Pomarančová koža: Ako efektívne odstrániť celulitídu?

Ako efektívne odstrániť celulitídu

Stojíte občas pred zrkadlom a zhrozene hľadíte na nerovnosti, jamky a hrbolčeky na stehnách alebo zadku? Ak áno, rozhodne v tom nie ste sama. Celulitídou trpí až 90 % žien bez ohľadu na vek či postavu. I keď nepredstavuje zdravotné riziko, dokáže výrazne podkopať sebavedomie. Je možné sa jej zbaviť?

Pozri si aj: TOP 6 dôvodov, prečo jesť avokádo: Doprajte si ho ešte dnes!

Čo je celulitída a prečo vzniká?

Celulitída, odborne lipohypertrofia, je postihnutie tukového tkaniva spôsobené nerovnomerným rozložením tukových buniek, tekutín a toxínov v podkoží. Prejavuje sa ako nerovná koža na bruchu, stehnách, bokoch a zadku.

Na vine sú hlavne ženské hormóny estrogény, genetika, nezdravý životný štýl či oslabené väzivo. Keďže u žien tukové bunky vytvárajú pod kožou vertikálne stĺpce, sú k nej náchylnejšie ako muži.

Inšpiruj sa: Ako používať ušné sviečky? Zistite, pri ktorých neduhoch pomôžu!

Čo je celulitída
Depositphotos

Kto je najviac ohrozený?

Celulitída sa môže objaviť u každého, ale niektoré skupiny sú k nej náchylnejšie. Patria sem:

  • ženy po puberte, kedy sa začínajú     tvoriť ženské hormóny estrogény,

  • ľudia s nadváhou a obezitou, 

  • fajčiari a ľudia holdujúci alkoholu,

  • ženy užívajúce hormonálnu antikoncepciu,

  • ľudia so sedavým zamestnaním a nedostatkom pohybu,     

  • osoby trpiace na ochorenia žíl a lymfatického systému,     

  • ľudia s vrodenou slabosťou  väzivového tkaniva.  

Ako vyzerá celulitída?

Celulitída sa prejavuje ako jamkovitý a hrboľatý povrch kože pripomínajúci pomarančovú kôru. Podľa stupňa závažnosti rozlišujeme 4 štádiá. V prvom je koža hladká a celulitídu vidno až pri silnejšom stlačení rukou.

V druhom štádiu sa pri stlačení či stiahnutí svalu objavujú na problémových partiách nerovnosti a koža je na dotyk drsnejšia. V treťom štádiu sú hrbolčeky viditeľné voľným okom a koža pri stlačení bolí. Posledným štádiom je hrboľatá koža s výraznými jamkami, ktorá tiež bolí.

Ako zatočiť s celulitídou zmenou stravy a pohybu?

Chcete celulitíde ukázať, kto je tu pani? Začnite tým, čo jete. Doprajte si denne porciu čerstvej zeleniny, ovocia, celozrnných potravín. Obmedzte nasýtené tuky, sladkosti a slané pochutiny.

Nezabúdajte piť, ideálne 2 až 3 litre vody denne. Pravidelný pohyb je nutnosť. Pozitívny efekt majú silové cvičenia, beh, plávanie, bicyklovanie, rýchla chôdza i tanec. Najdôležitejšia je pravidelnosť, hýbte sa aspoň 3 až 4x týždenne 30 až 60 minút.

Neprehliadni: Priaznivé účinky turistiky: Ako nám prospievajú výlety do prírody?

Ako zatočiť s celulitídou
Freepik

Pomôžu prísavky a masáže?

Ak potrebujete s celulitídou zatočiť rýchlejšie, môžete vyskúšať aj rôzne masážne techniky. Ručná alebo prístrojová lymfodrenáž stimuluje lymfatický systém a pomáha odplavovať z tela nahromadené toxíny a prebytočnú vodu.

Obľúbená je i maderoterapia – masáž problémových partií pomocou drevených valčekov, prísaviek a kefy. Efekt môže umocniť kvalitný telový krém alebo gél proti celulitíde s kofeínom, výťažkami z guarany, listov viniča či aloe vera.

Ktoré doplnky výživy pomáhajú na celulitídu?

Popri zmene stravovacích návykov a pravidelnom cvičení môžu byť v boji proti celulitíde nápomocné aj niektoré výživové doplnky. Obľúbený je zelený čaj, ktorý sa odporúča na podporu metabolizmu, ale aj guarana, ktorej obsah kofeínu stimuluje štiepenie tukov.

Ďalej sa odporúča vápnik (pre pevné kosti, šľachy a väzivo), lecitín (zlepšuje trávenie a vstrebávanie tukov), koenzým Q10 (pôsobí proti voľným radikálom a zlepšuje energetiku buniek) a vitamín C (posilňuje kolagénové vlákna a cievne steny).

Na menimezivoty.sk nájdete balík zliav vo výške viac ako 1 000 eur na voľnopredajné lieky, výživové doplnky a produkty, ktoré vám pomôžu cítiť sa dobre vo svojej koži. Ďalšie zaujímavé benefity a zľavy môžete čerpať, ak sa do konca septembra stihnete prepoistiť do Union zdravotnej poisťovne.  

Mýty a fakty o celulitíde

O pomarančovej koži toho popísalo už veľa, ale stále koluje okolo nej množstvo poloprávd.

  • Mýtus č. 1: Celulitída postihuje len bacuľky.

Pravda: Nevyhýba sa ani chudým ženám.

  • Mýtus č. 2: Stačí schudnúť.

Pravda: Hoci cvičenie pomáha, celulitídu úplne neodstráni.

  • Mýtus č. 3: Celulitídy sa dá zbaviť masážou.

Pravda: Masáže síce zlepšia vzhľad pokožky, no zázraky sa neudejú po dvoch procedúrach. Na želaný výsledok treba viac prístupov.  

  • Mýtus č. 4: Zázračné krémy vyhladia pokožku.

Pravda: Ak k nim nepridáte pohyb a zmenu stravy, výsledky vás nepotešia.

Pri odstraňovaní celulitídy je dôležitá trpezlivosť a vytrvalosť. Nejde o stav, ktorého sa zbavíte zo dňa na deň. Výsledky uvidíte, ak skombinujete viac spôsobov aplikovaných dlhodobo. Spravte si motivačný kalendár, stiahnite si aplikáciu na dosahovanie cieľov a najlepšie bude, ak na to nebudete sama a pôjdete do tejto výzvy spoločne s kamarátkou.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE