pozitívne ovplyvňuje centrálnu nervovú sústavu

Nakoniec sa ciroku pripisujú aj antidepresívne účinky. Pozitívne ovplyvňuje funkciu centrálnej nervovej sústavy a celkovo posilňuje mozog. Aj cirok tak radíme spolu s orechmi, lesnými plodmi či rybami medzi skvelé potraviny pre mozog, ktoré nesmú chýbať v každom jedálničku. Tieto potraviny prispievajú k dobrej funkcii mozgu a zabezpečujú jeho ochranu do vysokého veku. 

Odporúčame: Ako si vegáni dopĺňajú vitamín B12? Existujú rastlinné zdroje vitamínu B12?

použitie ciroku

Zdroj: Depositphotos

Môže mať konzumácia ciroku nežiaduce účinky?

Hoci má cirok liečivé účinky, niekedy sa môžu vyskytnúť aj nejaké vedľajšie. Niektorí ľudia môžu pociťovať nadúvanie a plynatosť po konzumácii ciroku, čo môže byť spôsobené vlákninou obsiahnutou v semenách ciroku vo veľkom množstve. Cirok tiež môže spôsobiť žalúdočné ťažkosti, ako sú hnačky alebo zápchy, najmä ak nie je konzumovaný s dostatočným množstvom vody.

Aj keď sú alergie na cirok zriedkavé, u niektorých jedincov sa môžu vyskytnúť alergické reakcie. Semená ciroku obsahujú oxaláty, látky, ktoré môžu prispievať k tvorbe obličkových kameňov u ľudí náchylných k tvorbe kameňov. Ak máte históriu problémov s obličkami alebo tvorbou kameňov, mali by ste obmedziť príjem oxalátov.

Uvarený cirok – možnosti využitia

  • Cirok ako príloha: Uvarený cirok môžete použiť ako prílohu k mäsu, rybám alebo zelenine. Stačí ho uvariť podľa pokynov na obale a podávať ho k hlavnému jedlu.
  • Ciroková kaša: Cirok sa dá variť podobne ako ryža alebo pohánka a pripraviť z neho kašu. Môžete ju dochutiť maslom, bylinkami alebo zeleninou podľa vašich preferencií, tiež nasladko.
  • Šalát s cirokom: Uvarený cirok je skvelou prísadou do šalátov. Pridajte ho k zelenine, bylinkám, syrom a dresingu podľa vašich chuťových predstáv.
  • Polievky : Cirok sa dá pridať do polievok na zvýšenie ich výživovej hodnoty a textúry.
  • Cirokové placky: Uvarený cirok môžete zmiešať s ďalšími surovinami a vyrobiť z neho placky alebo karbonátky.
  • Sladké jedlá: Cirok sa dá použiť aj pri príprave sladkých jedál, ako sú pudingy, dezerty alebo smoothie.
  • Náplň do zeleniny: Cirok môžete spolu s ďalšími surovinami použiť ako náplň do papriky, cukety, baklažánu.
  • Cirokový chlieb: Môžete experimentovať s receptmi na cirokový chlieb alebo pečivo, kde môže byť cirok jednou z hlavných surovín.

Článok aktualizovaný 29.1.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE