Granátové jablko predstavuje plod granátovníka púnskeho s latinským názvom Punica granatum. Tieto stromy menšieho vzrastu sú v dnešnej dobe rozšírené najmä v Ázii, taktiež v Severnej Amerike, Argentíne či Stredomorí.
I v našich obchodoch sú dnes veľmi dobre dostupné. Zberajú sa zvyčajne od septembra až do novembra. Konzumujú sa z nich semená, ktoré sú obalené sladkým červenkastým či ružovým mieškom. V jedinom plode sa ich môže nachádzať aj päťsto. Toto exotické ovocie je skutočne veľmi zdravé.
Prečo granátové jablko konzumovať pravidelne? Ako prospešné je granátové jablko pre zdravie? Aké ukrýva vitamíny a minerály? Aké má granátové jablko zdravotné účinky? V dnešnom článku vám prezradíme, prečo jesť granátové jablká tak často, ako sa len dá, hoc aj každý deň.
TOP zdravotné účinky granátového jablka:
1. Má skvelé nutričné hodnoty
Zrelé granátové jablká môžeme bez obáv zaradiť medzi najzdravšie a najvýživnejšie ovocné druhy. Aké je zloženie granátového jablka? Z približne 70 percent sú tvorené len vodou a sú nízkokalorické. Na 100 g ma granátové jablko 100 kalórií. Sú však aj zdrojom mnohých dôležitých látok.
Ukrývajú v sebe nemalé množstvo bielkovín, pričom sú zdrojom mnohých esenciálnych aj neesenciálnych aminokyselín. Okrem toho telu doplnia vlákninu, vitamíny K i C aj vitamíny skupiny B a rovnako draslík, vápnik alebo horčík. Ukrýva rôzne fytochemikálie, flavonoidy a látky s antioxidačným pôsobením.
Odporúčame: Recepty na domáci chlieb alebo pečivo: Tipy ako na domáce pečenie
2. Pozitívne vplýva na srdce a cievy
Na granátových jablkách by si pravidelne mali pochutnávať jedinci, ktorých trápi vysoký krvný tlak. Pomôcť však môžu i tým, ktorí bojujú s vyšším cholesterolom. Toto chutné sladučké ovocie tak vo všeobecnosti podporuje zdravie srdca a má blahodarný vplyv na cievy, ktoré pomáha prečisťovať.
Pravidelnou konzumáciou granátových jabĺk je tak možné prispieť k prevencii kardiovaskulárnych chorôb, akou je napríklad aj ateroskleróza, teda chráni pred srdcovo-cievnymi chorobami.
3. Granátové jablko posilňuje obranyschopnosť
Aké sú ďalšie výhody granátového jablka? Semená granátového jablka majú pozitívny vplyv aj na imunitný systém človeka. Práve v zime je veľmi vhodná konzumácia granátového jablka, môžu nám totižto pomôcť ľahšie sa brániť voči prechladnutiu či infekciám.
Granátové jablká navyše predstavujú prírodné antipyretikum, čo znamená, že prispievajú k zníženiu telesnej teploty. Majú tiež protizápalové účinky.
Bude vás zaujímať: Kedy a ako používať rakytníkový olej? Pomôže vám so zdravím i krásou!
4. Granátové jablko priaznivo bojuje s voľnými radikálmi
Ovocie je vo všeobecnosti dobrým zdrojom cenných antioxidantov, ktoré majú v našom tele dôležité funkcie. Granátové jablko však v obsahu týchto látok skutočne vyniká.
Antioxidanty sú v našom tele akýmisi obrannými látkami, ktoré ničia zápaly a chránia bunky tela pred škodlivými účinkami voľných radikálov. Práve voľné radikály môžu prispieť k rýchlejšiemu starnutiu buniek aj rozvoju mnohých vážnych ochorení.
5. Prispieva k hormonálnej rovnováhe
Prečo sa ešte zahryznúť do tejto vitamínovej bomby? Toto chutné exotické ovocie má ďalej blahodarný vplyv aj na hormonálnu rovnováhu v mužskom i ženskom tele. U žien môže pomáhať zmierniť bolestivú menštruáciu a tiež sa ho oplatí konzumovať v období menopauzy.
Šťava z granátových jabĺk zlepšuje prietok krvi a znižuje príznaky erektilnej dysfunkcie. Tiež zlepšuje kvalitu spermií a ochraňuje prostatu. Granátové jablká celkovo napomáhajú zlepšovať sexuálny život.
Bude vás zaujímať: Najčastejšie choroby mileniálov: Zistite, čo trápi mladých do 35 rokov!
6. Je užitočné pre zdravie tráviaceho traktu
Pravidelnou konzumáciou šťavnatých granátových jabĺk rovnako podporíte i proces trávenia. Podporujú pravidelné vyprázdňovanie a navyše zrýchľujú metabolizmus. Taktiež zbavujú telo škodlivých toxínov.
Ak vás z času na čas potrápia tráviace ťažkosti, neváhajte do svojho jedálnička zaradiť práve toto ovocie. Je zdrojom tanínov, ktoré pôsobia protizápalovo a sťahujúco a napomáhajú zahojiť podráždený tráviaci systém.
7. Má pozitívne účinky na zdravie pokožky
Toto tropické ovocie nakoniec blahodarne pôsobí aj na našu pokožku. Vďaka svojmu zloženiu pomáha problematickej pleti, rozjasňuje ju a vyživuje. Taktiež prispieva k jej omladeniu, podporuje regeneráciu a hojenie.
Radíme ho tak medzi potraviny, ktoré napomáhajú udržiavať dobrý stav pokožky. Čerstvé granátové jablko sa oplatí nielen konzumovať, ale raz za čas je vhodné si z nich pripraviť i nejakú domácu pleťovú masku.
Tip na recept: Šalát s granátovým jablkom, quinoou a avokádom
- 1 šálka quinoy
- 2 šálky vody
- 1 veľké granátové jablko
- 1 avokádo
- 1 uhorka
- 1 malá červená cibuľa
- 1 hrsť čerstvého koriandra (alebo petržlenu)
- šťava z 1 veľkého citróna
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- feta syr
POSTUP: Quinou dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou cez sitko. V hrnci priveďte 2 šálky vody k varu, pridajte quinou a znížte teplotu. Prikryte. Varíme na miernom ohni približne 15 minút, alebo kým quinoa nie je mäkká a voda sa úplne nevstrebe.
Medzitým si pripravte granátové jablko. Rozpoľte ho a vyberte z neho semienka. Uhorku ošúpte a nakrájajte na malé kúsky. Avokádo olúpte, odstráňte kôstku a nakrájajte na kocky. Červenú cibuľu jemne nakrájajte.
Vo veľkej miske zmiešajte vychladnutú quinou, semienka granátového jablka, nakrájanú uhorku, avokádo, červenú cibuľu a nasekaný koriander (alebo petržlen). V menšej miske zmiešajte citrónovú šťavu, olivový olej, soľ a čierne korenie. Tento dresing potom pridajte do misy so šalátom a dobre premiešajte. Na záver pridajte rozdrobený feta syr.
Článok aktualizovaný 29.3.2024